Fryslân, 21-02-2009 • Politieberichten vrijdag 20 februari 07.00 uur t/m zaterdag 21 februari 11.00 uur

Grou: politie zoekt getuigen overval
De politie is op zoek naar getuigen van de overval die afgelopen maandagmiddag op een winkel aan de Waachshaven heeft plaatsgevonden. Met name de persoon die een melding via Meld Misdaad Anoniem heeft gedaan, wordt verzocht contact met de politie op te nemen. Hij of zij kan een belangrijke bijdrage aan het onderzoek leveren. Maandagmiddag kwam rond 16.00 uur hier een man de winkel binnen. Onder bedreiging van een mes liet hij de medewerkster de kassalade legen, waarna hij er op een fiets vandoor ging in de richting van de Skaverij. Het signalement van de dader is als volgt: blanke man van rond de 30-35 jaar, 1.80 meter lang met een slank postuur. De man droeg een zwart ‘zorro-masker’ en een donkerblauwe regenjas met witte strepen. Heeft u misschien iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer: 0900-8844.

Lemmer: man aangehouden na ingooien raam
De politie heeft vrijdagavond op de Steile Bank een 26-jarige man uit Scharstenburg aangehouden op verdenking van vernielingen. Nadat bij de politie een melding binnen was gekomen dat bij een woning een raam ingeslagen was, konden agenten de man op basis van het doorgegeven signalement in de buurt van de woning aanhouden. De man verzette zich hevig toen hij de politieauto in moest. Met enige moeite kon de verdacht naar het bureau overgebracht worden, waar hij voor nader onderzoek ingesloten is. Een 22-jarige vrouw deed aangifte.

Franeker: verlichtingcontrole
De politie heeft vrijdagavond tussen 19:00 en 21:15 uur op de Leeuwarderweg een verlichtingscontrole gehouden. Hierbij werden in totaal zes bekeuringen uitgedeeld.

Nijehaske: man gewond bij overval
De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar de overval op een 32-jarige man uit IJlst. De man liep rond half acht ’s ochtends vanuit zijn auto, op het terrein van een bedrijf op het Businesspark Friesland, naar de ingang. Onderweg werd hij van achteren vastgepakt, waarna in het Engels om geld gevraagd werd. Het slachtoffer wist zich los te werken en ging het pand binnen, waar hij onmiddellijk met 1-1-2 belde. Tijdens het gesprek zag hij dat hij in zijn been gestoken was. Het slachtoffer werd voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. Van de dader is geen signalement bekend.

Leeuwarden: snorfietser gewond na aanrijding met auto
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding afgehandeld op het Zuidvliet, waarbij een 19-jarige snorfietser uit Leeuwarden gewond raakte. Een 42-jarige man uit Leeuwarden sloeg in zijn auto op het Zuidvliet rechtsaf, maar zag hierbij de snorfietser die rechtdoor ging over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De snorfietser is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in de stad gebracht.

Leeuwarden: man aangehouden voor poging inbraak
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een gebouw aan de Rengerslaan een 38-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van poging inbraak. Een nachtwacht van het gebouw had de verdachte aangetroffen in de goederenafgifte, hem naar buiten gestuurd en de politie gealarmeerd. Bij de aanhouding van de verdachte werd een mes in zijn broekzak gevonden, welke in beslag genomen is. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: man aangehouden na intimidatie
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het station in Leeuwarden een 45-jarige man uit Franeker aangehouden op verdenking van openbaar dronkenschap. In de trein van Harlingen naar Leeuwarden had hij een 44-jarige vrouw lastig gevallen. Het stel was eerder die avond op eenzelfde feestje geweest en in de trein op weg naar huis gedroeg de man zich intimiterend. Omstanders durfden niets te doen en de conducteur belde onmiddellijk met 1-1-2. Op het station in Leeuwarden kon de man meegenomen worden naar het bureau, waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het slachtoffer bleef ongedeerd.

Bantega: twee jongens aangehouden voor brandstichting
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Middenweg een 14-jarige jongen uit Joure en een 17-jarige jongen uit Biddinghuizen aangehouden op verdenking van brandstichting. Een medewerker van een horecagelegenheid had een grote steekvlam gezien en trof de verdachten bij de brand aan. Hij hield de jongens aan en belde meteen de politie. Ter plaatse vertelde een andere getuige dat zij de jongens met een jerrycan had zien lopen. De verdachten werden meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: laptops weg bij inbraak in bedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in een bedrijf aan de Valeriusstraat op vrijdag tussen 16:45 en 24:00 uur. Een ruit was hier ingeslagen om binnen te komen, waarna drie laptops en vier navigatiesystemen werden weggenomen. Een 43-jarige man uit Wytgaard heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: poging inbraak bij twee bedrijven
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de pogingen tot inbraak bij twee bedrijven aan de Elzenstraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij een van de twee bedrijven lagen twee medewerkers te slapen, toen zij glasgerinkel hoorde. De medewerkers belden meteen met de politie, maar toen deze ter plaatse was, waren de daders al verwenen. Bij het bedrijf bleken drie ramen vernield te zijn. Ook bij het bedrijf ernaast was een raam vernield. Daarnaast werden twee auto’s vernield en doorzocht. Het is nog onduidelijk of iets bij de bedrijven is weggenomen.

Nieuwebrug: brand in loods
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de brandweer geassisteerd bij een grote brand in een loods aan de Lier. Rond half twaalf brak, om nog onbekende reden, hier een brand uit. Bij deze brand kwam asbest vrij. De gunstige windrichting en het vochtige weer, zorgden ervoor dat het asbest geen gevaar vormde voor de inwoners van een nabij gelegen woning. Rond één uur had de brandweer de brand onder controle, maar kon niet voorkomen dat de loods volledig afbrandde. Een 21-jarige slaapwacht, die geprobeerd had het vuur te doven, had last van ademhalingsproblemen en is voor controle naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De gemeente zal vandaag, in overleg met de eigenaar van het pand, het asbest verwijderen.

Drachten: twee jongens aangehouden na ingooien raam
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 15-jarige jongen uit Drachten en een 15-jarige jongen uit Gorredijk aangehouden op verdenking van vernieling. Nadat een melding binnen was gekomen dat bij een woning op de Leppa een raam ingegooid was, kregen agenten ter plaatse van de bewoners een signalement van de daders. Deze waren op een bromfiets weggereden in de richting van de Drait. Bij de kruising Dwarswyk/Langewyk zagen agenten de jongens rijden. De jongen uit Drachten stapte daar van de bromfiets af en kon worden aangehouden. De andere jongen werd even later rijdende richting Gorrdeijk aangehouden. Beide jongens zijn meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 43-jarige man deed aangifte.

Leeuwarden: onbekende man loopt woning binnen
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een bedreiging in een woning aan de Lieuwenburg. Rond vijf uur vanmorgen werd een 45-jarige bewoner wakker gebeld door een melding op zijn intercom. Iemand zei dat hij binnengelaten moest worden omdat hij laptops te koop had. De man zit in een rolstoel en besloot vanwege de vreemde melding zijn hulpverleenster te bellen. Toen deze 55-jarige vrouw uit Rotsterhaule bij hem aankwam zag zij een vreemde man voor de deur staan die samen met haar de woning binnenging. De onbekende man werd gevraagd de woning te verlaten, maar dit deed hij niet. In plaats daarvan vroeg hij om geld en pakte een biertje uit de koelkast. Na enige tijd verliet de man toch de woning, waarbij hij de vrouw nog een schop tegen haar been gaf. Het signalement van de man is als volgt: man van 40 á 45 jaar, 1.75 meter lang met weinig tot geen haar. De man droeg een donkere broek en een grijze jas met capuchon.

Berlikum: man aangehouden na inslaan raam en mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige man uit St. Annaparochie aangehouden op verdenking van vernielingen. Na een melding dat de verdachte bij een woning aan de Tunboustrjitte een raam ingeslagen had, konden agenten hem via bloedsporen een eind volgen. Op dat moment kwam een andere melding binnen dat een meisje op de Buterhoeke was mishandeld. De dader werd door omstanders vastgehouden en was gewond aan zijn handen. Ter plaatse bleek het inderdaad om dezelfde verdachte te gaan. De verdachte had het 17-jarige meisje uit Oude Leije uit het niets vastgegrepen en op de grond gesmeten. Omstanders hadden de man daarop meteen van haar afgetrokken en vastgehouden. De verdachte werd meegenomen naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: 30 aanhoudingen tijdens executieactie
De politie Fryslân heeft zaterdag 30 personen aangehouden en ruim twaalfduizend euro geïnd tijdens een zogenaamde executieactie. Bij een dergelijke actie worden mensen bezocht die nog een gevangenisstraf moeten uitzitten of achterstallige boetes moeten betalen. In samenwerking met collega’s uit Groningen en Drenthe werden 180 woningen van veroordeelden bezocht. Op deze adressen werden 30 personen aangehouden, die bij elkaar nog 700 dagen cel hadden openstaan. Verder werd € 12.500,- geïnd aan achterstallige boetes, een rijbewijs ingevorderd en van één persoon DNA afgenomen.

Fryslân: rijden onder invloed – rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

[ul][li]Zaterdag, 01:49 uur, Kloosterlaan te Burgum, 19-jarige beginnend bestuurder uit Twijzelerheide, 415 ug/l[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag, 01:42 uur, Kliuw te Hidaard, 21-jarige beginnend bestuurder uit Burgwerd, 370 ug/l. De bestuurder reed er vandoor toen hij het stopteken kreeg, maar werd na een korte achtervolging klemgezet.[/li][/ul]

112Fryslan