Politieberichten van zaterdag 21 augustus.

Automobiliste botst tegen motor
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Groeneweg een aanrijding afgehandeld tussen een auto en motorfiets. Een 66-jarige automobiliste uit Leeuwarden zag, volgens eigen zeggen, niet dat het verkeer op de rotonde stilstond. Ze botste dan ook met haar auto tegen de motor van een 41-jarige inwoner van Leeuwarden. Door de klap kwam de motorrijder met zijn buik tegen de benzinetank van zijn motorfiets. De man klaagde over pijn in zijn buik en werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na onderzoek mocht de man weer naar huis.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
NOORDOOST-FRYSLAN – De politie heeft vrijdag op drie klachtlocaties op snelheid gecontroleerd.Als eerste werd met de radar gecontroleerd op de Gedempte-Vaart in Surhuisterveen. Tijdens de controle passeerden 846 bestuurders, waarvan er 116 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 93 kilometer per uur. Even later werd gecontroleerd op de Doniaweg in Damwâld.Er passeerden 475 voertuigen de radar, waarvan er 39 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 80 kilometer per uur.
Tenslotte werd nog gecontroleerd op de Saatsenwei onder Engwierum. Hier passeerden 400 bestuurders de controle, waarvan er 87 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 138 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen een bekeuring thuis verwachten.

Winkeldief door beveiliger aangehouden
LEEUWARDEN – Een medewerker van een beveiligingsbedrijf heeft vrijdagmiddag in een winkel aan het Zaailand een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Het personeel van de winkel betrapte de man toen hij voor enkele honderden euro’s aan voedingssupplementen probeerde te stelen. Toen de Leeuwarder de diefstal pleegde had hij zijn 2-jarig zoontje bij zich. De beveiliger hield de Leeuwarder aan en droeg hem vervolgens over aan de politie. Het vermoeden bestaat dat de man al eerder in de winkel artikelen heeft gestolen. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten. Zijn zoontje werd opgevangen door de moeder.

Politie zoekt getuigen van aanrijding
DRACHTEN – De politie zoekt getuigen van een aanrijding op De Drift. Vrijdagmiddag omstreeks 12.20 uur werd een 13-jarige fietsster uit Drachten aangereden door een nog onbekende automobilist. Het meisje kwam daarbij ten val en kan zich daardoor weinig meer van de aanrijding herinneren. Wel kon ze de agenten vertellen dat ze vanaf De Kade naar De Drift wilde. Daar werd ze aangereden door een nog onbekende automobilist. Enkele achteropkomende automobilisten stopten wel en verleenden eerste hulp. Het meisje bleek namelijk maar het gezicht op de stoep te zijn gevallen. Vervolgens ging het meisje naar het huis van een vriendin. Daar werd alsnog de ambulance en de politie gewaarschuwd. De politie komt graag in contact met getuigen van deze aanrijding. Weet u wie dit 13-jarige meisje heeft aangereden? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook als u anderszins informatie heeft over deze aanrijding komt de politie graag met u in contact.

Insluiping in woning
WOLVEGA – De politie onderzoekt de insluiping in een woning aan de Deken Mulderstraat. Vrijdagmiddag liep de 86-jarige bewoonster even naar haar toilet. Toen ze langs haar slaapkamer liep zag ze een voor haar onbekende vrouw op de knieën naast het bed zitten. De bejaarde dame vroeg aan de vrouw wat ze aan het doen was. In gebrekkig Nederlands kreeg de 86-jarige te horen dat ze aan het schoonmaken was. De bewoonster trapte hier niet in en stuurde de vrouw weg. Later kwam ze tot de ontdekking dat er enkele sieraden waren weggenomen. De vrouw deed dan ook aangifte. Het is onduidelijk hoe de insluipster is binnen gekomen.

Mini-bike in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Kanaalweg de mini-bike van een 15-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. De jongen reed met het kleine motortje op de openbare weg. Dit is niet toegestaan en daarnaast is de 15-jarige ook te jong om een motorvoertuig te besturen. Tegen de 15-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Skater gewond na aanrijding
GROU – De politie heeft vrijdagavond op de Stationsweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 18-jarige inwoner van Leeuwarden gewond raakte. De 18-jarige reed op een skateboard en werd van achteren aangereden door een 33-jarige automobilist uit Grou. Deze bestuurder verklaarde dat hij de skater niet had gezien. De Leeuwarder kwam door de aanrijding ten val en liep daarbij een hoofdwond en enkele schaafplekken op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Twee inbrekers dankzij alerte getuige aangehouden
ANJUM – De politie heeft vrijdagavond laat twee inwoners van De Westereen aangehouden op verdenking van een inbraak in een jeugdhonk aan de Hjellingswei. Een getuige liet zijn hond uit en hoorde gebonk uit de richting van het jeugdhonk komen. Niet veel later zag de getuige een auto wegrijden. Het kenteken werd genoteerd en samen met vriend stapte de getuige in zijn auto. Ze gingen op zoek naar de auto met daarin de vermoedelijke inbrekers. De betreffende auto werd aangetroffen in een weiland. De auto ging er vandoor en de getuige en zijn vriend besloten te volgen. Tevens belden ze met de politie via 1-1-2. Nabij Wâlterswâld kregen de mannen uit De Westereen een stopteken van de inmiddels gearriveerde agenten. Beide mannen werden aangehouden en hun auto werd in beslag genomen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Feestgangers uit het niets aangevallen
SURHUIZUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Surhuizum van 17 en 45 jaar en een 18-jarige inwoner van Augustinusga aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Eerder die nacht had het trio drie feestgangers aangevallen. De slachtoffers waren naar de feesttent in het dorp geweest. Na een gezellige avond gingen ze naar huis. Uit het niets werden ze opeens aangevallen door drie mannen. Ze werden geslagen en geschopt en liepen daardoor letsel op. Ook andere feestgangers waren door de drie mannen lastig gevallen. Reden voor de beveiliging om in te grijpen. De 18-jarige en de 45-jarige werden door de beveiligers aangehouden en overgedragen aan de politie. De 17-jarige werd door de agenten bij zijn woning aangehouden. De drie werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De slachtoffers deden aangifte. Mogelijk dat er nog meer aangiften volgen. De politie was uiteindelijk met zeven agenten aanwezig in het dorp.

Stapper aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelesteeg een stapper uit Leeuwarden (leeftijd onbekend) aangehouden. Via cameratoezicht van de gemeente werd gezien dat de man etenswaren op een geparkeerde politieauto smeerde. In de Oude Doelesteeg zagen de agenten de betreffende man vervolgens lopen. De agenten confronteerden hem met de camerabeelden. Desondanks bleef hij ontkennen. Omdat de man zich niet kon identificeren werd hij overgebracht naar het politiebureau. Omdat niemand van zijn thuisfront een id-kaart naar het politiebureau wilde brengen, werd de stapper voor nader onderzoek ingesloten.

Auto uitgebrand
DRACHTEN – De politie onderzoekt een brand in een geparkeerde auto aan de Orion. In de nacht van vrijdag op zaterdag kregen de hulpdiensten een melding van een autobrand. De brandweer en de politie was snel ter plaatse. Er kon echter niet worden voorkomen dat de auto verloren ging. Toen de agenten arriveerden was de brandende auto net tegen een huis gerold. Door snel ingrijpen van de brandweer kon worden voorkomen dat het huis schade opliep. Een bergingsbedrijf heeft het autowrak weggesleept. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Waagplein een 22-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Via cameratoezicht werd gezien dat de Leeuwarder twee mannen sloeg en schopte. De agenten waren snel ter plaatse en hielden de 22-jarige aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De twee slachtoffers, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden en een 22-jarige inwoner van Vlaardingen, deden aangifte.

Brand in schuur naast school
GORREDIJK – De politie onderzoekt een brand in een schuur naast een school aan de Hendrik Ringenoldusstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstond er brand in de schuur. Ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was, kon niet worden voorkomen dat de schuur met daarin veel speelgoed en skelters geheel verloren ging. Wel kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de school. De brand is vermoedelijk aangestoken en daarom stelt de politie een nader onderzoek in.

Man aangehouden voor mishandeling
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Douwe Egberts Plein een 23-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 37-jarige plaatsgenoot was door de 23-jarige in een horecagelegenheid geslagen. Het slachtoffer ging naar buiten en waarschuwde daar de politie. De agenten gaven het personeel van de horecazaak de opdracht om de 23-jarige Jouster uit de zaak te halen. Eenmaal buiten werd de man aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Twee agenten stonden nog even met een personeelslid van de horecazaak te praten. Een 19-jarige inwoner van Terkaple begon zich met het gesprek te bemoeien. Ondanks diverse verzoeken om door te lopen, bleef de man vervelend aanwezig. Uiteindelijk werd de man gevraagd om zijn identiteitskaart te tonen. Ook dit weigerde hij. Daarom hielden de agenten de 19-jarige aan. Hier ging een kleine worsteling aan vooraf. Ook de verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
DE WESTEREEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 51-jarige automobilist uit De Westereen ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding dat er al meer dan een uur een auto met draaiende motor op het kruispunt van deEksterstrjitte stond. In de auto zou een man liggen te slapen. De agenten kwamen ter plaatse en zagen de auto staan. In de auto lag de 51-jarige man te slapen. Volgens zijn eigen zeggen was hij in de auto gestapt om naar huis te rijden. Hij bedacht zich echter en viel toen met een nog draaiende motor in slaap. Bij de ademanalyse blies de bestuurder 660 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Automobilist en passagiere gewond na aanrijding
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de A7 nabij Tjalleberd een aanrijding onderzocht, waarbij een 62-jarige automobilist en zijn 62-jarige passagiere uit Rottevalle gewond raakten. Een 30-jarige automobilist uit Langelille reed met zijn auto tegen de achterzijde van een paardentrailer. Deze paardentrailer zat achter de auto van het echtpaar uit Rottevalle. De auto van het echtpaar belandde door de klap op de zijkant. De paardentrailer, met daarin een aantal paarden, schoot de sloot in. Alle paarden kwamen met de schrik vrij. Het echtpaar raakte gewond aan gezicht, nek en armen. Ze werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De agenten hadden het vermoeden dat de 30-jarige automobilist uit Langelille onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd daarom voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 255 ug/l, goed voor een rijverbod van één uur en proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd op grond van artikel 164/5 van de Wegenverkeerswet, oftewel het veroorzaken van gevaar of hinder van de (algemene) verkeersveiligheid. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft de aanrijding onderzocht.

112Fryslan