Politieberichten van zaterdag 21 april

Inbraak in bedrijf

DRONRIJP – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aanDe Alde Mar. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het gehele bedrijf doorzocht, daarbij werden diverse deuren geforceerd. Uit het bedrijf werden onder andere een laptop, een server en geld weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 46-jarige inwoner van Dronrijp aangifte.

Inbraak in bedrijf

OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan deVenekoterweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden 100 winterbanden, een aantal kachels en olie weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf moet nog aangifte worden gedaan.

Traangasgranaat in woning

SINT ANNAPAROCHIE – De politie onderzoekt het gooien van een traangasgranaat in een woning aan deSaskiastraat. Vrijdagochtend kwam de 42-jarige bewoner naar het politiebureau in het dorp. De man kwam melden dat in zijn huis een vreemde lucht hing. Ook gaf de bewoner aan dat hij tranende ogen van de lucht kreeg. Agenten gingen naar de woning en roken daar een sterke chemische lucht. Reden om de brandweer te waarschuwen. De straat werd afgezet en twee woningen werden ontruimd. De brandweer kwam ter plaatse en verrichte metingen. Al snel werd duidelijk dat in het toilet van de betreffende woning een traangasgranaat lag. Dit was via de ruit naar binnen gegooid. De granaat werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. De bewoner deed aangifte.

Zoekactie naar drie inbrekers

SNEEK – De politie heeft vrijdag aan het begin van de avond gezocht naar drie inbrekers. Het trio had ingebroken in een woning aan deWierde. Een buurtbewoner zag het slaapkamerraam van de betreffende woning openstaan. Direct werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Een andere getuige zag drie mannen in de bosjes naast de woning staan en sprak hen aan. Hierop gingen de drie er snel vandoor. Direct werd via Burgernet gevraagd om naar de inbrekers uit te kijken. Ook meerdere agenten gingen zoeken, waaronder één met een politiehond. Ondanks een aantal reacties van deelnemers van Burgernet werden de drie niet gevonden. De bewoners moeten nog aangifte doen.

Omgekatte auto in beslag genomen

DOKKUM – De politie heeft vrijdagavond de auto van een 44-jarige inwoner van Oostrum in beslag genomen. Agenten hadden informatie gekregen dat de auto van de man mogelijk was omgekat. Het voertuig had dus een andere ‘identiteit’ gekregen dan dat het oorspronkelijk had. Samen met de eigenaar van de auto gingen de agenten naar de loods waar het voertuig stond. Direct viel op dat de kentekenplaten niet overeen kwamen met het kenteken dat in de ruit was gegraveerd. De auto werd dan ook in beslag genomen omdat er mogelijk sprake was vanvervalsing van het chassisnummer en/of heling. De politie doet dan ook nader onderzoek.

Inbraak in bedrijf

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aanHet Helmhout. Vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden twee laptops en een video- en fotocamera weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 43-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Gestolen auto in beslag genomen

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op het Kalverdijkje een gestolen auto in beslag genomen. Straatcoaches zagen het voertuig op een parkeerplaats staan en ze wisten, vanwege het veelvuldige contact met de politie, dat het voertuig als gestolen stond geregistreerd. De auto was namelijk op 16 april gestolen vanaf het Keetwaltje in de stad. De auto werd door de agenten in beslag genomen en gaat retour richting de eigenaar.

Man aangehouden voor poging brandstichting

BERLIKUM – De politie heeft vrijdagavond de 44-jarige bewoner van een woning aan deVermaningsstrjitte aangehouden op verdenking van poging brandstichting. De hulpdiensten kregen een melding dat in en rondom de woning een sterke gaslucht hing en dat de bewoner mogelijk onwel was geworden. Toen de agenten arriveerden was de brandweer reeds ter plaatse. Die hadden de 44-jarige man uit zijn woning gehaald. Na onderzoek bleek dat de man in de keuken met de gastoevoer had geknoeid. Agenten hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten. Tevens kwam een arts om hem te beoordelen. Dit omdat de man een verwarde indruk maakte.

Man aangehouden voor zware mishandeling

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond laat een 29-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had eerder die avond in een horecagelegenheid aan de Stationsweg ruzie gekregen met een 42-jarige plaatsgenoot. De 29-jarige sloeg daarbij zijn plaatsgenoot met een glas in het gezicht. De 42-jarige man liep daarbij letsel op en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Later die avond hielden agenten de 29-jarige verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Stapper aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Utrecht aangehouden op verdenking van belediging. Op het Ruiterskwartier riep de man beledigende teksten richting surveillerende agenten. De agenten accepteerden dat niet en hielden de stapper aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Vrouw aangehouden voor zware mishandeling

MAKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoonster van Makkum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De vrouw had in een horecagelegenheid aan de Waagsteeg een woordenwisseling gekregen met een 26-jarige plaatsgenoot. Dit liep uit de hand en de vrouw pakte een glas. Met dit glas sloeg ze de man tegen zijn hoofd. Het slachtoffer liep daarbij een forse hoofdwond op. Agenten brachten de man naar het ziekenhuis in Sneek en daar werd de wond verzorgd. De vrouw werd door andere agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd ze voor nader onderzoek ingesloten.

Man onwel door GHB

HEERENVEEN – Een 24-jarige inwoner van Heerenveen is in de nacht van vrijdag op zaterdag onwel geraakt door vermoedelijk het gebruik van GHB en alcohol. Surveillerende agenten kregen een melding dat op Het Meer een man op straat lag. Toen de agenten arriveerden was het ambulancepersoneel reeds met hem bezig. De 24-jarige kwam zo nu en dan bij en reageerde dan agressief. Het ambulancepersoneel besloot om de man over te brengen naar het ziekenhuis.

Inbraak in school

DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een school aan De Lanen. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Vervolgens werd een monitor van een computer weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Vrouw uit brandende woning gehaald

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 37-jarige vrouw uit haar brandende woning gehaald. Buren roken een brandlucht en hoorden een brandmelder. Reden om de hulpdiensten direct via 1-1-2 te waarschuwen. Toen de agenten arriveerden bij de woning in de 2e Koestraat was de bewoonster nog binnen. Het lukte de agenten om de vrouw te wekken. Ze verliet daarop haar woning. De brandweer ontdekte dat de wasdroger in brand was gevlogen. Ondanks het geluid van de brandmelder sliep de vrouw door. Door het kordate optreden van haar buren kon erger worden voorkomen. Het huis van de vrouw liep rookschade op.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag gecontroleerd op het rijden onder invloed. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal, moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen en krijgen eventueel een alcoholslot in hun voertuig ingebouwd.

·Vrijdag, 20.00 uur, Kalverdijkje in Leeuwarden, een 27-jarige snorfietser uit Leeuwarder, 480 ug/l.

·Zaterdag, 02.30 uur, Mounleane in Ureterp, een 22-jarige automobilist uit Frieschepalen. De beginnende bestuurder was met zijn auto tegen een boom gebotst. Zijn auto raakte daarbij zwaar beschadigd en vloog ook nog eens in brand. De 22-jarige man kon gelukkig zelf het voertuig verlaten. Agenten constateerden dat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde. Hij werd daarom aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd duidelijk dat de man twee forse snijwonden in zijn benen had. Ook klaagde de man over veel pijn. Met een ambulance werd hij dan ook overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd bij hem een bloedproef afgenomen.

·Zaterdag, 04.45 uur, De Fluit in Lemmer, een 46-jarige automobilist uit Sneek, 1065 ug/l. Het rijbewijs van de man kon niet worden ingevorderd, dit om de simpele reden dat de man helemaal geen rijbewijs had. Ook hiervoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

·Zaterdag, 06.00 uur, Berglaan in Drachten, een 22-jarige automobilist uit Harkema, 800 ug/l. De bestuurder had op de Berglaan een eenzijdig ongeval gehad. Daarbij het zijn auto veel olie verloren. De gemeente Smallingerland werd dan ook ingeschakeld om dit oliespoor op te ruimen. Op de Zuiderdwarsstraat zagen agenten een auto staan waarvan de airbags waren uitgegaan. De 22-jarige beginnende bestuurder probeerde zijn auto te starten, maar slaagde daar niet in. De bestuurder werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook in het bezit was van een gebruikershoeveelheid cocaïne.

112Fryslan