Politieberichten van zaterdag 20 oktober

Man door stier gedood

NOORDWOLDE- De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van een 45-jarige inwoner van Noordwolde. Het lichaam van de man werd zaterdagmorgen rond 09.00 uur in een weiland aan de Buitenburen door een getuige aangetroffen. Een getuige zag het lichaam in het weiland liggen en waarschuwde via 1-1-2 de politie en ambulance. Een agressieve stier werd door omstanders op afstand gehouden terwijl de politie en brandweer onderzoek konden doen. Uit onderzoek bleek dat de man door de stier te zijn gedood. Het lichaam van de overleden man werd overgebracht naar een mortuarium.

Tasjesdief aangehouden

LEEUWARDEN- Oplettende getuigen hebben vrijdagmiddag op de hoek van Peperstraat en de Wirdumerdijk, een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal met geweld. De getuigen grepen in toen zij zagen dat de verdachte de tas van een oude vrouw wilde stelen. Zij pakten hem vast en aanhielden hem aan. De gewaarschuwde agenten hebben de verdachte van de alerte getuigen overgenomen. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De vrouw uit Leeuwarden (leeftijd nog onbekend) doet aangifte.

Buitenboordmotor gestolen

OPPPENHUIZEN- De politie stelt een onderzoek naar de diefstal van een buitenboordmotor van het Mercury, 9.9.EL, type Bigfoot, grijs van kleur. De buitenboordmotor werd in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen van een zeilboot die aangemeerd lag aan de Eastwei. De eigenaar, een 29-jarige inwoner van Veendam, deed aangifte.

Onderzoek naar brand bouwkeet

LEEUWARDEN- De onderzoekt de oorzaak van een brand in een bouwkeet die geparkeerd stond op de hoek van de Sem Dresdenstraat met de Jan Jelleshofleane. De brand werd in de nacht van vrijdag op zaterdag door omwonenden ontdekte en waarschuwden direct via 112 de brandweer. De bouwkeet raakte door de brand ernstig beschadigd. Ook het gereedschap en een aggregaat en 4 gasflessen gingen door de brand verloren.

Uitbater bedreigd en mishandeld

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in Kruizebroederstraat een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. In de horecagelegenheid had een bedreiging plaatsgevonden waarna de verdachte door het personeel naar een ruimte gebracht om daar tot bedaren te komen. Toen de uitbater, een 32-jarige inwoner van Sneek, hem vertelde dat zijn gedrag niet werd geaccepteerd en hij de zaak moest verlaten, werd hij door de verdachte geslagen en met de dood bedreigd. Eenmaal buiten werd de verdachte door de agenten aangehouden. Hij werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Bootje gestolen

MAKKUM- De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een bootje met een grijze Mercurius buitenboordmotor. De boot werd donderdagmiddag tussen 16.40 uur en 17.45 uur gestolen vanachter een zeiljacht die lag aangemeerd aan de Vallaat. Toen de eigenaren bij een boot terugkwamen, zagen zij dat het volgbootje weg was genomen. Een 46-jarige inwoner van Den Bosch deed aangifte.

Diefstal motoren

DRACHTEN- De politie onderzoekt de diefstal van twee motoren uit een berging van een woning aan de Lijsterstraat. De diefstal werd woensdagmiddag ontdekt toen de bewoner thuiskwam en een lege berging aantrof. De diefstal moet zijn gepleegd tussen 10 oktober 17.00 uur en 17 oktober 13.00 uur

Motor 1:

Honda XR 600R, kleur Rood-wit, kenteken MJ-34-YT. Bijzonderheden: kleur tank rood.

Motor 2:

Yamaha YZ 125, kleur rood-wit, geen kenteken. Bijzonderheden: kleur tank wit.

De eigenaar, een 23-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte.

Aangehouden voor bedreiging en mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond rond 18.20 uur een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en mishandeling. De man bedreigde in de Prins Hendrikstraat door nog onbekende reden drie mannen. Daarbij ontstond een handgemeen waarbij een 18-jarige inwoner van Sint Jacobiparochi een duw en een klap kreeg. Vervolgens sloeg hij een 20-jarige inwoner van Tytsjerk met een kettingslot. Hierbij liep het slachtoffer een wond aan zijn been op. Daarnaast meende hij de slachtoffers met de dood te moeten bedreigen. Nadat de slachtoffers de politie via 1-1-2 hadden gewaarschuwd, kon de verdachte worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Winkeldieven aangehouden

HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagmiddag op de Herewal een 32-jarige man en een 20-jarige vrouw, beide inwoners van Wolvega, aangehouden voor winkeldiefstal. Een medewerker van een winkel, die onderweg naar huis was, zag rond 15.30 uur op de Passage een vrouw met twee televisies lopen. Aan de verpakking kon hij zien dat deze uit de winkel vandaan kwamen waar hij werkte. Hij wist dat die dag geen televisies waren verkocht en sprak de vrouw aan. Hij de nam de televisies van de vrouw af waarna de verdachte de benen nam. De vrouw stapte in een auto waarin een de andere verdachte zat. Zij werden, doordat de getuige het kenteken van de auto had genoteerd en via 1-1-2 de politie had gewaarschuwd, even later aangehouden. In de auto lag een stofzuiger die uit dezelfde eerder genoemde winkel kwam. Deze bleek ook van diefstal afkomstig te zijn. Omdat de man niet in bezit was van een rijbewijs werd zijn auto in beslag genomen, evenals de stofzuiger. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek werden ingesloten. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Beschonken bestuurder veroorzaakt aanrijding

KOLLUMERZWAAG- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 26-jarige inwoner van De Westereen aangehouden voor het rijden onder invloed en voor het verlaten van een plaats ongeval. De man was uit een horecagelegenheid aan de Voorweg gezet in verband met vervelend gedrag. De man stapte onder invloed van alcohol en kwaad in zijn auto. Nadat hij zijn auto had gestart en wegreed, botste hij tegen een geparkeerde auto aan. Een getuige belde via 1-1-2 de politie en gaf het kenteken van de auto door. Tijdens een geplande alcoholcontrole in Leeuwarden liep de verdachte tegen de lamp. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op de ademanalyse blies hij 565 ug/l. De tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Een 26-jarige inwoner van Burgum deed aangifte.

Man mishandelt vrouw en hond

HOLLUM- De politie heeft vrijdagavond rond 21.00 uur een 55-jarige inwoner van Hollum aangehouden voor mishandeling en vernieling (dierenkwelling). Het slachtoffer, een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden, liep samen met haar aangelijnde hond op de Oranjeweg toen de verdachte op zijn fiets aankwam rijden. De man kwam ten val doordat de slipriem van de hond in zijn fiets verstrikt raakte. Het slachtoffer bood haar excuus aan en stelde een schadeafhandeling voor maar dat mocht niet baten. De verdachte pakte zijn slachtoffer bij de keel en tilde daarbij de aangelijnde hond meerder malen bij zijn riem hoog omhoog waardoor het dier bijna stikte. Daarbij raakte het dier aan zijn poot gewond. Getuigen konden een goed signalement van de man geven en waarschuwden de politie. Hij kon in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte.

Bromfietsen gestolen

LEEUWARDEN- De politie heeft twee aangiften van diefstal van bromfietsen opgenomen. Een blauwe Peugeot, type VCLIC, voorzien van kenteken D-881-KX, werd vrijdagmiddag tussen 17.50 uur en 23.00 uur achter haar woning in de Bonairestraat weggenomen. Op het stuur van de ontvreemde scooter zit een sticker van een poes geplakt. De rechterzijde en de koplomp van het voertuig zijn licht beschadigd. De bromscooter is eigendom van een 47-jarige inwoonster van Leeuwarden. Een Honda bromfiets, type NSR 50F, voorzien van kenteken 41-FVJ-2, zwart van kleur, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de Antillenflat weggenomen. Deze is eigendom van een 20-jarige inwoner van Leeuwarden.

Politie zoekt getuigen diefstal kabels

HEERENVEEN- De politie is op zoek naar getuigen van een diefstal van 19 stroomkabels. Er weren 12 stroomkabels met een lengte van 33 meter per stuk en 7 kabels met een lengte van 25 meter per stuk. De kabels, die voorzien met de naamopdruk van het bouwbedrijf in de mantel, zijn vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen vanaf een bouwterrein aan de President Kennedylaan. De politie sluit niet uit dat de diefstal mogelijk in de avonduren heeft plaatsgevonden. De politie zoekt getuigen of mensen die anderszins informatie hebben over deze diefstal. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Een 39-jarige inwoner van Oldeouwer deed namens het bouwbedrijf aangifte.

Winkeldiefstal met geweld

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagmiddag in de Jacob Marisstraat een 26-jarige inwoner van Leeuwarden en een 15 en 17-jarige inwoner van Groningen aangehouden op de verdenking van winkeldiefstal met geweld. De drie mannen bevonden zich in een supermarkt aan de van Loonstraat, toen een van de medewerkers zag dat de mannen levensmiddelen in hun tas stopten. Nadat de mannen hun zichtbare boodschappen hadden afgerekend, vroeg de medewerker om in hun tas te mogen zien. Hierop werden de mannen agressief. Daarbij dreigde één van de verdachten een mes te zullen pakken waarna de medewerker eieren voor haar geld koos en de winkeldieven ervandoor gingen. Het personeel waarschuwde direct de politie via het alarmnummer 1-1-2 en gaf daarbij een goed signalement van de drie verdachten door. Daarnaast werden 1829 Burgernet deelnemers [url]www.burgernet.nl[/url] ingezet om naar de verdachten uit te kijken. Agenten zagen uiteindelijk de verdachten in de Jacob Marisstraat lopen waarna zij werden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Alcoholcontroles

LEEUWARDEN/FRYSLAN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Keizersgracht een alcoholcontrole gehouden. Tussen vrijdagavond 22.00 uur en zaterdagmorgen 04.00 uur werden 855 bestuurders verzocht om mee te werken aan een alcohol onderzoek. Daarvan bliezen er 15 boven de limiet van 220 ug/l en tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. Van twee bestuurders werd het rijbewijs ingevorderd. Een beginnende bestuurder op een bromscooter, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, blies 610 ug/l . Een andere beginnende bestuurder uit Leeuwarden (leeftijd onbekend) blies 375 ug/l. Daarnaast reed een 28-jarige Leeuwarder onder invloed in zijn auto terwijl hij een ongeldig rijbewijs had. Hij blies op de ademanalyse 570 ug/l. Een 32-jarige Leeuwarder reed op een bromscooter terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had in verband met recidive. Hij bleek ook nu weer onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies 410 ug/l. Zijn bromscooter werd in beslag genomen.

Daarnaast werd tegen een automobilist proces-verbaal opgemaakt omdat hij een auto bestuurde met een verlopen rijbewijs. Een andere automobilist reed zonder rijbewijs in zijn auto en had nog 400 euro aan boetes openstaan. Deze kon hij niet betalen waarop hij werd ingesloten.

Ook op andere plaatsen in Fryslân werd ook op het rijden onder invloed van alcohol gecontroleerd.

Hierbij werd in drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
*Vrijdag 21.20 uur, Kootstertille, De Koaten, een 41-jarige automobilist uit Harkema, 675 ug/l. Hij kreeg een rijverbod opgelegd van 7 uur.
*Zaterdag 00.20 uur, Sneek, Frieswijkstraat, een 28-jarige beginnende bestuurder uit Sneek, 405 ug/l. Hij kreeg een rijverbod opgelegd van 5 uur.
*Zaterdag 01.35 uur, Sneek, Lemmerweg, een 32-jarige bromfietser uit IJlst, 1050 ug/l. Hij kreeg een rijverbod opgelegd van 13 uur. De man stapte vervolgens weer op zijn bromfiets waarna zijn eigendom in beslag werd genomen. Er werd opnieuw proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan