Politieberichten van zaterdag 20 november.

Getuigen gezocht van woninginbraak
OOSTERWOLDE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Boelenkamp. Donderdag werd tussen 9.30 en 13.50 uur in de woning ingebroken door het forceren van een raam. Vervolgens verdween een 75 kg zware kluis met daarin nog onbekende inhoud. Opvallend is dat de dader of daders deze kluis waarschijnlijk met een verrijdbare stoel uit de woning hebben vervoerd. Een buurtonderzoek leverde geen informatie op, maar wellicht dat andere personen getuige waren van deze inbraak, die op klaarlichte dag plaatsvond. Zij kunnen via 0900 8844 contact met de politie opnemen. De 40-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Auto-inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend in de Noordvlietstraat een 23-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van een auto-inbraak. Een getuige had de man betrapt en de politie gewaarschuwd. De agenten konden de Drachtster in de omgeving aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De afgelopen weken is er een toename van het aantal auto-inbraken in Leeuwarden. Het advies van de politie is dan ook om geen kostbaarheden, zoals navigatiesystemen, zonnebrillen en laptops, achter te laten in uw auto. Ziet u verdachte personen bij geparkeerde auto’s rondlopen? Twijfel niet en bel direct 1-1-2. Met een goede beschrijving van de persoon en de looprichting kan de politie razendsnel in actie komen.

Fietsster gewond na aanrijding
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Noorderhogeweg een aanrijding onderzocht, waarbij een fietsster (leeftijd en woonplaats onbekend) gewond raakte. Een 26-jarige automobilist uit Zwartemeer reed door het rode verkeerslicht en kwam toen in botsing met de vrouw. Het slachtoffer kwam ten val en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder werd aangehouden. Zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Tijdens het verhoor verklaarde de bestuurder dat hij met zijn autoradio bezig was. De auto van de man werd voor nader onderzoek in beslag genomen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt nog een nader onderzoek in.

Man slachtoffer van beroving
OPEINDE – De politie onderzoekt de beroving van een 33-jarige automobilist uit Amsterdam. De man maakte vrijdagavond rond 19.00 uur een sanitaire stop bij het tankstation aan de Waldwei. Toen de Amsterdammer weer naar zijn auto liep, werd hij plotseling aangevallen door twee nog onbekende mannen. Ze pakten zijn portemonnee en gingen er volgens in een blauwe auto vandoor. De 33-jarige man was zo onder de indruk van de beroving dat hij niet gelijk de politie belde. Dit deed hij pas een uur later. De agenten konden toen niet veel meer dan een aangifte opnemen.

Gestolen auto aangetroffen
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond in Hanso Mollstraat een gestolen auto aangetroffen. Het was de agenten bekend dat de auto op 8 november was gestolen. De 36-jarige eigenaresse uit Sneek had toen aangifte gedaan. De auto werd vrijdagavond voor nader sporenonderzoek in beslag genomen. De eigenaresse weet inmiddels dat haar auto gevonden is.

Auto in beslag genomen na verlaten plaats ongeval
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Sickingastate een auto in beslag genomen. Het voertuig was eerder die avond betrokken bij een aanrijding op de Camminghaburg. Daarbij was een boom compleet vernield. Na een zoektocht vond een hondengeleider van de politie de zwaar beschadigde auto in de Sickingastate. De auto werd voor nader sporenonderzoek in beslag genomen. De eigenaar, een 22-jarige Leeuwarden, van de auto is inmiddels gehoord. Hij heeft aangifte gedaan van diefstal van zijn auto. Dit omdat volgens zijn eigen zeggen een ander er met zijn auto vandoor was gegaan.

Drie gewonden bij aanrijding op A6
OOSTERZEE – De politie heeft vrijdagavond op de A6 nabij Oosterzee een aanrijding onderzocht, waarbij drie auto’s betrokken waren. Bij het ongeval vielen drie gewonden. Een 27-jarige automobilist uit Groningen belandde met zijn auto in de berm. Hierdoor verloor hij de controle over het stuur. Via de vangrail belandde de auto weer op de weg. Een 61-jarige automobilist uit Langweer kon de auto van de Groninger niet meer ontwijken en kwam frontaal in botsing. Een achteropkomende auto, leeftijd en woonplaats van bestuurder onbekend, kon de auto van de man uit Langweer niet meer ontwijken. De beide auto’s kwamen dan ook met elkaar in botsing. De 27-jarige Groningen werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hier werd bij hem een bloedproef afgenomen omdat hij mogelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Een 49-jarige vrouw, die als passagier in de auto van de man uit Langweer zat, werd eveneens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Een 32-jarige vrouw uit Zuidlaren, die in derde auto zat, werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De drie slachtoffers waren allen licht gewond. De weg is tijdelijk afgesloten geweest vanwege de vele brokstukken.

Rijbewijs beginnende bestuurder ingevorderd na levensgevaarlijk rijgedrag
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van 18-jarige beginnende bestuurder uit Ureterp ingevorderd na levensgevaarlijk rijgedrag. Met zijn rijgedrag bracht de jongen zichzelf niet alleen in gevaar, maar ook andere weggebruikers. De 18-jarige haalde op de Noorderhogeweg met hoge snelheid een onopvallende politieauto in. Dit alles gebeurde net voor de rotonde. Eenmaal op de rotonde kon de 18-jarige het voertuig dan ook maar net onder controle houden. Via het parkeerterrein van een eetgelegenheid reed de beginnende bestuurder via de Loswal weer in de richting van het centrum. Wederom deed hij dit met veel te hoge snelheid. Eenmaal op de Stationsstraat haalde de jongen een andere auto. Hij kon daarbij een botsing met een verkeersheuvel net voorkomen. Wederom haalde de jongen een auto in. De tegenligger gaf met lichtsignalen aan dat deze inhaalmanoeuvre echt niet kon. De tegenligger moest dan ook wel uitwijken om een frontale aanrijding te kunnen voorkomen. Uiteindelijk stopte de 18-jarige. De agenten spraken hem aan en zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De beginnende bestuurder had zijn rijbewijs sinds september en reed in een auto van een familielid.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jan Lievensstraat. Vrijdagavond kwam men de woning binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden een tv en een spelcomputer weggenomen. De bewoner moet nog aangifte doen. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Openlijk geweld tegen personen
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Leeuwarden van 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Het duo was betrokken bij een vechtpartij in de Peperstraat. Toen agenten de melding kregen, waren beide mannen net op de fiets gestapt en verlieten het centrum. Omdat van de twee een duidelijk signalement beschikbaar was, konden ze snel worden achterhaald. Op het Vliet zagen agenten beide mannen fietsen. Ondanks aanroepen gingen beide mannen er vandoor. De 19-jarige kon achterhaald worden en hij werd dan ook aangehouden. De 20-jarige kwam zich even later melden, dit omdat hij solidair met zijn vriend wilde zijn. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden na bedreiging met pistool
PARREGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 21-jarige man uit de gemeente Wunseradiel aangehouden op verdenking van bedreiging met een pistool. Eerder die nacht hadden surveillerende agenten in het centrum van Sneek een melding gekregen van een bedreiging met een wapen op de Wijde Noorderhorne. Na bedreiging stapte de man in zijn auto en verliet het centrum van Sneek. Getuigen noteerden het kenteken van de auto en dit werd dan ook doorgegeven aan de agenten. Meerdere eenheden van de politie gingen zoeken naar de 21-jarige verdachte. Op de Trekweg in Parraga kreeg de automobilist een stopteken. Hij werd vervolgens aangehouden. In de auto vonden de agenten een neppistool. Dit wapen was bijna niet van echt te onderscheiden. De Koninklijke Marechaussee neemt het onderzoek verder over. Dit omdat de 21-jarige man militair is. De politie komt nog wel graag in contact met getuigen van deze bedreiging. Ook zoekt de politie nog een zekere ‘Geert’. Deze man van rond de 45 jaar is mogelijk ook bedreigd met het wapen. Heeft u informatie over deze bedreiging? Neem contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Auto in beslag genomen na ongeval
STIENS – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Bredyk de auto van een 38-jarige inwoner van Baaijum in beslag genomen. De man was met zijn terreinwagen van de weg geraakt. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand tegen een verkeerspaal. De 38-jarige man en zijn twee passagiers, waarvan één in een laadruimte zat zonder banken, raakten gewond. Het trio werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis werd bloed van de bestuurder afgenomen omdat het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De auto van de man werd in beslag genomen voor technisch onderzoek door Bureau Verkeersongevalsanalyse. Dit omdat er een benzinetank in de laadruimte zat.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval
NIJEHOLTPADE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een eenzijdig ongeval op de Hoofdweg afgehandeld, waarbij een 35-jarige automobilist uit Nijeholtpade gewond raakte. De bestuurder was vermoedelijk in slaap gevallen en daardoor van de weg geraakt. Hij kwam uiteindelijk met zijn auto tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Man aangehouden voor verlaten plaats ongeval
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 47-jairge automobilist uit Groningen aangehouden. Surveillerende agenten kregen een melding van een ongeval op de Waldwei. Eenmaal ter plaatse vonden ze een lege, maar zwaar beschadigde auto. Later die nacht zagen surveillerende agenten bij een bushalte aan de Stationsstraat een man staan. Hij droeg geen schoenen en zijn broek was erg smerig. De man wilde zich legitimeren. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek al snel dat het een 47-jarige inwoner van Groningen was. De auto, die achtergelaten was op de Waldwei, bleek op zijn naam te staan. De verdachte werd dan ook voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor overtreding collectieve prostitutie ontzegging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 32-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze aangehouden op verdenking van overtreding van de collectieve prostitutie ontzegging. Agenten hadden de man eerder die nacht de ontzegging uitgereikt. Dit omdat hij de afgelopen periode voortduren voor overlast het gezorgd op en rondom de Weaze. Daarnaast was hij gewelddadig geweest tegen ondernemers in de straat. Reden genoeg voor de agenten om hem een ontzegging te overhandigen, de eerste sinds de invoering van deze maatregel. De man wist dat hij niet meer in de panden op de Weaze mocht komen. Dit deed hij later die nacht toch. De Leeuwarder werd dan ook aangehouden. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het begin van de ochtend mocht hij het bureau weer verlaten.

Morgen, zondag, worden er in de regio Fryslân geen politieberichten gemaakt. Dit alles heeft te maken met onderhoudswerkzaamheden aan de computersystemen. Eventuele bijzonderheden melden wij u via [b][url=http://www.twitter.com/persvoorlichter]www.twitter.com/persvoorlichter[/url].[/b]

112Fryslan