Politieberichten van vrijdag 19 maart 07.00 uur tot zaterdag 20 maart 11.00 uur.

Inbraak in kerk
EASTERMAR – De politie onderzoekt een inbraak in een kerk aan de Torenlaan. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men de kerk binnen na het forceren van een deur. Het kerkgebouw werd doorzocht en een aanwezige kluis werd met veel geweld opengebroken. Uit de kluis werd een geldbedrag weggenomen. Namens de kerk deed een 52-jarige inwoner van Eastermar aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Agressieve winkeldief aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in de Fruitstraat een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal met geweld. De man was betrapt door het personeel toen hij een winkeldiefstal pleegde. Hij bedreigde het personeel met een schroevendraaier en ging er volgens vandoor. De agenten waren snel ter plaatse en de 45-jarige Leeuwarder kon dan ook snel worden aangehouden. De schroevendraaier en de gestolen goederen werden in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
OOSTERZEE – De politie heeft vrijdagmiddag op het Westeind het rijbewijs van een 22-jarige beginnende bestuurder uit Lemmer ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De automobilist passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 116 kilometer per uur. Terwijl op deze weg 60 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij ontmantelt
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond in een woning aan de Populierstraat een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten waren naar de betreffende woning gegaan omdat het vermoeden bestond dat er iemand zou verblijven die nog boetes hadden openstaan. De gezochte persoon werd niet aangetroffen, wel werd in twee slaapkamers een hennepkwekerij ontdekt. De 217 planten en de apparatuur werden in beslag genomen vernietigd. De elektriciteit werd illegaal afgetapt Namens het energiebedrijf werd aangifte gedaan. De twee bewoners, een man en vrouw van 27, werden als verdachten gehoord. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden na bedreiging en vandalisme
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond op de galerij van een flat aan de Furmerusstraat een 32-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging en vandalisme. De man gooide een aantal keren een fiets tegen een berging aan. Een buurtbewoner sprak hem hier op aan en de Sneker bedreigde vervolgens zijn buurtgenoot. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen op zoek naar de 32-jarige man. Op galerij van de flat zagen ze hem lopen. Ook daar sloeg hij bedreigde taal uit naar een buurtgenoot. Bij het zien van de agenten ging de man zijn woning binnen. Eenmaal binnen vernielde de 32-jarige een deel van zijn inboedel. Nadat een politiehond op de galerij was gekomen, wilde de man pas uit zijn woning komen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Schuur naast woning uitgebrand
OUDEBILDDIJK- De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand in een schuur naast een woning aan de Oudebilddijk. De brand verwoeste in een paar uur tijd een complete schuur. Eén van de bewoners die in de schuur wilde gaan werken en de kachel had aangezet, ging even de woning binnen om iets te doen. Toen hij geknetter in de schuur hoorde, vertrouwde hij dit niet en ging kijken. Op de plaats van de kachel was een behoorlijk brand ontstaan. Via 1-1-2 werden vervolgens de hulpdiensten gewaarschuwd. Daarbij werd echter een verkeerd huisnummer doorgegeven. De hulpdiensten liepen daardoor enige vertraging. De brandweer kon niet voorkomen dat de schuur volledig door de brand werd verwoest. De naastgelegen woning bleef bespaard omdat de eigenaar een brandmuur tussen de schuur en woning had gebouwd. Toch ontstond er veel rook en waterschade in de woning. Eén van de bewoners is door het ambulance personeel onderzocht omdat hij rook had ingeademd.

Burgernetactie na ontvoering van meisje[b][/b]
LEEUWARDEN- De politie heeft zaterdagmorgen rond 03.00 uur in de Sweelinkstraat een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van ontvoering van een 18-jarig meisje uit Zuid-Holland. Vrijdagmorgen werd de Friese politie vanuit Rotterdam ingelicht in verband met de vermissing van het 18-jarige meisje. Ongeruste ouders hadden de politie gebeld omdat hun dochter niet was thuis gekomen. Een zoektocht in het land leverde in eerste instantie niets op totdat vannacht informatie kwam het meisje mogelijk was ontvoerd en dat zij zich in Leeuwarden bevond. Toen de politie steeds meer informatie kreeg over de verblijfplaats van het meisje, werd direct actie ondernomen. Door de ernst van deze zaak werd ook een Burgernetactie opgestart. Daarbij werd aan 3000 deelnemers gevraagd om mee uit te kijken naar het meisje en haar ontvoerder. In de woning aan de Sweelinkstraat vonden de agenten uiteindelijk het meisje en de 28-jarige Leeuwarder. Het meisje werd door de agenten opgevangen en vervolgens overgedragen aan haar zorgkader. De 28-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bromfietser raakt rijbewijs
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 21-jarige bromfietser uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man zonder helm rijden op de Eikensingel. Na een stopteken ging de bromfietser er vandoor. Na een achtervolging werd de bestuurder aangehouden. Hij werd overgebracht naar politiebureau voor ademanalyse. Hier blies hij 700 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Vervelende stappers aangehouden
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Kleine Kerkstraat een 25-jarige inwoner van Sneek en een 27-jarige inwoner van Winsum aangehouden. De twee waren dronken en vervelend aanwezig voor een horecagelegenheid. Het duo kreeg van de agenten het verzoek om de Kleine Kerkstraat te verlaten en naar huis te gaan. De twee liepen weg en de agenten gingen verder met de surveillance. Niet veel later kwam er wederom een melding vanuit de Kleine Kerkstraat. Beide mannen waren terug gekomen en wederom vervelend aan het doen. Gezien de eerdere waarschuwingen werden de twee nu aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhoudingen naar ramkraak
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een ramkraak in de Canadezenlaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag reed daar een auto tegen de toegangsdeuren. Naast het inbraakalarm belden ook buurtbewoners met de politie. Meerdere agenten kwamen ter plaatse en direct werd begonnen met een zoektocht. De toegangsdeur van de winkel was vernield. Het is nog onduidelijk of er iets is weggenomen. Een 30-jarige inwoonster van Ferwert deed aangifte. De auto met daarin de ramkrakers werd zaterdagochtend vroeg aangetroffen in de Borniastraat in de stad. De inzittenden, twee inwoners van Leeuwarden van 22 en 26 jaar, werden aangehouden. De auto werd in beslag genomen voor sporenonderzoek. De auto bleek van diefstal afkomstig te zijn. In de nacht van woensdag op donderdag was het voertuig namelijk gestolen in de Begoniastraat.

Automobilist overleden na eenzijdig ongeval
HALLUM – De politie onderzoekt een eenzijdig ongeval op de Griene Dyk waarbij een 19-jarige automobilist uit Marrum om het leven kwam. Tijdens een inhaalmanoeuvre raakte de bestuurder door nog onbekende oorzaak met zijn auto van de weg en belandde vervolgens in een sloot. Het slachtoffer werd naast de auto aangetroffen door voorbijgangers. De hulpdiensten, waaronder onder een traumahelikopter, waren snel ter plaatse. Het slachtoffer werd gestabiliseerd en vervolgens in zorgwekkende toestand per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar overleed de bestuurder aan zijn verwondingen. Bureau Verkeersongevalanalyse stelt een nader onderzoek in.

Politie onderzoekt dood van vrouw
BURGUM – De politie onderzoekt het overlijden van een 57-jarige vrouw uit Burgum. Vrijdagavond kregen surveillerende agenten een melding dat er in een woning aan De Yp een vrouw werd gereanimeerd. De agenten namen de reanimatie over, dit in afwachting van het ambulancepersoneel. Ondanks de snelle komst van twee ambulances overleed de 57-jarige vrouw. Gezien de omstandigheden waarin de vrouw werd aangetroffen, werd besloten om een nader onderzoek in te stellen. De 62-jarige bewoner werd door de agenten aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het stoffelijk overschot van de vrouw werd in de nacht van vrijdag op zaterdag overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. Hier zal sectie moeten uitwijzen wat de doodsoorzaak is geweest en of er sprake is van een misdrijf.

112Fryslan