Fryslân, 20-06-2009 • Politieberichten van vrijdag 19 juni 2009 07:00 tot zaterdag 20 juni 11.00 uur

Sondel/Lemmer: balen gras in sloot
De politie is op zoek naar degenen die in de nacht van afgelopen maandag en dinsdag 30 balen gras langs de weg N359 tussen Sondel en Lemmer in de sloot hebben gegooid. Daarbij is ook nog gepoogd een baal in brand te steken. De balen zijn alle verloren gegaan, waardoor de eigenaar, een 50-jarige inwoner van Koudum, een schade leed van ca. 2000 euro. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900 8844 te melden.

West Terschelling: onderzoek dodelijk ingeval Schuitengat
De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft in samenwerking met de politie Fryslân een onderzoek ingesteld naar het dodelijk ongeval op het Schuitengat bij West-Terschelling. Het bootje had door een hoge golfslag water gemaakt. De opvarenden zijn boord gegaan, nadat hozen niet lukte, om zwemmend naar het Groene Strand te gaan. Zij zijn door de KNRM uit het water gehaald. Een 49-jarige man uit Amsterdam was buiten kennis en is later overleden. De Waterpolitie heeft vastgesteld dat er geen sprake was van overmatig alcoholgebruik.

Vrijdagmiddag 19 juni 2009 omstreeks 17.45 uur maakte het bootje water en zijn alle vijf opvarenden te water gegaan. Medewerkers van de KNRM hebben hen uit het water gehaald. De 49-jarige man was buiten kennis en is ondanks reanimatie door medewerkers van de traumaheli overleden. De overige vier opvarenden, twee vrouwen en twee mannen, zijn met onderkoelingsverschijnselen aan land gebracht en ter plaatse door een huisarts behandeld. De opvarenden waren van de haven van West-Terschelling op weg naar een grotere boot die droog lag op het Groene Strand voor de kust van Terschelling. De gemeente Terschelling en de politie Fryslânhebben zich over de slachtoffers ontfermd. Een schouwarts van de GGD heeft de dood vastgesteld van het slachtoffer. De KNRM heeft de opvarenden dezelfde nacht nog naar Den Oever gebracht, zodat zij naar huis toe konden. Een bergingsbedrijf uit Terschelling heeft het bootje dat later was omgeslagen geborgen. (Bron: KLPD)

Drachten: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij de afhandeling van een ongeval op de Zuiderhogeweg. Een 25-jarige fietser uit Drachten was daar ineens de weg overgestoken, waarop een 65-jarige automobilist uit Buitenpost hem niet meer kon ontwijken. De fietser liep bij de daarop volgende aanrijding letsel op aan zijn enkel. Hij werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd. Na behandeling daar kon hij weer naar huis.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft vrijdagavond een 18-jarige inwoner van Goutum en een Leeuwarder van dezelfde leeftijd aangehouden. De twee reden in een auto die bij een routinecontrole op de Hoekemastraat werd staande gehouden. In de auto werd een hoeveelheid merkkleding aangetroffen, waarvan het vermoeden bestaat dat deze van diefstal afkomstig is. De twee werden na hun aanhouding op verdenking van diefstal dan wel heling naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Oosterwolde: bromfietscontrole
De politie heeft vrijdagavond een bromfietscontrole gehouden in het centrum. Twee bestuurders werden bekeurd omdat hun bromfiets een zogeheten constructiesnelheid bleek te hebben van 65 km/u, terwijl 50 km/u is toegestaan. Eén van deze bestuurder was bovendien niet in het bezit van een geldig rijbewijs en werd daarvoor eveneens bekeurd.

Drachten: aanrijding onder invloed
De politie heeft vrijdagavond een 32-jarige automobilist uit Drachten aangehouden. De man was op de Twee Gebroeders met zijn auto op een langs de weg geparkeerd staande auto gebotst. Aangezien hij bleek te hebben gedronken, moest de bestuurder op het politiebureau een ademanalyse ondergaan. Gezien het resultaat van 985 ug/l werd daar zijn rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})