Zaterdag 20 december

Fryslân, 20-12-2008 • Politieberichten van vrijdag 19 december 07.00 uur t/m zaterdag 20 december 11.00 uur

Leeuwarden: aanrijding fiets met auto
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een aanrijding op De Anjen. Een 26-jarige bestuurster uit Leeuwarden reed de kruising De Anjen/Wollegaast en zag daarbij een 50-jarige fietsster uit Leeuwarden over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De fietsster is met nog onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het MCL.

Leeuwarden: fietser onder auto
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij een ongeval op de Willem Lodewijkstraat waarbij een fietser gewond is geraakt. Volgens getuigen moest de fietser, een 24-jarige Leeuwarder, uitwijken voor een personenauto bestuurd door een 36-jarige stadsgenoot. Door de uitwijkmanoeuvre kwam de fietser ten val en klem te liggen onder deze auto. Ambulancepersoneel, brandweer en de traumahelikopter waren ter plaatse. Het slachtoffer is door de brandweer bevrijd en per ambulance overgebracht naar het MCL.

Noardburgum: kop-staart aanrijding op kruispunt
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een ongeval op de Rijksstraatweg. Een 49-jarige bestuurder uit Obdam kon nabij de verkeerslichten zijn bestelauto niet meer op tijd stil zetten voor de personenauto die voor hem reed. Dit met een kop-staart botsing tot gevolg. De brandweer heeft de personenauto openknipt om de 44-jarige bestuurder uit Culemborg uit zijn voertuig te halen. De bestuurder en zijn passagier zijn met letsel aan rug en nek per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Heerenveen: veertig fietsdiefstallen opgelost door aanhouding minderjarige stelers en helers
De politie heeft met de aanhouding van vier minderjarigen in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar uit Heerenveen, Oranjewoud en Oudeschoot veertig fietsdiefstallen opgelost. Tevens werd tijdens het onderzoek dertien namen bekend van jongens die verdacht worden van heling. De zaak kwam aan het licht toen een surveillerende politieagent op donderdag 13 november een 13-jarige jongen uit Heerenveen staande hield. De knaap reed op fiets waarvan het slot niet bij de fiets hoorde. Bij controle bleek dat de fiets als gestolen te boek stond. Tijdens het vervolgonderzoek werd duidelijk dat hij de fiets voor vijf euro gekocht had van twee jongens van een 15-jarige jongen uit Oranjewoud en een 16-jarige Heerenvener. Dit tweetal had zich gezamenlijk met nog twee jongens, een 14-jarige Heerenvener en een 16-jarige jongen uit Oudeschoot schuldig gemaakt aan veertig fietsendiefstallen in de periode van mei tot en met november 2008. De fietsen werden voornamelijk weggehaald van het Ns-station en uit het centrum van Heerenveen. Met een zogenaamde ‘blanco-sleutel’ namen zijn in bijna alle gevallen damesfietsen van het merk Batavus en Gazelle mee. Voor vijf euro kwamen de dieven via een sleutelspecialist uit Heerenveen aan de ‘blanco-sleutels’. De vier jongens hebben, ondanks hun jeugdige leeftijd, enkele dagen vastgezeten waarna zij eind november voorgeleid zijn aan de rechter-commissaris die ze in bewaring stelde. De inbewaringstelling werd onder voorwaarden geschorst. Tijdens het onderzoek naar deze fietsendiefstal zijn nog dertien namen bekend geworden van jongens die in bezit zouden zijn (geweest) van een gestolen fiets. In de maand november en december hebben deze dertien minderjarigen allen een verklaring afgelegd. Uiteindelijk zijn slecht zes gestolen fietsen teruggevonden. Deze fietsen zijn inmiddels terug naar hun eigenaar. Zie ook het uitgebreide nieuwbericht op deze website.

Ameland: gewonde bij ongeluk met speedboot
De politie heeft vrijdagmiddag hulp verleend bij een ongeval met een speedboot, waarbij de schipper, een 35-jarige man van Ameland, gewond raakte. De man, enige opvarende, was tijdens het varen overboord geslagen. De boot voer door, omdat de schipper mogelijk het dodemanskoord niet gebruikte. De speedboot ramde zich door twee hekken op de opstelstroken voor de veerboot en kwam op de weg tot stilstand. Niemand raakte gewond. De auto’s waren juist de veerboot opgereden. Door de kapitein van de veerboot werd direct een reddingsvlet overboord gezet, waarmee twee personeelsleden naar het slachtoffer voeren en hem aan boord haalden. Hij bleek zeer onderkoeld en is in levensbedreigende conditie overgebracht met de traumaheli naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft vrijdagnacht in samenwerking met portiers een 18-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man had op de Nieuwestad ruzie gekregen met een 18-jarige man uit Almere. De aanleiding is niet bekend. Volgens getuigen had de verdachte klappen uitgedeeld. De verdachte werd vastgehouden door portiers en overgedragen aan de politie. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: getuigen houden vernieler aan
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een ruit van een pand aan de Schans door een 38-jarige man uit Lemmer. De eigenaar van het pand, een 42-jarige man uit Lemmer, hoorde van een getuige dat er een ruit van zijn pand werd vernield. Samen met de getuige ging hij ter plaatse en trof daar de verdachte aan. Die werd door hen aangehoudenen vervolgens overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie. De man is voor nader onderzoek ingesloten. Waarom de ruit is vernield, is niet bekend.

Drachten: auto’s in brand
De politie stelt een onderzoek in naar een brand in enkele auto’s op de Sint Jansberg in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een voorbijganger ontdekte de brand en belde 112. In de straat bleken zo’n 15 auto achter elkaar te staan. Meerdere stonden in brand. Na het blussen door de brandweer bleken zeker zes auto’s schade door brand of hitte te hebben opgelopen. De brand is waarschijnlijk in één voertuig begonnen en daarna overgeslagen. Wat de oorzaak is, is nog niet bekend.

Harlingen: rijbewijs beginnend bestuurder ingevorderd
De politie heeft zaterdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige vrouw uit Harlingen, die met drank op had gereden. Rond 09.00 uur werd ze met haar personenauto gecontroleerd op de Prinsenstraat. Ze bleek onder invloed. Aan het bureau blies ze 405 ug/l. Daar het een beginnend bestuurder betrof, werd haar rijbewijs ingevorderd. Uiteraard wordt proces-verbaal opgemaakt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan