Fryslân, 02-05-2009 • Politieberichten van vrijdag 1 mei 07:00 uur tot zaterdag 2 mei 11:00 uur

Harlingen: brand bij bedrijf
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand bij een bedrijf aan de Galvanistraat. Rond 19:45 uur kwam een melding binnen dat bij een bedrijf iets in brand zou staan, wat hevige rookontwikkeling veroorzaakte en in de wijde omgeving te zien was. Het bleek te gaan om afval van dakleer en plastic dat naast het bedrijf lag en om nog onduidelijke reden in brand gevlogen was. Drie brandweereenheden wisten te voorkomen dat de brand oversloeg op het ernaast liggende complex. Wel heeft de hitte waarschijnlijke schade veroorzaakt. Om 20:30 had de brandweer de brand onder controle.

Dokkum: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige man uit Zwagerbosch. Nadat een melding van een mogelijke drankrijder binnen was gekomen, gingen agenten op zoek naar de chauffeur. Op de Lauwesmeerweg werd hij aangetroffen. De man reageerde niet op het stopteken en reed slingerend over de weg. Uiteindelijk kon hij op een carpoolplaats aan de kant gezet worden. Hij werd overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 1130 ug/l. Naast de invordering van zijn rijbewijs, kreeg de man een proces-verbaal.

Drachten: aanhoudingen voor bezit nepwapens
De politie heeft vrijdagnacht aan De Hemmen twee jongens en een man uit Drachten aangehouden op verdenking van het in bezit zijn van nepwapens. Na een melding dat een getuige herrie gehoord had, troffen agenten ter plaatse twee jongens van 13 en 14 en een 24-jarige man aan. Alle drie hadden nepmitrailleurs bij zich. Daarnaast werd nog een neppistool en een paar bivakmutsen gevonden. De spullen zijn in beslag genomen. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau, waar ze voor nader onderzoek werden ingesloten en de ouders van de minderjarige jongens ingelicht werden.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nylansdyk het rijbewijs van een 18-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. De man reed hier met een snelheid van 106 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd tevens een proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: man aangehouden na ingooien ruit
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 32-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het vernielen van een ruit. Een getuige had gezien dat de man met een steen een ruit ingegooid had. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: drie mannen aangehouden na mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Wijde Noorderhorne drie mannen uit Sneek aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een taxichauffeur kwam bij het bureau met het 25-jarige slachtoffer uit Sneek. Het slachtoffer gaf aan dat hij, nadat hij in een horecagelegenheid onenigheid met een jongen gehad had, op de Kruizebroederstraat door een groepje jongens in elkaar geslagen werd. Toen hij later op de Wijde Noorderhorne liep, werd hij hier weer door de jongens in elkaar geslagen. Op basis van het door de taxichauffeur doorgegeven signalement, konden de 20-, 23- en 27-jarige verdachten niet veel later aangehouden worden. Zij werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Aldlansdyk het rijbewijs van een 24-jarige man uit Leeuwarden ingevorderd. De man reed hier met een snelheid van 128 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tegen de man werd tevens een proces-verbaal opgemaakt.

Zurich: mannen aangehouden na vernielingen
De politie heeft zaterdagochtend twee mannen uit Zurich en Jistrum aangehouden op verdenking van vernielingen. Een 45-jarige man had aangifte gedaan van vernielingen aan zijn tuinhek, het toegangspoortje, de brievenbus en de voordeur van zijn woning aan de Ald Mar. Hij gaf hierbij aan dat zijn buren ’s nachts een feestje gehad hadden, waarna hij herrie voor zijn woning hoorde. Later zag hij de vernielingen. Op basis van de aangifte brachten agenten een bezoek aan de buren en vonden hier resten van het tuinhek van de aangever en delen van zijn toegangspoortje. Hierop werden de mannen van 21 en 32 jaar aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nader onderzoek.

Leeuwarden: brand in woning
De politie heeft zaterdagmorgen de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand aan de Archipelweg. De 27- en 30-jarige bewoners van het huis ontdekten kortsluiting in de centrifuge, waarna deze in brand vloog. De bewoners gooiden de centrifuge door het raam naar buiten, maar konden hiermee niet voorkomen dat de woning in brand vloog. Ze verlieten onmiddellijk hun woning en ook bewoners van omliggende woningen stonden snel op straat. De brandweer was kwam met twee voertuigen ter plaatse. Nadat het vuur geblust was bleek de woning niet meer bewoonbaar. Twee andere woningen liepen ook rook- en waterschade op.

112Fryslan