Politieberichten van zaterdag 2 juni

Lood gestolen

LEEUWARDEN- De politie onderzoekt de diefstal van 20 meter lood vanaf een dak van een woning aan de Jan van Scorelstraat. De eigenaar ontdekte de diefstal na lekkage en zag dat zijn lood was weggenomen. De schade bedraagt ongeveer 5000 euro. Een 51-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte. Bij een woning aan Achter de Hoven werd ongeveer zes meter lood gestolen. Deze diefstal vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. Hiervan deed een 33-jarige inwoonster van Dronrijp aangifte.

Brandstof gestolen

DRACHTEN- De politie heeft een aangifte opgenomen en stelt een onderzoek in naar de diefstal van 150 liter diesel uit verschillende vrachtwagens. De diefstal vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats bij een bedrijf aan De Lier. Een 58-jarige inwoner van Nijega deed aangifte.

Twee gewonden bij aanrijding

LEMMER- De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een eenzijdige aanrijding, die vrijdagmiddag plaatsvond op de A6 op het weggedeelte Lemmer-Oosterzee. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder van een personenauto, een 49-jarige inwoner van Leiden, de macht over het stuur kwijt. De auto botste vervolgens tegen de vangrail en sloeg enkele malen over de kop. Zowel de bestuurder als de passagier, een 71-jarige inwoonster van Joure, raakten door het ongeval bekneld en moesten door de brandweer uit hun benarde positie worden bevrijd. Beide slachtoffers werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen. Door de aanrijding ontstond er op de A6 een file. Het verkeer moest via de Straatweg in de richting van Follega worden omgeleid.

Boot en buitenboordmotor gestolen

SNEEK- De politie onderzoekt de diefstal van een witte roeiboot van het merk Rana 13 met een daarachter gekoppelde zwarte buitenboordmotor van het merk Mercury 9.9, kortstaart. De boot en buitenboordmotor werden in de nacht van woensdag op donderdag gestolen uit de Geeuw aan de achterzijde van de IJlsterkade. Een 21-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Radar snelheidscontroles op klachtlocaties

SUDWESTFRYSLAN- De politie heeft vrijdag op twee klachtlocaties snelheidscontroles uitgevoerd waarbij tientallen overtredingen werden geconstateerd. Op de N359, de Plattedyk in Lemmer, passeerden 1083 voertuigen de radarcontrole. Hiervan reden 43 automobilisten te snel. Een automobilist reed 124 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. Op de N924, Marwei ter hoogte van Delfstrahuizen, waar de maximum snelheid 80 kilometer per uur geldt, passeerden 322 voertuigen de radarcontrole. Daarvan reden 51 automobilisten te snel. Eén bestuurder reed 120 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen binnenkort hun proces-verbaal thuis gestuurd.

Geluidsinstallatie in beslag genomen

SINT-NICOLAASGA- De politie heeft vrijdagavond rond 21.30 uur in de Heemstrastraat de geluidsapparatuur van een 57-jarige bewoner van Sint-Nicolaasga inbeslaggenomen. De man had eerder al diverse waarschuwingen gekregen over geluidsoverlast, dit na aanhoudende klachten van buurtbewoners. De agenten vroegen hem toen om zijn muziek in het vervolg zachter te zetten. Toen vrijdagavond opnieuw klachten bij de politie binnenkwamen en de politie zelf constateerde dat de muziek veel te hard stond, werd besloten de geluidsapparatuur inbeslag te nemen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Geld gestolen bij inbraak

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Noorderpoort die tussen 15 april en 1 juni plaatsvond. Uit de woning werd een groot geldbedrag gestolen waarbij het onbekend is hoe de dader(s) de woning zijn binnengekomen. De eigenaar (leeftijd nog niet bekend) deed aangifte.

Politieagenten redden vrouwen uit water

OOSTERWOLDE- Agenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoonster van Fochteloo en een 19-jarige inwoonster van Oosterwolde uit het water aan de Nanningaweg weten te halen. Na een gezellige avond stappen, gingen beide slachtoffer op de fiets terug naar huis. Door nog onbekende oorzaak verloor de vrouw uit Oosterwolde de macht over het stuur kwijt en reed vervolgens de sloot in. Daarbij liep de vrouw een knieblessure op. De andere vrouw belde direct via 1-1-2 de politie en schoot haar vriendin te hulp en sprong ook in het water. Door de steile wal lukte het beide vrouwen niet om uit het water te komen. De inmiddels gearriveerde agenten hebben de vrouwen met vereende krachten uit het water weten te halen. De vrouw uit Oosterwolde werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Man aangehouden belediging

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 34-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De man had zich in het uitgaansgebied op de Kaden tegenover andere stappers vervelend gedragen. Toen de inmiddels gewaarschuwde agenten de man zagen lopen en hem wilden aanspreken, meende hij hen te moeten beledigen. De agenten die de man aan wilden houden, stuitten op een hevig verzettende verdachte. Tijdens de worsteling die er ontstond, probeerde de verdachte het dienstwapen uit het holster van een van de agenten te trekken. Uiteindelijk moest pepperspray worden gebruikt om de verdachte te kalmeren. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Ruit van winkel en woning ingegooid

LEEUWARDEN- De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van een ruit van een winkel en een woning aan de Emmakade die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond. De eigenaar van de winkel en de woning, die op dat moment niet thuis was, werd rond 23.30 uur door een familielid gebeld met de mededeling dat de ruiten waren vernield door een onbekend manspersoon. Deze zou na de vernieling in de richting van Spoorstraat zijn weggelopen. Een onderzoek in de omgeving leverde helaas niet het gewenste resultaat op. De eigenaar, een 57-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan