Politieberichten van zaterdag 2 juli

Politie pakt vandalen op

BURGUM- De politie heeft een onderzoek afgerond naar diverse vernielingen en bedreigingen. De misdrijven vonden dit jaar plaats in de periode van februari tot begin juni op diverse locaties in Burgum. Tijdens het onderzoek kwamen zes inwoners van Burgum in de leeftijd van 16 tot 17 jaar als verdachten naar voren en werden door de politie aangehouden op verdenking van het plegen van de bovengenoemde feiten. De jongeren opereerden in wisselende samenstelling. Eind februari werd op de Bulthuissingel een reclamebordbord en een raam door de groep vernield. In april vernielden twee van de zes verdachten een reclamebord op de Lageweg. Op 18 en 25 mei werden twee inwoners van Burgum door drie van de zes verdachten met de dood bedreigd. De slachtoffers deden aangifte bij de politie. Vervolgens wordt de groep ervan verdacht een muurtje bij de muziekschool aan de Schoolstraat te hebben vernield. Ook vernielde een van de verdachten een fiets. In juni werd een tuinhek vernield in de Schoolstraat. Door de aanhouding van de zes jongeren, die ook nog verdacht worden van het vernielen van een ruit van een taxibus en diefstal en vernielingen bij de Pleats, hoopt de politie in Burgum een eind te hebben gemaakt aan het baldadige en geweldige gedrag van deze groep. Tegen alle zes verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. De eigenaren van de vernielde goederen deden aangifte.

Bliksemafleider gestolen van dak

HARLINGEN – De politie onderzoekt de diefstal van een groot aantal meters bliksemafleiders op een dak van een bedrijf aan de Celsiusstraat. Tussen maandagavond 27 juni en vrijdagochtend 1 juli werd van het dak ruim 500 meter aan bliksemafleiders gestolen. De bliksemafleider was alleen van het dak verdwenen. De bliksemafleider was uit de bevestigingsdoppen getrokken en losgeknipt. De draden aan de zijkant van het gebouw had men laten zitten. Zo op het oog viel het dus niet direct op dat de bliksemafleider was gestolen. De schade bedraagt ruim 10.000 euro. Een 64-jarige inwoner van Harlingen deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Automobiliste gewond na kop-staartbotsing

HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagochtend op de Rottumerweg een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 56-jarige automobiliste uit Sintjohannesga gewond raakte. Een 46-jarige automobilist uit Ouwsterhaule zag te laat dat het verkeer voor hem had afgeremd. Hij reed dan ook met zijn auto tegen de auto van de vrouw uit Sintjohannesga. De automobiliste klaagde over pijn in haar nek en werd daarom uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Auto gestolen na woninginbraak

SNEEK – De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Jonkvrouw. In de nacht van donderdag op vrijdag werd in de woning ingebroken. Bij deze inbraak werden autosleutels buit gemaakt. Met deze sleutels werd vervolgens een rode Peugeot 207 met kenteken 83-KRJ-7 gestolen. De 52-jarige eigenaresse uit Sneek deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging en vernieling

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagmiddag een 17-jarige inwoner van Drachten op het Noorderend aangehouden op verdenking van bedreiging en vernieling. De man kreeg vrijdag horen dat zijn verblijf in Nederland niet werd verlengd en verwonde zichzelf. Vervolgens werd door het personeel de ambulance gebeld. Toen die arriveerde bedreigde de man vervolgens het ambulance personeel en beschadigde de ambulance. De man werd door de inmiddels gewaarschuwde politieagenten aangehouden en na verzorging voor nader onderzoek ingesloten.

Openbaar Ministerie en politie controleren op drugs bij veerterminal Harlingen

HARLINGEN- Politie Fryslân en het Openbaar Ministerie Leeuwarden hebben vrijdag 1 juli 2011 in en rondom de veerterminal in de haven van Harlingen een controle gehouden op het bezit van soft- en harddrugs. Alle passagiers die vrijdag naar Vlieland en Terschelling afreisden, zijn gecontroleerd. Het OM heeft de zaken ter plekke afgedaan door overtreders direct een transactie te laten betalen. Deze preventieve actie is specifiek gericht op de toeristen, die op eilanden overlast veroorzaken door drugsgebruik. Het OM en de politie wil met deze actie het signaal afgeven dat drugsoverlast op de eilanden niet wordt getolereerd. Bij de actie werd bij 17 personen gebruikershoeveel-heden softdrugs aangetroffen.

Tien van hen zijn minderjarig. In totaal heeft het OM aan drie minderjarige verdachten een transacties van € 80,– aangeboden. In de andere zaken van de minderjarige verdachten wordt proces-verbaal ingestuurd naar het OM.

De zaken van de meerderjarige verdachten zijn afgedaan met een politiesepot. De aangetroffen gebruikershoeveelheden bleven onder de marge wat is toegestaan.

Alle aangetroffen drugs is in beslaggenomen en vernietigd.

Onderzoek naar auto-inbraken

HEERENVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een viertal auto-inbraken in de wijk Skoatterwald. In de Frederik Hendriklaan, Wilem de Zwijgerlaan , de Geert van der Zwaagweg en op de Hertog vonden vier auto-inbraken in de nacht van donderdag op vrijdag plaats. Daarbij werden onder andere navigatiesystemen, portemonnees en een laptop buit gemaakt. De buit werd vrijdagavond door een oplettende inwoner van Heerenveen in een tas aangetroffen. Hij belde direct de politie die de spullen in beslag heeft genomen. De politie wil graag in contact komen met getuigen die in de nacht van donderdag op vrijdag iets verdachts hebben gezien. Zie kunnen met de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Verdachten aangehouden diefstal brandstof

OOSTERWOLDE- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 51-en 40-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van diefstal van brandstof. Een oplettende getuige zag rond 01.00 uur twee mannen zich verdacht ophouden bij een bedrijf aan de Venekoterweg en belde de politie. De getuige gaf daarbij een goede beschrijving van de auto waarin de verdachten waren gestapt. Naar aanleiding van de melding stelden de agenten een onderzoek in. Op de Hornleger kwamen de agenten de betrokken auto tegen waarna de bestuurder een stopteken kreeg. In de auto troffen de agenten een aantal cherrycans met daarin brandstof en een hevelslang aan. Beide verdachten werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt. De brandstof, hevelslang en de auto werden in beslag genomen. Bel bij heterdaad situaties altijd via 1-1-2 de politie.

Vrouw gewond bij eenzijdige aanrijding

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond op de Drift een eenzijdige aanrijding afgehandeld waarbij een 16-jarige inwoonster van Drachten gewond aan haar been, arm en hoofd gewond raakte. De vrouw raakte vermoedelijk een stoeprand terwijl zij op haar scooter reed en kwam vervolgens ten val. De vrouw werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bekeuringen bij verkeerscontrole

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond en nacht een verkeerscontrole gehouden op de Harlingerstraatweg. Totaal werden 10 bekeuringen aan automobilisten uitgeschreven voor de overschrijding van maximumsnelheid. De snelste automobilist reed 101 kilometer daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Een Engelsman moest 223 euro betalen omdat hij 28 kilometer te snel reed. Naast automobilisten werd ook aandacht besteed aan bromfietsers. Zes bestuurders van bromfietsen kregen proces-verbaal omdat men zonder rijbewijs reed, de verlichting niet goed te werkte en onder invloed van alcohol een bromfiets bestuurde. Twee andere bromfietsers reden met gladde banden. Een andere bromfietser kreeg proces-verbaal terwijl hij een “wheely”maakte.

Man aangehouden voor vernieling

HARLINGEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Jan Rudolf Thorbeckestraat een 22-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. De man was kwaad en sloeg de brievenbus bij een woning kapot. Hij werd door de politieagenten aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw onder invloed veroorzaakt aanrijding

SNEEK- De politie heeft vrijdagavond in de Westhemstraat een 46-jarige inwoonster van Sneek aangehouden op verdenking van het veroorzaken van een aanrijding, terwijl zij onder invloed van alcohol was. De vrouw die op haar bromscoooter reed, rond 20.00 uur tegen een geparkeerde personenauto en kwam daardoor ten val. De inmiddels gearriveerde agenten roken dat de vrouw onder invloed van alcohol was. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Op de ademanalyse blies de verdachte 795 ug/l. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en kreeg een rijverbod van 9 uur. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd. De auto en bromscooter raakten beschadigd.

Hennepkwekerijen opgerold met 1410 planten

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond in twee bedrijfspanden aan De Boeg, twee in werking zijnde hennepkwekerijen aangetroffen. Daarbij werden in het ene pand 860 hennepplantenplanten aangetroffen terwijl in het naast gelegen pand nog eens 510 hennepplanten werden aangetroffen. De politie kwam de hennepkwekerijen op het spoor via een getuige. Deze had gezien dat een garagedeur openstand en een henneplucht naar buiten kwam. Hij waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Uit onderzoek blijkt ook dat de elektriciteit illegaal werd afgenomen. Er werd geen verdachten aangehouden. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen.

Mannen aangehouden voor mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond in de Grotekerkstraat een 17-en 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De mannen hadden in het Herenwaltje door onbekende reden een 19-jarige inwoner van Leeuwarden geslagen die op zijn beurt de politie belde. Beide verdachte konden worden aangehouden en voor nader onderzoek worden ingesloten in de politiebureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

OUDEGA (ZWF)- De politie heeft vrijdagavond op de Breksdyk een 25-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging. Agenten gingen naar een adres in verband met een melding van geluidsoverlast. Toen de agenten de mogelijke veroorzaker hierop aanspraken ging deze naar de melder en bedreigde deze vervolgens. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor vernieling

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagavond op de Middelwyk een 25-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. De man wordt ervan verdacht een deuk in een bestelauto te hebben geslagen terwijl deze langzaam door een groep jeugd reed terwijl die de weg versperden. De verdachte meende tijdens het passeren op de auto te moeten slaan. De verdachte werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering bleek de man nog een zakje met vermoedelijk speed bij zich te hebben. Hij werd voor verhoor ingesloten. De drugs werd in beslag genomen. De eigenaar van de bestelbus deed aangifte.

Rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond op de Groningerstraatweg het rijbewijs van een 30-jarige inwoner van De Westereen ingevorderd. De man reed tijdens een lasercontrole snelheidscontrole in zijn auto 103 kilometer per uur daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Naast het inleveren van zijn rijbewijs, kreeg hij proces-verbaal.

Man aangehouden voor poging doodslag/zware mishandeling

DOKKUM- De politie heeft vrijdagavond een 34-jarige inwoner van Niawier aangehouden op verdenking van zware mishandeling c.q poging doodslag. De agenten zagen de man op een snorfiets slingerend over de Pier Prinslaan rijden. Zij zagen toen hij even stopte en afstapte, onvast ter been was. Vervolgens stapte de man weer op zijn snorfiets. Toen de agenten besloten hem te controleren en hem een stopteken gaven, reed hij met volle vaart met zijn snorfiets op de agenten in. Een van de agenten werd door de snorfiets geraakt en kwam ten val. De agent raakte licht gewond aan zijn knie en zijn kleding raakte beschadigd. Toen zij de man wilden aanhouden, rukte deze zich los en reed nogmaals met zijn voertuig op de agenten in en kwam vervolgens ten val. Hierbij raakte hij gewond en kon worden aangehouden. De man pleegde tijdens de aanhouding het nodige verzet. De gewonde man werd per ambulance en in gezelschap van agenten overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum voor een medische behandeling. Vervolgens werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. De snorfiets werd in beslag genomen. Omdat de man onder invloed van alcohol was, werd een bloedproef van hem afgenomen.

Geld gestolen uit bedrijf

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar diefstal van geld uit een bedrijf aan de Hendrik Bulthuisweg. Rond 18.00 uur kwam een negroïde man het kantoor binnen lopen en was een gesprek aangegaan met een medewerker. Toen deze even niet oplette deed de man een greep in de kassa gedaan waarna hij met een geldbedrag vandoor ging. Hij zou in een zwarte Mercedes-benz met lichtmetalen velgen zijn gestapt. Een 37-jarige inwoner van Haren (gn) deed aangifte.

Sigaretten buit bij inbraak tankstation

JOURE- De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een tankstation aan de Geert Knolweg. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 5.30 uur werd de voordeur geforceerd van het tankstation waarna de dader(s) een grote hoeveelheid sigaretten uit het bedrijf wegnamen. Een 57-jarige inwoner van Joure deed aangifte.

Man mishandeld met bijl

SNEEK- De politie onderzoekt een zware mishandeling c.q poging doodslag die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond op de Wijde Noorderhorne. Rond 02.30 kreeg het slachtoffer, een 42-jarige inwoner van Eindhoven door nog onbekende reden ruzie met de verdachte man. Deze stapte vervolgens naar zijn auto en pakte daaruit een bijl waarna het slachtoffer sloeg. De man raakte gewond aan zijn arm. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek waar de verwondingen aan zijn arm werden gehecht. Hij deed aangifte.

Man aangehouden voor diefstal geld gokkast

SNEEK- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 36-jarige man aangehouden op verdenking van diefstal van geld uit gokkasten bij een bedrijf aan de Kleine Kerkstraat. Een oplettende portier van het bedrijf betrapte twee mannen op het stelen van geld uit een gokkast. Hij kon een verdachte aanhouden terwijl de andere man uit het bedrijf wegvluchtte. Deze rende in de richting van de Prins Hendrikkade, de Looxmagracht, de Bloemstraat, achtervolgd door een medewerker van het bedrijf. Deze moest de achtervolging staken toen door de verdachte met de dood werd bedreigd. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Auto in sloot na aanrijding

BEETGUM- De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld waarbij een 49-jarige inwoonster van Deventer met onderkoelingsverschijnselen door een ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De vrouw die in haar auto over de Westergoawei reed, kwam in een onoplettend moment met haar auto op de linkerweg terecht. Daarbij raakte zij een tegenligger, de auto van een 41-jarige inwoner van Klooster-Lidlum. De vrouw sloeg met haar auto diverse keren over de kop en kwam met haar voertuig in een sloot terecht. De 41-jarige automobilist raakte niet gewond. De andere inzittenden van de andere kwamen eveneens met de schrik vrij.

Inbreker aangehouden

DE WESTEREEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Ferlinge Stationstritte een 33-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van een woninginbraak . Een oplettende buurman hoorde gestommel in de woning van de buren die niet thuis waren en belde direct via 1-1-2 de politie. De inmiddels gearriveerde agenten konden de man direct daarna aanhouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten.

Politie zoekt getuigen van vernielingen auto’s

HARLINGEN- De politie is op zoek naar getuigen van vernielingen van een 17-tal personenauto’s die plaatsvonden in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Goudplevier, De Wulp, Leeuwerik, Kluut en de Tureluur. De vernielingen bestonden uit het stelen van kentekenplaten en het ombuigen van kentekenplaten van geparkeerde auto’s. Een groot gedeelte van de weggenomen kentekenplaten werden elders teruggevonden terwijl andere kentekenplaten nog weg zijn. Een getuige meldde rond 02.25 uur dat er twee knapen in de leeftijd van 15-18 jaar, waarvan één gekleed was in een witte jas terwijl de andere man een donkere jas droeg, bezig waren auto’s te vernielen en belde direct via 1-1-2 de politie. De mannen zouden volgens de getuige in de richting van de Ludinga zijn gelopen waarna zij uit het zicht zijn verdwenen. Een zoektocht door de agenten in de omgeving leverde helaas niets op. De politie is op zoek naar getuigen of mensen die anderszins informatie hebben die kunnen leiden tot de aanhouding van de verdachten. U kunt de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Vrouw steelt levensmiddelen

SNEEK- De politie heeft vrijdagavond in een winkel aan het Normandieplein een 28-jarige inwoonster van Scharnegoutum aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had in de winkel boodschappen gedaan. Toen zij de inhoud van het winkelmandje betaalde en door wilde lopen naar de uitgang, bleek zij nog twee andere tassen bij zich te hebben. Omdat de medewerkster het niet vertrouwde keek zij in de tassen welke vol met levensmiddelen zaten. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen haar opgemaakt. De “boodschappen” werden in beslag genomen.

Mannen aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Gorredijk en een 18-jarige inwoner van Oldeberkoop aangehouden op verdenking van vernieling. De mannen worden ervan verdacht een tafel in een eetgelegenheid aan het Ruiterkwartier te hebben vernield. Na de vernieling werden de mannen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoekt werden ingesloten. De eigenaar deed aangifte.

Aangehouden voor belediging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 46-jarige inwoner van Leeuwarden op de Weaze om 01.30 uur aangehouden op verdenking van belediging. Om 04.30 uur werd op het Ruiterskwartier een 21-jarige Leeuwarder aangehouden omdat ook hij meende politieagenten te moeten beledigen. Beide verdachte zijn voor verhoor ingesloten en kunnen een fikse geldboete verwachten.

Coniferenbranden

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer onderzoek gedaan naar meerdere coniferenbranden. Deze branden vonden tussen 01.15 en 01.45 uur plaats op de Twee gebroeders en de Hunze. Tijdens het onderzoek werd een man aangehouden die volgens getuigen zich verdacht hebben gedragen. De man werd aangehouden en op het politiebureau verhoord. Uit onderzoek bleek dat deze man niets met de brandstichtingen van doen had gehad en werd direct na verhoor weer heengezonden. De branden werden snel geblust door de brandweer. De politie wil nog steeds in contact komen met getuigen die iets verdachts gezien hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in drie gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

Zaterdag 00.05 uur, De Poelen in Heerenveen, een 57-jarige Bromfietser uit Heerenveen, 625 ug/l.

Zaterdag 02.17 uur, Herenweg in Donkerbroek, een 22-jarige beginnende bestuurster uit Donkerbroek, 390 ug/l.

Man aangehouden inbraak winkel

DRACHTEN- De politie heeft zaterdagmorgen rond 09.00 uur een 40-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak bij een winkel aan de Zuiderbuurt. De man sloeg volgens getuigen een etalageraam in en nam sieraden en tafelzilver weg. Een getuige die de verdachte man had zien lopen, belde via 1-1-2 de politie. De man aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau.

112Fryslan