Politieberichten van vrijdag 1 januari 11.00 uur t/m zaterdag 2 januari 11.00 uur

Heerenveen: getuigenoproep brand in school
De politie heeft naar aanleiding van een brand in een scholencomplex aan de Beugel een onderzoek opgestart. Dondermiddag stonden een opslaghok en twee lokalen in de brand, mogelijk als gevolg van brandstichting. Uit onderzoek bleek dat er twee jongens gezien waren op het dak van een opslaghokje dat achter de timmerwerkplaats stond. Mogelijk zouden deze jongens met vuurwerk gooien. Van de twee jongens is het volgende signalement bekend:
[ul][li]Blanke jongens, rond de 17/18 jaar [/li]
[li]lengte tussen 170 en 180 centimeter [/li]
[li]beide jongens hadden donkerblond haar [/li]
[li]beiden droegen een zwarte jas. Een persoon een bomberjack met de tekst NEOFIGHT en de ander met een ‘hardcore’ jack.[/li][/ul]

De politie komt graag in contact met personen die in dit signalement de jongens herkennen. Ook andere getuigen die meer informatie hebben over dit tweetal of andere zaken gezien of gehoord hebben kunnen zich melden bij de politie op telefoonnummer 0900-884 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Leeuwarden: politie houdt mannen aan na mishandeling met honkbalknuppel
De politie heeft vrijdagmiddag twee 25-jarige mannen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De twee mannen reden in een personenauto en waren in aanrijding gekomen met het voertuig van een 66-jarige automobilist uit Leeuwarden. Na de aanrijding ontstond er op de Willem Lodewijkstraat een woordenwisseling waarna een van de verdachten een honkbalknuppel pakte en zijn 66-jarige stadsgenoot sloeg. De politie werd gealarmeerd en op basis van het kenteken en het signalement konden de twee verdachten aangehouden worden. In hun auto troffen de agenten een honkbalknuppel aan. Deze is inbeslaggenomen. Beide zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Koudum: politie onderzoekt ongeval door afsteken vuurwerk
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval naar aanleiding van het afsteken van vuurwerk waarbij een 16-jarig meisje uit Oudega vrijdagavond zwaar gezichtletsel opliep. Op de Ds L. Tinholtstraat werd rond 01.45 uur vuurwerk, mogelijk illegaal vuurwerk, afgestoken te midden van een groep van circa 40 jongeren. Het meisje werd daarbij in het gezicht geraakt en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Waarschijnlijk moet zij haar oog missen als gevolg van het ongeval. De politie heeft direct ter plaatse een onderzoek ingesteld en diverse jongeren gehoord als getuige. Daarnaast komt de politie graag in contact met meer getuigen van dit incident. Zij kunnen daarvoor contact opnemen via 0900 – 8844 of via Meld Misdaad Anoniem.

Drachten: politie onderzoekt autobrand
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een autobrand. De personenauto, een donkere Mercedes stond geparkeerd op de Vogelzang. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontdekten twee voorbijgangers dat alle banden van het voertuig in de brand stonden. Via 1-1-2 werd de brandweer gealarmeerd. De voorbijgangers hadden de eerste bluswerkzaamheden al verricht met een poederblusser. De brandweer zorgde voor het nablussen. Omdat er mogelijk sprake is van brandstichting is een onderzoek ingesteld. De 49-jarige eigenaar uit Drachten heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: politie houdt mannen aan voor huisvredebreuk en negeren bevel
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 17-jarige en een 19-jarige, beide uit Leeuwarden, aangehouden. De twee werden door surveillerende agenten gezien op de Nieuwestad in Leeuwarden. De agenten waren er bekend mee dat de 19-jarige een collectieve horeca ontzegging had voor diverse horecagelegenheden in het centrum. Beide mannen stapten een horecagelegenheid binnen aan de Nieuwesteeg. Binnen werd de 19-jarige aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De 17-jarige was het daar niet mee eens en probeerde meerdere malen te voorkomen dat zijn vriend werd meegenomen naar het politiebureau. Door de agenten werd hem duidelijk gemaakt dat hij weg moest gaan. Dit bevel bleef de man negeren waarop hij werd aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan een bevel. Bij zijn aanhouding verzette hij zich hevig. Beide mannen zijn overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol op drugs Dit resulteerde in zeven processen-verbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
[ul][li]22.56 uur, Douwe Kalmaleane in Leeuwarden, 35-jarige vrouw uit Leeuwarden, 1045 ug/l, de bestuurster was met haar voertuig tegen een lantaarnpaal gereden.[/li]
[li]3.24 uur, Lange Ekers in Oudehaske, 41-jarige man uit Joure, 690 ug/l.[/li]
[li]01.26 uur, Spoorlaan in De Blesse, 22-jarige man uit De Blesse, 685 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.[/li][/ul]

In één geval ging het om het gebruik van drugs tijdens het rijden;
[ul][li]02.56 uur, op de KR Poststraat viel de 21-jarige bestuurder uit Emmeloord op vanwege zijn rijgedrag. Omdat hij mogelijk onder invloed reed, wilden de surveillerende agenten hem controleren. De bestuurder probeerde aan de controle te ontkomen door zijn snelheid te vermeerderen. Op de parkeerplaats van de Crackstraat konden de agenten hem aan de kant zetten en staande houden voor een controle. De bestuurder had grote pupillen en was onvast ter been. Hij gaf aan dat hij onder invloed van drugs was waarna hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd een bloedproef afgenomen. Na verhoor werd hij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan