Politieberichten van zaterdag 2 april.

Scooterrijder gewond
OUDEBILDTZIJL – De politie heeft geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding op de Monnikebildtdijk. Een 32-jarige inwoner van Oudebildtzijl reed op de kruising Dominee Schuilstraat/Monnikebildtdijk een scooter aan die bestuurd werd door een 54-jarige inwoonster van Vrouwenparochie. De 54-jarige raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis in Leeuwarden. Naar de toedracht van de aanrijding wordt nog onderzoek gedaan.

Invordering rijbewijs
MUNNEKEZIJL – De politie heeft vrijdag rond 10.30 uur het rijbewijs ingevorderd van 60-jarige inwoner van Wouterswoude. Tijdens een snelheidscontrole met de laser zagen agenten dat de bestuurder met een snelheid van 142 kilometer over de Nittersweg reed waar 80 kilometer toe is gestaan. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Politie zoekt bestuurster zwarte auto
Appelscha – De politie wil graag in contact komen met de bestuurster van een zwarte auto die op vrijdag 1 april rond 13.00 uur op de Van Emstweg een aanrijding heeft gehad met een fietser. De bestuurster van de fiets, een 9-jarige inwoonster van Appelscha, stak bij de Teunis Geessienweg de Van Emstweg over. Hier werd zij aangereden door een zwarte auto. De bestuurster uit de auto stopte en heeft aan het slachtoffer gevraagd hoe het met haar ging. Toen de 9-jarige zei dat het goed met haar ging is de auto doorgereden zonder dat de identiteit van de bestuurster bekend is geworden. De 9-jarige is echter wel gewond geraakt en haar fiets is beschadigd.

Belediging
SNEEK – De politie heeft een 22-jarige inwoner van Nijland aangehouden voor belediging. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.30 uur liep de 22-jarige op de Suupmarkt en beledigde hier surveilleerden agenten. De verdachte is aangehouden en met een politieauto overgebracht naar het bureau. In de auto begon hij zich te verzetten en schopte een aantal keren tegen het achterportier. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Alcohol controle
Tytsjerksteradiel / Boarnsterhiem – De politie heeft vanaf vrijdagavond 22.00 uur tot zaterdagmorgen 04.00 uur alcoholcontrole gehouden op verschillende plaatsen in Tytsjerksteradiel en Boarnsterhiem. 360 bestuurders moesten een blaastest ondergaan. Geen enkele bestuurder had te veel gedronken!

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling. In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 05.30 uur werd de hulp van de politie ingeroepen omdat er tijdens een ruzie op de Nieuwestad iemand geslagen was. Aan de hand van het opgegeven signalement kon de 23-jarige in de Poststraat aan worden gehouden. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Auto over de kop
YSBRECHTUM – De politie heeft vrijdag rond 18.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een verkeersongeval op de Tolhek. Een 20-jarige inwoner van Nijland moest door een verkeerd ingeschatte inhaal manoeuvre sterk afremmen. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur en botste tegen een boom. De auto sloeg over de kop en kwam in een sloot terecht. De bestuurder raakte gewond en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Rijden onderinvloed en verzet bij aanhouding
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft vrijdag rond 21.00 uur een 33-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangehouden voor het rijden onder invloed en verzet bij zijn aanhouding. Surveillerende agenten zagen de 33-jarige rijden en het was hen bekend dat deze bestuurder rijontzegging had. Voor een controle werd de auto staande gehouden. Uit het politie onderzoek bleek dat de bestuurder een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid had tot juli 2011. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder ook alcohol gebruikt had, is hij aangehouden. De verdachte verzette zich tegen de aanhouding en er is pepperspray gebruikt om hem te boeien. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Vernieling
DRACHTEN – De politie heeft vrijdag rond 22.00 uur een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor vernieling. Bij de politie was een melding binnengekomen dat de 18-jarige zwaar onder invloed van alcohol of een andere stof over de Kaden liep en hier baldadig was. De verdachte werd door de agenten aangetroffen en gesommeerd om te stoppen met zijn gedrag en weg te gaan. Even later werden de agenten aangesproken door de bestuurder van een auto waarvan een koplamp kapot was getrapt. De Leeuwader die door de agenten weg was gestuurd had de lamp kapot gemaakt. De verdachte is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In het politiebureau raakte hij bewusteloos en is met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

Inbreker aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdag rond 23.00 uur een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden voor een woning inbraak. Getuigen zagen dat er ingebroken werd in een woning aan de Wetterwille en waarschuwden de politie. Terplaatse gekomen agenten zagen dat de 38-jarige de woning uitkwam en hielden hem aan. De Drachtster bekende direct aan de agenten dat hij ingebroken had. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De inbreker was binnengekomen door een raam kapot te slaan. Het is nog niet bekend of er iets gestolen is.

Invordering rijbewijs
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige inwoner van BLokzijl. Getuigen zagen dat de bestuurder onder invloed was en waarschuwden de politie. Agenten troffen de auto op de Midstraat aan en hielden de bestuurder voor een controle staande. De bestuurder bleek alcohol te hebben gebruikt en is voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 655 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor mishandeling en wederspannigheid. Rond 01.00 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat er een ruzie was geweest in een horecagelegenheid aan de Tuinen en dat een medewerker van dit café geslagen was door een bezoeker. Aan de hand van het opgegeven signalement werd de 46-jarige door politie bikers aangetroffen in de Nieuwesteeg. De verdachte was agressief en werkte niet mee aan zijn aanhouding. Met behulp van pepperspray is de Leeuwarder geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Uit het politieonderzoek bleek dat de 46-jarige vervelend was geweest in de horecagelegenheid. Toen een medewerker hem hier op aan sprak werd hij agressief en sloeg de medewerker tegen zijn hoofd.

Inbraak woning
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Wiardaplantage. Vrijdag (tijdstip niet bekend) werd hier ingebroken. De inbreker(s) zijn/is binnengekomen door een deur open te breken. De woning is door zocht en de dader(s) hebben als buit computer apparatuur en een kluis meegenomen.

112Fryslan