Fryslân, 19-09-2009 • Politieberichten van vrijdag 18 september 07:00 uur tot zaterdag 19 september 13:30 uur

Oudeschoot: politie zoekt getuigen na vrachtwagen brand
De politie onderzoekt een brand, die in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvond op de Van Leeuwenhoekweg, waarbij een vrachtwagen geheel uitbrandde. Een getuige zag dat er brand woedde bij het voertuig en belde via 1-1-2 de politie en brandweer. De vrachtwagen stond op een parkeerplaats geparkeerd. Omdat er in korte tijd drie autobranden in Oudeschoot hebben plaatsgevonden, zal de politie extra toezicht in het dorp en omgeving houden. De politie houdt rekening met vermoedelijk brandstichting, en zoekt getuigen die iets hebben gezien wat in relatie met de branden kan worden gebracht. U kunt de politie via 0900-8844 bellen. Wenst u anoniem te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: fietsster gewond bij aanrijding met auto
Bureau Verkeersongevalsanalyse van politie Fryslân heeft vrijdagmorgen een aanrijding op de Groningerstraatweg afgehandeld waarbij een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden ernstig gewond raakte. De oorzaak van de aanrijding is, dat de fietsster aan de verkeerde kant van de weg reed en vermoedelijk door het rode licht van een oversteekplaats is gereden. Vervolgens werd zij door een auto, die bestuurd werd door een 25-jarige inwoner van Ferwert geschept.

De vrouw is ernstige verwondingen aan hoofd en borst per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie wil graag in contact komen met mensen die de aanrijding hebben zien gebeuren. Zij kunnen via 0900-8844 de politie bellen. Mocht anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met 0800-7000.

Oosterwolde: hardleerse automobilist opnieuw met alcohol achter het stuur
De politie heeft vrijdagmorgen een 69-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden. De man was donderdag al aangehouden voor het rijden onder invloed waarbij hij zijn rijbewijs moest inleveren. Toen agenten vrijdagmorgen naar het politiebureau reden, zagen zij de man opnieuw in zijn auto rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. De man werd vlakbij zijn woning aangehouden en vervolgens meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 795 ug/l blies. Tegen de automobilist werd opnieuw proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 9 uur. Wanneer de man opnieuw in zijn auto gaat rijden, kan hij ook deze inleveren..

Oosterwolde: automobiliste rijdt man aan
De politie onderzoekt een aanrijding die vrijdagmorgen rond 11:00 uur op de parkeerplaats aan de Stationsweg plaatsvond. Een man, een 27-jarige inwoner van Hoogezand, die voor zijn werkzaamheden bezig was om een partytent op te zetten, werd tot drie keer aan toe door een automobiliste van achteren aangereden waarbij de man een kwetsuur aan zijn benen opliep. Toen de man hier iets van zei, ging de vrouw er in haar auto ervandoor. De politie zoekt een vrouwelijke getuige met blond haar met een geschatte leeftijd van 35 jaar. Zij stond ten tijde van de aanrijding geparkeerd in een blauwe personenauto van het merk Peugeot, type 406 of 407. Ook wil de politie in contact komen met andere getuigen van de aanrijding. Zij kunnen via 0900-8844 de politie bellen of wanneer zij anoniem willen blijven bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Bolsward: navigatie systeem gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een navigatiesysteem die vrijdagmiddag op het Bolwerkplein plaatsvond. Toen de chauffeur, een 40-jarige inwoner van Irnsum, besloot een patatje te gaan eten en zijn auto parkeerde in de nabijheid van de cafetaria en even later terugkwam, zag dat hij tot zijn verbazing dat zijn navigatiesysteem was weggenomen. Hij deed aangifte.

Advies van de politie: Sluit altijd uw voertuig en woning goed af, wanneer u besluit weg te gaan.

Leeuwarden: politie ontmanteld hennepkwekerij
In het onderzoek naar de verblijfplaats van een relschopper van de wedstrijd Sc Cambuur-Roda JC stelde de politie vrijdagmiddag een onderzoek in. Toen de agenten bij de betreffende woning aanbelden, troffen zij de gezochte relschopper, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden aan. In de woning in de Spoorstraat trof men ook de aanwezigheid van acht volgroeide hennepplanten en 300 hennepstekken aan. Daarnaast werd nog een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden, die ook in de woning was, aangehouden. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De hennepplanten en stekken werden in beslaggenomen. Tegen de man de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. De man kan een dubbele straf verwachten.

Oldeboorn: zeilboot uitgebrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd bij brand in een zeilboot aan de Braksdyk. Een 70-jarige inwoner van Colmschate was bezig met reparatiewerkzaamheden aan zijn boot. De man liep met een brandende sigaret in zijn mond en met een kratje met daarin verf en oplosmiddelen de boot in. Toen hij zich wilde omdraaien in de kleine ruimte, liet hij pardoes de verfartikelen vallen. Direct ontstond een felle brand. De man kon met moeite uit de boot aan de vlammen ontsnappen. De boot brandde in zijn geheel uit.

Menaldum: chauffeur van gehandicaptenvervoer onder invloed achter het stuur
De politie heeft vrijdagmiddag rond 18:00 uur op de Achterbosk een 57-jarige inwoner van Stiens aangehouden. De man die op dat moment onderweg was naar Franeker en nog drie gehandicapten vervoerde, reed met zijn auto in de richting van Menaldum toen hij werd staande gehouden. De politie had daarvoor meldingen gekregen dat de chauffeur vermoedelijk onder invloed van alcohol, personen vervoerde. Toen de agenten de chauffeur aanspraken, bleek hij inderdaad naar inwendig gebruik van alcohol te ruiken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 475 ug/l blies. De inzittenden van de bus werden door een andere chauffeur veilig thuis gebracht. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van 5 uur.

Lemmer: auto kwijt met alcohol achter het stuur
De politie heeft vrijdagmiddag op de Parkstraat een 57 jarige inwoonster van Lemmer aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de vrouw vreemd rijgedrag vertonen waarna zij besloten de bestuurster een stopteken te geven. Toen zij de automobiliste aanspraken, rook zij naar het gebruik van alcohol. De vrouw werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar zij 1025 ug/l blies. Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast werd haar rijbewijs ingevorderd en haar auto in beslaggenomen.

Heerenveen: gewelddadige beroving
De politie onderzoekt een diefstal met geweld die zaterdagmorgen plaatsvond in de Kerkstraat. Het slachtoffer, een 31-jarige inwoner van Oranjewoud werd, toen hij uit een horecagelegenheid kwam en naar huis wilde gaan, door drie mannen vastgepakt en een steeg in gesleurd. Daar werd de man door de drie overvallers geslagen en geschopt. Daarnaast trokken de daders de man zijn broek uit waar in een geldbedrag en zijn GSM zat. Daarna maakte het drietal met de buit zich uit de voeten. De man deed aangifte.

Haulerwijk: politie houdt hennepdieven aan
De politie heeft rond middernacht twee mannen, een 25 en 30-jarige inwoner van Haulerwijk aangehouden. De mannen werden betrapt op het stelen van hennep bij een woning aan de Eikensingel. Een getuige had de twee mannen zich verdacht bij de woning zien ophouden, waarna de politie via 1-1-2 werd gebeld. Deze troffen de mannen met twee zakken met hennep aan. De mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. In de achtertuin van de woning troffen de agenten nog eens 40 hennepplanten aan. De hennepplanten werden in beslaggenomen. De eigenaar een 47-jarige inwoner van Haulerwijk deed aangifte maar kan ook een proces-verbaal verwachten voor het in bezit hebben van meer dan vijf hennepplanten.

Leeuwarden: getuigen verantwoordelijk voor aanhouding straatrover
De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een straatroof die even daarvoor gepleegd was op de mr. P.J. Troelstraweg. Getuigen zagen dat de man die geheel donker gekleed was, een tas stal van een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden terwijl zij op straat liep. Vervolgens ging de man op de fiets er vandoor . De getuigen die direct via 1-1-2 de politie belden, volgden op veilige afstand de dader en gaven zijn fietsrichting door. In de Dammelaan kregen de agenten de man in het vizier en hielden hem aan. Hij had de gestolen tas nog bij zich. In zijn kleding troffen zijn nog een mes aan. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte van diefstal.

Leeuwarden: brommerdief aanhouden
De politie heeft vrijdagavond een 15-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij in de Mondriaanstraat op een gestolen snorscooter reed. Agenten zagen de man zonder licht rijden en besloten hem een stopteken te geven. Uit onderzoek bleek dat hij geen rijbewijs had en nog maar 15 jaar was. Het kenteken welke de bromscooter voerde, bleek niet overeen te komen met de andere gegevens van de scooter, waarna de verdachte werd aangehouden waarna hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. De kentekenplaten bleken de afgelopen zomer in Harlingen te zijn ontvreemd. De scooter werd in beslaggenomen en uit onderzoek moet naar voren komen waar de scooter werd gestolen.

Leeuwarden: rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond op de Harlingerstraatweg het rijbewijs van een 46-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De man reed 153 kilometer per uur daar waar 100 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast moest hij zijn rijbewijs inleveren.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in tien procesverbalen en rijverboden. In drie gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In twee gevallen bleek men niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdag 01:15 uur , Nieuwstad in Leeuwarden, 25-jarige snorfietser uit Leeuwarden, 550 ug/l. De man bleek niet in bezit te zijn van een geldig rijbewijs.[/li]
[li]Zaterdag 01:25 uur, Tinweg in Wolvega, een 21-jarige inwoner van Wolvega, 615 ug/l. [/li]
[li]Zaterdag 01:30 uur, Kofstraat in Makkum, 50-jarige inwoner van Makkum, 360 ug/l, zijn rijbewijs bleek al te zijn ingevorderd;[/li]
[li]Zaterdag 01:55 uur, Geert Knolweg in Joure, 52-jarige inwoner van Joure, 1015 ug/l.[/li]
[li]Zaterdag 02:15 uur, Hertog van Saxenlaan in Franeker, een 42-jarige inwoonster van Sint Jacobiparochie, 630 ug/l.[/li][/ul]

112Fryslan