Zaterdag 19 november

Politieberichten van zaterdag 19 november

Aanhoudingen na mishandeling

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag twee Leeuwarders (18 en 20 jaar) en twee Zwollenaren (18 en 17 jaar) aangehouden. De vier worden er van verdacht op de Nieuwestad zonder duidelijke aanleiding een 25-jarige inwoner van Franeker te hebben mishandeld. Het slachtoffer werd tegen de grond geslagen en enkele malen in zijn rug getrapt. De vier verdachten werden na hun aanhouding naar het politiebureau overgebracht. Tegen hen werd proces-verbaal op gemaakt.

Aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 22 –jarige Leeuwarder en een Spaanse vrouw van gelijke leeftijd aangehouden. De twee worden er van verdacht op de Nieuwestad een fiets in het water te hebben gegooid. De politie kon hen aanhouden met behulp van twee getuigen die via 1-1-2 de politie belden. Beide verdachten werden voor verhoor ingesloten.

Vrouw gewond bij aanrijding

WOLVEGA- De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding tussen een fietsster en brommobiel afgehandeld die plaatsvond op de afslag Stadhouderslaan-Ir. Lelylaan. Een brommobiel die bestuurd werd door een 21-jarige inwoner van Ossenzijl verleende bij het afslaan naar de Ir. Lelylaan geen voorrang aan een 72-jarige fietsster uit Wolvega. De vrouw raakte aan haar heup gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Vrouw gewond bij kop staart aanrijding

DOKKUM- De politie heeft vrijdagmiddag op de Rondweg-West een aanrijding tussen twee personenauto’s afgehandeld waarbij een 21-jarige inwoonster van Ternaard gewond raakte. Zij reed in haar auto in de richting van de rotonde toen zij moest afremmen. Achter haar reed een auto die bestuurd werd door een 50-jarige inwoner van Rinsumageest. De man zag dit te laat door de laagstaande zon en botste tegen achterzijde van de auto van de Ternaardster. Zij werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man gewond bij aanrijding

RAERD- De politie heeft vrijdagmorgen om 07.30 uur een aanrijding met letsel afgehandeld die plaatsvond op de N354. Een auto die bestuurd werd door een 50 –jarige inwoner van Garijp die uit de richting van Leeuwarden kwam, raakte in de slip doordat er dieselolie op het wegdek lag. Hij botste tegen een auto die uit tegenovergestelde richting kwam en bestuurd werd door een 46arige inwoner van Sneek. De Garypster werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Twee gewonden bij scooter ongeval

HARLINGEN- De politie onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die vrijdagavond rond 19.15 uur plaatsvond op het fietspad naast de N31 ter hoogte van de Koningsbrug. Door onbekende oorzaak botsten twee scooters tegen elkaar aan en de bestuurders, een 17 en een 21-jarige inwoner van Harlingen raakten daarbij gewond. Beide bestuurders zijn met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Bekeuring voor afsteken vuurwerk

GORREDIJK- De politie heeft vrijdagavond een 15-jarige inwoner van Langezwaag proces-verbaal gegeven voor baldadigheid. Agenten zagen de jongen illegaal vuurwerk afsteken in dit in een brievenbus doen bij een gebouw aan de Schansbrug.

In Fryslân willen we naar de aanloop van oud en nieuw een periode zonder brandstichtingen, vernielingen en geweld. Toch komen burgers in deze periode van het jaar vaak van een koude kermis thuis. In hun straat of op hun erf worden vernielingen gepleegd. Maar ook bushokjes, verkeersborden en brievenbussen moeten het ontgelden, vaak door het gebruik van illegaal vuurwerk.

Dit zorgt jaarlijks voor hoge kosten voor gemeentes, bedrijven en particulieren. Gemeentelijke kosten die indirect weer bij u, de burger, terechtkomen. Ook bedrijven en particulieren kunnen zich bij schade mengen in het strafproces en zodoende de kosten op de veroorzaker te verhalen.

Illegaal vuurwerk is dus een van de oorzaken van ernstige brandschade en vele ongelukken. Het vervoer over de weg en de opslag ervan in de woonomgeving creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s. Het OM treedt dan ook hard op tegen kopers en gebruikers van illegaal vuurwerk.

Ook de politie controleert daarom in de periode voor oud en nieuw op de handel, bezit en gebruik van vuurwerk. Zie voor meer informatie over handhaving en boetebedragen met betrekking tot vuurwerk (illegaal/legaal) op de site van Openbaar Ministeriewww.om.nl

Jongen zwaargewond bij brand

STAVOREN- De politie heeft vrijdagavond rond 19.30 uur een onderzoek ingesteld naar een brand bij een woning aan de Kooijweg waarbij een 15-jarige inwoner van Harlingen ernstig gewond raakte. De jongen was samen met zijn vrienden bezig een vuurtje te stoken. Toen hij wasbenzine op het brandende vuur gooide ontstond er een explosie waarbij de kleding van het onderlichaam van het slachtoffer vlam vatte. Zijn vrienden aarzelden niet en wisten hun vriend op de grond te brengen en zodoende de vlammen te doven. Toch liep het slachtoffer ernstige brandwonden op en werd per ambulance overgebracht naar het UMCG.

Bestuurder bromscooter gewond bij ongeval

DOKKUM- De politie heeft vrijdagavond op de Parklaan een aanrijding met letsel afgehandeld waarbij een 17-jarige inwoner van Ee gewond raakte. De man die op zijn bromscooter reed, wilde vanaf het Tolhuispark rechtsaf slaan de Parklaan op toen hij door het gladde wegdek ten val kwam en vervolgens tegen een auto gleed. Deze werd bestuurd werd door een 30-jarige inwoner van Damwoude. De man raakte aan zijn knie gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De auto raakte beschadigd.

Raam van woning vernield

OOSTERWOLDE- De politie onderzoekt de vernieling van een thermopaneraam van een woning aan de Lijnakker. Rond 03.30 werden bewoners wakker van glasgerinkel. Eenmaal beneden zagen zij een betonklinker in de kamer liggen. De eigenaar deed aangifte.

Diefstal duiven

BERLIKUM- De politie zoekt getuigen in het onderzoek naar de diefstal van ongeveer 80 duiven. De diefstal vond vrijdagavond tussen 19.15 uur en 02.00 uur plaats bij een woning aan de Mulseleane. Vrijdagavond werden de hokken opengebroken waarin de duiven zich bevonden. De duiven met een raszuiver stamboek, werden uit hun hokken weggenomen. De politie is op zoek naar getuigen die tussen de bovengenoemde tijdstippen iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Mulseleane, Hofleane. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844. Mocht u anoniem wensen te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000. De eigenaar deed aangifte.

Man mishandeld in snackbar

SNEEK- De politie stelt een onderzoek in naar een mishandeling in een snackbar aan de Wijde Noorderhorne. Rond 03.15 uur wilde het slachtoffer, een 20-jrige inwoner van Sneek, een bestelling doen toen hij per ongeluk een vrouw aanstootte. Hierop ontstond een woordenwisseling waarna de vriend van de vrouw het slachtoffer een klap in zijn gezicht gaf. Na zijn daad vertrok de verdachte. Het slachtoffer deed aangifte.

Man aangehouden voor huiselijk geweld

FRANEKER- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 47-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van mishandeling. In de woning ontstond er ruzie tussen de verdachte en zijn 51-jarige vrouw en zijn 20-jarige dochter waarbij de verdachte hen beiden sloeg. Via 1-1-2 belde men de politie en deden zij aangifte. De man werd voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Aangehouden voor vernieling

DRACHTEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Nachtegaalstraat een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Tijdens een ruzie met zijn vader, schopte hij een deuk in de linker voorportier van de auto van zijn vader. De agenten die al aanwezig waren in verband met de ruzie bemiddeling, waren getuige van de vernieling en hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De 50-jarige man deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in één geval zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

*Zaterdag 02:48uur, Westerplantage te Leeuwarden, een 20-jarige beginnende bromfietsster uit Tytsjerk, 395 ug/l.
Man aangehouden voor verzet bij alcoholcontrole

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 23.30 uur in de Jan van Scorelstraat een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol tijdens de ontzegging van de rijbevoegdheid. Agenten zagen de man in zijn auto rijden en besloten hem een stopteken te geven waaraan hij voldeed. De agenten liepen naar de auto toe en zagen zij dat de man zich naar de achterbank wilde verplaatsten en daar probeerde hij een autogordel om te doen. Toen zij de man daarop aanspraken bleek hij alcohol te hebben gedronken waarna zij besloten de verdachte aan te houden. De man verzette zich vervolgens hevig en werd overgebracht naar het politiebureau waar hij werd ingesloten. Daar weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Navigatiesysteem gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt een auto-inbraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond aan de Golflaan. Nadat de daders het raam aan de linkerzijde van auto hadden vernield, wisten zij na het veroorzaken van veel schade het navigatiesysteem weg te nemen. De eigenaar deed aangifte.

Delen:

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
LinkedIn
Adverteren op 112fryslan