Politieberichten van zaterdag 19 mei

Getuigenoproep na straatroof

BURGUM – De politie komt graag in contact met getuigen van een straatroof die donderdag 17 mei tussen 15.30 en 15.45 uur plaatsvond in het winkelgebied aan de Bulthuissingel waarbij de telefoon van een 16-jarige jongen uit Burgum werd gestolen. De jongen zat op een muurtje nabij een bank in het gezelschap van een paar vrienden. De verdachte benaderde de jongen om gebruik te maken van zijn telefoon met het verhaal dat zijn moeder in de problemen zat en hij de telefoon moest gebruiken. De jongen weigerde dit waarna de IPhone uit zijn hand werd gepakt. De 17-jarige probeerde de dader te weerhouden om op zijn scooter te stappen. Een voorbijgangster hielp hem daarbij door de sleutel van de scooter af te pakken. Dit lukte maar vervolgens beet de verdachte in de hand van de vrouw en kreeg de sleutels weer te pakken en ging er vandoor.

Het signalement van de verdachte man luidt als volgt:

#donkere huidskleur;

#boksersneus;

#tussen de 1.80 en 1.90 lang;

#tussen de 20 en 30 jaar;

#droeg een zwarte leren heuptas en wit met rode schoenen van het merk Nike;

#de man vertrok op een oranje scooter met (delen van het) kenteken: 36D..9. Hij droeg een witte helm.

Er werd een Burgernetactie opgezet waarbij 808 deelnemers werden bereikt. Ook werden diverse politie-eenheden in de omgeving geïnformeerd over het bovenstaande signalement. Dit leverde geen aanhouding op. De politie gaat uiteraard verder met het onderzoek en zoekt getuigen die meer informatie kunnen geven. Daarvoor kan gebeld worden met de politie op 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op 0800 – 7000.

Hennepkwekerij in woning

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagochtend een hennepkwekerij in een woning aan de Folgeren opgerold. Naar aanleiding van informatie die bij de politie binnen was gekomen ging de politie de woning binnen en trof daar een in werking zijnde hennepkwekerij aan. In diverse ruimtes waren kweekruimtes gecreëerd. In totaal werden 250 planten in beslag genomen en vernietigd. Ook werden op last van de officier van justitie een personenauto en een motor in beslag genomen. Een inspecteur van de energieleverancier constateerde dat de stroom werd afgetapt en dat daarmee sprake was van diefstal van stroom. Er werd niemand in de woning aangetroffen, ook werden er geen personen aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

Politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

Aanrijding auto’s

N354 – De politie heeft vrijdagmiddag een verkeersongeval op de Lemmerweg ter hoogte van de kruising IJlst afgehandeld. Waarschijnlijk zag een 56-jarige automobilist uit Sneek tijdens het afslaan in de richting van Sneek een personenauto, bestuurd door een 61-jarige inwoonster van Heerhugowaard, over het hoofd. Dit met een aanrijding tot gevolg. De 56-jarige en zijn passagier kwamen met de schrik vrij. De bestuurster had nek- en buikklachten waarna brandweer- en ambulancepersoneel haar uit de auto hebben gehaald. Per ambulance is zij overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Beide voertuigen werden afgesleept en Bureau Verkeersongevalsanalyse kwam ter plaatse om onderzoek te doen.

Drie personen aangehouden voor winkeldiefstal

BURGUM – De politie heeft vrijdagmiddag op de Groningerstraat in Leeuwarden een 40-jarige man uit Marrum en een 25- en 41-jarige vrouw uit Delfzijl aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Agenten kregen de melding dat door de vrouwen een diefstal was gepleegd vanuit een supermarkt aan de Oppedijk van Veenweg in Burgum. De twee vrouwen waren daarna bij de man in een auto gestapt en richting Hurdegaryp gereden. Het winkelpersoneel had het kenteken aan de politie doorgegeven waarna het voertuig met de verdachten werd aangetroffen. Het drietal werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Het is nog onduidelijk wat er uit de supermarkt werd weggenomen. Een 29-jarige man uit Zwaagwesteinde deed aangifte.

Aanrijding

BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdagmiddag om 13.50 uur een eenzijdig verkeersongeval op de Zandlaan afgehandeld. Een 24-jarige bromfietsster uit Jubbega botste tegen een betonnen paal waarna zij met haar voertuig ten val kwam. Met letsel aan haar enkel is zij per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Fietser geeft geen voorrang

BOLSWARD – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 15.20 uur een ongeval op de Snekerstraat afgehandeld waarbij vermoedelijk een 92-jarige fietser uit Bolsward geen voorrang verleende aan een 81-jarige automobilist en stadsgenoot. Dit met een aanrijding tot gevolg waarna de fietser met een hoofdwond per ambulance overgebracht werd naar het ziekenhuis in Sneek. De automobilist kwam met de schrik vrij.

Agent leent fiets om winkeldief te achterhalen

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 15.20 uur aan de Nieuwe Oosterstraat een 39-jarige inwoner van Assen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een beveiliger zag op camerabeelden dat de man een tas over de veiligheidspoortjes van een warenhuis aan de Nieuwestad gooide. Het alarm ging hierbij af waarna de verdachte er lopend vandoor ging. De beveiliger gaf het signalement aan de politie door waarna meerdere agenten vervolgens uitkeken naar de verdachte. Agenten te voet zagen de Leeuwarder op de Nieuweweg fietsen. Eén van de agenten vroeg vervolgens aan een voorbijgangster of hij haar fiets mocht lenen waarop hij de achtervolging inzette. De 39-jarige kon daarna door deze agent worden aangehouden waarna hij voor verhoor werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Motorrijder onderuit

OOSTERNIJKERK – De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.40 uur een verkeersongeval op de N358 ter hoogte van de afslag Metselawier afgehandeld. Een 59-jarige motorrijder uit Rolde was bij het afslaan in aanrijding gekomen met een medemotorrijder, een 60-jarige man uit Dodewaard. De man uit Rolde is met letsel aan zijn schouder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Drie Roemenen aangehouden voor babbeltruc

OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.50 uur op de Nanningaweg een 32-jarige vrouw, een 33-jarige vrouw en een 32-jarige man uit Roemenië aangehouden op verdenking van diefstal. Agenten kregen de melding dat het drietal in Tolbert in Groningen betrokken zouden zijn bij een diefstal middels een babbeltruc waarbij zij gouden sierraden afhandig hadden gemaakt van hun slachtoffer. De drie waren vertrokken in een auto waarbij het kenteken kon worden genoteerd. Surveillerende agenten zagen het voertuig vervolgens rijden waarna de verdachten werden aangehouden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau in Groningen voor nader onderzoek. De auto werd in beslag genomen. Er wordt onderzocht of de verdachten ook betrokken zijn bij eerdere soortgelijke diefstallen.

Automobiliste zwaar gewond na aanrijding trekker

WIUWERT – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Froonackerdyk een ongeval afgehandeld waarbij een 24-jarige automobiliste uit Easterwierrum zwaar gewond raakte. Een 16-jarige trekkerbestuurder uit de gemeente Littenseradiel reed in de richting van Franeker. Hij zag te laat dat de auto’s voor hem stil stonden waarna hij uitweek naar de rijstrook voor het tegemoetkomende verkeer. Daar reed de 24-jarige vrouw waarna beide voertuigen in botsing kwamen. De auto werd door de trekker overreden waarna deze op de auto tot stilstand kwam. De vrouw raakte bij de aanrijding bekneld en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Het slachtoffer werd met diverse botbreuken per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De trekker bestuurder verkeerde na het ongeval in shock waarna hij per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Bureau Verkeersongevalsanalyse doet onderzoek naar het ongeval.

Fietsster gewond bij aanrijding

JOURE – De politie heeft vrijdagavond omstreeks 20.15 uur een aanrijding op de Geert Knolweg afgehandeld waarbij een 74-jarige fietsster uit Joure gewond raakte. Een 21-jarige automobilist uit Joure wilde de vrouw inhalen toen zij plotseling linksaf sloeg. De bestuurder kon de 74-jarige niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg. De vrouw werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

WITMARSUM – Het Verkeershandhavingsteam van politie Fryslân heeft vrijdagavond op de A7 het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Wijnaldum. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met de laser met 187 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Naast het invorderen van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto in de sloot op de A7

LUXWOUDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.30 uur een aanrijding op de A7 afgehandeld waarbij een 20-jarige automobiliste uit Leeuwarden licht gewond raakte. De vrouw raakte vermoedelijk door oververmoeidheid de macht over het stuur kwijt waarna zij met haar auto in de sloot belandde. Zij werd door omstanders uit het voertuig gehaald waarna zij met letsel aan haar voet per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Alcohol in het verkeer

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen gecontroleerd op het rijden onder invloed. Daarbij werd diverse malen proces-verbaal opgemaakt. Een aantal bijzondere gevallen waren:

#23.40 uur op de Aldlansdyk in Leeuwarden, een 18-jarige scootmobiel bestuurder uit Leeuwarden, blies 705 ug/l. Agenten zagen de man al slingerend over het fietspad rijden. Voor het rijden in een scootmobiel is geen rijbewijs vereist.

#01.30 uur op de Vuurdoornstraat in Leeuwarden, een 16-jarige snorfietsbestuurder uit Leeuwarden, blies 200 ug/l. Hij was eerder die avond op de Henri Dunantweg betrapt op het rijden onder invloed, blies toen 285 ug/l. De ouders zijn in kennis gesteld in verband met minderjarigheid van de verdachte.

#03.50 uur op de Nieuwestad in Leeuwarden, een 20-jarige snorfietsbestuurder uit Leeuwarden, blies 615 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Alcoholcontrole in Sneek

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een alcoholcontrole gehouden. Daarbij werd vijf keer proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol. Dit betrof de volgende gevallen:

#00.45 uur op de Stadsrondweg-zuid, 49-jarige automobilist uit Heerenveen, blies 310 ug/l;

#02.16 uur op de Stadsrondweg-zuid, 29-jarige automobilist uit Sneek, blies 280 ug/l;

#03.06 uur op de Stadsrondweg-zuid, 29-jarige automobiliste uit Oppenhuizen, blies 535 ug/l, wordt tevens bij het CBR aangemeld voor een Educatieve Maatregel Alcohol (EMA);

#03.09 uur op de Groenedijk, een 36-jarige automobilist uit Sneek, blies 330 ug/l;

#04.15 uur op de Wijde Noorderhorne, 18-jarige bromfietsbestuurster uit de gemeente Súdwest-Fryslân, blies 360 ug/l, betrof een beginnend bestuurder, rijbewijs ingevorderd.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

112Fryslan