Politieberichten van zaterdag 19 maart.

Getuigen gezocht van inbraak
HARLINGEN – De politie zoekt getuigen van inbraken in twee woningen aan de Tjerk Hiddes de Vriesstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men in de twee woningen door een ruit te forceren. Uit de woningen werd voor zover nu bekend niets gestolen. Wel ontstond veel schade. De bewoners hebben aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem.

Koper en gereedschap gestolen bij inbraak
LEMMER – De politie onderzoekt een inbraak in een loods van een bedrijf aan de Venneweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd een koper en veel gereedschap gestolen. De schade loopt dan ook in de duizenden euro’s. Een 32-jarige inwoner van Lemmer deed aangifte.

Man aangehouden voor wapenbezit
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagochtend een 43-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. De man was voor een gesprek in het politiebureau. Een agent, die het bureau verliet, zag in de auto van de 43-jarige een knuppel liggen. De man werd hiermee geconfronteerd. Hij verklaarde de knuppel te gebruiken om zijn automatten mee uit te kloppen. De agenten twijfelden erg aan dit verhaal en daarom werd de man aangehouden. Omdat hij ook nog over een aantal andere zaken gehoord moest worden, werd hij voor nader onderzoek ingesloten. De knuppel werd in beslag genomen.

Roemeense inbreker aangehouden
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagochtend dankzij omstanders een 15-jarige Roemeen kunnen aanhouden op verdenking van een inbraak. Een 33-jarige arriveerde vrijdag aan het einde van de ochtend bij haar woning aan de Vlasakkers. Het viel haar gelijk op dat de garagedeur openstond. Toen de vrouw naar haar woning liep stond ze plotseling oog in oog met de twee jongens. Het duo kwam net uit haar huis. Bij het zien van de vrouw gingen de jongens er snel vandoor. De vrouw waarschuwde enkele wegwerkers bij haar in de straat. Die gingen direct achter de twee aan. Ze wisten een tas af te pakken, daar bleek een breekijzer in te zitten. Uiteindelijk raakten de mannen de twee jongens kwijt. Omdat er een goed signalement van het duo beschikbaar was, konden de agenten al een 15-jarige Roemeen aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De andere inbreker werd niet meer gevonden. In de woning van de vrouw bleek alles over hoop te zijn gehaald. Voor zover nu bekend werd niks vermist. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Jongetje gewond na val
GROU – De hulpdiensten zijn vrijdagmiddag met meerdere voertuigen naar een boerderij aan het Leechlân gereden. Bij de Meldkamer Fryslân kwam een melding binnen dat er iemand bekneld zou zitten in een tractor. Het slachtoffer zou een kindje van twee jaar zijn. De brandweer, de ambulance en de traumahelikopter werden gealarmeerd. Ook gingen meerdere agenten met spoed ter plaatse. Bij de boerderij aangekomen konden de agenten geen tractor vinden. Op het erf waren kinderen aan het spelen, al met al een vreemde situatie die niet strookte met de melding. De agenten gingen daarom de boerderij binnen om daar navraag te doen. Eenmaal binnen bleek het om een ongeval met een speelgoedtractortje te gaan. Een 2-jarig jongetje was ongelukkig ten val gekomen op het tractortje. Het speelgoed zat vast aan zijn hoofdje. Het ambulancepersoneel bracht vervolgens het jongetje met de speelgoedtractor en al over naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar werd het speelgoed losgemaakt van het hoofdje van het kind.

Verkeerscontrole
LEEUWARDEN/HARLINGEN – De politie heeft donderdagmiddag op de Heliconweg in Leeuwarden een verkeerscontrole gehouden. Dit alles in het kader van de opleiding van nieuwe agenten. Tijdens de actie waren ook agenten in opleiding uit Noord-Holland aanwezig. Het Friese Verkeershandhavingsgteam en Bureau Verkeersongevalsanalyse verleenden ondersteuning. Tijdens de verkeerscontrole kregen 27 automobilisten een bekeuring voor diverse overtredingen, zoals niet handsfre bellen, verkeerd beladen aanhangers (breedte/lengte/overgewicht), technische gebreken en rijden zonder rijbewijs. Vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur vond op de Oostpoort in Harlingen ook een verkeerscontrole plaats. Deze controle was specifiek gericht op aanhangers. In totaal werden 55 auto’s met aanhangers gecontroleerd. In 23 gevallen was de aanhanger en de auto in orde. Zeven bestuurders kregen een waarschuwing omdat het defect aan de aanhangwagen direct hersteld kon worden dan wel zeer klein was. 25 bestuurders kregen een bekeuring, vijf voor een te zware lading. Een aanhanger met lading woog maar liefst 2150 kilo terwijl deze niet meer dan 750 kilo mocht wegen. Een overbelading van 198%. Verder werden bekeuringen uitgeschreven voor het niet hebben van een E rijbewijs en technische gebreken aan de aanhanger zoals gladde banden, kapotte verlichting en losse lading. Tenslotte werd tegen een automobilist proces-verbaal opgemaakt omdat hij een oude olietank wilde afvoeren. Deze tank was niet gereinigd en daarom moet de afhandeling en het vervoer door een daarvoor gespecialiseerd bedrijf worden gedaan.

Vlet gestolen
BOORNZWAAG – De politie onderzoekt de diefstal van een vlet uit een schipshuis bij een vakantiewoning aan de Boarnsweachsterdyk. Tussen zondag 13 maart en vrijdagmiddag 18 maart werd de boot gestolen. De teakhouten vlet is een specifiek model, gebouwd in 1991 door Jachtwerf de Jong BV in Joure. De lengte is 7.50 meter lang, 2.50 meter breed en een diepgang van 0.70 meter. De boot met de naam “Suzanne Langweer” heeft een motor van 27 pk van het merk Yanmar. Het nummer van de motor is 5770. Kijk voor foto’s van de vlet op www.dadergezocht.nl Een 63-jarige inwoonster van Bolsward deed aangifte. De politie komt graag in contact met mensen die deze boot hebben gezien of weten waar die nu is. U kunt hiervoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Zaterdagochtend werden alle deelnemers van ‘Burgernet op Water’, zoals brugwachters, sluiswachters, havenmeesters en toezichthouders op het water, gevraagd om mee uit te kijken naar de gestolen vlet.

Twee eierzoekers op de bon
KOUDUM – De politie heeft vrijdagmiddag in een weiland aan de Slaperdijk twee inwoners van Workum van 20 en 25 jaar een bekeuring gegeven. Surveillerende agenten zagen de mannen in een weiland lopen. Ze hadden het sterke vermoeden dat het om eierzoekers ging. Dit bleek te kloppen. De Workumers konden echter geen eierzoekspas tonen. Daarom kregen de twee een bekeuring. De komende tijd worden eierzoekers volop gecontroleerd. Bij het niet kunnen tonen van een eierzoekspas wordt direct een bekeuring uitgeschreven.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Neptunusweg het rijbewijs van een 28-jarige automobilist uit Harlingen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder kwam met zijn auto met hoge snelheid vanaf de Junokade. Twee motoragenten stonden op de Neptunesweg met een lasergun. Er werd een snelheid van 102 kilometer per uur gemeten, terwijl maar 50 kilometer per uur is toegestaan. De Harlinger kreeg dan ook een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Ook werd proces-verbaal opgemaakt tegen hem voor het negeren van het rode verkeerslicht en overschrijding van de spoorbreedte van zijn autobanden.

Inbraak in woning
GOUTUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Haven. Vrijdagavond kwam men vermoedelijk binnen via een niet goed afgesloten deur. Uit de woning werden sieraden en een portemonnee weggenomen. De 56-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Dronken man aangehouden
KOLLUM – Twee politiebikers hebben vrijdagavond op de kermis in de Kerkstraat een 46-jarige inwoner van Kollum aangehouden. De man was onder invloed van alcohol en viel meisjes lastig. De man weigerde zich te legitimeren en werd daarom aangehouden. Tijdens de aanhouding ontstond een worsteling. De agenten wisten de man onder controle te krijgen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De bikers gingen vervolgens verder met toezicht tijdens de kermis. Die avond deden zich verder geen incidenten voor.

Man aangehouden voor huisvredebreuk
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan de Harkemastate een 25-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van huisvredebreuk, vernieling en mishandeling. De Sneker was na een avondje stappen in Leeuwarden naar de woning van zijn ex-vriendin gegaan. De man sloeg in eerste instantie op de ramen. Niet veel later hoorde de vrouw glasgerinkel. Hierop werd direct de politie via 1-1-2 gebeld. De agenten waren snel ter plaatse en konden op de bovenverdieping de 25-jarige Sneker aanhouden. De man was gewond omdat hij een ruit van de woning had ingeslagen. De vrouw deed aangifte van mishandeling. De eigenaar van de woning, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte van huisvredebreuk en vernieling. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na ongeluk
TIJNJE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 68-jarige automobilist uit Nij Beets ingevorderd. De bestuurder kreeg op de Rolbregedyk in Tijnje een black-out en raakte daardoor met zijn auto van de weg. Via een trottoir en een hekwerk van een tuin van een woning kwam de man uiteindelijk met zijna auto tot stilstand tegen een boom. De bestuurder werd uit voorzorg per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hij verklaarde tegenover de agenten dat hij zich niets van de aanrijding kon herinneren. Omdat de bestuurder het overige verkeer ernstig in gevaar had gebracht, besloten de agenten het rijbewijs van de man in te vorderen. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt. Het CBR gaat beoordelen of de man nog wel geschikt is om een voertuig te kunnen besturen.

Drie mannen aangehouden voor vernieling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Sneek van 25 en 28 jaar en een inwoner van Oppenhuizen van 25 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Een medeweker van de politie Fryslân werd ’s nachts wakker van luid gebonk en glasgerinkel. Hij zag nog net drie jongens wegrennen. Bij de promenade nabij de Houkesloot bleken de drie een ruit van een winkel te hebben vernield. De agent besloot zijn fiets te pakken en achter de drie aan te gaan. Ondertussen waarschuwde hij de Meldkamer. De centralist stuurde daarop meerdere eenheden naar de opgegeven locatie. De drie verdachten waren dan ook snel achterhaald. Het trio werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van alcohol
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een snorfietser ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Een surveillerende motoragent gaf de snorfietser een stopteken. Hij had het vermoeden dat de 45-jarige Leeuwarder onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 575 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Man aangehouden voor belediging
DRACHTEN – De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de Singel een 22-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden na belediging van agenten. De man maakte deel uit van een groepje van vijf stappers. De 22-jarige gedroeg zich agressief en schreeuwde. Hij werd aangesproken door de agenten en kreeg vervolgens het verzoek om zich te gedragen. De man was onder invloed van alcohol en/of drugs en kon daardoor nauwelijks op zijn benen staan. Tijdens gesprek beledigde hij de agenten meerdere malen. Aangezien waarschuwen geen zin had, werd hij aangehouden. Tijdens de fouillering van de man vonden agenten een kleine hoeveelheid weed en cocaïne. De drugs werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

112Fryslan

})