Politieberichten van zaterdag 19 juni.

Zeewaardig zeiljacht aangetroffen in kanaal
LEEUWARDEN -Wie weet van wie dit zeiljacht is? [url=http://yfrog.com/1aqycgj]http://yfrog.com/1aqycgj[/url] De eigenaar is onbekend. Kijk voor het complete verhaal op de Friese opsporginssite Dadergezocht [url=http://tinyurl.com/35f27tn]http://tinyurl.com/35f27tn[/url]

Gereedschap meegenomen na inbraak
HARLINGEN – De politie onderzoekt een inbraak in een gebouw van een vereniging aan de Oude Trekweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werden twee kisten met gereedschap weggenomen. Namens de gedupeerde vereniging deed een 24-jarige inwoner van Harlingen aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Meisje valt van trap
BUREN AMELAND – Een 1-jarige meisje is vrijdag aan het einde van de ochtend van de trap gevallen. De ouders waren voor hun vakantieappartement aan de Zwarteweg goederen uit een auto aan het halen. Twee kinderen, waaronder het 1-jarig meisje, zaten achter een traphekje. Blijkbaar zat het hekje niet goed dicht, want het kindje viel van de trap. Het meisje werd met onbekend letsel per traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Man gewond bij rioleringswerkzaamheden
BOORNBERGUM – De politie heeft vrijdagmiddag op De Middelgeast het ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval. Bij rioleringswerkzaamheden raakte een 43-jarge inwoner van Nij Beets gewond. De man wilde een hamer op een graafmachine leggen. De machinist zag de man echter niet staan en ging met de rupskraan rijden. De man kwam met één van zijn benen onder de rupsen van de machine. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hier werd het slachtoffer direct geopereerd aan de ernstige verwondingen aan zijn been.

Snelheidscontroles
LEEUWARDERADEEL/MENALDUMADEEL – De politie heeft vrijdag in de twee gemeenten op snelheid gecontroleerd. Van 08.00 uur tot 11.30 werd er op de Wythusterwei in Stiens gecontroleerd. Hier passeerden 624 voertuigen de controle, waarvan er 27 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 79 kilometer per uur. Vervolgens werd e r van 11.45 uur tot 15.15 uur gecontroleerd op de Ljouwerterdyk in Marssum gecontroleerd. Hier passeerden 670 voertuigen de controle, waarvan er 29 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 111 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

Burgernetactie na bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag samen met deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een man die met een groot mes iemand had bedreigd. Een getuige zag dat twee mannen op de Pilotenespel ruzie met elkaar kregen. Eén van hen had een groot mes bij zich. De getuige was bang dat het uit de hand ging lopen en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Er werd een goed signalement van de man met het mes doorgegeven. De twee ruziemakers stopten en ging elk een kant op. De vluchtrichting en het signalement van de man met het mes werd doorgegeven aan de aanrijdende agenten. Ook 1763 deelnemers van Burgernet kregen het bericht en tevens plaatste de centralist van de Meldkamer Fryslân een tweet op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] over het incident. Ondanks een grote zoektocht en enkele tips van deelnemers van Burgernet werd de man met het mes niet aangetroffen.

Jongen gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Van Loonstraat een aanrijding afgehandeld, waarbij een 13-jarige inwoner van Boksum gewond raakte. De jongen liep plotseling de weg op en een 45-jarige automobiliste uit Berlikum kon hem dan ook niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met letsel aan zijn been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Inbraak in woning
JOURE – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Sloep. Vrijdag kwam men vermoedelijk binnen via een balkondeur. Uit de woningen werden een aantal sieraden weggenomen. De 57-jarige bewoonster deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Meisje overleden na val in sloot
MAKKUM – Een meisje van 16 maanden oud is vrijdag overleden nadat ze in een sloot was gevallen. De hulpdiensten togen vrijdag aan het einde van de middag in groten getale naar Makkum vanwege de vermissing van het meisje. Het kindje was even aan de aandacht van de ouders ontsnapt en had de woning aan de Weersterweg verlaten. Een buurtgenoot vond het meisje in een sloot en haalde haar uit het water. Direct werd begonnen met reanimeren. Dit werd uiteindelijk overgenomen door het personeel van de traumahelikopter. Het meisje werd vervolgens in kritieke toestand per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen. Daar overleed ze later die avond.

Burgernetactie na vermissing
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag aan het begin van de avond samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar de 17-jarige Manon Meulenbroek uit Haarlem. Het meisje had in overspannen toestand een instelling in de stad verlaten. Haar begeleiders maakten zich ernstig zorgen omdat ze het vermoeden hadden dat de 17-jarige mogelijk een einde aan haar leven wilde maken. Samen met 863 deelnemers werd uitgekeken naar het meisje. Tevens plaatste een centralist van de Meldkamer Fryslân een tweet op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] over de vermissing. Ondanks een zoektocht werd het meisje niet aangetroffen. Het signalement van Manon Meulenbroek:

[bullets]1.67 meter lang
Halflang bruin haar met schuine pony
Zwarte legging met goedkleurig jasje[/bullets]

Weet u waar Manon is of heeft u haar onlangs nog gezien? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 844.

Rijbewijs ingevorderd na het rijden onder invloed
NIJEGA WALDWEI – De politie heeft vrijdagavond op de Waldwei nabij Nijega het rijbewijs van een 51-jarige automobilist uit Marum ingevorderd. De bestuurder was betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de ademanalyse blies de man 850 ug/l, goed voor een rijverbod van tien uur en een proces-verbaal. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Bromfietser aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Sickingastate een 16-jarige bromfietser uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling, het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van alcohol. De Leeuwarder viel op omdat hij en zijn passagier geen helm droegen. Het duo kreeg een stopteken van de agenten en er volgde een controle. Al snel werd duidelijk dat de brommer enkele minuten eerder was gestolen in de Van Beverwijkstraat. De 16-jarige werd dan ook aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal. De jongen bleek ook nog onder invloed van alcohol te verkeren en hij was ook niet in het bezit van een rijbewijs om een brommer te mogen besturen. De Leeuwarder werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De brommer werd in beslag genomen.

Drie jongeren aangehouden na vernieling
TZUMMARRUM – De politie heeft dankzij een getuige een 14-jarige inwoner van Tzum, een 14-jarige inwoner van Franeker en een 15-jarige inwoner van Wijnaldum aangehouden op verdenking van vernieling van een bushokje. De getuige had gezien dat een aantal jongeren een bushokje aan de Tjessingawei nabij Firdgum hadden vernield. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd en er werd een duidelijk signalement van de jongeren doorgegeven. Net buiten Tzummarrum konden de agenten drie fietsende jongeren achterhalen. De drie werden aangehouden omdat ze voldeden aan het signalement. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau. Al drie legden deels een bekende verklaring af. In de loop van zaterdag komen de drie weer terug naar het politiebureau voor verder verhoor. Vervolgens gaat er tegen drie jongeren proces-verbaal worden opgemaakt.

Rijden onder invloed en rijden tijdens rijontzegging
NOORDWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 49-jarige automobilist uit Franeker betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten gaven de bestuurder op de Geldering een stopteken. Tijdens de controle die volgde hadden ze het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. De bestuurder werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 375 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Al snel bleek dat de man geen auto mocht besturen omdat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. Ook hiervoor werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij ook nog een bekeuring omdat de APK van zijn auto al meer dan een jaar was verlopen.

Man aangehouden na mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 22-jarige inwoner van Rotterdam aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had ruzie gekregen met een aantal Leeuwarders. De 22-jarige had daarbij twee meisjes met een riem geslagen. Een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden deed dan ook aangifte. De Rotterdammer werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Twee verdachten aangehouden na straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Leeuwarden van 17 en 21 jaar aangehouden op verdenking van een straatroof. Twee mannen uit Gorredijk en Joure waren opstap in Leeuwarden. Het duo wandelde door de Nauwesteeg en werd daar aangesproken door een aantal mannen. De 20-jarige Jouster werd in het gezicht geslagen en vervolgens werd geprobeerd om zijn zaken te doorzoeken. De 16-jarige jongen uit Gorredijk schoot te hulp, maar ook hij kreeg klappen. Ook zijn kleding werd afgetast. Beide mannen zagen kans om weg te rennen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten waren zeer snel ter plaatse. Ook werden de beelden van de toezichtcamera’s van de gemeente uitgekeken. Daarop was te zien dat de mogelijk straatrovers per auto vertrokken. De auto werd achterhaald op de Pilotenespel. De agenten hielden daar vervolgens de twee Leeuwarders aan. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens het tumult dat volgde na de aanhouding werd ook nog een 17-jarige Leeuwarder aangehouden. Hij meende zich met de aanhouding te moeten bemoeien. Ook hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist ernstig gewond na eenzijdig ongeval
KATLIJK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Schoterlandseweg een eenzijdig ongeval onderzocht, waarbij een 19-jarige automobilist uit Gorredijk ernstig gewond raakte. De bestuurder raakte door nog onbekende oorzaak in een slip en kwam vervolgens met zijn auto in een tuin van een woning tot stilstand. De auto raakte daardoor zwaar beschadigd en de bestuurder zat dan ook klem. De brandweer, de ambulancedienst en het Mobiel Medisch Team kwamen dan ook ter plaatse om het slachtoffer uit de auto te halen. De 19-jarige man werd vervolgens met ernstige verwondingen per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Politie zoekt getuigen van inbraak
HARLINGEN – De politie zoekt getuigen van een inbraak in een appartement aan de Noordijs. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men vermoedelijk binnen via een brandtrap en een niet goed afgesloten balkondeur. Uit de woning werden een laptop en een digitale camera weggenomen. De 63-jarige bewoner deed aangifte. Het betreffende appartement in een oud pakhuis ligt achter het café ’t Pypke. Mogelijk dat bezoekers van dit café of andere stappers iets van de inbraak hebben gezien. De politie komt graag met hen in contact. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of even naar het politiebureau in Harlingen komen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan