Politieberichten van zaterdag 19 februari

Man probeert paspoort te vervalsen

LEEUWARDEN – De politie is in een onderzoek naar een vorm van identiteitsfraude op zoek naar een nog onbekende man. Op zaterdag 29 januari belde een medewerker van een supermarkt in de wijk Camminghaburen met de politie. De medewerker had een paspoort gevonden onder het kopieerapparaat in de winkel. Na onderzoek door de politie bleek dat het met het paspoort was geknoeid. De medeweker van de winkel verklaarde tegenover de agenten dat hij eerder die middag een nog onbekende man had geholpen bij het instellen van het kopieerapparaat. De man, die in het gezelschap was van een vrouw van ongeveer 22 jaar en een meisje van ongeveer 2 jaar, wilde graag een kopie van zijn paspoort maken. Toen dit was gelukt verlieten de drie de winkel. Het paspoort vergaten ze echter mee te nemen. Het gevonden paspoort werd vervolgens overhandigd aan de politie. Na onderzoek werd duidelijk dat de man had geprobeerd het paspoort te vervalsen. Zo had hij zijn eigen pasfoto aangebracht op het document, terwijl het paspoort op naam stond van iemand anders. Op www.dadergezocht.nl is de pasfoto te zien. Het onderzoeken van identiteitsfraude is één van de taken van het team Vreemdelingenpolitie. Het team komt dan ook graag in contact met mensen die denken de man op de pasfoto te herkennen. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Getuigen gezocht van mishandeling

JUBBEGA – De politie zoekt getuigen van een mishandeling van een 24-jarige inwoner van Jubbega. De man fietste in de nacht van zaterdag 12 februari op zondag 13 februari omstreeks 00.30 uur over het fietspad aan de Slusleane. Hij kwam vanuit Lippenhuizen en was onderweg naar zijn woonplaats. Net voor het dorp Jubbega, ter hoogte van een bedrijf, hoorde de 24-jarige achteropkomende fietsers. Het bleek te gaan om een groepje van drie á vier jongeren. Het groepje kwam ook vanuit de richting Lippenhuizen. Eén van de jongeren haalde de 24-jarige man in. Toen de tweede of derde fietser passeerde voelde de Jubbegaaster dat tegen zijn fietstas werd getrapt. Hierdoor verloor de man de controle over zijn fiets en kwam ten val. Hij liep hierdoor letsel op aan zijn gezicht en moest zich dan ook onder behandeling van een arts en een tandarts stellen. Tevens raakte hij zijn bril kwijt. Het groepje jongeren fietste door richting Jubbega en stopte niet om zich over het slachtoffer te bekommeren. De politie komt dan ook graag in contact met deze jongeren of met getuigen van dit incident. Ook als u anderszins informatie heeft over deze mishandeling komt de politie graag met u in contact. U kunt daarvoor met de politie bellen via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. Maar u kunt natuurlijk ook buurtagent Wobbe Bijlsma aanspreken. Kijk voor beelden van de bewakingscamera op www.dadergezocht.nl

Controle op gesloten verklaring

BOKSUM – De politie heeft vrijdagochtend op de Nijlansdyk van 07.30 uur tot 09.00 uur gecontroleerd op het negeren van de gesloten verklaring. Op de Nijlansdyk is alleen eenrichtingsverkeer toegestaan. Desondanks gebeurt het regelmatig dat automobilisten de gesloten verklaring negeren. Reden voor de agenten om daar regelmatig te controleren. Vrijdagochtend werden tien automobilisten bekeurd voor het negeren van deze verklaring. Twee automobilisten probeerden er vandoor te gaan. De agenten konden hen echter halen en ze kregen dan ook een bekeuring.

Burgernetactie na insluiping

LEMMER – De politie heeft vrijdagmiddag samen met de deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een insluipster. Een 72-jarige inwoonster van Lemmer was ’s middags in haar woning aan de Jacob de Rookstraat. Ze ontdekte dat de knip van haar voordeur niet goed zat. De bejaarde vrouw vertrouwde het niet en ging op onderzoek uit. Op haar slaapkamer zag ze een voor haar onbekende vrouw staan. Die schrok en liep langs de bejaarde vrouw het huis uit. Een buurvrouw zag dit alles gebeuren en ging op de fiets achter de insluipster aan. Ze verloor haar echter uit het oog. Ondertussen werd de politie via 1-1-2 gewaarschuwd. Omdat een er een goed signalement werd doorgegeven besloot de Meldkamer Fryslân om een Burgernetactie te starten. De agenten keken samen met de deelnemers van Burgernet uit naar de gezochte vrouw. Agenten kwamen in Lemmer diverse mensen tegen die mee hielpen met zoeken. Helaas zonder resultaat. Vooralsnog mist de bejaarde vrouw niks.

Man en vrouw aangehouden voor heling

DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag in een woning aan het Voermanspad een 28-jarige inwoonster van Drachten en een 20-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van heling. Agenten hadden informatie gekregen dat in woning gestolen fietsen zouden staan, reden om een onderzoek in te stellen. In de tuin en in de schuur stonden twee fietsen en bromfiets. De drie bleken van diefstal afkomstig te zijn. De agenten namen de fietsen en de bromfiets in beslag. De 28-jarige vrouw en de 20-jarige man, die op dat moment ook in de woning was, werden aangehouden. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. Aan het einde van de middag mochten ze het bureau weer verlaten.

Verkeerscontrole door motoragenten

LEEUWARDEN – Vier motoragenten hebben vrijdag van 16.00 uur tot 22.00 uur in Leeuwarden het verkeer gecontroleerd. De aandacht van de agenten ging daarbij voornamelijk uit naar snelheidovertreders. Zo werd er door hen gecontroleerd op de Aldlansdyk, Oostergoweg en Planetenlaan. Zestien automobilisten kregen een bekeuring vanwege overschrijding van de maximum snelheid. Op de Aldlansdyk passeerde een automobilist de controle met maar liefst 101 kilometer per uur en op de Oostergoweg reed één van de overtreders maar liefst 100 kilometer per uur. Op beide wegen is 50 kilometer per uur toegestaan. Daarnaast schreven de motoragenten nog vier bekeuringen uit voor het niet dragen van de autogordel, één keer voor overbelading en één keer voor het rijden met een voertuig met beperkte snelheid op de snelweg.

Twee mannen aangehouden voor diefstal boot

EARNEWALD – De politie heeft vrijdagmiddag twee inwoners van Earnewald van 51 en 18 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een boot. De mannen hadden in het dorp een boot op een trailer van zijn plaats gehaald en die vervolgens verstopt in een schuur. Tevens hadden de twee de buitenboordmotor, die met een slot was bevestigd aan de boot, los gemaakt. Het duo werd echter betrapt door twee agenten. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De twee dorpsgenoten mochten vervolgens het bureau weer verlaten. De boot op de trailer en de buitenboordmotor werden in beslag genomen. In de schuur vonden de agenten ook nog een aantal andere buitenboordmotoren. Ook deze werden in beslag genomen omdat het vermoeden bestond dat die ook van diefstal afkomstig waren.

Controles tegen overlast

DRACHTEN – Twee politiebikers hebben vrijdagmiddag toezicht gehouden in en rondom het winkelcentrum De Wiken. Winkeliers en het hadden winkelend publiek hadden geklaard bij de buurtagent over foutparkeerders en het fietsen in het voetgangers gebied. De twee politiebikers werden tijdens het toezicht ook diverse malen aangesproken door het winkelend publiek vanwege de overlast. De twee agenten schreven vijf bekeuringen uit, allemaal voor foutparkeren. Meer controles zullen volgen.

Behulpzame man blijkt zakkenroller

LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een portemonnee van een 59-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw liep vanwege het herstel na een operatie met een rollator. Ze verliet vrijdagavond omstreeks 18.50 uur een supermarkt aan de Oostergrachtswal. Toen ze bij de parkeergarage een stoepje af wilde gaan, was daar opeens een ‘behulpzame’ man. Hij hielp haar het stoepje af en de vrouw kon vervolgens naar huis. Eenmaal thuis bleek dat deze man haar portemonnee had gerold. De politie komt dan ook graag in contact met getuigen van deze zakkenrollerij. De zakkenroller was een donker getinte man van ongeveer 1.80 meter lang. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Man aangehouden voor mishandeling

MARSSUM – De politie heeft vrijdagavond op het Franjumbuorsterpaed een 35-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 26-jarige stadgenote een kopstoot gegeven. Daarnaast had hij ook nog een omstander geslagen. De politie werd gewaarschuwd en de vrouw deed aangifte. Hierop werd de 35-jarige Leeuwarder aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Koks vinden man in tuin

NES AMELAND – Twee koks van een hotel op het eiland hebben in de nacht van vrijdag op zondag vermoedelijk het leven gered van een man (leeftijd onbekend) uit Bunnik. Het duo was vanuit het werk onderweg naar huis. In een tuin van een woning aan de Kardinaal de Jongweg zagen ze iemand liggen. De koks kregen de man met geen mogelijkheid wakker. Uiteindelijk hielden ze een passerende taxichauffeur aan, die vervolgens de politie weer waarschuwde. Toen de agenten arriveerden lag de man nog steeds in de tuin. De inwoner van Bunnik kon na veel moeite vertellen in welk hotel hij verbleef. Daar werd hij uiteindelijk naar toe gebracht door agenten. Zijn vrienden waren de man al meer dan drie uur kwijt en maakten zich ernstig zorgen. Gelukkig werd de man uit Bunnik gevonden door de koks, want gezien de temperaturen had dit wel eens heel anders kunnen aflopen.

Rijden onder invloed

FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Zo moesten in Sneek en omgeving 266 automobilisten blazen. In vier gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

– Vrijdag, 20.20 uur, de Kerkhoflaan in Sneek, een 58-jarige automobilist uit Sneek, 855 ug/l. Tijdens de controle op straat kwam zich een automobilist bij de agenten melden. De bestuurder vertelde dat hij eerder die avond een kleine aanrijding had gehad met de 58-jarige Sneker. De verdachte was echter doorgereden. Reden voor de agenten om ook proces-verbaal tegen de 58-jarige op te maken voor het verlaten van de plaats van een ongeval;

– Zaterdag, 01.15 uur, de Weaze in Leeuwarden, een 51-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 650 ug/l.

– Zaterdag, 01.15 uur, de Trekkersweg in Delfstrahuizen, een 17-jarige bromfietser uit Bantega, 535 ug/l. De bromfietser was met zijn brommer te water geraakt. Hij werd opgevangen door een voorbijganger. Uit voorzorg werd de jongen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hij bleek geen letsel te hebben en kon vervolgens direct met de agenten mee naar het politiebureau. Hier blies hij 535 ug/l;

– Zaterdag, 02.40 uur, de Prins Hendrikstraat in Leeuwarden, een 19-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 715 ug/l.

112Fryslan