Fryslân, 19-12-2009 • Politieberichten van vrijdag 18 december 07:00 uur tot 19 december 11:00 uur.

Herbaijum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft donderdag in een woning aan het Paradyske een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij een anonieme melding. Op de bovenverdieping van de woning werden 505 hennepplanten aangetroffen. De planten en de apparatuur werden in beslag genomen. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt en daarom werd de meter uit de woning verwijderd. De politie stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kwekerij.

Sneek: politie onderzoekt diefstal van auto
De politie onderzoekt de diefstal van een personenauto, een zwarte Audi van het type A6, voorzien van kenteken 63-RN-BG. De diefstal vond vrijdag op de Singel plaats tussen 07.45 en 08.00 uur. De eigenaar had zijn auto voor de woning geparkeerd en de auto gestart om de motor warm te laten draaien. Toen de eigenaar nog even iets uit de woning moest halen en hij weer buiten kwam, zag hij dat iemand met zijn auto wegreed in de richting van de Prins Hendrikkade. De eigenaar, een 39-jarige inwoner van Sneek, deed aangifte.

Leeuwarden: politie houdt twee geweldplegers aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Een van de mannen, een 25-jarige inwoner van Aldeboarn, kreeg in een horecabedrijf in de Weerd onenigheid met de eigenaar. De ruzie escaleerde in een vechtpartij waarbij de andere verdachte, een 26-jarige inwoner van Aldeboarn, het slachtoffer vastpakte, waarna de andere man hem een kopstoot gaf. Beide verdachten zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor verhoor werden ingesloten. De eigenaar, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: politie beledigt door man
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Ruiterskwartier een 24-jarige inwoner van Stiens aangehouden op verdenking van belediging. De man, die onder invloed van alcohol was, werd de toegang tot een horecabedrijf door een portier geweigerd. Toen hij het daarmee niet eens was en telkens terugkeerde, waarschuwde men de politie. Omdat de man zich niet kon legitimeren en omdat hij alcoholische drank op straat stond te drinken, werd hem proces-verbaal aangezegd. Vervolgens meende de man de beide agenten te moeten beledigen. De man werd overgebracht naar politiebureau, waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Drachten: politie onderzoekt mishandeling door portier
De politie onderzoekt een mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond in een horecagelegenheid aan de Noordkade. Daarbij werd een 18-jarige inwoner van Drachten door een portier mishandeld. Omdat de groep waarin het slachtoffer zich bevond, om één of andere reden niet de discotheek in mocht, werd er door iemand uit die groep een opmerking gemaakt. Op dat moment pakte de portier de aangever vast en gaf hem een aantal “knietjes”. Het slachtoffer deed aangifte.

Heerenveen: politie onderzoekt vernieling van ruit
De politie onderzoekt de vernieling van raam van een school aan de Beugel. De vernieling vond vrijdagavond om 23.17 uur plaats. Doordat het alarm inwerking trad waren politie en beveiliging snel ter plaatse. Een onderzoek in de omgeving leverde niet het gewenste resultaat op. De eigenaar doet aangifte.

Beetsterzwaag: politie onderzoekt vernieling winkel door sneeuwballen
De politie stelt een onderzoek in naar de vernieling van zonneschermen van een winkel aan de Hoofdstraat. De vernieling vond vrijdagavond plaats. Een groep van ongeveer 10 jongeren gooiden met sneeuwballen tegen de winkel. Hierdoor raakten de zonneschermen beschadigd. De eigenaar van winkel (leeftijd en woonplaats onbekend) doet aangifte.

Leeuwarden: politieonderzoek naar woninginbraak
De politie onderzoekt een woninginbraak in de Maerten Gerritszstraat die tussen woensdag 9 december en vrijdag 18 december plaatsvond. Men kwam de woning binnen door een raam te forceren aan de achterzijde van woning. Er werden sierraden, een computer en een stereotoren weggenomen. Een 28-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: politie zoekt getuigen van mishandeling in discotheek
De politie onderzoekt de mishandeling van een 17-jarige inwoner van Sneek, die rond middernacht in een discotheek aan de Kleine Kerkstraat plaatsvond. Het slachtoffer werd door twee mannen, zonder enige aanleiding vastgehouden en in zijn gezicht geslagen. Toen de twee mannen door de portier werden aangehouden en mee werden genomen naar de uitgang, wisten zij in een onbewaakt moment toch nog te ontsnappen. De politie wil graag in contact komen met getuigen. Zij kunnen zich bij de politie melden via 0900-8844.Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de De Anjen. De inbraak vond plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag. Uit de woning werden sierraden en een onbekend geldbedrag weggenomen. Het is nog onbekend hoe de daders de woning zijn binnen gekomen. Een 55-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Veenwouden: man aangehouden voor rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagmorgen een 36-jarige inwoner van Veenwouden aangehouden. De man die in zijn auto in de Juliusstraat reed, veroorzaakte een aanrijding. Toen de agenten ter plaatse kwamen en met de man in gesprek raakten, bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. Uit onderzoek bleek dat de man niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat zijn auto onverzekerd was. De man werd vervolgens door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar hij 595 ug/l blies. Tijdens de rit naar het politiebureau, meende de verdachte de agenten nog te moeten beledigen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en zijn auto werd in beslag genomen.

Joure: rijden onder invloed
De politie heeft een 19-jarige inwoner van Joure aangehouden, omdat hij onder invloed van alcohol in zijn auto had gereden. Op de Geert Knolweg raakte hij met zijn auto in de slip en kwam vast te zitten in de sneeuw. Samen met zijn vrienden probeerde hij de auto uit de sneeuw te duwen. Getuigen vertelden aan de inmiddels gearriveerde agenten dat de Jouster alcohol had gedronken en in zijn auto had gereden. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij als beginnend bestuurder 590 ug/l blies. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 6 uur.

Fryslân: blijf alert in het verkeer bij gladheid
De politie waarschuwt alert in het verkeer te blijven bij de huidige weersomstandigheden. Her en der in de provincie raken automobilisten door de gladheid van de weg. Ook fietsers, bromfietsen en wandelaars kunnen door een onverwachte beweging ten val komen. Dit met alle gevolgen van dien.

Tip 1: Rijdt langzaam en pas je snelheid aan de weer -en verkeerssituatie.
Tip 2: Kijk uit waar je loopt.
Tip 3: Blijf op de hoogte van de actuele weer -en verkeerssituaties door uw radio op de (regionale) actuele zenders af te stemmen.

112Fryslan