Politieberichten van zaterdag 18 september.

Inbraak in woning
DRACHTEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan het Oud Ambacht. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de gehele woonkamer doorzocht. Daarbij werden onder andere geld en twee laptops weggenomen. De 26-jarige bewoonster deed aangifte. De politie heeft inmiddels buurt- en sporenonderzoek verricht.

Inbraak in bedrijf
KOLLUM – De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Willem Loreweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werd het gehele bedrijf doorzocht. Hierdoor ontstond een grote ravage. Na inventarisatie bleek de kluis, met onbekende inhoud, meegenomen te zijn. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 52-jarige inwoner van Kollum aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht.

Irakees aangehouden na zoekactie
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagochtend dankzij de hulp van enkele burgers een 19-jarige Irakees kunnen aanhouden. Agenten van de Vreemdelingenpolitie waren op het AZC in Drachten om de man op te halen. De 19-jarige was namelijk uitgeprocedeerd en daarom kon hij terug naar zijn land. De man liep rustig met de agenten mee naar de gereedstaande politieauto. Plotseling nam hij echter de benen en ging er vandoor. Er volgde een zoekactie in de omgeving. Op aanwijzing van diverse burgers kwamen de agenten terecht op een industrieterrein aan de A7. Medewerkers van een bedrijf vertelden de agenten dat een man zich had verstopt in een papiercontainer op het terrein. Toen de container werd geopend bleek het te gaan om de gezochte 19-jarige. Hij werd uit de papiercontainer gevist en vervolgens overgebracht naar het politiebureau.

Bromfietscontrole
WOLVEGA – De politie heeft vrijdag van 13.00 uur tot 15.00 uur een bromfietscontrole gehouden op de Heerenveenseweg. Tijdens deze controle werd specifiek gelet op een te hoge constructiesnelheid van de bromfiets. Zes brommers werden gecontroleerd, waarvan er vijf een te hoge constructiesnelheid hadden. De vijf bestuurders kregen dan een ook een bekeuring. Daarnaast kregen twee bromfietser nog een waarschuwing voor te gladde banden.

Bromfietser gewond na aanrijding
TJERKGAAST – De politie heeft vrijdagmiddag op de Strjitwei een aanrijding afgehandeld, waarbij een 17-jarige bromfietser gewond raakte. De jongen kwam in botsing met een tractor. De 27-jarige bestuurder van tractor uit Tjerkgaast verklaarde tegenover de agenten dat hij de bromfietser nooit had gezien. De 17-jarige liep door de aanrijding vermoedelijk een gebroken been op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan deMonnikemuurstraat. Vrijdagochtend kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden een tv en een accuboormachine weggenomen. De 20-jarige bewoner deed aangifte gedaan. De politie heeft inmiddels buurtonderzoek verricht. Het sporenonderzoek volgt nog.

Agenten halen man van snelweg
HEERENVEEN – Twee agenten hebben vrijdagmiddag een 27-jarige Libiër van de snelweg gehaald. Diverse automobilisten hadden met de politie gebeld omdat de man op de A32 liep. De agenten spraken de Libiër aan. Hij vertelde dat hij onderweg was naar zijn verblijfadres in Burgum. De man had echter geen geld voor het openbaar vervoer en daarom besloot hij te gaan lopen. De agenten namen de man mee naar het politiebureau daar kreeg hij een bekeuring voor het lopen op de snelweg.

Twee Roemenen aangehouden voor diefstal
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagmiddag in een winkel aan de Vleesmarkt twee Roemenen aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Eerder deze week waren er bij een andere winkel in het centrum van Heerenveen een aantal dure colliers gestolen. Het personeel van deze winkel had het signalement van de winkeldieven doorgegeven aan het personeel van andere winkels in het centrum. Toen de twee Roemenen vrijdagmiddag de winkel aan de Vleesmarkt binnen gingen, had het een medewerker het sterke vermoeden dat het wel eens om de gezochte winkeldieven kon gaan. De politie werd dan ook direct via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden bleken er in de betreffende winkel ook vier colliers te zijn gestolen. De twee in Nederland verblijvende Roemenen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Jan Lievensstraat. Vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Uit de woning werden onder andere een tv en een laptop weggenomen. De 28-jarige bewoner deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole op het Oostergoplein met de lasergun met 108 kilometer per uur, terwijl 50 kilometer is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Tevens werd proces-verbaal opgemaakt.

Man onwel door GHB
LEEUWARDEN – Het personeel van de ambulance heeft vrijdagavond op de 2e Cambuurdwarsstraat een 27-jarige inwoner van Leeuwarden van straat gehaald. De man was door overmatig GHB-gebruik onwel geworden. Toen de agenten arriveerden lag de Leeuwarder al op de brancard. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis omdat hij niet bij kennis was. Van een omstander kregen de agenten een fles met GHB aangereikt. Dit bleek van de Leeuwarder te zijn. De GHB is in beslag genomen.

Vermiste jongen terug dankzij Burgernet
SNEEK – De politie heeft samen met de deelnemers Burgernet uitgekeken naar een 14-jarige jongen uit Sneek. De jongen was ’s avonds niet thuis gekomen en zijn ouders maakten zich dan ook ernstig zorgen. Het signalement van de 14-jarige werd aan alle Burgernetdeelnemers in Sneek doorgegeven. Meerdere deelnemers gingen actief op zoeken naar de jongen. Zaterdag rond 03.00 uur werd hij door hen aangetroffen in een woning. Hij werd vervolgens door de Burgernetdeelnemer naar huis gebracht.

Twee verdachten aangehouden voor diefstal boot
OPEINDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 46-jarige inwoner van Wergea aangehouden op verdenking van diefstal van een boot. De eigenaar van de boot zag twee mannen zich verdacht gekregen bij zijn afgemeerde boot aan de Leidyk. Hij het sterkte vermoeden dat ze wel eens zijn boot konden gaan stelen en daarom werd ook direct via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. De agenten gingen met meerdere eenheden naar Opeinde. De 46-jarige inwoner van Wergea werd al eerste aangehouden. De man had zicht verstopt in het riet. Niet veel later kon de Leeuwarder worden aangehouden. Hij zich verstopt onder een dekzeil van een andere boot. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs van een 34-jarige automobiliste uit Drachten ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen de vrouw rijden op de Nieuwstraat en besloten haar te controleren. Omdat het sterke vermoeden bestond dat ze onder invloed van alcohol verkeerde, werd ze voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies ze 660 ug/l. Goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Auto gestolen
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt de diefstal van een rode Ford Escort met kenteken HV-VX-38. De auto werd in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf een parkeerplaats aan de Canterstate gestolen. Achter in de auto lag een rollator. De 75-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
OPSTERLAND – De politie heeft vrijdag op drie klachtlocaties snelheidscontroles gehouden. Van 07.30 uur tot 11.30 uur werd op de Badweg in Gorredijk gecontroleerd met de radar. Hier passeerden 2527 bestuurder de controle, waarvan er 253 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Vervolgens werd op de Nijewei in Gorredijk van 11.45 uur tot 14.15 uur gecontroleerd. Hier passeerden 1416 bestuurders de radarcontrole, waarvan er 42 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Tolhekbuurt nabij Nijbeets. Hier passeerden 613 bestuurders de controle, waarvan er 48 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. Alle overtreders kunnen binnenkort een bekeuring thuis verwachten.

112Fryslan