Fryslân, 18-07-2009 • Politieberichten van vrijdag 17 juli 07.00 uur tot en met zaterdag 18 juli 11.00 uur

Heerenveen: grote brand in centrum niet aangestoken
De politie heeft bij de grote brand in twee horecagelegenheden aan de Oude Koemarkt in het uitgaanscentrum van Heerenveen geen aanwijzingen kunnen vinden die wijzen op brandstichting. De brand is vermoedelijk ontstaan tijdens schilderwerkzaamheden op de eerste etage van café ‘t Houtsje. De 53-jarige vrouw, die boven dit café woonde, heeft donderdagmiddag tegenover de politie verklaard dat er tijdens schilderwerkzaamheden met een verfspuitbus brand was uitgebroken. Ondanks pogingen om het vuur te blussen, lukte dat de vrouw niet. Ze wist zich ternauwernood in veiligheid te brengen. Ze liep daarbij brandwonden op aan haar beide benen. Het slachtoffer werd ter behandeling per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling mocht de vrouw het ziekenhuis weer verlaten. De twee horecagelegenheden kunnen als verloren worden beschouwd. De twee naast gelegen restaurants liepen aanzienlijke rook- en waterschade op. De Oude Koemarkt werd donderdagavond weer vrijgegeven voor het publiek. Om de twee uitgebrande cafés zijn hekken neergezet.

West-Terschelling: meisje gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Europalaan een aanrijding afgehandeld waarbij een 16-jarige fietsster uit Rotterdam gewond raakte. Het meisje kwam uit de richting van de Burgemeester van Heusdenweg en raakte door haar hoge snelheid op de verkeerde weghelft. Daar kwam op dat moment een 47-jarige automobilist van West-Terschelling aanrijden die nog net op tijd kon stoppen. Doordat het meisje krachtig remde, kwam ze ten val tegen de auto. De Rotterdamse is met schaafwonden en beenletsel per ambulance overgebracht naar de huisarts op het eiland.

Harlingen: politie houdt drugscontrole bij veerboot
De politie heeft vrijdagmiddag in en rondom de veerterminal in de haven van Harlingen een controle gehouden op het bezit van soft- en harddrugs. Alle passagiers die vrijdagmiddag met de veerboot naar Vlieland en Terschelling gingen werden daarbij gecontroleerd. Bij de controle werd gebruik gemaakt van twee drugshonden, die de bezitters van drugs aanwezen. De drugscontrole werd uitgevoerd omdat er bij de politie signalen binnen waren gekomen dat op de eilanden een toename is van de handel in en het gebruik van soft- en harddrugs, met name door jonge vakantiegangers. Bij de actie werden 16 verdachten aangehouden.

Alle aangehouden verdachten werden overgebracht naar het nabijgelegen havenkantoor. In het kantoor volgde een nadere controle van de passagier en zijn goederen. Bij drie van hen werden geen soft- en/of harddrugs aangetroffen. Deze passagiers konden dan ook met een latere boot alsnog vertrekken naar één van de twee Waddeneilanden. In 13 gevallen werd wel een hoeveelheid soft- en/of harddrugs aangetroffen. Van deze verdachten werden er drie overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drugs werd in beslag genomen en er werd tevens proces-verbaal opgemaakt. Dit omdat ze meer dan een gebruikershoeveelheid bij zich hadden. De overige verdachten deden vrijwillig afstand van de gebruikershoeveelheid drugs. Nadat ze dat hadden gedaan mocht deze groep alsnog afreizen naar één van de twee eilanden.

Deze zomerperiode zal politie Fryslân meerdere controles uitvoeren op de gebied van het bezit en de handel van drugs.

Vlieland: politie zoekt getuigen voor vossen introductie
Het Regionaal Milieuteam van politie Fryslân is het onderzoek gestart naar de herkomst van de vossen die op dit moment op het eiland veel schade aanrichten in het broedgebied. De vossen, die vermoedelijk illegaal op het eiland zijn uitgezet, roven de nesten leeg van aalscholvers, zilvermeeuwen, mantelmeeuwen en van lepelaars.

Illegale introductie is volgens de Flora en Faunawet verboden. De politie wil graag in contact komen met mensen die ons meer kunnen vertellen over de herkomst van de vossen. Zij kunnen via 0900-8844 de politie bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: bestuurder van auto raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 24-jarige inwoner van Zandvoort in gevorderd.

Toen de man, die in zijn auto op de Rijksweg A32 reed, werd ter hoogte Idaerd een snelheid gemeten van 180 kilometer per uur daar waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Op de Overijsselsestraat werd de automobilist staande gehouden. Hij moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Franeker: vier mannen stelen vlaggen en bloempotten
De politie heeft zaterdagmorgen vier mannen, een 19, 20 en een 25-jarige inwoner van Leiden en een 20-jarige inwoner van Franeker aangehouden voor de diefstal van vlaggen, bloempotten en een lantaarn. De diefstal vond plaats op de Leeuwarderweg en op het Oud Kaatsveld. Via een melding kwam en de agenten de mannen op het spoor. Toen zij ter plaats aan kwamen rijden zagen zij de mannen met de gestolen spullen lopen. Uit onderzoek bleek ook nog men enkele gestolen vlaggen hadden vernield. De mannen zijn verhoor overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: aanrijding met letsel dader rijdt door
De politie heeft vrijdagmiddag een 42-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een aanrijding en voor het achter laten in hulpeloze toestand van het slachtoffer.

De aanrijding vond plaats op de Dominee Kingweg. Het slachtoffer, een 70 jarige inwoonster van Heerenveen die op haar fiets over de Oude Veenscheiding reed, werd tijdens het oversteken geschept door de auto waarin de verdachte reed. De automobilist reed vervolgens zonder zich over het slachtoffer te bekommeren. Het slachtoffer is met een fikse hoofdwond en met een hersenschudding, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen waar zij ter observatie moest blijven.

Artikel 7 Wegenverkeerswet 1994: “Het is degene die bij een verkeersongeval is betrokken of door wiens gedraging een verkeersongeval is veroorzaakt, verboden de plaats van ongeval te verlaten naar hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden, een ander aan wie bij dat ongeval letsel is toegebracht, in hulpeloze toestand wordt achtergelaten.”

Dokkum: vier mannen aangehouden bij ruzie in horecabedrijf
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mannen, een 21, 24 en twee 26-jarige inwoners van Dokkum aangehouden voor openlijke geweldpleging en bedreiging, die plaatsvond bij een horecabedrijf aan de Keppelstraat. Een groep bezoekers werd door de eigenaar van het bedrijf buiten gezet omdat zij zich vervelend hadden gedragen. Op straat ging de ruzie verder waarna een medewerker met een messenslijper omstanders bedreigde. Toen deze man door de inmiddels gearriveerde agenten werd aangehouden verzette hij zich hevig waarna de man met pepperspray onder controle moest worden gebracht en geboeid in de politiewagen werd gezet. Toen een vriend van hem zich met de aanhouding ging bemoeien en hij niet voldeed aan de vordering die door de agenten werd gedaan om weg te gaan, werd ook hij aangehouden. Ook hij verzette zich hevig waarna ook hij door middel van het gebruik van pepperspray onder controle kon worden gebracht. Omdat de situatie nog steeds onrustig bleef werd nog een derde en vierde verdachte aangehouden omdat ook zij niet aan het verzoek voldeed om zich te verwijderen. Toen de agenten weg wilden rijden bleek de eerste verdachte niet meer de politiewagen te zijn. Hij werd mogelijk met hulp van omstanders uit zijn benarde positie bevrijdt terwijl de agenten bezig waren. Hij is er lopend en geboeid er vandoor gegaan. Hij meldde zich even later bij het politiebureau waarna ook hij werd ingesloten. Tegen de mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Buitenpost: man rijdt onder invloed en veroorzaakte aanrijding
De politie heeft rond middernacht een 34-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden voor het veroorzaken van een aanrijding. Daarnaast bleek de bestuurder ook nog onder invloed van alcohol te zijn en verliet hij de plaats van de aanrijding. De aanrijding vond plaats op Het Oost. Daar bleek de verdachte met zijn auto tegen een boom te zijn gereden. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek de bestuurder weg te zijn. Na 15 minuten meldde hij zich. Hij bleek aan zijn arm en hoofd gewond te zijn. Toen de agenten hem aanspraken bleek hij onder invloed van alcohol te zijn. De man is voor een ademanalyse overgebracht naar politiebureau waar hij 565 ug/l blies. Omdat hij last van zijn verwondingen kreeg is de man naar een huisartsenpost gebracht waar hij aan zijn verwondingen werd geholpen. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zes uur.

Drachten: zonder rijbewijs onder invloed rijden
De politie heeft zaterdagmorgen een 34-jarige inwoner van Ureterp aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs en voor het rijden onder invloed van alcohol. Agenten zagen de man in zijn auto op de Langewyk rijden en gaven hem een stopteken. Toen de man geen rijbewijs kon tonen en omdat de man naar het inwendig gebruik van alcohol riekte, werd hij aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de man eerder zonder rijbewijs had gereden en daarvoor proces-verbaal had gekregen, werd zijn auto in beslag genomen. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij 465 ug/l blies. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Wijnjewoude: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmorgen het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Wijnjewoude ingevorderd omdat hij als beginnend bestuurder in zijn auto, onder invloed van alcohol op de Tolleleane reed.

Agenten zagen de man rijden en gaven hem voor een controle een stopteken. Toen zij de bestuurder aanspraken, bleek hij alcohol te hebben gedronken. De man is overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse waar 420 ug/l blies. Omdat hij beginnend bestuurder is, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Daarnaast werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt en kreeg hij een rijverbod van 6 uur.

Leeuwarden: man zwaar gewond bij aanrijding
Bureau verkeersongevallen analyse van politie Fryslân, onderzoekt de oorzaak van een aanrijding die vrijdagavond plaatsvond op de kruising Henri Dunantweg/ Aldlânsyk. Toen de agenten ter plaatse kwamen zagen zij het slachtoffer, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, zwaar gewond op straat lag. Het slachtoffer, die op zijn fiets reed, werd bij het oversteken door een auto, die bestuurd werd door een 20-jarige inwoner geschept. De bestuurder werd door de politie aangehouden en voor onderzoek over gebracht naar het politiebureau. Ook werden er diverse getuigen gehoord. Het slachtoffer is met hersenletsel overgebracht naar het UMCG te Groningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken, wat de juiste oorzaak van de aanrijding is geweest.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
De politie heeft vrijdagmiddag een 25-jarige inwoner van Leeuwarden proces-verbaal gegeven omdat hij een auto bestuurde terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Agenten zagen de man op de Voorstreek rijden waarna zij hem een stopteken gaven. Uit onderzoek bleek dat zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Tegen de automobilist werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: slaapkamer uigebrand
De politie heeft de brandweer geassisteerd in verband met een brand in een woning aan de Camminghastraat. De brand die vrijdagmiddag ontstond doordat in een televisie die op stand-by stond, door onbekende oorzaak vlam vatte. De slaapkamer is geheel uitgebrand in de woning ontstond rook en waterschade.

Heerenveen: inbraak in auto
De politie onderzoekt een inbraak in een auto die de afgelopen nacht plaatsvond. De auto stond geparkeerd in de Kerkstraat. Toen de eigenaar bij zijn voertuig kwam, zag hij dat beide achterruiten van zijn auto waren vernield. Uit de auto werd een playstation spelcomputer weggenomen. Een 20-jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Leeuwarden: beginnend bestuurder raakt rijbewijs kwijt
De politie heeft het rijbewijs van een 20-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. De man die beginnend bestuurder is, reed onder invloed van alcohol in zijn auto op de Dirk Zeperweg. Toen de agenten hem controleerden bleek hij naar het inwendig gebruik van alcohol te ruiken. De automobilist werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar 365 ug/l blies. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vijf uur.

Sneek: man aangehouden voor vervelend gedrag
De politie zaterdagmorgen een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden. De man maakte in de Kleine Kerkstraat voortdurend ruzie. Toen de agenten wilden bemiddelen, bleef de man zich irritant gedragen. Nadat de agenten hem diverse malen hadden gevraagd om weg te gaan en hij hieraan niet voldeed, werd hij aangehouden. De man is overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Hij kreeg proces-verbaal.

Leeuwarden: twee mannen aangehouden voor het plegen van zware mishandeling
De politie heeft rond middernacht twee mannen, een 18 en 19 jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden die ervan worden verdacht een 23-jarige inwoner van Leeuwarden zwaar te hebben mishandeld. De mishandeling vond plaats op het Ruiterskwartier. Getuigen die direct via 1-1-2 de politie belden, konden een goed signalement van de vier verdachten doorgeven. In de Druifstreek kon de politie twee van vier verdachten aanhouden. De politie onderzoekt de juiste toedracht van dit geweld. De beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De politie is nog op zoek naar de andere twee verdachten. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer deed aangifte.

Drachten: zware mishandeling, politie zoekt getuigen
De politie onderzoekt een zware mishandeling die zaterdagmorgen vroeg op de Zuidkade plaatsvond. Daarbij raakte een man, een 20-jarige inwoner van Gorredijk, zo zwaar gewond dat hij per ambulance moest worden overgebracht naar de UMCG in Groningen. Getuigen zagen dat het slachtoffer ruzie had met een andere man. Deze sloeg het slachtoffer zo hard tegen zijn hoofd dat deze met zijn hoofd op straat viel. Het signalement van de dader:

[ul][li]Man met een getinte huidskleur.[/li]
[li]Leeftijd ongeveer 25 tot 30 jaar[/li][/ul].

De politie wil graag in contact komen met getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844 of wanneer u anoniem wenst te blijven via 0800-7000.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan