Zaterdag 18 februari

Politieberichten van zaterdag 18 februari

Getuigen gezocht van straatroof

BURGUM – De politie zoekt getuigen van een straatroof. Op zondag 12 februari 2012, omstreeks 22:00 uur, ging een 22-jarige inwoner van Burgum geld opnemen bij een pinautomaat op de Bulthuissingel. Nadat de man het geld had opgenomen, liep hij in de richting van een supermarkt. Hij kreeg vervolgens van achteren een schop en werd van zijn portemonnee beroofd. De dader liep na de beroving weg in de richting van de supermarkt.

Signalement van de dader:
– Blanke man;
– leeftijd rond de 30 jaar oud;
– lengte ongeveer 1.75 / 1.80 meter;
– klein maar stevig postuur;
– de man had bakkebaarden lopend tot aan de kin. Deze waren donker gekleurd.
– de man droeg een muts.

De politie komt graag in contact met getuigen van deze straatroof. Heeft u iets gezien of anderszins informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Man aangehouden voor diefstal

LEEUWARDEN- De politie heeft dinsdag in een verzorgingstehuis aan de Trosdravik een 51-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een bewoonster betrapte de man in haar kamer. Ze waarschuwde direct het personeel en de politie. De agenten gingen naar het verzorgingstehuis en hielden daar de man aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het onderzoek door het inbrakenteam loopt nog steeds, dit omdat het vermoeden bestaat dat de man verantwoordelijk is voor meer diefstallen uit woningen van het verzorgingstehuis. De verdachte zit daarom ook nog steeds vast.

Inbraak in woning

TZUM – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Terpzicht. In de nacht van donderdag op vrijdag na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd het complete huis doorzocht. Daarbij werden onder andere een tv een computerscherm weggenomen. De 60-jarige bewoonster deed aangifte.

Gereedschap gestolen uit bestelbussen

WOLVEGA – De politie onderzoekt drie inbraken in bestelbussen. In de nacht van donderdag op vrijdag werden uit de busjes een grote hoeveelheid gereedschap gestolen. Twee voertuigen stonden geparkeerd aan de Gentiaan, de ander aan de Zonnedauw. De eigenaren deden aangifte.

Auto in beslag genomen

JOURE – De politie heeft vrijdagmiddag de auto van een 40-jarige inwoner van Joure in beslag genomen. Surveillerende agenten zagen de man rijden over de Westermarwei. Het was hen bekend dat de automobilist niet een rijbewijs had. Hiervoor had hij ook al eerder bekeuringen gekregen. Na een stopteken werd de man aangehouden en zijn auto werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Fietsster gewond na aanrijding

OOSTERWOLDE – De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding afgehandeld, waarbij een 76-jarige fietsster uit Oosterwolde gewond raakte. De vrouw fietste de Quadoelenweg op en zag daarbij een naderende auto over het hoofd. De 27-jarige automobiliste uit Boijl kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer kwam ten val en liep daarbij letsel op aan haar hoofd. De vrouw werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs van een 42-jarige automobilist uit Sneek ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder viel op omdat hij geen autogordel droeg. Op de Selfhelpweg stopte de man en verliet zijn voertuig. Agenten spraken hem aan en al snel werd duidelijk dat de automobilist onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd dan ook voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 715 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Files na kop-staartbotsing

OUDEHASKE – Door een kop-staartbotsing op de A7 nabij Oudehaske ontstonden vrijdagavond grote files. Veel automobilisten waren onderweg naar de wedstrijd sc Heerenveen – NAC in het Abe Lenstra Stadion. Een 44-jarige automobilist uit Amsterdam zag te laat dat het verkeer voor hem langzamer was gaan rijden en een kop-staartbotsing was het gevolg. Vier auto’s liepen schade op. De Amsterdammer en twee van zijn inzittenden werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook een 43-jarige automobilist uit Sneek werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Door dit onderzoek en de bergingswerkzaamheden ontstonden grote files op en rondom het verkeersplein in Joure.

Aanhoudingen voor vernielingen

TERNAARD – De politie heeft vrijdagavond op De Groedse twee inwoonster van Ternaard van 14 en 15 jaar aangehouden op verdenking van vernieling in vereniging. Eerder die avond was de ruit van een voordeur van een woning in de straat ingegooid. De bewoner zag na de vernieling drie meisjes weglopen. De politie werd via 1-1-2 gewaarschuwd. Toen de agenten arriveerden kwamen ze beide meisjes tegen. Het duo was volgens eigen zeggen bij de vernieling geweest, maar wilde niet vertellen wie de daadwerkelijke vernieling had gepleegd. Hierop werden de twee aangehouden. Samen met de ouders gingen beide meisjes naar het politiebureau. Daar werden ze verhoord, waarna proces-verbaal werd opgemaakt. De politie weet inmiddels wie nog meer bij de vernieling betrokken is geweest. Deze jongeren kunnen op korte termijn bezoek van de politie verwachten.

Aanhouding voor verboden wapenbezit

HURDEGARYP – De politie heeft vrijdagavond een 18-jarige inwoner van Hurdegaryp aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten kregen een melding dat op de Gaelekamp met een wapen zou worden geschoten. Toen de agenten arriveerden, zagen ze een auto staan met daarin drie jongeren. Het trio werd gevraagd om uit te stappen en vervolgens werd aan de drie gevraagd om het wapen te overhandigen aan de agenten. Uiteindelijk vertelde de 18-jarige dat hij een luchtdrukwapen had. Het wapen, dat niet van een echt vuurwapen was te onderscheiden, werd in beslag genomen. De 18-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Controle parkeren blauwe zone

GORREDIJK/BEETSTERZWAAG – De politie heeft vrijdag in de Hoofdstraat, Hofland, Lijnbaan en Marktstraat in Gorredijk en op de Hoofstraat in Beetsterzwaag gecontroleerd op het parkeren in de blauwe zone. In een blauwe zone is het verplicht om van een parkeerschijf gebruik te maken. Bij de politie waren klachten binnen gekomen dat diverse automobilisten veel langer dan de toegestane tijd parkeerden in de blauwe zone en ook zou geen gebruik worden gemaakt van de parkeerschijf. Reden voor de politie om te controleren. In totaal werden 50 geparkeerde auto’s in Gorredijk en 25 auto’s in Beetsterzwaag gecontroleerd. De agenten schreven in totaal 25 bekeuringen uit.

Fietsers op de bon

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag in het voetgangersgebied in het centrum van de stad gecontroleerd op het fietsen in dit gebied. Winkeliers en het winkelend publiek ondervinden veel hinder van de fietsers. Reden voor de politie om extra te controleren. Vrijdagmiddag kregen 28 fietsers een bekeuring omdat ze op de Nieuwestad, het Naauw of in de Kleine Kerkstraat fietsten.

Inbraken in woningen

FRYSLAN – De politie onderzoekt vier woninginbraken die vrijdag in Wolvega, Pingjum, Midlum en Leeuwarden plaatsvonden. In een woning aan de Citroenvlinder in Wolvega kwam men binnen na het forceren van een ruit. Eenmaal binnen werd de complete woning doorzocht, waarbij sieraden werden weggenomen. De 62-jarige bewoner deed aangifte. Eerder deze week vonden in Wolvega ook al twee woninginbraken plaats. Opvallend daarbij was dat ook toen sieraden buit werden gemaakt. Ook in Pingjum was het raak. Daar werd in een woning aan de Lammert Scheltesstraat ingebroken. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden sieraden en een geldbedrag weggenomen. De 33-jarige bewoner deed aangifte. In het nabij gelegen Midlum werd in een woning aan de Harlingerstraatweg ingebroken. Hier werd een kluis opengebroken. Het is nog onduidelijke wat er precies is weggenomen. De 65-jarige bewoonster deed aangifte. In een woning aan De Gealanden in Leeuwarden werd eveneens ingebroken. Men kwam hier binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden sieraden weggenomen. De 63-jarige bewoner deed aangifte. Het woninginbrakenteam van politie Fryslân onderzoekt alle inbraken.

Bruidspaar door politie naar huis gebracht

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een bruidspaar naar huis moeten brengen. Het pas getrouwde stel bracht de nacht door in een hotel aan de Burgemeester Rasterhofflaan. Vermoedelijk door overmachtig alcoholgebruik was door hen het brandalarm in de bruidsuite geactiveerd. Zowel de politie als de brandweer gingen hierop naar het hotel. De agenten gingen in gesprek met het personeel van het hotel en al snel werd duidelijk dat de gemoederen tussen hen en het pas getrouwde stel hoog waren opgelopen. Reden voor de politie om het bruidspaar naar huis te brengen. Tegen de 26-jarige bruidegom uit Sneek werd proces-verbaal opgemaakt voor het doen van een valse melding. Tevens gaat de brandweer bekijken of ze kosten van de uitruk op de man kunnen verhalen.

Twee aanhoudingen voor verboden wapenbezit

HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee 21-jarige inwoners van Heerenveen aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Surveillerende agenten kregen een melding dat in het centrum twee personen met een pistool zouden lopen. Direct gingen meerdere agenten zoeken naar het duo. Dankzij een getuige, die de twee op afstand was gevolgd, konden agenten beide mannen in de Zonnebloemstaat aanhouden. Van een pistool bleek geen sprake. Wel was één van de mannen in het bezit van een bolletjespistool. Dit nepwapen werd in beslag genomen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Daar werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt.

Stapper betrapt met drugs

LEEUWARDEN – Een portier van een horecagelegenheid in de Grote Hoogstraat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De 18-jarige wilde de horecagelegenheid binnen en werd daarom gecontroleerd door de portier. Die vond in de portemonnee van de man enkele winkels met daarin harddrugs, vermoedelijk cocaïne. De politie werd vervolgens gewaarschuwd en de Leeuwarder werd overgedragen. De drugs werden door de agenten in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden voor vernieling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Krijn van de Helmstraat een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man eerder die nacht de banden van een geparkeerde auto aan de Accemastraat had lek gestoken. Via 1-1-2 werd de politie gewaarschuwd en daarbij werd het kenteken van de auto van de dader doorgegeven. In de Krijn van de Helmstraat zagen agenten de betreffende auto rijden. De bestuurder kreeg een stopteken en werd vervolgens aangehouden. De agenten hadden het sterke vermoeden dat de man onder invloed van alcohol verkeerde. Hij weigerde echter mee te werken aan een ademanalyse. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd en tevens werd proces-verbaal opgemaakt. In de jas van de Leeuwarder vonden agenten wit poeder, vermoedelijk harddrugs. Dit poeder werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan