Politieberichten van zaterdag 18 december.

Eigenaren helmen bekend
HIJUM – Bij de politie heeft zich afgelopen dinsdag 14 december een 16-jarige jongen uit Hallum gemeld. Hij reageerde daarmee op de oproep van de politie. Zondagmiddag 12 december zag een voorbijganger twee helmen drijven in het water langs de Bredyk. Na die melding werden de hulpdiensten ingeschakeld. Mogelijk dat er personen in het water lagen. Een duikteam van de brandweer heeft een gedeelte van de vaart afgezocht maar niets aangetroffen. Ook zijn er ambulances en een traumahelikopter naar de Bredyk gekomen. De zoekactie leverde niets op. Daarna werd door de politie een persberichtuitgebracht om de eigenaren van de helmen te achterhalen en om te vernemen of zij in goede gezondheid zijn. Naar aanleiding daarvan meldde de 16-jarige jongen zich. Hij verklaarde samen met een 15-jarige plaatsgenoot betrokken te zijn geweest bij een eenzijdig ongeval. Zaterdagavond waren zij met een scooter tegen een gevarenbord gereden. Zoals nu bekend hielden de twee geen letsel over aan het ongeval. De politie onderzoekt het ongeval en gaat nog praten met de andere jongen en ouders.

Aanhouding winkeldief
SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag rond 16.15 uur een 13-jarige jongen uit Sneek aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Ondanks dat de jongen enkele energiedrankjes bij de kassa had afgerekend maakte hij zich schuldig aan het stelen van een pakje kauwgum. Dit viel het personeel op die hem staande hielden. De politie nam hem over om op het politiebureau de 13-jarige te horen. Zijn ouders werden in kennisgesteld. Na het verhoor mocht hij het bureau weer verlaten.

LEEUWARDEN – Ook werd een 38-jarige winkeldievegge uit Leeuwarden aangehouden. De vrouw stal vrijdagmiddag een geurkaarsje uit een winkel aan de Van Loonstraat in Leeuwarden. Dit was gezien op camerabeelden waarna zij na de kassa werd aangehouden en overgeleverd aan de politie. Na verhoor op het politiebureau werd zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Huisvredebreuk
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van huisvredebreuk. De Leeuwarder had een uitgaansgelegenheid aan de Weaze bezocht terwijl hij een ontzegging had voor deze gelegenheid. Toen hij het pand weer had verlaten konden agenten de verdachte op de Wirdummerdijk aanhouden. Hij overgebracht naar het politiebureau waar hij na verhoor werd heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Hennepkwekerij
ALDEBOARN – De politie heeft vrijdagavond een hennepkwekerij aan de L.Bottemastrjitte ontmanteld. Na aanleiding van anonieme tips bezochten agenten de woning. In de woning werden 118 planten aangetroffen en op diverse kamers stond apparatuur voor het houden van een hennepkwekerij. Planten en de apparatuur worden inbeslaggenomen en vernietigd. De politie stelt een nader onderzoek waarbij ook de 53-jarige bewoner wordt verhoord.

Belediging bij aanhouding
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van belediging. De man was eerder die avond betrokken bij een ruzie in een woning aan de Partuurstraat. Hij was de woning uitgezet en agenten troffen hem, onder invloed van alcohol, op straat aan. Er werd gesproken met de betrokkenen. De 19-jarige uitte zich daarbij op een agressieve verbale manier. Meerdere malen beledigde hij de agenten waarna hij werd aangehouden en voor nader onderzoek op het politiebureau ingesloten.

Inbrekers overlopen
LEEWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning aan het Groot Schavernek. Rond 03.45 uur kreeg de politie de melding dat de inbraak had plaatsgevonden waarbij de bewoner de daders had overlopen. Direct ging de politie ter plaatse waar zij de 31-jarige bewoner aantroffen. De Leeuwarder verklaarde dat hij tijdens zijn nachtrust geluiden hoorde en zijn hond begon te blaffen. Hij ging kijken en kwam daarbij oog in oog met één van de twee daders te staan. Die gingen meteen op de vlucht. De bewoner kon één van de daders bijna tegenhouden. Weliswaar kon hij ook ontsnappen. Tijdens het opnemen van de aangifte bleek de Leeuwarder mogelijk de dader die hij had overlopen te herkennen. Op basis van dat signalement kon een 20-jarige man uit Leeuwarden worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten op het politiebureau. Of er iets is weggenomen wordt ook onderzocht.

Aanhouding na verboden wapenbezit
TWIJZELERHEIDE – De politie heeft vrijdagavond een 21-jarige man uit Leeuwarden en een 32-jarige man uit Twijzel aangehouden op verdenking van het rijden zonder rijbewijs en voor verboden wapenbezit. In het kader van een grootschalige alcoholcontrole in Noordoost Fryslân hielden agenten een controle op de Bjirkenwei. Zij zagen dat een tegemoetkomende auto de controle probeerde te ontlopen en een inrit inreed. Agenten gingen poolshoogte nemen waarbij ineens twee personen de auto verlieten en het op een lopen zetten. De agenten zetten de achtervolging in waarbij het terrein werd afgezocht. Via sporen in de sneeuw konden de 21-jarige en 32-jarige man achter een loods worden aangehouden. Er werd een blaastest afgenomen waaruit bleek dat er geen sprake was van alcoholgebruik. Wel waren beiden niet in het bezit van een geldig rijbewijs. In de personenauto werd een wapenstok aangetroffen. Beide verdachten werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werden zij heengezonden. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en verboden wapenbezit. Het voertuig is voor nader onderzoek inbeslaggenomen.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dat ging om de volgende locaties/gemeentes waar een alcoholcontrole werd gehouden:

[bullets]TYTSJERKSTERADIEL – Op diverse locaties in de nacht van vrijdag op zaterdag werd bij in totaal 309 bestuurders een blaastest afgenomen waarvan bij één bestuurder op het politiebureau een ademanalyse volgde met als uitslag 235 ug/l. Daarnaast kregen een bromfietser en een snorfietser een boete voor kapotte verlichting. De snorfietser had tevens een verlopen rijbewijs.
SNEEK – Op diverse locaties in de nacht van vrijdag op zaterdag ondergingen in totaal 465 automobilisten een blaastest. Twee bestuurders bliezen boven de norm en moesten mee naar het politiebureau. De uitslag van deze ademanalyses waren achtereenvolgens 375 ug/l en 330 ug/l. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.
SMALLINGERLAND – Op de Ureterpvallaat en nabij de oprit naar de A7 in de richting van Heerenveen verleenden vrijdagavond 40 bestuurders hun medewerking aan een blaastest. Daarbij werden geen overtredingen geconstateerd.
NOORDOOST FRYSLAN – In de gemeentes Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Achtkarspelen hield de politie lopende de nacht van vrijdag op zaterdag controles. Aan deze controle werkten 19 politiemedewerkers mee. In totaal hebben er 312 bestuurders op straat geblazen. Zes moesten voor een ademanalyse naar het politiebureau. Eén bestuurder ging vrijuit. Vijf bestuurders kregen een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. Onder deze vijf bevonden zich twee beginnend bestuurders. Van deze twee werd van een 19-jarige automobilist uit Wouterswoude het rijbewijs ingevorderd gezien het resultaat van de ademanalyse van 765 ug/l.
FOCHTELOO – Rond 02.00 uur op het Noordeinde zetten agenten een 41-jarige vrouw uit Appelscha aan de kant voor een blaastest. Tijdens de controle zagen zij een pakket vuurwerk in de auto liggen. Dit betrof 15 zware vuurpijlen die in beslag werden genomen. Op het politiebureau werd een ademanalyse afgenomen met 360 ug/l als resultaat. Goed voor een rijverbod van 3 uren. Na verhoor werd zij heengezonden. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het bezit/voorhanden hebben van vuurwerk.
DRACHTEN – Rond 00.45 uur controleerden agenten op de Ringweg een 35-jarige automobilist uit Drachten op het rijden onder invloed. Er werd een blaastest afgenomen waarna op het politiebureau een ademanalyse volgde met als resultaat 760 ug/l. Van de beginnend bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd en proces-verbaal opgemaakt.[/bullets]

112Fryslan