Fryslân, 18-04-2009 • Persberichten van vrijdag 17 april 09:00 uur tot zaterdag 18 april 11:00 uur

Heerenveen: nog twee verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de mishandeling van twee inwoners van Heerenveen nog twee mannen van 30-jaar en 25-jaar uit Heerenveen aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. De politie had op 12 april al twee verdachten, een 33–jarige en een 26-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden.

Openlijke geweldpleging
Op zondagmorgen 12 april rond middernacht, vond op de Oude Koemarkt een openlijke geweldpleging plaats. Hierbij werden twee inwoners van Heerenveen ernstig mishandeld. Het slachtoffer had een pakje shag gehaald bij de snackbar en liep terug naar de plaats waar zijn vrienden zaten. Zonder enige reden werd hij door twee mannen op straat in elkaar geslagen. Het slachtoffer raakte door de klappen buiten bewustzijn en viel op straat. Terwijl hij op de grond lag bleven de mannen hem slaan en schoppen. Zijn broer, die dit zag gebeuren en hem wilde helpen, werd daarna door de eerder genoemde mannen mishandeld. Vervolgens kregen zij hulp van nog twee mannen. Hij werd door het viertal geschopt en geslagen terwijl hij op de grond lag. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling mochten zij huiswaarts keren.

Verhoor en onderzoek
De twee verdachten werden diverse malen verhoord. Daarnaast verrichte de politie uitvoerig onderzoek, waarbij onder andere werd gesproken met aangevers en getuigen. Daarbij kwam de politie achter de identiteit van de twee andere verdachten die woensdag werden aangehouden. De vier verdachten zijn door de officier van justitie in verzekering gesteld. Eén verdachte is donderdag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Vrijdag zullen de ander drie verdachten worden voorgeleidt bij de officier van justitie en rechter-commissaris.

Bolsward: man schopt puppy
De politie onderzoekt een geval van dierenmishandeling die vrijdagmorgen plaatsvond op Werkmansbloei. Een 52-jarige inwoonster van Bolsward liet tussen 08:00 uur en 09:00 uur haar honden uit. Een van deze honden was een pup. De pup was niet aangelijnd en liep naar de verdachte toe. Deze man, een 49-jarige inwoner van Bolsward, gaf de hond een schop waarna het diertje jankend weg liep. De politie zal in dezer dagen de 49-jarige man voor een gesprek uitnodigen.

Twijzel: éénzijdige aanrijding met letsel
De politie heeft een onderzoek afgerond naar een éénzijdige aanrijding met letsel die vrijdagmorgen plaatsvond op de Mounewei. Daarbij is een inwoner van Rottevalle aan zijn been gewond geraakt. Vermoedelijk is de bestuurder met het voorwiel van zijn auto naast de weg geraakt, waarna hij de macht over het stuur verloor en tegen een boom botste. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: inzet Burgernet na steekpartij
Vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur is Burgernet ingezet in verband met het zoeken naar een dader van een steekpartij. 2374 deelnemers hebben samen met de politie uitgekeken naar de verdachte. Inmiddels is de politie op de hoogte van de identiteit van de verdachte. Deze zal op een later tijdstip worden aangehouden. Even voor 13.00 uur kwam bij de politie via 112 een melding binnen van een steekpartij op de Lorentzkade in Leeuwarden. Een man met een Antilliaans uiterlijk, 1.60 meter lang, blauwe kleding, op zijn hoofd een cross-helm, rood van kleur en gevlamde tekening daarop en op deze helm een witte cross-bril had op de Lorentzkade een andere man met een mes neergestoken. De verdachte was in het bezit van een scooter. Onmiddellijk werd een zoekactie op touw gezet waarbij 2374 deelnemers aan Burgernet samen met de politie uitkeken naar deze verdachte. Hierop kwamen acht reacties van deelnemers aan Burgernet binnen. De politie heeft de identiteit van de mogelijke verdachte kunnen vaststellen. Hij zal later worden aangehouden. Kijk voor meer informatie op [url=http://www.burgernet.nl]www.burgernet.nl[/url]

Zwaagwesteinde: vrouw fietst tegen openstaande deur
De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval afgehandeld waarbij een 42-jarige vrouw uit Zwaagwesteinde gewond raakte. De vrouw was op de Kerkstraat tegen het openstaande portier van een geparkeerde auto aangefietst. Zij werd met letsel aan haar rug en nek per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd.

Kollum/Gerkesklooster/Engwierum: snelheidscontrole naar aanleiding van klachten
De politie heeft vrijdag op meerdere plaatsen snelheidscontroles gehouden naar aanleiding van klachten. Op de Tochmalaan in Kollum werden 736 voertuigen gecontroleerd. Hierbij werden 34 overtredingen geconstateerd, waarbij de hoogste gemeten snelheid 76 kilometer per uur was waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Op de Verlaatsterweg in Gerkesklooster werden 523 voertuigen gecontroleerd en 77 overtredingen geconstateerd. Hier was de hoogst gemeten snelheid 87 kilometer per uur waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Tot slot werden op de Saatsenwei in Engwierum 513 voertuigen gecontroleerd. Van de 120 overtredingen, was de hoogste gemeten snelheid 127 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan is.

Drachten: meisje met mes bedreigd
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de bedreiging van een 11-jarig meisje uit Surhuizum met een mes. Het meisje was op de Wielewalen met vriendjes aan het spelen, toen een groepje van vier kinderen op hen af kwam en ruzie probeerde te zoeken. Eén van de kinderen pakte hierbij een mes en bedreigde het meisje ermee. Hierna renden ze er vandoor. Het meisje heeft aangifte gedaan.

Drachten: vijf mannen aangehouden voor openlijke geweldpleging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Stationsweg vijf mannen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Medewerkers van een winkel zagen bij het verlaten van de winkel de groep van vijf mannen over de hekken van het terrein klimmen, waarna ze ruzie met de medewerkers zochten en een paar van hen bedreigde. Een van de medewerkers belde 1-1-2. Toen de politie ter plaatse kwam konden de jongens van 19, 20, 22 en 23, allen uit Drachten, aangehouden worden. Ze werden overgebracht naar het bureau waar ze voor nader onderzoek werden ingesloten.

Drogeham: aanrijding trekker met fietser
De politie heeft zaterdagmorgen een aanrijding afgehandeld op de Lytse Wei, waarbij een fietsster gewond raakte (leeftijd en woonplaats onbekend). Een 64-jarige bestuurder van een tractor uit Eastermar reed vanuit de richting Harkema in de richting Drogeham toen hij rechtsaf het land op reed. Hierbij zag hij waarschijnlijk het van achteren komende meisje niet aan komen fietsen. Het meisje kon de trekker niet ontwijken en viel. Ze is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In Leeuwarden werd op diverse plaatsen een grote alcoholcontrole gehouden, waarbij in totaal bij ongeveer 1000 personen een blaastest afgenomen werd. Dit resulteerde in 25 processen-verbaal en rijverboden (19 in Leeuwarden). In vijf gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag 17:15 uur, Rijksweg A7 t.h.v Leek, 45-jarige man uit Amsterdam, 795 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 00:50, Zeedijk in Lemmer, 27-jarige man uit Lemmer, 455 ug/l, beginnend bestuurder, op het bureau bleek de man nog een boete van ruim 700 euro open te hebben staan.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 03:25 uur, Ugolaan in Bolsward, 63-jarige man uit Witmarsum, 750 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 05:00 uur, Sumatrastraat in Leeuwarden, 27-jarige man uit Leeuwarden, tussen de 355-435 ug/l430 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 05:00 uur, Franklinstraat in Leeuwarden, 20-jarige man uit Leeuwarden, 555 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]

112Fryslan