Fryslân, 17-10-2009 • Politieberichten van vrijdag 16 oktober 07.00 uur t/m zaterdag 17 oktober 11.00 uur .

Lemmer: politie onderzoekt inbraak in school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Markerstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit een kantoor werd een laptop weggenomen. Namens de gedupeerde school deed een 52–jarige inwoner van Lemmer aangifte.

Wijnjewoude: automobiliste en passagier gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagmiddag op de Mounleane een aanrijding afgehandeld, waarbij een 53-jarige automobiliste uit Wijnjewoude en haar 22-jarige passagier uit Wijnjewoude gewond raakten. Een 32-jarige automobilist uit Jistrum reed achter een auto met daaraan gekoppeld een veewagen. De auto met de veewagen sloeg af en Jistrumer week iets naar links uit om te kijken of hij langs de veewagen kon rijden. Op dat moment naderde uit tegenovergestelde richting net de 53-jarige automobiliste uit Wijnjewoude en een aanrijding was het gevolg. De Jistrumer kwam met de schrik vrij. De 53-jarige vrouw werd door de brandweer uit de auto gehaald omdat ze bekneld zat. Haar passagier kon op eigen krachten uit de auto komen, maar was ook gewond. De twee werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Vlieland: gordelcontrole
De politie heeft vrijdagmiddag van 12.00 uur tot 12.30 uur een gordelcontrole gehouden op de Willem de Vlaminghweg. De controle richtte zich met name op het dragen van autogordel door kinderen. De agenten schreven twee bekeuringen uit. Eén voor een bestuurder omdat hij geen gordel droeg en één voor een inzittende die geen gordel droeg.

Scharsterbrug: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdagmiddag van 14.15 uur tot 15.30 uur op de A7 nabij Scharsterbrug een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden zeven automobilisten bekeurd omdat ze over de vluchtstroken reden. Eén bestuurder kreeg een bekeuring voor het niet handsfree bellen. Tenslotte kreeg nog één bestuurder een bekeuring voor het niet dragen van de autogordel.

Grou: politie houdt verdachte aan na bespugen buschauffeur
De politie heeft vrijdagavond op de Oostergostraat een 19-jarige inwoner van Grou aangehouden. De man zat met enkele vrienden in een lijndienstbus. Het groepje was nogal luidruchtig en de chauffeur vroeg dan ook om het wat rustiger aan te doen. Hier werd echter geen gehoor aangegeven. Toen het groepje voor in de bus kwam staan, waarschuwde de chauffeur de politie omdat hij de situatie bedreigend vond. Op de Oostergostraat stopte de chauffeur en de mannen verlieten de bus. De 19-jarige Grouster bespuugde daarbij de chauffeur. De agenten kwamen ter plaatse en hielden de verdachte aan. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Kootstertille: politie houdt verdachte aan voor mishandeling
De politie heeft vrijdagavond een 19-jarige inwoner van Kootstertille aangehouden op verdenking van mishandeling. De man maakte deel uit van een groepje jongeren. Het groepje was vervelend aanwezig in de Willem Lodewijkstrjitte. Toen men op het erf van een woning kwam ontstond er een handgemeen tussen de 19-jarige en de bewoners. De 19-jarige deelde daarbij enkele klappen uit. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte werd uiteindelijk in zijn woning aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Zo werden er onder andere in de gemeenten Opsterland en Smallingerland 303 bestuurders gecontroleerd. Dit resulteerde in een totaal van 17 processen-verbalen en rijverboden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Daarnaast reed een man onder invloed terwijl hij geen rijbewijs had. Dat ging om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Zaterdagochtend, 02.00 uur, Bjirkewei in Twijzelerheide, een 50-jarige automobilist uit Twijzelerheide, 745 ug/l.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 04.00 uur, Zuiderplein in Leeuwarden, een 43-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 655 ug/l.[/li]
[li]Vrijdagavond, Meulestraat in Wolvega, een 42-jarige automobilist zonder vaste woon- of verblijfplaats, 225 ug/l, na onderzoek bleek dat de man niet in het bezit was van een rijbewijs. Daarnaast kwamen de agenten tot de ontdekking dat de 42-jarig nog voor 2400 euro aan boetes had openstaan en dat hij ook nog een gevangenisstraf van 27 dagen moest uitzitten. De man werd dan ook ingesloten.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan