Zaterdag 17 maart

Politieberichten van zaterdag 17 maart

Sieraden weg bij inbraak

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan De Excelsior die tussen donderdag 16.30 en vrijdag 07.45 plaatsgevonden heeft. Er werd een deur geforceerd om binnen te komen waarna sieraden weggenomen werden. De 42-jarige bewoonster deed aangifte.

Rijbewijs ingevorderd

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige man uit Goutum. Nadat een melding bij de politie binnengekomen was dat man op de Archipelweg reed die mogelijk onder invloed van alcohol was, zagen agenten de man op de Tijnjedijk rijden. Hij kreeg een stopteken waar hij aan voldeed. De man maakte een zeer verwarde en afwezige indruk en voldeed pas na enige vorderingen aan de vraag zijn motor uit te zetten en uit te stappen. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed van iets anders dan alcohol was en hielden hem aan. Op het bureau werd een bloedproef afgenomen en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor mocht de man het bureau weer verlaten.

Man valt van dak

GARYP – De politie heeft vrijdagmorgen rond 9.30 uur de overige hulpverleningsdiensten geassisteerd bij een bedrijfsongeval aan de Westerein. Een asbest saneringsbedrijf was hier bezig asbestplaten van een dak te verwijderen toen een 38-jarige werknemer uit Leeuwarden van het dak viel. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht. De arbeidsinspectie werd gewaarschuwd en doet onderzoek.

Man rijdt in sloot

TERNAARD – De politie heeft vrijdagmiddag op de Hantumerweg een ongeval afgehandeld waarbij een 40-jarige automobilist uit Rotterdam gewond raakte. De man reed in de richting van Ternaard toen hij in de berm terechtkwam en de macht over het stuur verloor. Hij schoot over de weg en kwam aan de andere kant via een rij bomen in de sloot tot stilstand. De man werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum overgebracht.

Insluipers beroven vrouw

JOURE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een woning aan de Mounekamp waarbij geld en sieraden weggenomen werden. Donderdagmorgen belde een Oost-Europees uitziende vrouw bij de 88-jarige bewoonster aan en liet zichzelf met een smoes over een lekkage binnen. Terwijl de vrouw de bewoonster afgeleid hield, hebben waarschijnlijk handlangers de spullen uit haar woning weggenomen. De bewoonster deed aangifte.

Gestolen fietsen teruggevonden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de binnenstad van Leeuwarden de afgelopen drie dagen ongeveer 80 fietsen met een DPC-reader gecontroleerd ( [url]www.centrumfietsdiefstal.nl/operationeel/controle_apparatuur[/url] ). Hierbij werden twee gestolen fietsen teruggevonden diezijn opgehaald en verwerkt door de Algemene Fiets Afhandel Centrale ( [url]www.leeuwarden.nl/afac[/url] ).De fietsen werden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars.Door politie en Stadstoezicht van de gemeente Leeuwarden zal vaker worden gecontroleerd op gestolen fietsen in het centrum van Leeuwarden.

Brieven ‘beveiliging’ ondernemingen

LEEUWARDEN – De politie roept ondernemers die een brief ontvangen hebben met een aanbod om ‘hun onderneming te laten beschermen’ op om hier niet op in te gaan en dit te melden bij de politie. De afgelopen periode deed een aantal ondernemingen uit de binnenstad al melding van een dergelijke brief. Het gaat om een brief zonder logo in een handgeschreven enveloppe met alleen een adres en geen naam van de geadresseerde. In de brief wordt vermeld dat binnen een week telefonisch contact opgenomen zal worden met de ondernemers over het aanbod. Mocht dit gebeuren, dan wordt de politie hiervan ook graag in kennis gesteld. U kunt contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Sieraden gestolen bij inbraak

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Rietpol. Tussen donderdag 14.00 uur en vrijdag 17.00 werd hier een raam opengebroken waarna sieraden weggenomen werden. De 65-jarige bewoner deed aangifte.

Fietser gewond na aanrijding tractor

RAERD – De politie heeft vrijdagmiddag rond 17.00 uur op de Snitserdyk een ongeval afgehandeld waarbij een 60-jarige fietser uit Sneek gewond raakte. De man stuurde om onduidelijke reden wat naar links op het moment dat hij een tegemoetkomende tractor passeerde. De 47-jarige tractorbestuurder kon hem niet meer ontwijken en een ongeval was het gevolg. De man werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht.

Twee vrouwen aangehouden voor winkeldiefstal

SNEEK/FRANEKER – De politie heeft vrijdagmiddag op de Jousterkade in Sneek twee vrouwen van 33 en 37 jaar met een onbekende woonplaats aangehouden. Zij worden ervan verdacht rond 14.30 uur in Franeker bij een apotheek en drogist aan de Voorstraat en een apotheek aan de Hertog van Saksenlaan winkeldiefstallen gepleegd te hebben. Naar aanleiding van deze diefstallen werd een Burgernetactie gestart. Een van de deelnemers sloeg op het signalement aan toen hij de vrouwen rond 17.30 uur in Sneek zag lopen en alarmeerde de politie. Die hield de vrouwen aan en bracht ze over naar het bureau. Zij werden voor nader onderzoek ingesloten. De derde vrouw die bij de diefstallen betrokken was werd niet aangetroffen.

Man aangehouden voor poging doodslag/moord en bedreiging

IJLST – De politie heeft vrijdagavond een 55-jarige man uit IJlst aangehouden op verdenking van bedreiging en poging doodslag/moord. Zijn 24-jarige zoon, eveneens uit IJlst, zal zich vandaag aan het bureau melden en voor dezelfde verdenking aangehouden worden. Rond 18.00 uur kwam bij de meldkamer een melding binnen van een 17-jarige jongen uit IJlst. Hij gaf aan dat hij achterna gezeten werd door zijn buurman waarmee hij al enige tijd in onmin leeft. Op de Zuidwesthoekweg troffen agenten de jongen aan, samen met zijn 46-jarige vader uit Sneek die ook ter plaatse gekomen was. De jongen was vanaf zijn woning door zijn buurman en zoon achterna gezeten waarbij zij hem volgens zijn verklaring met de auto probeerden aan te rijden. Op een gegeven moment stapten ze uit en probeerden ze hem te schoppen en slaan. Hij verloor zijn evenwicht en viel, waarbij hij zijn pols kneusde. De vader was na een telefoontje van zijn zoon naar IJlst gereden en zag hem op de Zuidwesthoekweg staan. Hij stopte en kort daarna stopte ook een auto met daarin de buurman en zijn zoon. Zij stapten uit en bedreigden de 17-jarige en zijn vader. Toen gezegd werd dat de politie ook gewaarschuwd was, gingen zij er weer vandoor. De buurman werd even later in zijn woning aangehouden. Zijn zoon moet zich vandaag bij het bureau melden. De 46-vader en 17-zoon deden aangifte.

Rijbewijs ingevorderd

TZUMMARUM – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige man uit Minnertsga. De man was op de Swaerserwei met de spiegels van zijn auto tegen de spiegels van de auto van een 25-jarige man uit Oudebildtzijl aangereden. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij overgebracht naar het bureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 690 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 8 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man en vrouw aangehouden voor heling

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Jelsumerstraat een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen de man daar rond 1.30 uur fietsen. Omdat hij zich verdacht begon te gedragen toen hij de politieauto zag, werd hij staande gehouden en naar zijn legitimatie gevraagd. Deze had de man niet bij zich. De agenten zagen dat in het hoefijzerslot van de fiets waar de man op fietste geen sleutel zat. Hierop werd hij aangehouden op verdenking van heling. Bij de woning van de verdachte werden nog eens negen fietsen aangetroffen, waarvan een aantal met doorgeflexte hoefijzersloten. Zijn 28-jarige vriendin die in de woning aanwezig was, werd ook aangehouden op verdenking van heling. Beiden werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. De fietsen werden in beslag genomen.

Invordering rijbewijs

FOUDGUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige beginnend bestuurder uit Holwerd. De man was op de F. Haverschmidtwei half in de sloot terecht gekomen nadat hij van de weg geraakt was. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 365 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van 5 uur. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden met openstaande straf

WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man uit ’t Harde aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man in zijn auto voorbij rijden en gaven hem een stopteken voor een controle. Daaruit bleek dat de man nog een straf van een aantal dagen cel open had staan. Hij werd aangehouden en in Drachten ingesloten.

Drie jongeren onderkoeld bij dropping

DRACHTEN – De politie heeft zaterdag rond 00.30 uur de overige hulpdiensten geassisteerd na een melding dat drie personen onderkoeld bij De Lier waren aangetroffen. Ter plaatse bleek dat de exacte locatie van de drie nog niet duidelijk was en hulpverleningsdiensten en vrijwilligers waren op zoek naar de drie. Na enige tijd werden een 16-jarig meisje uit Drachten en 17-jarige meisje (woonplaats onbekend) en een 16-jarige jongen uit Drachten aangetroffen in een weiland in de buurt van een sloot. De drie deden aan een dropping mee en moesten met een kano de sloot oversteken. De jongen besloot te gaan zwemmen en raakte hierbij onderkoeld. Toen de meisjes hem droge kleding van zichzelf gaven, raakten ook zij onderkoeld. De drie werden voor controle per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Laptop weg bij inbraak

OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Brinkstraat. Vrijdag tussen 18.00 en 00.20 uur werd hier een deur opengebroken waarna een laptop weggenomen werd. De 18-jarige eigenaar deed aangifte.

Kippenhok in brand gestoken

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een brand die rond 02.15 uur aan de Klaverweide plaatsvond. Daar stond achter een leegstaande woning een houten kippenhok in brand. Deze is vermoedelijk in brand gestoken. Uit voorzorg werden de bewoners van de naastgelegen woning tijdelijk uit hun woning gehaald. De brandweer had de brand snel onder controle. Om 2.45 uur kwam echter een melding binnen dat het kippenhok weer in brand stond. Ook deze keer is de brand vermoedelijk aangestoken en heeft de brandweer de brand geblust.

Man met openstaande straf aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige man met onbekende woonplaats aangehouden. De man liep op het Ruiterskwartier met een glas bier en werd door een surveillerende agent staande gehouden. Bij controle bleek dat de man nog een celstraf van 54 dagen en een geldboete van 856 euro open had staan. Hij werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Inbreker aangehouden

HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagmiddag bij een boerderij aan de Omweg een 26-jarige man uit Meppel aangehouden. Surveillerende agenten werden door een voorbijganger aangesproken dat hij een man met een auto bij de boerderij zich verdacht had zien gedragen. Ter plaatse troffen de agenten de 26-jarige man aan die bij navraag nog boetes ter waarde van 2.460 euro open had staan of 84 dagen cel. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau waar hij werd ingesloten. Later kwam een melding binnen van de 55-bewoner van de boerderij dat hij thuisgekomen was en ontdekte dat in zijn woning ingebroken was. In de auto die op zijn erf stond lagen spullen die bij hem gestolen waren. De 26-jarige man werd in zijn cel op verdenking van deze inbraak aangehouden. De 55-jarige man deed aangifte.

Inbraak woning

LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Deinumerstraat. Zaterdag tussen 01.00 en 08.00 uur kwam men hier op onduidelijke reden binnen, waarna onder andere een laptop, een spelcomputer en bankpassen weggenomen werden. De eigenaar moet nog aangifte doen.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan