Politieberichten van zaterdag 17 juli.

Hennepkwekerijen ontmanteld
SMALLINGERLAND – De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan De Vogelweide in Drachten een hennepkwekerij ontmanteld. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor dankzij anonieme tips. Op de bovenverdieping werd een hennepkwekerij met 213 hennepplanten aangetroffen. Alle planten en de bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 27-jarige bewoner werd aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de man al één keer eerder had geoogst. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Diezelfde dag werd ook een hennepplantage ontmanteld in een garage naast een woning aan de Kompagnonswei in Rottevalle. In kleine kwekerij stonden 26 hennepplanten. De apparatuur en de planten werden in beslag genomen en vernietigd. Tegen een 39-jarige inwoner van Rottevalle werd proces-verbaal opgemaakt.

Meisje lastig gevallen op camping
BAKKEVEEN- De politie stelt een onderzoek in naar een vervelend incident in de omgeving van de camping “de Wâldsang” aan de Foarwurkerwei te Bakkeveen. Op woensdag 14 juli om omstreeks 14.00 uur liep een zeven jarige meisje over de camping om een ijsje te gaan halen. Vervolgens werd het meisje aangesproken door een voor haar onbekende man. De man vroeg haar de weg te wijzen naar een speelplaats op de camping. Toen het meisje de man behulpzaam was en in de richting van de speelplaats liep, wilde de man van richting veranderen en liep met het meisje een bospad “de Witte Singel” in. Omdat het meisje dit niet vertrouwde wilde zij terug naar haar moeder. Vervolgens is het meisje teruggegaan naar haar moeder. Toch wil de politie in gesprek komen met de man zoals hieronder is omschreven.

Signalement van de man:

[bullets]Blanke man
Kort bruin stekelig haar
Leeftijd onbekend
Nederlands sprekend
Blauwe ogen
Bruine wenkbrauwen
Wit T-Shirt met ronde hals
Oranje ruimzittende korte broek tot op knie met daarop afbeeldingen van doodskoppen. De grootte van de afbeeldingen zijn ongeveer 4 cm.
Op de broek zaten groen blaadjes afgebeeld.
Donker bruine sandalen of teen slippers. De bovenzijde is iets lichter bruin gekleurd[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met mensen die het meisje in gezelschap van de man hebben gezien of anderszins informatie hebben. Zij kunnen bellen met de politie via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Onderzoek naar diefstal vis uit fuiken
FRYSLAN – De politie onderzoekt de diefstal van vis uit fuiken van beroepsvisser in de provincie. In de afgelopen zes weken werden meerdere fuiken kapot gesneden of gewoon open gemaakt om zo de vis er uit te kunnen halen. Bij de politie is inmiddels al 14 keer aangifte gedaan van diefstal. De beroepsvissers lopen hierdoor veel inkomsten mis. De politie vraagt watersporters om verdachte situaties op het water te melden. Ziet u iemand vis uit fuiken halen? Bel dan direct via 1-1-2 de politie. Ook als u anderszins informatie heeft over deze diefstallen komt de politie graag met u in contact. Hiervoor kunt u bellen met 0900 – 8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Rijbewijs ingevorderd na forse snelheidscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Harlingerstraatweg het rijbewijs van een 21-jarige beginnende automobiliste uit Burgum ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De vrouw passeerde een snelheidscontrole met de lasergun met 166 kilometer per uur, terwijl op deze weg 100 kilometer per uur gereden mag worden. Na een stopteken werd het rijbewijs van de vrouw ingevorderd. Tevens werd tegen haar proces-verbaal opgemaakt.

Vliegerende man gewond op strand
VLIELAND – De politie heeft vrijdagmiddag de huisarts van het eiland en het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij een ongeval op het Noordzeestrand nabij de camping. Een 47-jarige inwoner van de stad Groningen was met een vlieger in de weer. Daarbij ging iets mis en de man kwam hard op het strand terecht. Met letsel aan zijn hoofd werd het slachtoffer per traumahelikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Bromfietser gewond
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond laat op de Keizersgracht een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 55-jarige bromfietser uit Leeuwarden gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak kwam de man met zijn scooter ten val. Hij liep daarbij letsel op aan zijn gezicht. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Onderzoek naar diefstal bus
SNEEK – De politie onderzoekt de diefstal van een lijndienstbus. Vrijdagavond laat werd de bus gestolen uit de terminal van de busmaatschappij in Sneek. Vervolgens raakte de bus betrokken bij een aanrijding op het Sud in Workum. Nabij een cafe botste bus tegen een auto. Dit zorgde voor een harde klap en de cafébezoekers gingen op onderzoek uit. Ze zagen nog net de bus de straat uit rijden. Ondanks dat enkele bezoekers in auto’s nog naar de betreffende bus hadden gezocht, werd hij niet meer aangetroffen. Later die nacht kregen agenten een melding uit Hindeloopen. Daar had de bus tegen een brug aangezeten. De brug liep hierdoor schade op. Op de parkeerplaats aan de Dijkweg in Hindeloopen zagen agenten de zwaar beschadigde bus staan. Er bleek niemand meer aanwezig. De bus werd voor nader sporenonderzoek weggesleept.

Agent opzettelijk aangereden
URETERP – De politie heeft zaterdagochtend vroeg op deSkoalleane een 19-jarige bromfietser uit Kootsterille aangehouden. De man viel eerder die nacht op omdat hij zonder helm reed. Agenten wilden hem toen controleren, maar hij ging er vandoor. Later die nacht kwamen de agenten de bromfietser weer tegen. Op de Skoalleane kreeg de 19-jarig een stopteken. In plaats van te remmen gaf de jongen extra gas bij. Hij raakte één van de agenten die daardoor ten val kwam. Ook de bromfietser kwam daardoor ten val. De jongen werd aangehouden en zijn bromfiets werd in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten. De agent liep letsel op aan zijn been.

Vernieler van auto aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend op het Oostergoplein een 36-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. De eigenaar van de auto had gezien dat de Leeuwarder met een steen zijn auto had vernield. De man ging direct achter de dader aan en waarschuwde ondertussen de politie. De agenten waren snel ter plaatse en hielden de 36-jarige man aan. Dit ging gepaard met het nodige verzet en enkele omstanders moesten de agenten dan ook helpen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tevens gaat een arts van de GGZ hem beoordelen.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse locaties in de provincie gecontroleerd op het rijden onder invloed. Twee bestuurders hadden zoveel gedronken, dat naast een proces-verbaal en een rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd werd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Zaterdag, 03.00 uur, Lyclamaweg in Makkinga, een 30-jarige bestuurder uit Amsterdam, 725 ug/l. Later die nacht werd de man wederom aangehouden omdat hij ondanks een rijverbod toch weer was gaan rijden in zijn auto. Ook deze keer werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.
Zaterdag, 03.40 uur, A31 nabij Midlum, een 31-jarige bestuurder uit Den Haag, 645 ug/l. De man werd voor nader onderzoek ingesloten omdat de agenten twijfelden over zijn ware identiteit.[/bullets]

112Fryslan

})