Fryslân, 17-01-2009 • Politieberichten vrijdag 16 januari 07.00 uur t/m zaterdag 17 januari 11.00 uur

Leeuwarden: aanhoudingen bedrijfsinbraak
Met de aanhouding van een 23-jarige vrouw en een 20-jarige man, beiden uit Leeuwarden, heeft de politie de inbraak opgelost die donderdag 31 juli plaatsvond bij een bedrijf aan de Borniastraat. Bij die inbraak werd een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt. Tevens werd een pinpas gestolen, waarmee dezelfde nacht nog geld mee opgenomen werd. Aanvankelijk maakte het onderzoek in deze zaak weinig vorderingen, maar onlangs werden nieuwe aanwijzingen gevonden die tot een aanhouding leidden. Een schoonmaakster die daar tijdelijk aan het werk was, wordt er van verdacht gebruik te hebben gemaakt van de sleutels die zij ter beschikking had gekregen voor haar werk. Op die wijze zou ze het alarm hebben uitgeschakeld en met haar broer vervolgens het geld hebben weggenomen. Kort daarop is de mannelijke verdachte weer terug gegaan naar het bedrijf. Daar heeft hij geprobeerd met een steen een ruit in te gooien. Hij wilde daarmee de indruk wekken dat er een inbraak was geweest en men dus niet met een sleutel het pand had geopend. Het raam werd daarbij echter alleen beschadigd. De recherche wist daardoor dat de dader of daders op deze manier geen toegang tot het pand hadden verkregen. Dat leidde uiteindelijk 11 januari jl. tot de aanhouding van de beide verdachten, die inmiddels ook een bekennende verklaring hebben afgelegd.

Goutum: inbrekers overlopen
Zondagavond 4 januari zijn een 20-jarige Leeuwarder en een 27-jarige inwoner van Veenwouden in Goutum, op heterdaad aangehouden door de politie op verdenking van inbraak in een woning aan it Blauwe Slot. Ze hadden hun inbraak net voltooid toen ze overlopen werden door de politie. Deze was door oplettende omwonenden gealarmeerd. Al snel bleek dat er een derde man, een 19-jarige Leeuwarder, bij de inbraak betrokken was. Deze heeft zich op verzoek van de politie de volgende dag gemeld op het bureau. De drie verdachten – allen bekenden van de politie – hadden een laptop, een metalen broodtrommel en een portemonnee buitgemaakt. De buit viel uiteindelijk ook tegen, omdat in de broodtrommel alleen maar stenen zaten. Alledrie de verdachten hebben bekend.

Drachten: verkeerscontrole op A7
De politie heeft de gehele vrijdagochtend op de A7 ter hoogte van Drachten een verkeerscontrole gehouden. In totaal zijn er 22 bekeuringen uitgeschreven. Tien daarvan voor het op de onjuiste wijze bevestigen van de hulpkoppeling en van de losbreekreminrichting. Daarnaast drie voor het niet werken van het remlicht, bij aanhangwagens, en tweemaal voor het voeren van overbelading.

Leeuwarden: rijbewijzen ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 18-jarige man uit Surhuisterveen en een 18-jarige man uit Kollum. Een agent die onderweg was van zijn huis naar het werk stopt voor het verkeerslicht op de Prof. Mr. Gerbrandyweg. Voor hem staan twee voertuigen opgesteld waarbij de inzittenden contact met elkaar hebben en gebaren naar elkaar maken. Na het sein groen blijven de inzittenden contact houden. De agent haalt beide voertuigen in. Op de Groningerstraatweg maken de voertuigen snelheid waarbij één voertuig voor de auto van de agent gaat rijden, de ander erachter. Op die manier zou geen enkel voertuig meer in kunnen halen. De snelheid varieert, dan weer harder dan weer zachter. Beide bestuurders houden vol waardoor er sprake is van gevaarlijk rijgedrag. De agent ziet de mogelijkheid om de kentekens te noteren. Vlak voor de verkeerslichten op de Anne Vondelingweg maakt één voertuig vaart en gaat er vandoor. Het andere voertuig wordt door de agent ingehaald, aan de kant gezet en de bestuurder uit Surhuisterveen aangehouden voor gevaarlijk rijgedrag. De verdachte heeft de agent gevolgd naar het politiebureau waar proces-verbaal werd opgemaakt. Via kentekengegevens kon de identiteit van de bestuurder van het andere voertuig, de man uit Kollum, worden achterhaald. Ook deze verdachte verscheen op het bureau voor verhoor. Beide rijbewijzen zijn ingevorderd. Het betroffen beginnende bestuurders die nog geen drie maanden in het bezit waren van hun rijbewijs.

Lemmer: politie houdt dief met veilingkratjes aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man uit Lemmer aangehouden op verdenking van diefstal. Rond 01.45 uur viel de verdachte op toen surveillerende agenten in de Parkstraat hem zagen lopen met iets ‘groots’ op de nek. In de Pampusstraat werd de man aangesproken. Hij had dertien veilingkratjes (bestemd voor vervoer bloemen) in zijn handen en droeg deze op zijn schouders. Hij verklaarde de kratjes wel te kunnen gebruiken. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Warfstermolen: woning verwoest door brand
De politie heeft vrijdagavond de brandweer geassisteerd bij een brand in een woning aan de Gruytsweg. Rond 20.00 uur kreeg de brandweer melding van een schoorsteenbrand en kwam direct ter plaatse. Op dat moment waren er drie personen in de woning aanwezig. Zij hadden de woning al verlaten. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een allesbrander. De bewoners hadden geprobeerd het vuur te doven maar dat is niet meer gelukt. De brand verspreidde zich naar de bovenverdieping en hiermee vatte ook het dak vlam. Versterking voor de Friese brandweer kwam van de brandweer van Grijpskerk. De politie heeft de toestromende kijkers op afstand gehouden. Om half elf werd het sein brandmeester gegeven. De woning is door de brand volledig verwoest.

Bolsward: politie houdt vernielers aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige en een 28-jarige man, beide uit Bolsward, aangehouden op verdenking van vernieling. Beide mannen waren door de melder, die direct de politie had gebeld, herkend uit een groep die zich ophield op de Dijkstraat. Daar was een ruit vernield. Beide verdachten liepen op de Appelmarkt waar ze zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek zijn ingesloten.

Leeuwarden: na zoektocht over daken, insluiper aangehouden
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 36-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van insluiping. Rond 02.00 uur kreeg de politie melding dat er een persoon zou lopen op het dak van een voormalige bank op de Bleeklaan. Verschillende eenheden gingen ter plaatse. Op het dak werd niemand aangetroffen. Vervolgens zijn de achtertuinen meegenomen in de zoektocht. Via een dakterras stuitten de agenten tijdens hun zoektocht op een openstaande deur van een woning. De 23-jarige bewoner was inmiddels wakker geworden van gestommel en stond de agenten te woord. Hij vermoedde dat een van zijn huisgenoten was thuisgekomen. De agenten doorzochten het huis en troffen, niet een huisgenoot, maar de verdachte verstopt achter een deur aan. De man is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie houdt dieven aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee 18-jarige mannen, beide uit Leeuwarden, aangehouden op verdenking van diefstal. Omstreeks 02.30 uur probeerde het duo een fles drank te stelen uit een bar in de Doelesteeg. Een stamgast merkte dit op en pakte de fles af. De verdachte mannen, waarvan één persoon een gitaar bij zich had, gingen er vandoor. De politie werd gealarmeerd. Agenten zaten de verdachten lopen op de Nieuwestad. Beide zetten het op een rennen. Na een korte achtervolging konden zij worden aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In Drachten werd een regionale alcoholcontrole gehouden. Dit resulteerde in dertien proces-verbalen en rijverboden. In zes gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]23.40 uur, Sportlaan te Arum, 19-jarige man uit Arum, weigering medewerking ademanalyse, rijbewijs ingevorderd. Verdachte kreeg stopteken na melding van geluidsoverlast. Door agenten werd de bestuurder hierop aangesproken en een bekeuring uitgeschreven. Hier was de man het niet mee eens en met hoge snelheid en met piepende banden reed hij weg. De man werd kort daarna aangehouden omdat tevens het vermoeden bestond dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Op het politiebureau weigerde de man mee te werken aan een ademanalyse. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li][/ul]
[ul][li]00.40 uur, Buorren te Tzummarum, 22-jarige man uit Tzummarum, 805 ug/l.[/li][/ul]

Drachten: alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op vijftien locaties alcoholcontroles uitgevoerd in de gemeenten Smallingerland en Opsterland. In totaal werd bij 660 bestuurders een blaastest afgenomen. Daarvan elf ademanalyses waarbij negen keer een proces-verbaal werd opgemaakt voor het rijden onder invloed. In vier gevallen werd het rijbewijs ingevorderd. Dat ging om de volgende;
[ul][li]01.05 uur, De Drift te Drachten, 34-jarige vrouw uit Drachten, 590 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]02.45 uur, Noorderhogeweg te Drachten, 24-jarige man uit Oudega (gem. Smallingerland), 757 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]05:02 uur, Zuiderdwarsvaart te Drachten, 23-jarige man uit Ureterp, 580 ug/l, beginnend bestuurder.[/li][/ul]
[ul][li]06:41 uur, Opperhaudmare te Wijnjewoude, 41-jarige man uit Schoonoord, 445 ug/l. Om 04.50 uur was de verdachte voor de eerste keer staande gehouden en overgebracht naar het politiebureau voor het vermoedelijk rijden onder invloed. Bij de ademanalyse blies de man 700 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd. Om 06.20 uur kreeg de politie melding dat er een manspersoon op de A7 richting Groningen liep. Het signalement komt overeen met de man die al eerder die nacht op het bureau was verschenen. Agenten gaan ter plaatse en zien dat de verdachte aan de passagierszijde een bestelbusje instapt. In de bocht waar het voertuig van de verdachte nog stond geparkeerd stopt het bestelbusje en laat de verdachte eruit zodat hij in zijn eigen voertuig zijn weg weer kan vervolgen. De verdachte rijdt weer weg en na een stopteken brengt hij zijn voertuig op een parkeerterrein tot stilstand. De man is overgebracht naar het politiebureau voor opnieuw een ademanalyse met als resultaat; 445 ug/l. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed, het rijden tijdens rijverbod en voor het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd.[/li][/ul]

112Fryslan