Politieberichten van zaterdag 17 december

Getuigen gezocht van vernieling

GROU – De politie zoekt getuigen van vernielingen bij een school aan de Burstumerdijk. In het weekend van 9 van 12 december werd op de muren graffiti aangebracht. Met blauwe werf werden onder andere diverse teksten op de muren gespoten. Deze teksten waren gericht aan divers personen, waaronder de buurtagent. De politie komt graag in contact met getuigen of met mensen die anderszins informatie kunnen geven over deze vernieling. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De teksten zijn inmiddels van de muur verwijderd. Namens de school is aangifte gedaan.

Bekeuring voor overschrijding breedte

NIJ BEETS – De politie heeft donderdagmiddag een chauffeur van een vrachtauto een bekeuring gegeven voor overschrijding van de breedte. Een surveillerende motoragent kwam op de Swynswei in het dorp een vrachtwagen tegen. De vrachtwagen was beladen met een staalconstructie. De chauffeur kreeg een stopteken en al snel bleek dat de hele constructie breder was dan 4.55 meter. De bestuurder kon geen ontheffing tonen en ook de verplichte markering ontbrak. Een medewerker van het transportbedrijf kwam vervolgens een ontheffing brengen. Deze bleek echter voor een andere oplegger te zijn afgegeven. Een ontheffing is altijd voertuiggebonden. In deze ontheffing stond te lezen dat het transport helemaal
niet over de Swynswei mocht plaatsvinden. Er was in de gemeente Opsterland geen
ontheffing afgegeven. Het transport moest via de A7 en een aantal in de gemeente Smallingerland genoemde wegen plaatsvinden. Tevens stond in de ontheffing dat er zwaailichten gevoerd moesten worden. Die van de truck waren defect en het zwaailicht achterop de oplegger stond niet aan. De chauffeur kreeg uiteindelijk een proces-verbaal voor het voor het overschrijden van de breedte van het transport, zonder te beschikking over een ontheffing.

Aanhouding na ontdekken hennepkwekerij

HAULERWIJK – De politie heeft vrijdag in een woning aan de Hoofdweg Boven een 62-jarige Amerikaan aangehouden op verdenking van het vervaardigen van softdrugs. Agenten hadden een anonieme tip gekregen dat in de woning een hennepkwekerij zou zijn. Daarom werd besloten om een inval te doen. In de woning werd een hennepkwekerij met 500 hennepplanten aangetroffen. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd. De 62-jarige was tijdens de inval aanwezig in de woning. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar werd de man voor nader onderzoek ingesloten. Tevens werden drie auto’s en een tv in beslag genomen. Dit omdat het vermoeden bestond dat die met de opbrengst van kwekerij waren gekocht.

Aanpak hennepteelt in Fryslân

De politie Fryslân pakt hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook nog onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft, en dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen zijn eigendommen in beslag worden genomen.

Jongen aangehouden na afsteken vuurwerk

KOLLUM – De politie heeft vrijdagavond in de Voorstraat een 13-jarige inwoner van Kollum aangehouden na het afsteken van illegaal vuurwerk. De jongen bleek in het bezit te zijn van nitraatbommen. Ook in zijn woning vonden agenten nog eens 100 nitraatbommen. Al het illegaal vuurwerk werd in beslag genomen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt. Hij zal waarschijnlijk een halt-straf krijgen.

Vier gewonden bij aanrijding

SNEEK – De politie heeft vrijdagmiddag op de Leeuwarderweg een aanrijding onderzocht tussen twee auto’s, waarbij vier gewonden vielen. Een 65-jarige automobilist uit Sneek kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met een 56-jarige automobiliste uit Boazum. Beide bestuurders raakten gewond en werden per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In beide auto’s zaten ook elk één passagier. Die raakten eveneens gewond en werden daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak van de aanrijding. Dit is onderzoek is nog niet afgerond, zo moet er nog met getuigen en met de inzittenden van de twee auto’s worden gesproken.

Drie jongeren aangehouden voor mishandeling

HARLINGEN – De politie heeft vrijdagavond op de Pollendam drie inwoners van Harlingen van 13, 15 en 15 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling. De jongens hadden met stenen gegooid naar een leeftijdsgenoot. Eén van deze stenen raakte de jongen. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar de Pollendam. Op het fietspad zagen ze de drie lopen. De jongeren werden meegenomen naar het politiebureau. Daar werden twee van hen opgehaald door de ouders. Een andere jongen werd thuis gebracht. Het trio moet in de loop van zaterdag wederom naar het politiebureau komen om een verklaring af te legen. Tevens zal dan tegen proces-verbaal worden opgemaakt.

Inbreker aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond na een achtervolging op de Nieuw Rapenburg een 31-jarige inwoner van Winsum aangehouden op verdenking van een woninginbraak. Een bewoner van één van de woningen in die straat hoorde gestommel. Ze vertrouwde het niet en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Meerdere agenten kwamen direct ter plaatse. Een motoragent zag een voor hem onbekende fietser op de vlucht slaan. De achtervolging werd ingezet. De man liet zijn fiets achter en via een aantal tuinen kwam de vermoedelijke inbreker in een steeg terecht. Daar kwam hij ten val en kon vervolgens worden aangehouden. Bij zijn fiets vonden de agenten onder andere een breekijzer. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Zeer zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen

SCHARNEGOUTUM – De politie heeft vrijdagavond tegen een19-jarige inwoner van het dorp proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van illegaal vuurwerk. Agenten hadden informatie gekregen dat de man mogelijk in het bezit zou zijn van zeer zwaar en gevaarlijk illegaal vuurwerk. Reden voor de agenten om direct in actie te komen. In de woning van de man vonden agenten onder andere 66 mortieren, waarvan een groot aantal een doorsnee hadden van 12,5 cm. Ook was de man in bezit van een aantal rekken en buizen om deze zeer zware mortieren te kunnen afvuren. Alles werd door de agenten in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Heeft u informatie over (de handel in) illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900 – 8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Inbraken in woningen

FRYSLÂN – De politie onderzoekt zes woninginbraken. Vrijdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in woningen aan de Wilzang in Drachten, de Beugel in Heerenveen, Hempenserweg in Leeuwarden, Ds. Reitsmastraat in Noordwolde, Griene Daam in Goutum en de Kerkstraat in Wolvega. In alle gevallen kwam men binnen na het forceren van een deur of ruit. De buit bestond uit sieraden, geld en laptops. Alle bewoners deden aangifte. Het regionaal woninginbrakenteam stelt een nader onderzoek in.

Gelegenheid maakt de dief

De inwoners van Fryslân kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als u uw huis verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en tablet-pc’s in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website [url]www.keurmerkveiligwonen.nl/consument[/url] leest u alles over hoe u uw woning veiliger kunt maken of ga naar [url]www.123inbraakcheck.nl[/url] en test hoe snel een inbreker uw huis binnen kan komen.

Bel 1-1-2 bij verdachte situaties

Dat het alarmnummer 1-1-2 alleen is bedoeld voor noodsituaties waarin levens op het spel staan is een misverstand. U kunt het nummer namelijk ook gebruiken als u getuige bent van een misdrijf of verdachte situaties ziet in uw woon- of werkomgeving. Dus als u ziet dat iemand inbreekt of een ander strafbaar feit begaat, aarzel dan niet en bel direct 1-1-2. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen! De centralist van de Meldkamer Noord-Nederland kan tevens een Burgernetactie starten, zodat agenten samen met deelnemers van Burgernet kunnen uitkijken naar inbrekers. Kijk voor meer informatie op [url]www.burgernet.nl[/url]

Vervelende stapper aangehouden

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige inwoner van Scharnegoutum aangehouden. In de Marktstraat stonden twee agenten tussen het uitgaanspubliek. De 23-jarige passeerde en beledigde de agenten. Hij werd hierop aangesproken en weigerde vervolgens zijn gegevens te geven. Na vier keer vragen was de maat vol en de stapper werd dan ook aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Later die nacht mocht de man weer het politiebureau verlaten.

Twee aanhoudingen na aanrijding

LEMMER – De politie heet in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Sluisweg een 23-jarige inwoner van Rutten en een 22-jarige inwoonster van Vollenhove aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van alcohol. Het duo was met de auto tegen een slagboom aangereden. Toen de agenten arriveerden stonden de twee naast het voertuig. Het duo wilde niet vertellen wie van hen had gereden. Daarom werden ze alle twee aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Zowel de man als de vrouw was zwaar onder invloed van alcohol.

Heler aangehouden

FRANEKER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Harlingerweg een 20-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten waren net bezig met een controle van een auto. De 20-jarige liep voorbij met een nieuwe damesfiets aan zijn hand. Het viel de agenten op dat het slot van de fiets ontbrak. Reden om de man aan te spreken en te controleren of de fiets van diefstal afkomstig was. Dit laatste bleek het geval te zijn. De Franeker werd dan ook aangehouden. De fiets werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en daar voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de man vonden de agenten ook nog een vlindermes. Dit mes werd eveneens in beslag genomen.

Twee aanhoudingen na vechtpartij

DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een linie moeten vormen om een einde te maken aan een vechtpartij. Twee groepen stappers hadden in een horecagelegenheid ruzie met elkaar gekregen. Dit zette zich buiten voort en over en weer werd geslagen. Het lukte de agenten met de nodige moeite om de twee groepen uit elkaar te houden. Toen één van de groepen vertrok bleek de rust weder te keren. Echter twee inwoners van Drachten van 45 en 56 jaar begonnen zich ook met de zaak te bemoeien. Uiteindelijk moesten agenten een linie vormen om de vechtende stappers uit elkaar te houden. De 45-jarige Drachtster probeerde door de linie te breken en werd door de agenten aangehouden. Zijn 56-jarige plaatsgenoot bemoeide zich met de aanhouding en ook hij werd aangehouden. De politie moest vervolgens een aantal keren gebruik maken van de wapenstok om omstanders op afstand te houden. Toen beidde verdachten naar het politiebureau waren gebracht, keerde de rust weer terug op de Kade.

Man aangehouden na klimmen over muur politiebureau

DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 45-jarige inwoner van Leeuwarden op het binnenterrein van het politiebureau aan de Parklaan aangehouden. De man was midden in de nacht naar het politiebureau gekomen en wilde aangifte doen van mishandeling. Eerder die nacht hadden agenten ook al bemoeienis met hem gehad. De Leeuwarder was in het centrum van de stad uit een café gezet vanwege zijn vervelende gedrag. De 45-jarige kreeg te horen dat het bureau gesloten was en twee agenten, die net naar de stad wilden voor toezicht in de horeca, vertelden de man dat hij nu niet aangifte kon doen. Ze legden hem daarna uit wanneer hij dat wil kon doen. De Leeuwarder was het hier blijkbaar niet mee eens. Hij begon te schelden en beledigde de agenten diverse malen. De man klom uiteindelijk over een muur om zo op het binnenterrein van het politiebureau te kunnen komen. Daar werd hij aangehouden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Grote alcoholcontrole in Sudwest Fryslân

SUDWEST FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote alcoholcontrole gehouden in de gemeente Sudwest Fryslân. Op diverse locaties in de gemeente controleerden 22 agenten meer dan 950 bestuurders. Tegen negen van hen werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Twee van hen hadden zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Alle bestuurders die geen alcohol hadden gedronken kregen van medewerkers van Veilig Verkeer Nederland de bekende en tevens gewilde BOB-sleutelhanger.

Sneek

In Sneek werden zo’n 600 automobilisten gecontroleerd. Vier bestuurders moesten mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Tegen drie van hen werd uiteindelijk proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol.

Zuidwesthoek

In de Zuidwesthoek controleerde de agenten 165 automobilisten. Ook hier moesten vier bestuurders mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Ook hier werd tegen drie uiteindelijk proces-verbaal opgemaakt. Een beginnende bestuurder blies 605 ugl, naast een proces-verbaal werd ook zijn rijbewijs ingevorderd

Bolsward

In Bolsward en omgeving moesten ruim 200 bestuurders blazen. Twee automobilisten hadden te veel gedronken en tegen hen werd dan ook proces-verbaal opgemaakt. In Pingjum werd een 28-jarige automobilist uit Exmorra betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Overige weggebruikers hadden de politie via 1-1-2 gewaarschuwd omdat de bestuurder nog al aan het slingeren was op de weg van Harlingen naar Kimswerd. Het type auto en kenteken werd doorgegeven en agenten gingen zoeken naar de betreffende bestuurder. In Pingjum werd hij aangetroffen. De bestuurder werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 700 ugl/l. De man zijn rijbewijs werd ingevorderd en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens komt hij in aanmerking voor een alcoholslot.

Campagne

Op vrijdag 16 december trapte politie Fryslân de laatste verkeerscampagne van dit jaar af. De campagne richt zich op mensen die onder invloed van alcohol een voertuig besturen. Daarnaast is er juist ook aandacht voor mensen die zien dat iemand onder invloed van alcohol bijvoorbeeld de auto in stapt. Zij worden aangespoord om de politie via 1-1-2 te bellen op het moment dat zij dit zien of weten. Het gaat om de bewustwording van het feit dat je een misdrijf pleegt wanneer je onder invloed een voertuig bestuurt. Kijk voor meer informatie op [url]www.wijkiezenvoorveiligheid.nl[/url]

Naakte man uit water gehaald

LEEUWARDEN – De hulpdiensten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag veel werk gehad van een 32-jarige Leeuwarder. De man was onder invloed drugs, vermoedelijk GHB, naar het water aan de Gaumastate gelopen. Daar had hij al zijn kleren uitgedaan en was vervolgens het water ingelopen. De politie, een duikploeg van de brandweer en een ambulance kwamen ter plaatse. Met de nodigde moeite kon de man uit het water worden gehaald. Met onderkoelingsverschijnselen werd hij naar het ziekenhuis in de stad gebracht. Dit alles moest onder begeleiding van enkele agenten. De Leeuwarder was door het drugsgebruik erg onrustig. In het ziekenhuis moesten er vijf agenten aan te pas komen om de man onder controle te krijgen. Uiteindelijk werd hij met handboeien vastgezet aan zijn bed. Toen de drugs was uitgewerkt, werd de Leeuwarder rustiger. De handboeien gingen vervolgens af. De man kon zich volgens eigen niks meer van het incident herinneren. Volgens hem moest er iets in zijn drinken zijn gedaan.

112Fryslan

})