Politieberichten van zaterdag 17 april.

Aanhoudingen bij acties tegen drugsoverlast
LEEUWARDEN – De politie heeft afgelopen dinsdagochtend en donderdagmiddag op en rondom de Weaze elf mannen aangehouden op verdenking van het handelen in harddrugs. Tijdens de actie werd ook de drugs en een auto in beslag genomen en een man aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Bewoners en ondernemers klagen al langere tijd over de overlast die men ondervindt van dealers en harddrugsgebruikers op en rondom de Weaze. De gemeente Leeuwarden heeft met alle betrokken partijen afspraken gemaakt om de overlast terug te dringen. Eén van de onderdelen is om dealers aan te pakken. Daarom voerde de politie afgelopen week twee keer een actie uit. Daarbij werden elf dealers aangehouden en bij hen werden in totaal 81 bolletjes met daarin cocaïne of heroïne aangetroffen. Niet alleen de drugs werd in beslag genomen, maar ook de auto van één van dealers. Tegen de elf dealers is proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de acties van de politie werden ook nog bekeuringen uitgeschreven voor overtreding van het samenscholingsverbod en voor wildplassen. Daarnaast werd een man aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De komende periode zullen er vaker van deze acties gaan plaatsvinden, maar ook tijdens de reguliere surveillance wordt de Weaze extra in de gaten gehouden. Bij (drugs)overlast wordt er dan ook direct opgetreden.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
GROU – De politie heeft vrijdag snelheidscontroles gehouden op Biensma en It Leechlan. Op beide locaties wordt te snel gereden en daarover is meerdere malen geklaagd. Reden voor de politie om vrijdag op beide locaties op snelheid te controleren. Op de Biensma passeerden 1000 voertuigen de radarcontrole, waarvan er 225 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 83 kilometer per uur. Op It Leechlan passeerden 459 voertuigen de controle, waarvan er 61 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 113 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Man met scootmobiel te water
FEANWALDEN – Een 77-jarige inwoner van Feanwalden is vrijdagmiddag op het Butefjild met zijn scootmobiel te water geraakt. De man raakte met zijn scootmobiel naast de weg en reed vervolgens de sloot in. Omstanders haalden de man uit het water en gaven hem een deken. Uit voorzorg werd de 77-jarige per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Fietser gewond na aanrijding
HARLINGEN – De politie heeft vrijdagmiddag op de Lange Lijnbaan een aanrijding afgehandeld, waarbij een 45-jarige fietser uit Harlingen gewond raakte. Een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden had net een auto in gehaald toen hij de fietser op het midden van de rijbaan zag fietsen. Een aanrijding kon de Leeuwarder dan ook niet meer voorkomen. De 45-jarige man kwam met zijn fiets ten val en werd met onder andere letsel aan zijn gezicht per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Burgernetactie na overval op winkel
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdag aan het begin van de avond met 1500 deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een overvaller. Iets na zes uur belde een medewerker van een winkel aan de Insulindestraat met de Meldkamer Fryslân. Het personeelslid vertelde dat ze net waren overvallen. Omdat er een goed signalement en een goede vluchtrichting bekend was, werd besloten om een Burgernetactie te starten. Samen met 1500 deelnemers kijken de agenten uit naar de overvaller. Ondanks meerdere reacties van de deelnemers werd dader niet meer aangetroffen. Bij de overval is een nog onbekend geldbedrag buit gemaakt. Namens het gedupeerde winkelbedrijf werd aangifte gedaan. De politie stelt een nader onderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 24-jarige automobilist uit Suwald ingevorderd na gevaarlijk rijgedrag. De bestuurder reed over de Wergeasterdyk en kwam vanuit de richting Leeuwarden. De bestuurder besloot plotseling al spookrijdend de parallelweg Mardyk te nemen. Op dat moment naderde uit tegenovergestelde richting een andere automobilist. De twee bestuurder konden maar net een frontale aanrijding voorkomen door hard te remmen en uit te wijken. De 24-jarige man kreeg een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd vanwege gevaarlijk rijgedrag. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
FRANEKER – De politie heeft vrijdagavond op het Vliet een 25-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Surveillerende agenten op de fiets zagen de 25-jarige zonder licht fietsen. Pas na drie keer aanroepen stopte de man. Hij gooide ook gelijk iets weg. In de gracht vonden de agenten vier wikkels met daarin vermoedelijk harddrugs. De 25-jarige werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de fouillering van de man werd er nog een wikkel gevonden. Alle wikkels werden in beslag genomen. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist raakt van weg na epileptische aanval
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op Julianalaan een ongeval afgehandeld, waarbij een 31-jarige automobilist uit Oudega (gem. GS) gewond raakte. De man kreeg een epileptische aanval en raakte daardoor met zijn auto van de weg. Via een trottoirband schoot de auto op de ventweg en raakte daar een geparkeerde auto. Een buurtbewoner hoorde een knal en ging op onderzoek uit. De vrouw verleende direct eerste hulp aan de 31-jarige man. Het slachtoffer werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in de stad.

Verdachten aangehouden voor mishandeling
JOURE – De politie heeft vrijdagavond een 18-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten kregen een melding dat er in een restaurant aan de Sewei werd gevochten. Daarbij zou onder andere met stoelen zijn gegooid. Eenmaal ter plaatse bleken de veroorzakers van de vechtpartij al te zijn vertrokken. Op aanwijzing van getuigen kon de 18-jarige Lemster elders in Joure worden aangehouden op verdenking van mishandeling. De man werd voor nader onderzoek ingesloten. Namens het restaurant werd aangifte gedaan, maar ook twee bezoekers deden aangifte.

Getuigen gezocht van overval op woning
BOELENSLAAN – De politie zoekt getuigen van een overval op een woning aan het Wildveld. Vrijdagavond omstreeks 22.30 uur stopte er een auto voor de woning. De 39-jarige bewoner liep naar de deur omdat hij dacht dat er nog bezoek kwam. Bij de deur aangekomen stormden er twee gemaskerde mannen de woning binnen. De 39-jarige bewoner en zijn vrouw werden met vermoedelijk een vuurwapen en stroomstootwapen bedreigd. De twee overvallers namen vervolgens een geldbedrag mee. Er werd nog gezien dat het duo in een auto stapte en weg reed in de richting van Scheiding. De politie heeft ter plaatse direct een sporenonderzoek verricht. Ook werd er gesproken met de bewoners en buurtbewoners. De 39-jarige man en zijn vrouw krijgen slachtofferhulp aangeboden. De politie komt graag in contact met getuigen. Heeft u iets gezien vrijdagavond of anderzinds informatie? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Verdachte aangehouden voor lokaalvredebreuk
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Kleine Kerkstraat een 29-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. De man was uit een café in die straat gezet omdat hij een joint aan het draaien was. Al snel werd duidelijk dat de man een collectief horecaverbod had. De eigenaar van het café deed aangifte en de verdachte werd vervolgens aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Verdachte aangehouden voor bedreiging
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 37-jarige inwoonster van Wolvega aangehouden op verdenking van bedreiging. De vrouw had eerder die nacht met een mes enkele bezoekers van een café in het dorp bedreigd. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen naar de woning van de vrouw. Daar werd ze aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd in de woning aangetroffen en in beslag genomen. De mensen in het café deden aangifte.

Tractor in brand in ligboxstal
ELAHUIZEN – De politie heeft de brandweer geassisteerd bij het blussen van tractorbrand. In de nacht van vrijdag op zaterdag brak er door nog onbekende oorzaak brand uit in de tractor. De tractor stond in de ligboxstal. Een buurman hoorde een harde knal en zag vervolgens vuur in de stal. De man besloot direct om de bewoners van de naastgelegen woning te wekken. Via 1-1-2 werden de hulpdiensten gewaarschuwd. Met behulp van een andere tractor werd de brandende tractor naar buiten gesleept. De brandweer was inmiddels gearriveerd en het vuur snel onder controle. Door het kordate ingrijpen van de buurman is hoogst waarschijnlijk erger voorkomen.

Verdachte aangehouden voor mishandeling
HEERENVEEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 20-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van mishandeling van een 19-jarige inwoonster van Goes. Voor een horecagelegenheid aan de Oude Koemarkt was ruzie ontstaan. Daarbij werd de 19-jarige vrouw geslagen. Hierdoor verloor ze haar bewustzijn. Het slachtoffer werd door het personeel van ambulance onderzocht, maar vervoer naar het ziekenhuis was niet nodig. Na het horen van diverse getuigen kwamen de agenten op het spoor van de mogelijke dader. De man werd in zijn woning aangehouden en vervolgens overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan