Politieberichten van zaterdag 16 oktober.

Jongen onder invloed van GHB
HEERENVEEN – De politie heeft donderdagavond een 19-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van baldadigheid/vandalisme. Politieagenten waren eerder die avond de man al tegengekomen. Hij kon moeilijk op zijn benen staan en was mogelijk onder invloed van GHB. Hij zou naar huis gaan. Rond 21.50 uur zag een getuige dat de 19-jarige op het Ernst van Harenplein op een auto had geslagen. De politie werd gealarmeerd waarna hij werd aangehouden en op het politiebureau ingesloten. Aan het einde van de avond mocht de man het bureau verlaten en kreeg hij twee bekeuringen; voor baldadigheid en voor het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs.

Drie Duitse brandstichters aangehouden
JOURE – De politie heeft donderdagmiddag een 13-jarige, 14-jarige en een 16-jarige jongen allen uit Duitsland aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichtingen in Joure en in Lemmer. In de nacht van dinsdag op woensdag waren er negen containerbrandjes in Lemmer en in de nacht van woensdag op donderdag vier containerbranden in het centrum van Joure. De politie startte een onderzoek waarbij buurtonderzoek werd verricht en er diverse getuigen werden gehoord. Op basis van het onderzoek kwam de politie terecht bij de groep Duitse jongeren. Zij vierden vakantie in Fryslân. Donderdagmiddag werden zijn aangehouden. Vrijdag worden zij op vordering van de officier van justitie geleid voor de rechter-commissaris. Uit het eerste onderzoek blijkt dat deze drie Duitse verdachten niets te maken met de eerdere branden in Lemmer. Dat onderzoek gaat nog volop door.

Snelheidsovertreding
SNEEK – De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 39-jarige man uit Middenmeer. De automobilist passeerde een snelheidscontrole met 134 kilometer per uur. Op de Stadsrondweg-Zuid geldt een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Naast de invordering van het rijbewijs werd proces-verbaal opgemaakt.

Politie waarschuwt voor ‘stratenmakers en verkopers’
FRYSLAN – Bij de politie hebben zich de afgelopen dagen weer diverse mensen gemeld die te maken hebben gehad met Engels sprekende personen die langs de deuren gaan. De meeste meldingen kwamen tot nu toe uit de Zuidwest hoek van de provincie. De mannen trekken door de provincie en bellen bij willekeurige mensen aan om hun diensten als stratenmaker of als asfaltteerder aan te bieden. Ook bieden ze gereedschap zoals aggregaten, kettingzagen en boormachines aan. Achteraf blijkt de rekening van de werkzaamheden vaak hoger te zijn dan van te voren is afgesproken. Of dat de kwaliteit van de spullen slecht is. De politie waarschuwt dan ook voor deze personen en adviseert niet met hen in zee te gaan. De meldkamer gaf een waarschuwing via [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url] uit.

Hennepkwekerij
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagmiddag een hennepkwekerij in een woning aan De Petten opgerold. Tijdens een deurwaardersdienst werd de hennepkwekerij aangetroffen. In een kamer werden twintig potten met planten van diverse groottes aangetroffen. De 35-jarige man bewoner is aangehouden. De planten en kwekerij zijn vernietigd. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Woordenwisseling eindigt in mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagavond een 15-jarige jongen en een 21-jarige man, beide uit Heerenveen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Op de Herenwal werd een 17-jarige man uit Amsterdam, die daar met een 18-jarige man uit Heerenveen fietste, aangesproken door een groep jongens waar de verdachten deel van uitmaakten. Dit ontaardde in een woordenwisseling waarbij de Amsterdammer klappen kreeg van de verdachten. Het slachtoffer en zijn vriend konden ontkomen en vluchtten. De groep ging hun achterna waarbij zij op de Gedempte Molenwijk een uitgaansgelegenheid indoken. De verdachten stonden nog buiten. De politie werd direct gealarmeerd en hielden de verdachten aan. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Beide slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Inbraak in sportcomplex
IDSKENHUIZEN – De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak die plaatsvond in de avond/nacht van vrijdag op zaterdagochtend in een sportcomplex aan De Greiden. Men is binnengekomen door het forceren van een raam. Uit het pand zijn diverse goederen weggenomen zoals kookapparatuur, etenswaren, computerapparatuur en gereedschap. Een 58-jarige man uit Idskenhuizen heeft aangifte gedaan.

Man moet nog 60 dagen zitten
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het bezit van wapens. Op het Klein Schavernek zagen agenten een auto rijden waarvan bekend was dat deze werd gezocht. De agenten besloten de bestuurder te controleren. Bij navraag bleek dat de 33-jarige nog 60 dagen hechtenis open had staan waarna hij is overgebracht naar het politiebureau waar hij is ingesloten. Ook bleek de APK te zijn verlopen. In de auto werd een keukenmes aangetroffen. Omdat in de binnenstad van Leeuwarden een messenverbod van kracht is werd deze is inbeslaggenomen. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw slaat man met flesje
BURGUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 47-jarige vrouw uit Burgum aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Even na middennacht kreeg de politie de melding dat in een café een mishandeling had plaatsgevonden. Ter plaatse werd de agenten duidelijk dat de betrokken personen nog aanwezig waren op de Tsjibbe Geartsstrjitte. De partijen werden daar gescheiden en enkele getuigen werden gehoord. De verdachte had een 34-jarige man uit Burgum met een flesje op het hoofd geslagen. De vrouw werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij voor nader onderzoek is ingesloten. Over de aanleiding is nog niets bekend. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen was zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]17.55 uur, Kooiweg in Jistrum, een 64-jarige man uit Jistrum, 810 ug/l, automobilist was betrokken bij een eenzijdig ongeval. Een bocht had hij vermoedelijk gemist waardoor hij tegen een boom tot stilstand kwam. Agenten gingen polshoogte nemen. Ook ambulancepersoneel kwam ter plaatse. De man wilde geen medische zorg. Omdat er door de agenten een alcoholgeur werd geroken werd een blaastest afgenomen. Op het politiebureau volgde een ademanalyse met 810 ug/l als resultaat. Naast de invordering werd proces-verbaal opgemaakt.
22.39 uur, Zeedijk in Blije, een 28-jarige automobilist uit Hallum, 650 ug/l
02.49 uur, J.H Knoopstraat in Leeuwarden, een 52-jarige automobilist uit Leeuwarden, 635 ug/l[/bullets]

1-1-2 daar pak je ook drankrijders mee
De politie Fryslân lanceerde begin deze week een campagne om burgers er op te wijzen dat ook 1-1-2 gebeld mag worden als je ziet dat iemand dronken, of met een flink glaasje op, achter het stuur stapt. Rijden onder invloed is een misdrijf. Met een beschrijving van de situatie, de dader en de richting kan de politie razendsnel in actie komen. [url=http://www.politie.nl/Friesland/projecten/112daarpakjeookdrankrijdersmee.asp]Lees meer over de campagne 1-1-2 daar pak je ook drankrijders mee.[/url]

112Fryslan