Fryslân, 16-05-2009 • Politieberichten van vrijdag 15 mei 07:00 uur t/m zaterdag 16 mei 11:00 uurOpsterland: snelheidscontroles op klachtlocaties
De politie heeft vrijdag op diverse locaties in de gemeente Opsterland snelheidscontroles gehouden. Dit naar aanleiding van klachten uit de buurt over hardrijders. Op alle gecontroleerde locaties geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Op de ochtend werden op de Klauwertswei in Siegerswoude 532 passanten gecontroleerd. Daarbij werden 70 overtredingen geconstateerd waarbij de snelste bestuurder 117 km/u reed. Rond lunchtijd stond de controle gepositioneerd op de Boerestreek in Ureterp. 48 van 774 gepasseerde bestuurders maakten een snelheidsovertreding. De snelste bestuurder reed hier 107 km/u. Aan het einde van de middag vond de controle plaats op de Gedyksterwei in Beetsterzwaag. 1284 bestuurders passeerden de controle. 123 gingen daarbij in overtreding waarbij de snelste bestuurder 110 km/u reed.

Joure: aanrijding tijdens het verlaten van parkeerplaats
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op de Sinneborren afgehandeld. Een 81-jarige bestuurder uit Terherne had zijn voertuig geparkeerd op een parkeerplaats aan de Sinnebuorren. Bij het wegrijden werd hij geassisteerd door zijn 90-jarige inzittende uit Terherne. Zij stond buiten de auto om aanwijzingen te geven aan de bestuurder. Door miscommunicatie reed de bestuurder in plaats van achteruit, vooruit. Daarbij raakte hij de voor hem geparkeerde auto maar ook de vrouw, die nog steeds naast de auto stond. Zij kwam daarbij ten val. Per ambulance is de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek voor nader onderzoek.

Drachten: aanrijding op rotonde
De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op een rotonde aan de Noorderhogeweg afgehandeld.
Bij deze aanrijding waren drie auto’s betrokken die allemaal op de rechtrijstrook reden in de richting van Drachten. Eén van de drie bestuursters, een 46-jarige inwoonster van Kootstertille, naderde de rotonde en wilde remmen. De wielen van haar auto begonnen te slippen waardoor zij doorgleed tegen de auto van een 45-jarige vrouw uit Rottevalle aan. Als gevolg van die aanrijding schoot de auto van de vrouw uit Rottevalle door tegen de auto van een 52-jarige vrouw uit Opeinde. De bestuurster uit Rottevalle is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Bij de overige betrokkenen was geen sprake van letsel of verwondingen.

Leeuwarden: rijden terwijl rijbewijs is ingevorderd
De politie heeft vrijdagavond op de Groningerstraatweg het voertuig van 53-jarige man uit Leeuwarden in beslag genomen. De bestuurder viel surveillerende agenten op omdat hij zonder verlichting reed. Gezien de slechte weersomstandigheden kreeg de man een stopteken. Bij de controle van de papieren kon de bestuurder geen geldig rijbewijs tonen. Omdat het de derde keer was dat deze Leeuwarder betrapt was op het rijden zonder rijbewijs werd zijn voertuig in beslag genomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

A7: eenzijdig ongeval, bestuurder zwaar gewond
De politie heeft vrijdagavond een eenzijdig ongeval afgehandeld op de A7 ter hoogte van Bolsward. Een 21-jarige bestuurder uit Sneek reed in de richting van Makkum en gaande in de richting van Sneek. Door nog onbekende reden is de bestuurder van de weg geraakt en met zijn auto in de bossage, nabij de naastgelegen parallelweg, terechtgekomen. Brandweer en ambulancepersoneel kwamen ter plaatse. Het slachtoffer kon via de bijrijderkant uit het voertuig gehaald worden. De man is zwaar gewond per ambulance overgebracht naar het UMCG in Groningen. Bureau Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Hemelum: bestuurster raakt vrachtwagencombinatie
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding afgehandeld op De Soal. Een 27-jarige bestuurster uit Stavoren reed Hemelum binnen komende uit de richting van Warns. Een vrachtwagencombinatie, bestuurd door een 43-jarige inwoner van Hemelum, kwam de bestuurster tegemoet en reed het dorp uit. Vermoedelijk is de vrouw op de weghelft van de vrachtwagen terechtgekomen. Dit met een aanrijding tot gevolg. De bestuurster is met nekletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Harlingen: politie zoekt getuigen van kraak pinautomaat
De politie is op zoek naar getuigen van een kraak van een pinautomaat, in de nacht van vrijdag op zaterdag, bij een bank aan de Waddenpromenade. Omstreeks 02.40 uur werd de politie, via 1-1-2 gealarmeerd, dat personen bezig waren de pinautomaat open te breken. Ook werd een explosie gehoord. De politie kwam ter plaatse waarbij drie voertuigen werden gezien. De daders, vermoedelijk twee personen, zetten het op een vluchtten toen zij lucht kregen van de aanwezigheid van de politie. Eén dader vluchtte in een personenauto in zuidelijke richting weg. Een andere persoon zette het op een rennen en dook weg. Op het moment dat de politie polshoogte kwam nemen bij het hokje van de pinautomaat, reed een andere personenauto met hoge snelheid weg. Vermoedelijk zat hier de weggedoken dader in. Naar beide voertuigen werd nog gezocht maar niet meer aangetroffen. Op de plaats van het incident bleef één bestelbusje, met nog een draaiende motor, achter. Na controle bleek dit bestelbusje als gestolen geboekt te staan. Het hokje waarin de pinautomaat zich bevindt als ook de pinautomaat werd volledig vernield. Vermoedelijk hebben de daders geprobeerd de pinautomaat, met behulp van gas, op te blazen. Er wordt onderzocht of er iets weggenomen. De politie komt graag in contact met getuigen, die iets gezien of gehoord hebben. U kunt daarvoor bellen met de politie via 0900 8844.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in vijftien processenverbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]17.15 uur, Hegewei in Hemelum, 47-jarige vrouw uit Balk, 1120 ug/l, de vrouw viel een medeweggebruiker op door het rijgedrag. De melder alarmeerde de politie en het lukte om de vrouw met haar voertuig aan de kant van de weg te krijgen. De politie kwam ter plaatse en heeft de vrouw aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.[/li][/ul]
[ul][li]01.40 uur, Longerhousterdyk in Schettens, 21-jarige bestuurder uit Schraard, 390 ug/l, betrof een beginnend bestuurder.[/li][/ul]
[ul][li]01.45 uur, Tuinen in Leeuwarden, 28-jarige inwoner van Leeuwarden, 690 ug/l, de bestuurder viel surveillerende agenten op toen hij met de achterzijde van zijn auto een lantaarnpaal op de Van Swietenstraat raakte. De bestuurder reed verder en parkeerde vervolgens aan de Tuinen. Daar is hij staande gehouden en overgebracht naar het politiebureau.[/li][/ul]
[ul][li]02.30 uur, Stationsweg in Gorredijk, 28-jarige bestuurster uit Drachten, 690 ug/l.[/li][/ul]

Noordoost Fryslân: alcoholcontrole
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag, in samenwerking met medewerkers van VVN (Veilig Verkeer Nederland), verspreid over diverse locaties in het gebied Noordoost Fryslân alcoholcontroles gehouden. In totaal moesten 319 automobilisten een blaastest ondergaan om te kijken of zij alcohol hadden genuttigd. Vijf bestuurders hadden te veel gedronken. Zij bliezen achtereenvolgens 275 ug/l, 300 ug/l, 315 ug/l, 385 ug/l en 570 ug/l en kregen allen rijverboden opgelegd. Eén gecontroleerde bestuurder reed zonder rijbewijs en kreeg hiervoor proces-verbaal. De gecontroleerde bestuurders die niet teveel gedronken hadden kregen van VVN een presentje uitgereikt.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan