Zaterdag 16 juni

Politieberichten van zaterdag 16 juni

Projectiel door autoruit

KOUDUM – De politie zoekt getuigen van een incident op de Sudergoawei. Een 30-jarige automobilist uit Molkwerum reed dondermiddag omstreeks 12.15 uur over Sudergoawei. De man kwam uit de richting Workum en reed richting Koudum. Uit tegenovergestelde richting naderde een Peugeot, type 306. Bij het passeren zag de 30-jarige bestuurder plotseling iets door de lucht vliegen. Dit ging door de voorruit en vervolgens via de achterruit het voertuig weer uit. Agenten hebben nog in de omgeving gezocht, maar er werd geen voorwerp aangetroffen. De politie komt graag in contact met de bestuurder van de Peugeot of met andere getuigen van het incident. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Twee snelle auto’s gestolen

PARREGA – De politie onderzoekt een inbraak in een garagebedrijf aan de Trekweg. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam binnen na het forceren van een deur. Eenmaal binnen werden de autosleutels van twee BMW’s bemachtigd. Deze auto’s stonden op het terrein van het bedrijf geparkeerd. Vervolgens werden beide auto’s gestolen.De weggenomen auto’s betreffen een zwarte BMW 335i coupe voorzien van het kenteken 75-XB-BL. De tweede auto betreft een donkergrijze BMW 530d sedan voorzien van het kenteken 51-GDS-8. Heeft u deze twee auto’s gezien of weet u waar ze nu zijn? Bel dan met de politie via 0900-8844.

Bromfietscontrole

DOKKUM – De politie heeft vrijdagochtend een bromfietscontrole gehouden op deMurmerwoudsterweg. Elf passerende bromfietsen werden door de agenten gecontroleerd. De elf bestuurders hadden allemaal de juiste papieren bij zich. Eén van hen kreeg toch een bekeuring. Zijn brommer ging namelijk op de rollenbank vier kilometer ter snel.

Jeugdige automobilisten aangesproken op rijgedrag

SURHUISTERVEEN – De buurtagent heeft vrijdag in het bijzijn van de ouders drie jonge automobilisten uit de gemeente Achtkarspelen aangesproken op asociaal rijgedrag. Over het trio waren de afgelopen periode meerdere klachten binnen gekomen. Zo zouden de drie onder andere in het centrum van Surhuisterveen veel te hard en gevaarlijk hebben gereden. In het bijzijn van de ouders voerde de buurtagent een gesprek met de drie. De jeugdige bestuurders werd duidelijk gemaakt dat bij een volgende keer het CBR zal worden gevraagd om een onderzoek te doen naar de rijvaardigheid van de drie. De kans bestaat dan dat het rijbewijs ongeldig wordt verklaard.

Meisje gewond na aanrijding

ACHLUM – De politie vrijdag aan het begin van de avond het personeel van de ambulance en de traumahelikopter geassisteerd bij ongeval op de Tanjebuurt. Een 36-jarige automobilist uit Achlum had niet boodschappen opgehaald. Na het uitladen van de boodschappen wilde de man zijn auto verplaatsen. Daarbij zag hij zijn 2-jarige dochter over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en het meisje werd gestabiliseerd. Vervolgens werd het jonge slachtoffer per helikopter overgevlogen naar het UMCG in Groningen.

Automobilist overleden na frontale aanrijding

HARLINGEN – Bij een frontale aanrijding op de N31 nabij Harlingen is vrijdag aan het begin van de avond een 38-jarige automobilist uit Harlingen om het leven gekomen.De Harlinger kwam met zijn auto in botsing met een 37-jarige automobilist uit Spaarndam. Ondanks de snelle komst van de hulpdiensten overleed de 38-jarige man op de plaats van het ongeval. De 37-jarige automobilist uit Spaarndam raakte gewond en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht. Na de oorzaak van de aanrijding zal nader onderzoek worden gedaan. Op de plaats van het ongeval werd een groot remspoor aangetroffen. Mogelijk is dit van een auto die het ongeval heeft proberen te ontwijken. De politie komt dan ook graag met deze bestuurder, die vanuit de richting van Franeker naar Harlingen reed, in contact. Ook andere getuigen worden gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Vanwege het ongeval was de N31 uren afgelosten. Het verkeer werd daarom omgeleid door de binnenstad van Harlingen. Dit zorgde voor veel vertraging en de politie moest dan ook daar het verkeer regelen.

Grote verkeerscontrole

TERWISPEL – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een grote verkeerscontrole uitgevoerd op de A7 nabij Terwispel. Daarbij werd samengewerkt met de Koninklijke Marechaussee, het KLPD, de Douane, RDW en handhavers van de gemeente Opsterland. De gehele verkeersstroom werd naar de controleplek geleid. Alle bestuurders werden gecontroleerd op het rijden onder invloed. Bij enige twijfel op het gebruik van drugs werd de drugshond van de douane ingezet. In totaal werden bij 706 bestuurders een blaasproef afgenomen. Ook werd het voertuig vervolgens gecontroleerd op onder andere technische gebreken. Tijdens de controle werden ruim 50 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere defecte verlichting, gladde banden, verlopen APK, onverzekerd rijden, overbelading, rijden zonder rijbewijs en overschrijding van de maximumsnelheid. Door het KLPD werden 20 vrachtwagens gecontroleerd. Hier werden twee bekeuringen uitgeschreven voor gladde banden en overbelading. Tijdens de verkeerscontrole werden twee aanhoudingen verricht. Bij één automobilist werd ruim 300 gram hennep aangetroffen. Hij werd hiervoor aangehouden en zijn auto werd voor nader onderzoek in beslag genomen. Daarnaast probeerde één automobilist de controle te ontvluchtten. Hij werd eveneens aangehouden. De man bleek te rijden met een ingevorderd rijbewijs. Van de bestuurder werd een bloedproef afgenomen. Het duo werd voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed

TERSCHELLING – De politie heeft vrijdagavond laat het rijbewijs van een 61-jarige automobilist uit Goingarijp ingevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De bestuurder werd betrapt bij West aan Zee. De automobilist werd overgebracht naar het politiebureau op het eiland voor een ademanalyse. Daar blies hij 1025 ug/l, goed voor een rijverbod en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Man aangehouden voor diefstal beeld

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Goudenregenstraat een 37-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een getuige had gezien dat de man een beeld bij een bloemenwinkel had gestolen. Vervolgens vertrok hij met beeld en al op de fiets. Agenten op mountainbikes wisten de Leeuwarder aan te houden. De man was nog in het bezit van het beeld. Dit werd in beslag genomen, maar ook een mes en de fiets van de man. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Beroving van man

DRACHTEN – De politie onderzoekt de beroving van een 58-jarige inwoner van Drachten. De man liep in de nacht van vrijdag op zaterdag over de Raai. Volgens eigen zeggen werd hij plotseling door een aantal mannen van achteren vastgepakt en naar de grond gewerkt. Zijn belagers gingen er vervolgens vandoor met zijn portemonnee en mobiele telefoon. Het slachtoffer liep naar huis en waarschuwde daar de politie. De Drachtster deed aangifte.

Stapper aangehouden voor mishandeling

SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in deKruizebroederstraat een 21-jarige inwoner van Oudorp (NH) aangehouden op verdenking van mishandeling. De stapper had eerder die nacht in een horecagelegenheid een meisje lastig gevallen. Vervolgens ontstond een handgemeen, waarbij de 21-jarige een andere stapper met een glas in zijn arm stak. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De portiers droegen de verdachte over aan de politie. Agenten brachten hem naar het politiebureau en daar werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Automobilist aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige automobilist aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. Surveillerende agenten zagen een auto met hoge snelheid over de Julianalaan rijden. Reden genoeg om achter het voertuig aan. In deKwelderstraat stopte de auto en de bestuurder wisselde van plaats met zijn passagier. De agenten zagen dit en aan de 24-jarige Leeuwarder, die inmiddels op de passagiersstoel was gaan zitten, werd gevraag om mee te werken aan blaasproef. Hij bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Omdat de man zich ook niet kon legitimeren werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 250 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Omdat de man al eerder was gepakt voor het rijden onder invloed van alcohol was zijn rijbewijs ongeldig verklaard. Tijdens de fouillering vonden de agenten een wikkel met cocaïne. De bestuurder werd voor nader onderzoek ingesloten.

Metaaldief aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend vroeg in deLangdeelstraat een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal. Een surveillerende agent zag een man met een aantal tassen uit een droge sloot komen. Hij sprak de man aan. In de tassen van de Leeuwarder zat allemaal metaal. Dit bleek bij een naastgelegen bedrijf vandaan te komen. De Leeuwarder werd aangehouden. Het metaal werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bron: [url]www.politie.nl/friesland[/url]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan