Politieberichten van zaterdag 16 juli

Politie rolt Hennepkwekerij op

BROEK- De politie heeft donderdagmiddag in een woning aan It Noard een inwerkingzijnde hennepkwekerij ontmanteld. Daarbij werden een 28-jarige vrouw uit Szczecin (P) en een 30-jarige inwoner van Bochum (D) aangehouden. De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor door een anonieme tip. In de woning werden 803 hennepplanten aangetroffen. De elektriciteit werd illegaal afgetapt. Beide verdachten werden voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau en daar voor verhoor ingesloten. De planten en elektrische apparatuur werden in beslag genomen en vernietigd.

Politie neemt fuiken in beslag

FRANEKER- De politie heeft 28 juni een onderzoek ingesteld naar een geval van visstroperij die plaatsvond in een tochtsloot aan de Getswerderweg. Een oplettende politieman zag in zijn vrije tijd tien fuiken in het water staan. Tijdens het onderzoek kwamen twee verdachten, een 50 en een 76-jarige inwoner van Franeker, in beeld. Beide mannen melden zich op verzoek van de agenten aan het politiebureau. Daar werden de beide stropers gehoord en werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt. De tien fuiken werden door de politie in beslag genomen.

Auto gestolen

HALLUM- De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe personenauto met witte velgen van het merk Suzuki , type Swit 1.3 en voorzien van het kenteken TX-BT-55. De auto werd in de nacht van donderdag op vrijdag weggenomen van een erf aan de Tsjotter. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Hallum, deed aangifte.

Aanhangwagen met vakantiespullen gestolen

LEKKUM- De politie onderzoekt de diefstal van een aanhangwagen met daarop vakantie -en kampeerbenodigdheden. De eigenaar, een 53-jarige inwoner van Lekkum, had zijn aanhangwagen voor de vakantie klaar staan en volgeladen achter zijn auto gekoppeld. Toen hij vrijdagmorgen bij zijn auto kwam, bleek de aanhangwagen weg te zijn. De diefstal moet volgens het onderzoek in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 04.30uur en 06.30 uur hebben plaatsgevonden. De eigenaar deed aangifte. De aanhangwagen heeft de volgende kenmerken:
Bruin van kleur.
Lengte 1.00 m. bij 1.50 m.
Stalenconstructie.
Op de bovenzijde zit een klep met daarop een imperiaal van 25 cm hoog.
De imperiaal is aan de bovenzijde roestig.
Gele sticker.
Voorzien van het kenteken 03-ND-VH
Mocht u de aanhangwagen aantreffen, bel dan direct met 0900-8844. Mocht u de aanhangwagen achter een andere auto zien rijden, bel dan bij een heterdaadsituatie direct met 1-1-2.

Politie lost vernielingen op

HEERENVEEN- De politie heeft een aantal vernielingen opgelost die bij een bedrijf aan de Jousterweg plaatsvonden in de periode van 1 tot en met 7 juni. Daar werden bij een leegstaand pand de muren beklad met graffiti. Daarnaast werden 40 tot 50 ruiten van het leegstaande gebouw door vandalen vernield. De eigenaar deed aangifte. Direct stelde de politie een onderzoek in waarin al snel de verdachten van 15, 15, 15, en 16 jaar, allen inwoners van Heerenveen, in beeld kwamen. Dit kwam mede dankzij tips via [url]www.dadergezocht.nl[/url] Alle vier verdachten werden aangehouden en verhoord op het politiebureau. Tegen alle vier verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich voor de kinderrechter moeten verantwoorden.

Sloep gestolen

HEERENVEEN- De politie onderzoekt de diefstal van sloep die achter een woning aan Het Meer op het droge lag. In de nacht van de donderdag op vrijdag werd het vaartuig door onbekenden weggenomen. De sloep heeft een lengte van 4 a 5 meter en is wit van kleur. De eigenaar, een 60-jarige inwoner van Heerenveen, deed aangifte.

Onderzoek naar twee inbraken

WEST-TERSCHELLING- De politie onderzoekt een tweetal inbraken die in de nacht van woensdag op donderdag en in de nacht van donderdag op vrijdag plaatsvonden. Bij een bedrijf aan de Nieuwe Dijk werd door een raam te forceren ingebroken. Hier werd geprobeerd een kluis open te breken. Een nacht later was een restaurant aan de Hoofdweg het doelwit van de inbrekers. Hier werd een deur geforceerd waarna men uit dit bedrijf een geldbedrag buit maakte. Een 31-jarige inwoner van Haarlem en een 46-jarige inwoner van West-Terschelling deden aangifte.

Openbaar Ministerie en politie controleren op drugs bij veerterminal Harlingen

HARLINGEN- Politie Fryslân en het Openbaar Ministerie Leeuwarden en medewerkers van de Raad van de Kinderbescherming hebben vrijdag 15 juli 2011 in en rondom de veerterminal in de haven van Harlingen een controle gehouden op het bezit van soft- en harddrugs. Alle passagiers die vrijdag naar Vlieland en Terschelling afreisden, zijn gecontroleerd door passieve speurhonden. Het OM heeft de zaken ter plekke afgedaan door overtreders direct een transactie te laten betalen. Deze preventieve actie is specifiek gericht op de toeristen, die op eilanden overlast veroorzaken door drugsgebruik. Het OM en de politie wil met deze actie het signaal afgeven dat drugsoverlast op de eilanden niet wordt getolereerd. Bij de actie werden 26 personen aangehouden die een gebruikershoeveelheid of meer softdrugs in hun bezit hadden. Van die 26 verdachten waren 15 personen minderjarig. Een van de minderjarige verdachten droeg een verboden wapen bij zich (ploertendoder). Deze werd in beslaggenomen en de verdachte kreeg daarvoor proces-verbaal.
In totaal heeft het OM aan acht minderjarige verdachten een transactie aangeboden. In de andere zaken van de minderjarige verdachten wordt proces-verbaal ingestuurd naar het OM. Een volwassene verdachte had 45 gram softdrugs in zijn slaapzak verstopt. De zaken van de meerderjarige verdachten zijn afgedaan met een politiesepot. De aangetroffen gebruikershoeveelheden bleven onder de marge wat is gedoogd. Alle aangetroffen drugs werd in beslaggenomen en vernietigd.

Dieven in gestolen auto stelen scheermesjes

STIENS- De politie heeft vrijdagmiddag op de Langebuorren een onderzoek ingesteld naar een winkeldiefstal. Uit een winkel werden met behulp van een geprepareerde tas een tiental scheermesjes weggenomen. Na hun daad stapten beide verdachten in een donker blauwe personenauto van het merk SUBARU, type VIVIO met het kenteken GT-XJ-03. Oplettende getuigen noteerden het kenteken en belden via 1-1-2 de politie. Uit onderzoek bleek dat de blauwe auto van diefstal afkomstig was. Een onderzoek in de omgeving leverde niets op. De eigenaar deed aangifte. Mocht u de auto zien rijden bel dan direct via 1-1-2 de politie. Geef aan de politie door het aantal inzittenden van de auto, signalementen, plaats, tijdstip en rijrichting. Onderneem zelf geen actie.

Man aangehouden voor diefstal mobiele telefoon

AUGUSTINUSGA- De politie heeft vrijdagmiddag een 41-jarige inwoner van Baborow (P) aangehouden op verdenking van diefstal van een mobiele telefoon. De man was met zijn auto betrokken bij een aanrijding op de Uterwei. Toen hij met zijn mobiele telefoon zijn vrienden wilde bellen, bleek zijn telefoonbatterij leeg te zijn. De agenten wezen de man op een telefoon die in de auto lag. Toen de agenten deze aan hem gaven, wist hij hiermee niet mee om gaan waarna de man nerveus werd. De agenten pakten de telefoon om de man de helpende hand te bieden. In de telefooncontacten bleek dat deze alleen maar Friese en andere Nederlandse contacten bevatten. Toen een agent het telefoonnummer “heit” belde, kreeg hij de vader van de eigenaar aan de telefoon aan de lijn. Deze vertelde dat de telefoon van zijn zoon was en zojuist was gestolen bij een garagebedrijf in Augustinusga. De 16-jarige eigenaar, een inwoner van Oudwoude, deed aangifte. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het politiebureau.

Aangiften van mishandeling

SNEEK/HEERENVEEN- De politie onderzoekt een tweetal zaken van mishandeling die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvonden. In Sneek op de Thomas Zandstraat werd vrijdagavond om 23.00 uur een 51-jarige inwoner van Sneek zodanig mishandeld dat hij per ambulance moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. Rond middernacht werd een 59-jarige inwoner van Heerenveen op de Herenwal zonder enige aanleiding door een bestuurder van een personenauto geslagen waarna de verdachte wegreed. Beide slachtoffers deden aangifte.

Man aangehouden voor bedreiging

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Mockemastate een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en belediging. Agenten waren gebeld om te bemiddelen bij een ruzie die tijdens een feestje was ontstaan. Eenmaal ter plaatse wilde de verdachte weer ruzie maken met andere personen. Toen de agenten de man vroegen om weg te gaan, begon hij zijn agressie tegen de agenten uitten. Daarbij bedreigde en beledigde hij de agenten. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Auto en rijbewijs kwijt na snelheidsovertreding

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de auto in beslag genomen en het rijbewijs ingevorderd van een 49-jarige inwoner van Terherne. Agenten constateerden met de lasergun op de Overijsselseweg een snelheid van 185 kilometer per uur daar waar 80 kilometer per uur is toegestaan. Toen zij de bestuurder staande hielden, bleek hij ook nog alcohol te hebben gedronken. Hij moest zijn rijbewijs en auto inleveren. Op de ademanalyse op het politiebureau blies hij 360 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Daarnaast kreeg hij nog een rijverbod van 3 uur.

Plakker pleegt verzet

HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagavond een 42-jarige inwoner van Nieuwehorne aangehouden voor vernieling en voor verzet. Een politieambtenaar zag op haar vrije avond dat de man illegaal posters aan plakken was op objecten aan de Abe Lenstraboulevard. De politie was alert op de plakker omdat deze sinds enkele weken actief in de gemeente Heerenveen was en illegaal deze posters op gebouwen en objecten plakte. Toen zij de man aansprak reageerde deze agressief en ging er vervolgens op zijn fiets er vandoor waarna de politieambtenaar haar collega’s inlichtte. Door een goed signalement en rijrichting door te geven kon de man in de Mincklerstraat, terwijl hij opnieuw een poster op een pilaar plakte, worden aangehouden. Tijdens de aanhouding verzette de verdachte man zich hevig. De man werd vervolgens in de boeien geslagen en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. De posters werden in beslag genomen.

Rijbewijs kwijt na snelheidovertreding

HEERENVEEN- De politie heeft vrijdagavond op de A7 ter hoogte van Oranjewoud bij de wegwerkzaamheden aldaar, het rijbewijs van een 43-jarige inwoner van Leeuwarden ingevorderd. Een motoragent constateerde dat de man 165 kilometer per uur reed daar waar 90 kilometer per uur is toegestaan. De man moest zijn rijbewijs inleveren en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Vervelende man aangehouden

JOURE- De politie heeft vrijdagavond op de Sewei een 30-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking gevaar en hinder veroorzaken op de openbare weg en voor openbare dronkenschap. De man die als passagier in een auto zat waarvan de bestuurder door de agenten moest worden gecontroleerd, stapte uit de auto en stapte in de een politieauto waar hij zich vervelende gedroeg. De man liep vervolgens de weg op waarna in het midden van de weg ging staan waarbij hij gevaar veroorzaakte.. Toen de agenten de man enkele waarschuwingen hadden gegeven en niet wilde luisteren, werd hij aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau. Daar werd proces-verbaal tegen de vervelende man opgemaakt.

Veel schade bij containerbrand

LEEUWARDEN- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een onderzoek ingesteld naar een vermoedelijke brandstichting die plaatsvond in de Oeverdwarsstraat. Rond 02.00 uur kwam via 1-1-2 een melding van een containerbrand bij de brandweer en politie binnen. Hierbij bleek dat ook de tuinschutting en een garage in brand was gevlogen. Ook een deel van een pui raakte door de brand beschadigd. De brandweer kreeg de brand vrij snel onder controle voordat deze een woonhuis in vlammen zette. Tijdens het onderzoek in de omgeving kwam de brandstichter helaas niet in beeld. Toch hoopt de politie dat buurtbewoners of andere voorbijgangers iets gezien hebben. Zij kunnen de politie bellen via 0900-8844. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Bekeuring voor baldadigheid

MIDSLAND- De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Westerburen een 18, 18 en een 19-jarige inwoner van Enschede proces-verbaal gegeven voor vernieling. De jongens hadden een verkeersspiegel vernield wat gezien was door een getuige. Deze belde de politie waarna de jongens werden aangehouden en overgebracht naar politiebureau waar proces-verbaal tegen hen werd opgemaakt. De daders willen de aangerichte de schade betalen.

Fryslân: alcohol in het verkeer

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij werd in één geval zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 00:45 uur, Twijzel , Boppelannen, een 36-jarige automobilist uit Twijzelerheid, 710 ugl.
Zaterdag, 01.27 uur, Lemmer, de Tuinstraat, een 32-jarige inwoner van Lemmer reed zonder rijbewijs, hij blies op de ademanalyse 440 ug/l

Winkeldieven met kinderen aangehouden voor strooptocht

DRACHTEN- De politie heeft vrijdagmiddag op de Zuiderbuurt drie vrouwen, een 17 en een 19-jarige inwoonster van Almere en een 30-jarige inwoonster van Drachten op verdenking van winkeldiefstal aangehouden Het trio wisselde in een babywinkel aan De Zwaai het onderstel van hun oude buggy om voor het onderstel van een in de winkel te koop staande nieuwe buggy. In de buggy lag een kleine baby. Een oplettende winkelmedewerkster zag dat de vrouwen de diefstal pleegden. Na hun daad verlieten de verdachten de winkel. De medewerkster volgde de verdachten en belde direct via 1-1-2 de politie. Die kon de drie winkeldieven in een schoenenwinkel aan de Zuiderbuurt op heterdaad aanhouden. De verdachten, de baby en een klein jongetje ( leeftijd onbekend) werden voor nader onderzoek werden overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het onderzoek troffen de agenten in de buggy acht paar nieuwe schoenen aan. Daarnaast werden in de tassen van de vrouwen nog kleding en make-up aangetroffen die van diefstal afkomstig waren. Alle gestolen goederen werden door de politie in beslaggenomen. De 19 en 30-jarige verdachte werden door Hulpofficier van justitie in verzekeringgesteld. De 17-jarige verdachte werd na verhoor heengezonden. Het jongetje en de baby werden door de politie aan de familie overgedragen. Een 52-jarige inwoonster van Drachten deed aangifte.

112Fryslan