Politieberichten vrijdag 15 januari 07.00 uur t/m zaterdag 16 januari 11.00 uur.

Grou: politie onderzoekt inbraak in winkel
De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan het Halbertsmaplein. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de winkel werd een tas met daarin een fotocamera en bijbehorende apparatuur weggenomen. Ook werd de kassalade meegenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 59-jarige inwoner van Warten aangifte.

Buitenpost: inbraak in horecagelegenheid
De politie onderzoekt een inbraak in een horecagelegenheid aan de Kerkstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. Eenmaal werden onder andere de gokkasten opengebroken. Er werd een geldbedrag weggenomen. Namens het gedupeerde horecabedrijf deed een 43-jarige inwoner van Kollumerzwaag aangifte. De technische recherche heeft inmiddels sporenonderzoek verricht. De politie komt graat in contact met getuigen van deze inbraak. De toegangsdeur is met grof geweld opengebroken en wellicht hebben mensen dit gehoord of gezien. Als u informatie heeft over deze inbraak dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft vrijdagmiddag op de Camminghaburg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 49-jarige automobiliste uit Leeuwarden gewond raakte. Door nog onbekende oorzaak raakte de vrouw met haar auto van de weg. Ze kwam uiteindelijk met haar voertuig tegen een boom tot stilstand. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in stad.

Dronrijp: man gewond na bedrijfsongeval
De politie heeft vrijdagochtend de brandweer en de ambulancedienst geassisteerd. In een fabriek aan It Heech was een 44-jarige inwoner van Steenwijk tijdens werkzaamheden klem komen te zitten tussen een lopende band. Het slachtoffer werd door de brandweer uit zijn benaderde positie gehaald. Vervolgens werd de 44-jarige man per ambulance met letsel aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Bolsward: politie onderzoekt brand in woning
De politie onderzoekt een brand in een woning aan de Marwertflat. Door nog onbekende oorzaak was er brand ontstaan in de wasmachine. Toen de bewoner vrijdag aan het einde van de middag thuis kwam, stond de gang vol water en de berging vol met rook. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De woning liep veel rook- en waterschade op. De bewoner wordt de komende periode elders opgevangen. De technische recherche stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Waldwei N31: politie vordert rijbewijs in na forse snelheidsovertreding
De politie heeft vrijdagavond net voor Leeuwarden het rijbewijs van een 43-jarige automobilist uit Nieuw Roden ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde op de Waldwei met hoge snelheid een opvallende politieauto. De agenten besloten om het voertuig te volgen. Uiteindelijk werd een gemiddelde snelheid van 153 kilometer per uur geconstateerd. Terwijl op de Waldwei 100 kilometer per uur is toegestaan. Daarnaast reed de bestuurder een tijd onnodig links. Net voor Leeuwarden kreeg de bestuurder een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er tegen de man proces-verbaal opgemaakt.

Wijnaldum: brand in woning
De politie heeft vrijdagavond samen met de bewoners een aantal dieren en een groot aantal waardevolle spullen uit de woning gehaald. In een computerkamer was namelijk door nog onbekende oorzaak brand ontstaan. De agenten waren snel ter plaatse en in afwachting van de brandweer werden daarom de dieren en de waardevolle spullen uit de woning gehaald. De brandweer had het vuur snel onder controle. De woning liep wel veel rook- en waterschade op. Eén agent werd ter plaatse onderzocht door het ambulancepersoneel. Dit omdat hij rook had binnen gekregen. Een opname in het ziekenhuis was niet nodig.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen van mishandeling buschauffeur
De politie zoekt getuigen van de mishandeling van een 40-jarige buschauffeur uit Leeuwarden. De man reed vrijdagavond omstreeks 19.45 uur met zijn stadsbus over de Groeneweg. Via een geopend raam werd er een sneeuwbal de bus ingegooid. De chauffeur sprak de jongen aan die de sneeuwbal had gegooid. De jongen kwam naar de bus en de chauffeur opende de deur. Meteen hierop stormde de dader naar binnen en viel de 40-jarige man aan. Het slachtoffer kon de sneeuwballengooier naar buiten werken, maar werd daar door nog drie andere jongens aangevallen. De Leeuwarder werd geslagen en geschopt en hij liep dan ook letsel op aan zijn pols en knie. De hevig geschrokken chauffeur stapte in zijn bus en reed vervolgens door naar het busstation. Hier werd de politie gewaarschuwd. Omdat er een goed signalement werd doorgegeven, besloot de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie te starten. Samen met de politie keken ruim 500 deelnemers uit naar de vier daders. Vanuit het centrum belden diverse deelnemers met informatie. De politie controleerde een aantal jongeren, maar geen één van hen had iets te maken met de mishandeling. Ook gingen de gingen de agenten nog met de chauffeur door het centrum. De vier werden helaas niet meer aangetroffen. De politie komt dan ook graag in contact getuigen. De stadsbus heeft midden op de Groeneweg een tijd stilgestaan en dit moet wel zijn opgevallen.

Signalement van de(hoofd)dader:
[ul][li]Blanke jongen. [/li]
[li]15-16 jaar oud.[/li]
[li]Donker en/of bruin haar. [/li]
[li]Gewatteerde donkere jas. [/li]
[li]Lichte spijkerbroek.[/li][/ul]

Signalement overige daders:
[ul][li]Blanke jongens. [/li]
[li]15-16 jaar oud. [/li]
[li]Donkere jassen met capuchon waarvan één met bontkraag. [/li]
[li]Spijkerbroeken [/li]
[li]Twee jongens droegen een baseball cap. [/li]
[li]Eén jongen met witte leren schoenen. [/li]
[li]En één van deze jongens had een Aziatisch/chinees uiterlijk.[/li][/ul]

Hebt u informatie over deze mishandeling? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.

Franeker: politie houdt twee verdachten aan na zware mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag twee inwoners van Franeker van 19 en 20 jaar aangehouden op verdenking van zware mishandeling. Vrijdagavond werd een 40-jarige inwoner van Franeker voor zijn woning aan It Ankerplak geslagen, mogelijk met een knuppel. De man liep daarbij ernstig letsel op zijn hoofd. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Later die avond werd, gezien de ernst van de verwondingen, besloten om 40-jarige Franeker per ambulance over te brengen naar het UMCG in Groningen. De politie stelde ter plaatse een onderzoek in en daarbij werd gesproken met een aantal getuigen. Op basis van het onderzoek konden later die nacht de twee verdachten in de stad de verdachten worden aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt wildplasser aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 38-jarige inwoner van Drachten aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man wildplassen. Hierop schreven de agenten een bekeuring uit. De Drachtster kon zich echter niet legitimeren. Toen hij ondanks diverse verzoeken weigerde zijn adres te geven, werd hij aangehouden. Na een korte worsteling werd de man geboeid. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie verdachten na bedreiging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 36-jarige inwoner van Lelystad aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had een sneeuwbal tegen de autoruit van toezichthouders van de gemeente gegooid. De toezichthouders gingen met de man in gesprek. Daarbij bedreigde de 36-jarige man de twee toezichthouders ernstig. De politie werd gewaarschuwd en de man werd dan ook aangehouden. Tijdens de fouillering vonden de agenten een stanleymes in de kleding van de man. Het mes werd in beslag genomen. De verdachten werd voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Op twee plaatsen in de provincie werden grote alcoholcontroles gehouden. In de gemeenten Harlingen en Franekeradeel werden 583 automobilisten gecontroleerd en in Leeuwarden werden 450 automobilisten gecontroleerd. Tijdens de grote controle in Leeuwarden werden door medewerkers van de campagne ‘Nuchtere Fries’ flyers, t-shirts en flesjes water uitgedeeld.

Al deze alcoholcontroles in de provincie resulteerden in 20 processen-verbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdagavond, 22. 45 uur, Zeeweg in Harlingen, een 49-jarige automobilist uit Harlinge, 970 ug/l.[/li]
[li]Vrijdagavond, 22.55 uur, Hearewei in Pietersbierum, een 42-jarige automobilist uit Harlingen, 785 ug/l.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 00.05 uur, Coopmansstraat in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 755 ug/l. De man negeerde tijdens de alcoholcontrole een stopteken. Uiteindelijk botste hij met zijn auto tegen een lantaarnpaal en kon toen niet meer verder rijden.[/li]
[li]Zaterdagochtend, 04.00 uur, Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden, een 22-jarige beginnende bestuurder uit Leeuwarden, 670 ug/l. De man was op een rotonde met zijn auto rechtdoor gereden. Zijn auto raakte daarbij zwaar beschadigd, er brak onder andere één van de wielen af.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan