Politieberichten van zaterdag 16 april.

Koperen kabel weggenomen
DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een diefstal vanaf een terrein van een bedrijf op De Giek welke vermoedelijk werd gepleegd tussen donderdagavond 18.00 uur en vrijdagochtend 06.00 uur. Van het terrein werd bijna 500 meter elektrakabel met een koperen kern weggenomen. Een 45-jarige man uit Dokkum deed aangifte.

Vernieling door graffiti
DRACHTEN – De politie heeft vrijdagochtend omstreeks 10.15 uur op de Van Haersmasingel een 15-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van het plegen van een vernieling. Een getuige zag dat de jongen graffiti aanbracht op de muur van een buurthuis aan de Alferhof en belde via 1-1-2 de politie. Op aanwijzing van deze getuige die de 15-jarige was gevolgd, konden de agenten de jongen aanhouden. Hij was in het bezit van twee spuitbussen verf. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau welke hij na verhoor weer mocht verlaten. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt.

Fietsster gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 16.02 uur een aanrijding op de Snekertrekweg afgehandeld waarbij een 84-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw was door nog onbekende oorzaak in botsing gekomen met een 39-jarige snorfietser uit Leeuwarden. Uit onderzoek bleek dat de snorfiets waarop de man reed als verduisterd in de politiesystemen stond. Hierop werd de Leeuwarder werd op verdenking van verduistering en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. De 84-jarige werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Automobilist gewond na aanrijding
SUMAR – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 12.50 uur een aanrijding op de Van Harinxmaweg afgehandeld waarbij een 29-jarige automobilist uit Gorredijk gewond raakte. De bestuurder kwam uit de richting van Sumar en werd van achteren aangereden door een 69-jarige automobilist uit Wergea die hem te laat opmerkte. De 29-jarige werd met nekklachten per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Burgernetactie na inbraak woning
SNEEK – De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Oppenhuizerweg welke omstreeks 16.54 uur gepleegd werd. De 28-jarige bewoonster had een paar minuten haar woning verlaten en daarbij vergeten de deur op slot te doen. Toen zij terug kwam zag zij een man uit haar woning komen en belde hierop direct de politie via 1-1-2. Zij gaf hierbij een duidelijk signalement op waarna de Meldkamer Fryslân een Burgernetactie opstartte. Ter plaatse gekomen agenten troffen de verdachte niet meer aan en uit de woning bleek een fotocamera te zijn weggenomen. De bewoonster deed aangifte.

Bromfietser gewond na aanrijding
KOLLUMERZWAAG – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 16.45 uur een aanrijding op de Foarwei afgehandeld waarbij een 16-jarige bromfietser gewond raakte. Een 37-jarige automobilist uit Sterrebeek (België) reed in de richting van Veenklooster en wilde de paralelweg oprijden. Daarbij zag hij de bromfietser over het hoofd met een aanrijding tot gevolg. De 16-jarige werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Fietser gewond na aanrijding
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag omstreeks 17.55 uur een aanrijding op het Hoeksterend afgehandeld waarbij een 63-jarige fietser uit Leeuwarden gewond raakte. De man wilde een scootmobiel die bestuurd werd door een 58-jarige inwoner van Leeuwarden inhalen toen deze plotseling uitweek naar links. De fietser kon de scootmobiel niet meer ontwijken waarna een aanrijding volgde. De 63-jarige werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Man aangehouden voor alcohol drinken op de openbare weg
BUITENPOST – De politie heeft vrijdagavond in de Kerkstraat een 18-jarige inwoner van Dokkum aangehouden op verdenking van alcohol drinken op de openbare weg en openbare dronkenschap. Toen de agenten vroegen om zijn legitimatiebewijs, weigerde de Dokkumer zich te legitimeren. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vernieling
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond in de Marijkestraat een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de man een ruit vernielde van een leegstaande woning en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Toen de agenten ter plaatse kwamen stond de Leeuwarder nog bij de woning. Hij had bloed op zijn handen en kon zich niet legitimeren. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Aangehouden voor opgeven valse naam
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagavond op de Atalantastraat een 21-jarige inwoner van Houten aangehouden op verdenking van het opgeven van een valse naam en het zich niet kunnen legitimeren. Een getuige had gezien dat een groepje zich op straat vervelend gedroeg en dat de 21-jarige tegen de gevel van een tankstation plaste en belde hierop de politie. Op aanwijzing van de getuige troffen zij de Houtenaar die vervolgens een valse naam opgaf aan de agenten. Omdat hij zich ook niet kon legitimeren werd hij aangehouden en voor verhoor ingesloten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak in woning
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Oenemastate welke vermoedelijk vrijdagavond werd gepleegd (tijdstippen onbekend). Men kwam binnen na het forceren van de achterdeur waarna geld en paspoorten werden weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Man aangehouden voor mishandeling
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Kruizebroederstraat een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. Het personeel van een horecagelegenheid zagen dat de Sneker in de toiletten drugs gebruikte en belde hierop de politie. In afwachting van de agenten sloeg de Sneker één van de personeelsleden tegen het hoofd. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de 18-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanhouding voor niet voldoen aan bevel of vordering
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelesteeg een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering. Agenten waren ter plaatse gekomen omdat een man (gegevens onbekend) vanwege een collectief horecaverbod uit een horecagelegenheid werd verwijderd. De Leeuwarder bemoeide zich ermee en weigerde te vertrekken nadat de agenten hem dat meerdere malen hadden gevraagd. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor vandalisme en mishandeling
FRANEKER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op It Ankerplak een 22-jarige inwoner van Franeker aangehouden op verdenking van vandalisme en mishandeling van agenten. Agenten waren ter plaatse gekomen naar aanleiding van een melding van een vechtpartij. Op straat troffen zij een aantal personen aan die onder invloed van alcohol waren. In een woning spraken zij met een 32-jarige man die verklaarde dat de 22-jarige een bierfles tegen de ruit van de woning had gegooid waarna deze kapot was gegaan. Terwijl de agenten in de woning waren gooide de 22-jarige wederom een bierfles tegen een raam waarachter de agenten stonden. Zij kregen hierdoor glas op zich. Hierop werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de Franeker werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor verstoren openbare orde
DRACHTEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 18-jarige inwoner van Arnhem aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Agenten zagen dat de man zich bij de ingang van een horecagelegenheid vervelend gedroeg en spraken hem hierop aan. Het was duidelijk dat man onder invloed van alcohol verkeerde en hij weigerde zich te legitimeren. Vervolgens nam hij een dreigende houding aan richting de agenten waarop hij werd aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.

Twee mannen aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23- en 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Surveillerende agenten zagen dat er een vechtpartij gaande was in een horecagelegenheid en zag dat de 28-jarige een andere man sloeg. Na onderzoek bleek dat de beide Leeuwarders een 25- en een 27-jarige man uit Leeuwarden hadden mishandeld. De aanleiding van de mishandeling is nog onbekend. De twee slachtoffers deden aangifte.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie op het rijden onder invloed gecontroleerd. Daarbij werd viermaal het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd. Het gaat om de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip, plaats, bestuurder, aantal ug/l en eventuele bijzonderheden):

[bullets]18.40 uur, Archipelweg in Leeuwarden, 37-jarige bromfietser uit Leeuwarden, 970 ug/l, hij viel op omdat hij geen helm droeg;
01.03 uur, Noarder Statjonsstrjitte in De Westereen, 51-jarige bromfietser uit Twijzelerheide, 870 ug/l;
01.05 uur, De Warring in Heerenveen, 38-jarige automobilist uit Kimswerd, 875 ug/l;
02.16 uur, Nieuweweg in Leeuwarden, 37-jarige snorfietser uit Leeuwarden (beginnend bestuurder), 865 ug/l, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden die achterop zat werd aangehouden voor het niet voldoen van bevel of vordering omdat hij zich vervelend gedroeg door zich ermee te willen bemoeien.[/bullets]

112Fryslan