Politieberichten van zaterdag 15 mei.

Inbraak in winkel
DROGEHAM – De politie onderzoekt een inbraak in een winkel aan De Buorren. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Vervolgens werden er enkele mobiele telefoons en camera’s weggenomen. Namens het gedupeerde winkelbedrijf deed een 37-jarige inwoner van Drogeham aangifte.

Omstanders hinderen hulpdiensten
JUBBEGA – Een grote groep omstanders, waarvan een aantal dronken, hebben het de hulpdiensten vrijdagavond erg lastig gemaakt. Op de Jelle van Damweg lag een 19-jarige jongen bewusteloos op straat. Na een ruzie had het slachtoffer klappen gekregen en daardoor verloor hij zijn bewustzijn. Het personeel van de ambulance arriveerde als eerste op de plaats van het incident. Er werd begonnen met het verlenen van eerste hulp. Direct kwam er een grote groep om de ambulance heen staan. Toen de agenten arriveerden bestond de groep uit minimaal 50 personen. De 19-jarige jongen lag inmiddels in de ambulance. Het personeel besloot om de ambulance een stuk verderop neer te zetten omdat dronken omstanders het werk hinderden. De agenten hadden ondertussen achterhaald wie de klap had gegeven. De man, leeftijd onbekend, werd aangehouden en in de politieauto geplaatst. Wederom begonnen omstanders vervelend te doen. Ze werd de doorgang geblokkeerd en er werd geprobeerd om de man uit de politieauto te trekken. Pas na het nodige duw- en trekwerk konden de agenten met de verdachte vertrekken. In het ziekenhuis bleek dat het slachtoffer geen aangifte wilde doen. De man die was aangehouden werd dan ook weer in vrijheid gesteld.

Dankzij getuige twee aanhoudingen
DRACHTEN – De politie heeft dankzij een oplettende getuige een 17-jarige inwoner van Marum en een 18-jarige inwoner van Drachten kunnen aanhouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De getuige werd in de nacht van vrijdag op zaterdag wakker van een harde knal. De man zag in de Meerkoetstraat drie jongens lopen. Eén van hen gooide een bierflesje tegen een auto. Vervolgens werden er drie containers omgegooid. Reden voor de getuige om direct via 1-1-2 de politie te waarschuwen. Twee van de drie jongens werden door de agenten achterhaald en aangehouden. De derde werd niet meer aangetroffen. De twee werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De kans bestaat dat er in de straat nog meer vernielingen zijn gepleegd. In het donker was dat echter lastig vast te stellen.

Twee verdachten aangehouden
LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 28-jarige inwoner van Leeuwarden en een 31-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen goederen. De mannen vanaf de Emmakade vuilniszakken op een afgemeerd schip gegooid. Getuigen hoorden een harde klap en gingen kijken. Ze zagen nog net enkele personen weglopen. Eén van de getuigen ging er achteraan. Hij sprak de mannen aan en één hen reageerde zeer agressief. De politie werd gewaarschuwd en de agenten gingen zoeken naar de daders. In een horecagelegenheid werden de twee aangetroffen. Op aanwijzing van getuigen werden ze aangehouden. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens de fouillering van de twee vonden de agenten bij beide mannen een kleine hoeveelheid harddrugs. De drugs werden in beslag genomen.

Verdachte aangehouden na openlijk geweld
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Nieuwestad een 22-jarige inwoner van Witmarssum aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen. Eerder die nacht kregen surveillerende agenten een melding dat er op het Mata Hariplein werd gevochten. Op het Oldehoofsterkerkhof werden twee Leeuwarders van 19 en 22 jaar aangetroffen. Het duo vertelde te zijn geslagen door meerdere personen. Beide mannen hadden daarbij letsel opgelopen. In eerste instantie werden er geen daders gevonden. Later die nacht kregen de agenten een melding dat de slachtoffers één van de daders zag lopen op de Nieuwestad. Hier werd de 22-jarige op aanwijzing van de slachtoffers aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Bewoonster staat oog in oog met inbreker
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Manon de Bercystraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de 47-jarige bewoonster wakker van gerommel in de woonkamer. De vrouw verliet haar bed en liep naar de trap. Daar stond ze plotseling oog in oog met een inbreker. Bij het zien van de vrouw ging de nog onbekende man er direct vandoor. Uit de woning werden onder andere een portemonnee en iPod weggenomen. De vrouw deed aangifte. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Gestolen auto snel teruggevonden
LEEUWARDEN- De politie heeft een auto, die bij buit was gemaakt bij een woninginbraak, diezelfde nacht nog teruggevonden. In de nacht van vrijdag op zaterdag was er ingebroken in een woning aan de Gealanden. Hierbij werden onder andere de auto sleutels gestolen. Met deze sleutels kon de auto, die voor de woning stond, mee worden genomen. Later die nacht vonden agenten de auto terug op het spoor nabij Achter de Hoven. De auto werd voor sporenonderzoek in beslag genomen. De 57-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Brand in centrale hal van flat
LEEUWARDEN – De politie onderzoekt een brand in de centrale hal van een flat aan de Telemannstraat. In de nacht van vrijdag op zaterdag kregen de hulpdiensten een melding dat de hal vol rook stond en dat de rook ook bij een aantal woningen naar binnen was gegaan. De politie en de brandweer waren snel ter plaatse. Direct werd begonnen om de bewoners in veiligheid te brengen. Van een aantal woningen werden de deuren opengebroken door de brandweer om te kijken of er echt niemand meer thuis was. Enkele bewoners werden door het ambulancepersoneel nagekeken omdat ze rook binnen hadden gekregen. De brandweer had ondertussen het vuur geblust. Het ging om een grote hoeveelheid kranten die vlam hadden gevat. Na de bluswerkzaamheden en het nodige ventileren konden de bewoners weer terug naar hun woningen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Dronken man verstoort nachtrust
WEST TERSCHELING – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 37-jarige inwoner van Almere een bekeuring gegeven voor openbare dronkenschap. Twee gasten van een resort aan deBurgemeester van Heusdenweg waren wakker geworden omdat er een onbekende man op de ruiten stond te slaan. Omdat hij niet weg wilde gaan, werd via 1-1-2 de politie gewaarschuwd. Een agent ging ter plaatse en al snel werd de 37-jarige man aangetroffen. De man begreep niet waarom de deur van het betreffende appartement niet werd opengedaan. Hij was echt in de veronderstelling dat hij daar samen met vrienden sliep. De 37-jarige was dronken en na een gesprek bleek dat de man elders op het eiland verbleef. De agent bracht vervolgens de man uit Almere naar zijn hotel. Voordat hij kon gaan slapen, kreeg hij nog wel een bekeuring voor openbare dronkenschap.

Alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag in de gehele provincie op het gebruik van alcohol in het verkeer gecontroleerd. Zo werden er controles uitgevoerd tijdens evenementen in Lemmer en op Terschelling. Maar er werden ook reguliere controles uigevoerd. In twee gevallen was zoveel gedronken dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof het volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

[bullets]Vrijdag, 22.40 uur, Feansterdyk in Earnewâld, een 25-jarige automobilist uit Noardburgum, 575 ug/l.
Zaterdag, Weaze in Leeuwarden, een 27-jarige automobilist uit Roemenië. De man was met zijn auto op een aantal personen ingereden. Vervolgens kreeg de bestuurder een stopteken van twee agenten op de fiets. Hij negeerde dit en reed door. De agenten gingen achter de auto aan en riepen diverse keren dat de bestuurder moest stoppen. Dit kon omdat de Roemeen de ruiten van zijn bestelauto had geopend. Op het Blokhuisplein stopte de man en hij werd vervolgens aangehouden. De bestuurder weigerde een ademanalyse. Gezien de strafbare feiten die de automobilist had gepleegd, werd besloten om hem voor nader onderzoek in te sluiten.[/bullets]

112Fryslan