Politieberichten van zaterdag 15 januari.

Vier auto-inbraken
LEMMER – De politie onderzoekt vier auto-inbraken in Lemmer. In de nacht van donderdag op vrijdag werden op de Steenloper en de Zandloper vier auto’s open gebroken. Uit de voertuigen werden vervolgens kostbaarheden, zoals een laptop en navigatiesystemen, gestolen. De eigenaren deden aangifte. De politie adviseert wederom om geen kostbaarheden achter te laten in geparkeerde auto’s.

Man aangehouden voor bedreiging
JOURE – De politie heeft vrijdagochtend in een woning Op De Bouwen een 28-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van bedreiging. De man had eerder die ochtend een buurtgenoot met een boksbeugel bedreigd na een conflict over vuilnis. De politie werd gewaarschuwd en de verdachte kon in zijn woning worden aangehouden. De man werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De boksbeugel werd in beslag genomen.

Drie mannen aangehouden voor diefstal ijzer
NIJLAND – De politie heeft vrijdagochtend drie inwoners van Sneek van 46, 34 en 24 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. Het trio had eerder die ochtend bij een woning in Reahus een partij oud ijzer weggenomen. De eigenaar van het ijzer had vorige week al aangegeven dat hij het niet wilde verkopen. Vanochtend verschenen drie Snekers bij de woning in Reahus en haalden alle ijzer weg. De eigenaar kwam hier achter en schakelde de politie in. In zijn auto zette hij de achtervolging in. Toen hij de Snekers had achterhaald gaf hij de locatie door aan de politie. Het trio kon vervolgens worden aangehouden. Het ijzer werd in beslag genomen. De drie werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. In de loop van de middag mochten ze het bureau weer verlaten.

Man gewond na val van trap
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagochtend het personeel van de ambulance geassisteerd bij een ongeval bij een bedrijf aan de Venus. Daar was door nog onbekende oorzaak een 47-jarige inwoner van Rotsterhaule van een trap gevallen. Het slachtoffer werd met nog onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Fietsster gewond na aanrijding
FRANEKER – De politie heeft vrijmiddag op de Ockingahiem een aanrijding onderzocht, waarbij een 22-jarige fietsster gewond raakte. De vrouw kwam door nog onbekende oorzaak in botsing met een auto. Het slachtoffer raakte gewond en werd met onbekende verwondingen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Ook de 28-jarige automobiliste uit Schalsum werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Dit uit voorzorg omdat de vrouw zwanger is. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
OPSTERLAND/SMALLINGERLAND – De politie heeft vrijdag op drie klachtlocaties in de gemeenten Opsterland en Smallingerland op snelheid gecontroleerd. Op de Domela Nieuwenhuisweg in Nijbeets werd gecontroleerd. 396 bestuurders passeerden de radarcontrole, waarvan er 20 sneller dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 70 kilometer per uur. Vervolgens verplaatste de controle zich naar de Tolhekbuurt nabij Nij Beets. Hier passeerden 240 bestuurders de controle, waarvan er 10 sneller reden dan de toegestane snelheid van 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 100 kilometer per uur. Tenslotte werd nog gecontroleerd op de Postlaan in Drachten nabij de oversteekplaats voor fietsers. Hier passeerden 1100 bestuurders de controle, waarvan 150 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 82 kilometer per uur. Alle overtreders krijgen een bekeuring thuis gestuurd.

Fietsster gewond na aanrijding
BURGUM – De politie heeft vrijdagmiddag op de Schoolstraat een aanrijding onderzocht, waarbij een 15-jarige fietsster uit Suwâld gewond raakte. Het meisje stak een kruising over en zag daarbij, vermoedelijk door haar capuchon, een naderende auto over het hoofd. Een 22-jarige automobilist uit Niekerk kon een aanrijding dan ook niet meer voorkomen. Het meisje belandde op de motorkap en vervolgens op de grond. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Daar bleek het letsel mee te vallen. Het meisje hield slechts enkele blauwe plekken aan de aanrijding over. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse onderzoek verricht.

Auto in beslag genomen
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op de Aldlansdyk de auto van een 23-jarige inwoner van Leeuwarden in beslag genomen. De bestuurder reed op de betreffende weg maar liefst 33 kilometer per uur te snel. Hij kreeg dan ook van controlerende agenten een stopteken. Al snel bleek dat de man geen geldig rijbewijs had en tevens een volledige ontzegging van de rijbevoegdheid had. De Leeuwarder was hier al eerder voor bekeurd en daarom werd nu ook zijn auto in beslag genomen. Tevens werd tegen de man proces-verbaal opgemaakt. Naast de controle op de Aldlansdyk ging de aandacht van de agenten ook uit naar de Junokade. Hier werden zeventien auto’s gecontroleerd. Eén bestuurder kreeg een bekeuring omdat hij geen rijbewijs kon tonen. Bij de overige bestuurders werden geen overtredingen geconstateerd. Elders in de stad werden nog wel vier bekeuringen uitgeschreven voor snelheidsovertredingen.

Jongen aangehouden na vernielen ruit
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond op de Oosterdijk een 22-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging en openlijk geweld tegen goederen. Samen met een 19-jarige stadsgenoot had de man een ruit vernield van een winkel in de betreffende straat. Daarnaast hadden twee enkele omstanders bedreigd. De 19-jarige jongen liep een ernstige wond op aan zijn hand. Hij moest dan ook per ambulance worden overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Hij zal later als verdachte worden gehoord. De 22-jarige werd wel aangehouden en over gebracht naar het politiebureau. Hier werd tegen hem proces-verbaal. In de loop van de avond mocht de man het bureau weer verlaten.

Jongen bewusteloos door GHB
GORREDIJK – Een 14-jarige inwoner van Gorredijk is vrijdagavond door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht nadat hij bewusteloos was geraakt door het gebruik van GHB. Surveillerende agenten hadden een melding gekregen dat bij een school aan de Hendrik Ringenoldusstraat een jongen onwel was geraakt. Eenmaal ter plaatse bleek al snel dat hij door het gebruik van GHB bewusteloos was geraakt. Zijn moeder werd door de agenten gebeld. De vrouw ging vervolgens met haar zoon naar het ziekenhuis.

Jongeren vernielen planten bij station
SNEEK – De politie heeft vrijdagavond laat in een trein op het station in Sneek twee inwoners van Leeuwarden van 24 en 27 jaar aangehouden op verdenking van openlijk geweld tegen personen.

Een getuige had eerder die avond gezien dat een aantal jongeren planten uit bakken trokken voor het station. Hij alarmeerde de politie via 1-1-2 en gaf een duidelijk signalement door. In de trein troffen de agenten een groepje jongeren aan. Twee van hen voldeden aan het signalement en werden dan ook aangehouden. Het duo werd overgebracht naar het politiebureau. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt, waarna ze het bureau weer mochten verlaten.

Dronken stapper aangehouden
LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 34-jarige inwoner van Espel aangehouden. Surveillerende agenten zagen dat de man uit een horecagelegenheid aan de Kortestreek werd gezet. Volgens de portier was de 34-jarige dronken en daardoor erg vervelend. Ondanks het verzoek van de agenten om naar huis te gaan, bleef de man hangen in de omgeving van de discotheek. De 34-jarige bleef echter vervelend aanwezig en uitte dreigende taal. Uiteindelijk werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor openbare dronkenschap en het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. De man mocht vervolgens het bureau weer verlaten.

Preventieve fouilleringactie in binnenstad
LEEUWARDEN- De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag een preventieve fouilleringsactie gehouden in de binnenstad. Tijdens de actie werden 95 personen gecontroleerd. Tijdens de actie werden twee messen in beslag genomen. Tegen de eigenaren werd proces-verbaal opgemaakt. Ook werd een man aangehouden op verdenking van heling. Hij reed op een gestolen fiets. De politie houdt periodiek preventieve fouilleringsacties. Deze acties worden gehouden in het kader van de handhaving van de openbare orde. De burgemeester van Leeuwarden heeft hiervoor de binnenstad aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. De actie werd door alle personen die werden onderworpen aan de controle als positief benoemd en draagt volgens bezoekers van de binnenstad bij aan de veiligheid in het centrum.

Dronken man aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige inwoner van Burgum aangehouden. De man had de politie gebeld, maar het was niet duidelijk wat hij nu precies wilde. Toen surveillerende agenten met hem in gesprek gingen, bleek dat hij volgens zijn eigen bedreigd was. De man was echter dronken en hij kreeg dan ook van de agenten te horen dat hij maandag naar het bureau kon komen om aangifte te doen. Hier was de man het blijkbaar niet mee eens en liep weg. Hij hield vervolgens een passerende auto aan. De agenten spraken de man nogmaals aan. De 29-jarige gooide zijn portemonnee weg en ging vervolgens op de rijbaan liggen. Toen hij wederom een auto ging aanhouden, was de maat vol. De verdachte werd aangehouden voor openbare dronkenschap. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en ter ontnuchtering ingesloten. De Vreemdelingenpolitie handelt de zaak verder af.

Inbreker aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Groentemarkt een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van een inbraak. Eerder die nacht hadden agenten een melding gekregen van een inbraak in een eetgelegenheid aan het Ruiterskwartier. Getuigen konden een goed signalement van de inbreker geven. Na een zoektocht zagen agenten de man lopen op de Groentemarkt. Hier werd hij aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor belediging
SNEEK – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 22-jarige inwoner van Nijland aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man met een geopend flesje bier lopen op de Oosterdijk. Hij kreeg een waarschuwing van de agenten. Desondanks bleef de man drinken. Hij kreeg dan ook een bekeuring. Na controle van zijn gegevens dat de man nog een celstraf moest uitzitten van drie dagen. Met de nodige moeite werd dan man geboeid en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de rit beledigde hij diverse malen de agenten. Hij werd hiervoor dan ook aangehouden. De verdachte werd voor nader onderzoek ingesloten.

Inbraak in school
WINSUM – De politie onderzoekt een inbraak in een school aan de Mied’igge. In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam men de school binnen na het forceren van een ruit. Uit de school werd vermoedelijk een beamer en een scherm gestolen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Onderzoek naar mishandeling
DRACHTEN – De politie onderzoekt de mishandeling van een 19-jarige inwoner van Den Helder. De man werd in de nacht van vrijdag op zaterdag geslagen in een horecagelegenheid aan de Kade. Het slachtoffer liep daarbij letsel op aan zijn gezicht en werd daarom per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Er was een goed signalement van de dader beschikbaar. Ondanks een zoektocht van de agenten werd de man niet meer aangetroffen. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed van drugs
LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend vroeg het rijbewijs van een 29-jarige automobilist uit Zwagerbosch ingevorderd. De bestuurder had een kop-staartbotsing veroorzaakt op de Aldlansdyk. Surveillerende agenten lieten de man blazen, maar hij bleek niet onder invloed van alcohol. Gezien zijn gedrag hadden ze het vermoeden dat de bestuurder onder invloed van drugs verkeerde. Hij werd dan ook aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een bloedproef. De bestuurder verklaarde tegenover de agenten dat hij drugs had gebruikt. Zijn rijbewijs werd dan ook ingevorderd en hij kreeg een rijverbod van 24 uur opgelegd. Tevens werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In zes gevallen hadden de bestuurders zoveel gedronken dat zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaatscontrole, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]vrijdag, 23.30 uur, de Snekerstraat in Bolsward, een 62-jarige bestuurder uit Bolsward, 790 ug/l. De bestuurder was betrokken bij een aanrijding.
zaterdag, 01.45 uur, Hocquart in Franeker, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Franeker, 475 ug/l.
zaterdag, 02.00 uur, Dirk Zeperweg in Leeuwarden, een 23-jarige beginnende bestuurder uit Anjum, 445 ug/l.
zaterdag, 02.30 uur, De Schrans in Leeuwarden, een 30-jarige bestuurder van een snorfiets, 790 ug/l. De man probeerde de agenten nog om te kopen, maar daar slaagde hij niet.
zaterdag, 02.30 uur, Lauwersseiwei nabij Metselawier, een 19-jarige beginnende bestuurder uit Lioessens, 390 ug/l. De bestuurder viel op vanwege zijn hoge snelheid. Hij reed maar liefst 180 kilometer per uur. Na een stopteken kwam de beginnende bestuurder als slippend tot stilstand in de berm. Reden genoeg om hem ook te laten blazen. Naast een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol, werd ook proces-verbaal vanwege de forse snelheidsovertreding.
zaterdag, 03.00 uur, Grensweg in Harlingen, een 41-jarige automobilist uit Achlum. De bestuurder weigerde mee te werken aan de ademanalyse. Hij kreeg een rijverbod van 22 uur.[/bullets]

112Fryslan