Fryslân, 15-08-2009 • Persberichten van vrijdag 14 augustus 07:00 tot zaterdag 15 augustus 13:30 uur.

Lemmer: politie pakt vernielers van afvalcontainers
De politie heeft een 20 en een 28-jarige inwoner van Lemmer aangehouden op verdenking van vernieling van afvalcontainers. De vernielingen vonden in de nacht van woensdag op donderdag op in Lemmer, Wijckel, Balk en Ruigahuizen in verschillende straten plaats. De afvalcontainers werden door de inzittende meegesleurd en vervolgens liet hij deze los, waardoor er een ravage op straat ontstond. Ook botsten de beide mannen met de auto tegen andere vuilniscontainers. Toen de agenten ter plaatse gingen naar de melding in de Koevordermeerstraat in Lemmer, kwamen zij onderweg een auto tegen met schade aan een buitenspiegel. Op de plaats van de vernielingen troffen zij een gedeelte van buitenspiegel aan. Doordat getuigen een gedeelte van het kenteken hadden genoteerd konden de mannen later die dag worden aangehouden. Zij werden voor verhoor ingesloten. De eigenaren van de afvalcontainers deden aangifte. Tegen beide mannen werd proces-verbaal opgemaakt.

Lemmer: politie zoekt getuigen van vernieling
De politie zoekt getuigen van de vernieling van een camper en een auto. Tussen vrijdagochtend 10.00 uur en vrijdagmiddag 16.30 uur werden op het Brekkense Wiel een camper beklad met zwarte verf en een BMW M6 bekrast met een scherp voorwerp. De politie komt graag in contact met getuigen. Hebt u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op met de politie via 0900 – 8844. Ook als u anderszins informatie heeft over deze vernielingen dan hoort de politie dat graag van u. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000.
foto’s: politie Fryslân

Terschelling: politie onderzoekt drie inbraken
De politie onderzoekt drie inbraken op het eiland. In de nacht van donderdag op vrijdag werd er ingebroken in twee winkels aan de Willem Barentszkade en De Ruyterstraat op West en in een museum in Formerum. In alle gevallen kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de panden werden geldbedragen weggenomen. De eigenaren hebben aangifte gedaan. De technische recherche stelt een nader sporenonderzoek in.

Burgum: diefstal stroomkabels van bouwterrein
De politie onderzoekt de diefstal van zo’n 200 stroomdraad van een bouwterrein aan de Prins Bernhardstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men op het terrein na het forceren van een hek. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed een 43-jarige inwoner van Ureterp aangifte.

Joure: auto gestolen bij woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Iepensteinlaan. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men binnen na het forceren van een deur. In de woning vond men de sleutels van de auto die op de oprit stond. Vervolgens werd een zwarte Skoda Fabia met kenteken 74-HKT-1 weggenomen. De 47-jarige eigenaar van de auto deed aangifte.

Schiermonnikoog: snelheidscontrole met lasergun
De politie heeft vrijdag van 13.45 uur tot 15.00 uur een snelheidscontrole met de lasergun gehouden op de Heereweg. Tijdens de controle werden er geen overtredingen geconstateerd.

Broeksterwoude: verdachten aangehouden voor bezit harddrugs
De politie heeft in samenwerking met een beveiligingsmedewerker in de Pieter Dantumastraat een 18-jarige inwoner van Wouterswoude en een 19-jarige inwoner van Damwoude aangehouden op verdenking van het bezit van harddrugs. Een beveiligingsmedewerker kreeg een tip dat twee mannen zich verdacht ophielden achter een aggregaat. De beveiliger nam een kijkje en zag dat de ene man de andere man een zakje met wit poeder overhandigde. De twee werden aangehouden door de beveiliger en vervolgens overgedragen aan de politie. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de twee het bureau weer verlaten.

Leeuwarder: verkeerscontrole
De politie heeft vrijdag in en rondom de stad gecontroleerd op snelheid en andere verkeersovertredingen. Op de N383 van Sint Annaparochie naar Leeuwarden kregen vijf automobilisten een bekeuring voor een te hoge snelheid. De hoogst gemeten snelheid was hier 160 kilometer per uur. Van deze beginnende bestuurder, een 22-jarige man uit de gemeente Het Bildt, werd dan ook het rijbewijs ingevorderd. Tijdens de controle op de N383 zagen motoragenten dat een automobilist rechts inhaalde. Tijdens het bekeuringsgesprek roken de agenten een alcohollucht. De 39-jarige automobilist uit Harlingen ging vervolgens vrijwillig mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Omdat de Harlinger al eerder was gepakt voor het rijden onder invloed van alcohol werd nu ook een zogenaamde ‘mededeling 130’ opgemaakt voor het CBR. Die verplicht de Harlinger tot deelname aan de cursus Educatieve Maatregel Alcohol (EMA).

De controle verplaatste zich vervolgens naar de Aldlansdyk in de stad ter hoogte van het hoofdbureau van de politie. Hier kreeg een motorrijder een proces-verbaal voor een te hoge snelheid. Op de Aldlansdyk is 70 kilometer per uur toegestaan, de motorrijder reed echter 116 kilometer per uur. De motoragenten gingen vervolgens naar het tankstation op de Aldlansdyk. Op dit weggedeelte is 50 kilometer per uur toegestaan. Hier kregen nog twee automobilisten een proces-verbaal voor de overschrijding van de maximum snelheid. De hoogst gemeten snelheid was 108 kilometer per uur. Het rijbewijs van deze beginnende bestuurder van 19 jaar uit Dokkum werd dan ook ingevorderd. Daarnaast kreeg de 19-jarige een Educatie Maatregel Gedrag (EMG) opgelegd.

Tenslotte werd op de Anne Vondelingweg nog één automobilist bekeurd omdat hij 100 kilometer per uur reed, terwijl 70 is toegestaan.

Burum: politie houdt twee verdachten aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in een woning in het dorp een 45-jarige man en een 40-jarige vrouw aangehouden. De twee waren eerder die nacht betrokken bij een ruzie op straat. Daarbij raakte een 18-jarige inwoner van Burum gewond, vermoedelijk omdat hij met een steekwapen werd gestoken. Het slachtoffer werd door het ambulancepersoneel gestabiliseerd en vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De politie heeft op de plaats van het incident sporenonderzoek verricht. Tevens werd er gesproken met diverse getuigen. De twee verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Jirnsum: agenten halen jongeren uit zendmast
Surveillerende agenten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag drie inwoners van Grou van 15,17 en 17 jaar uit een zendmast aan de Rijksweg gehaald. De agenten kregen een melding dat jongeren in een mast van zeilboot waren geklommen. Eenmaal ter plaatse bleek al snel dat ze niet in een mast van een zeilboot zaten, maar in een zendmast voor telecommunicatie. Pas na enig aandringen van de agenten kwam één van de 17-jarige jongens uit de mast. Hij stuurde een sms-je naar zijn vrienden en die kwamen vervolgens ook naar beneden. Het trio kreeg een bekeuring voor baldadigheid en het betreden van verboden gebied.

Akkrum: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 33-jarige inwoner van Akkrum aangehouden op verdenking van vernieling. Bij een eetgelegenheid aan de Buorren was met een putdeksel een ruit vernield. Agenten waren eerder die avond ook bij de eetgelegenheid geweest omdat de 33-jarige Akkrumer niet wilde betalen. De man verklaarde toen tegen de agenten dat hij wel terug zou komen. Nadat de eigenaar had gebeld dat er een ruit van zijn restaurant was vernield, gingen de agenten direct naar de woning van de 33-jarige. Hij werd aangehouden en met de nodige moeite in een politieauto geplaatst. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: automobilist en passagier gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Steenwijkerweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij de bestuurder en zijn passagier gewond raakten. De automobilist (leeftijd en woonplaats onbekend) moest uitwijken voor een overstekende ree. De man verloor daardoor de controle over zijn stuur en de auto sloeg vervolgens over de kop. Twee inzittenden kwamen met de schrik vrij. De bestuurder en een andere passagier werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Akkrum A32: rijbewijs ingevorderd na rijden onder invloed
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag het rijbewijs van een 58-jarige inwoner van Veenendaal ingevorderd. De bestuurder viel op omdat hij nogal slingerde. Na een stopteken volgde er een controle. Omdat de agenten het vermoeden hadden dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies de man 580 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uren en een proces-verbaal. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: politie houdt drie verdachten aan na vernieling auto’s
De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de Jellen drie inwoners van Sneek van 19, 20 en 20 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De drie hadden op de Troelstrakade aan zeven auto’s vernielingen aangericht. Een getuige waarschuwde de politie. Na een zoekslag werden de drie aangetroffen op de Jellen. De mannen voldeden aan het opgegeven signalement en daarom werden ze aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Beetsterzwaag: rijbewijs ingevorderd na forse snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagochtend vroeg op de A7 nabij Beetsterzwaag het rijbewijs van een 50-jarige automobilist uit Groningen ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De bestuurder passeerde een snelheidscontrole met 178 kilometer per uur, terwijl op de A7 120 kilometer per uur is toegestaan. Na een stopteken werd het rijbewijs van de automobilist ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt.

112Fryslan

})