Fryslân, 14-11-2009 • Politieberichten van vrijdag 13 november 07:00 tot zaterdag 14 november 11:00.

Leeuwarden: politie houdt skimmer aan na DNA-hit
De politie heeft een 27-jarige Roemeen aangehouden die ervan verdacht wordt in IJmuiden en in Leeuwarden bankpassen te hebben geskimd. De politie kwam de verdachte op het spoor nadat hij in juli in IJmuiden op heterdaad werd aangehouden voor skimming. Nadat de man was overgebracht naar het politiebureau voor verhoor, werd ook DNA-celmateriaal van hem afgenomen. Vervolgens werd het DNA opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut. De technische recherche van politie Fryslân had na zeven gevallen van skimming op zes en zeven juni bij een tankstation in Leeuwarden, DNA-celmateriaal aangetroffen en veiliggesteld. Ook dit werd opgestuurd naar het NFI in Rijswijk. Uit onderzoek bleek dat dit aangetroffen DNA-celmateriaal afkomstig was van de verdachte die in IJmuiden was aangehouden. Zeven gedupeerden raakten hun geld kwijt. Equens IInterpay) deed namens hen aangifte. De verdachte is op vordering van de officier van justitie door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Skimmen is het kopiëren van bankpasgegevens en het aflezen van pincodes, waarna het geld van de bankrekening van de rekeninghouder wordt gehaald. Voor meer informatie en tips over het voorkomen van skimmen, ga naar [url=http://www.politiefryslan.nl ]www.politiefryslan.nl [/url]of naar [url=http://www.youtube/politiefryslan]www.youtube/politiefryslan[/url]

Sneek: politie onderzoekt aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmorgen aan aanrijding afgehandeld op de Stadsrondweg-noord. Een 43-jarige automobilist uit Sneek was daar op de linkerweghelft terecht gekomen en vervolgens met een hem tegemoetkomende auto in botsing gekomen. Deze auto werd bestuurd door een 43-harige plaatsgenoot. Beide auto blokkeerden na de aanrijding de rijbaan en werden vervolgens aangerden door een derde auto die bestuurd werd door een 58-jarige inwoonster van Sneek. Het slachtoffer van eerste auto moest zich met onbekend letsel laten behandelen in het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: politie zoekt getuigen overval
De politie onderzoekt een overval die vrijdagmorgen in een supermarkt in de Wilgenstraat plaatsvond. Daarbij werd een werkneemster van het bedrijf, die even buiten stond, benaderd door twee mannen met bivakmutsen. Zij dwongen haar de winkel in te gaan en lieten haar een op een vuurwapen gelijkend voorwerp zien en eisten geld. Eenmaal binnen gekomen, werd een aantal andere medewerkers gedwongen mee te lopen. In een ruimte moest een werknemer de kluis openmaken, waarna het duo zich in onbekende richting uit de voeten maakte. Het signalement van de beide verdachten luidt:

Dader 1:
[ul][li]Lengte 1.75 m.[/li]
[li]Normaal postuur[/li]
[li]Donkere kleding[/li][/ul]

Dader 2
[ul][li]Lengte 1.65 meter[/li]
[li]Breed postuur[/li]
[li]Donkere kleding[/li][/ul]

De verdachten hadden een zwarte sporttas bij zich.

De politie wil graag in contact komen met mensen die iets gezien. Zij kunnen met de politie opnemen via 0900-8844 contact opnemen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt bellen met Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000.

Heerenveen: politie handelt aanrijding met letsel af
De politie heeft vrijdagmorgen hulp verleend bij een aanrijding met letsel op de Pluto. Een 52-jarige automobilist uit Joure had op de kruising van de Pluto en de Saturnus geen voorrang verleend aan een auto die bestuurd werd door een 40-jarige inwoner van Idskenhuizen. De passagier van deze auto, een 40-jarige inwoonster van Idskenhuizen raakte daarbij gewond. De automobilist uit Joure en de vrouw uit Idskenhuizen werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar ziekenhuizen in Heerenveen en Drachten.

Heerenveen: winkeldieven melden zich bij de politie
De politie heeft donderdag een 21-jarige vrouw uit Luinjeberd en een 28-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden voor het plegen van winkeldiefstal. De man en vrouw hadden zichzelf herkend op de politiesitewww.dadergezochtnl. Daar was te zien hoe het duo een kamera stal. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Schiermonnikoog: hennepkwekerij ontmanteld
De politie heeft vrijdagmiddag op Schiermonnikoog een hennepkwekerij opgerold. In een kas en een schuur bij een woning trof de politie in totaal 46 hennepplanten aan. Alle planten en apparatuur werden in beslag genomen en zullen worden vernietigd. Tegen de bewoner is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onderzoek naar inbraak bedrijf
De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een bedrijf in Huizum dorp. Zaterdagmorgen vroeg kwam een inbraakmelding uit het bedrijf. Er bleek een aantal ramen vernield te zijn, waarna een nog onbekend geldbedrag werd weggenomen. De eigenaar van het bedrijf moet nog aangifte van de inbraak doen.

Leeuwarden: diefstal uit winkel
De politie onderzoekt een diefstal die vrijdag rond 17.30 uur werd gepleegd in een winkel aan de Tijnjedyk. Een nog onbekende man had daar, op het moment dat een winkelmedewerkster door een handlanger werd afgeleid, een geldbedrag uit de kassa weggenomen. Uit bestudering van de beelden van de bewakingscamera kan opgemaakt worden dat waarschijnlijk vier mannen bij de diefstal betrokken waren. Het signalement van de man die de winkelmedewerkster afleidde luidt:

[ul][li]Oost-Europeaan[/li]
[li]dun/mager postuur[/li]
[li]ongeveer 1,75 meter lang[/li]
[li]circa 22 à 23 jaar oud[/li]
[li]donker, kort haar[/li]
[li]grijs/groene ogen[/li]
[li]rond gezicht[/li]
[li]bruine kleding[/li][/ul]

Indien u iets hebt gezien, wil de politie graag met u in contact komen. U kunt daarvoor bellen met 0900-8844.

Leeuwarden: politie houdt man aan
De politie heeft vrijdagavond een 25-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De man werd door surveillerende agenten op de Wirdumerdijk aangetroffen met een gestolen fiets. Toen de agenten de Leeuwarder daar op aanspraken schold deze hen uit. Hij werd daarom naar het politiebureau overgebracht waar proces-verbaal werd opgemaakt voor belediging en fietsendiefstal.

Leeuwarden: politie houdt man aan na mishandeling
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 37-jarige Leeuwarder aangehouden. De man wordt er van verdacht een 36-jarige plaatsgenoot op de Oldegalileen te hebben mishandeld. Dader en slachtoffer, bekenden van elkaar, hadden daar om nog onbekende reden ruzie met elkaar gekregen. Het slachtoffer werd met onder meer ernstig oogletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd. De verdachte werd na zijn aanhouding naar het politiebureau overgebracht en ingesloten.

Leeuwarden: poging inbraak
De politie onderzoekt de poging tot een inbraak in een woning aan de Uilenburgstate. Een passant zag vrijdag omstreeks 23.30 uur een hem onbekende man op het dak van een woning staan. Deze onbekende man schrok zichtbaar, sprong vervolgens van het dak en liep weg. Gewaarschuwde agenten constateerden dat bij de woning een buitenlamp onklaar was gemaakt en dat geprobeerd was een raam te forceren. Er werd nog een zoekactie in de omgeving gehouden, maar die leverde niets op. Het signalement van de onbekende man luidt:

[ul][li]circa 25 à 30 jaar oud[/li]
[li]ongeveer 1,80 meter lang[/li]
[li]kort blond haar met slagen[/li]
[li]blanke huidskleur[/li]
[li]donker trainingspak[/li]
[li]witte sportschoenen[/li][/ul]

Indien u iets hebt gezien, wil de politie graag met u in contact komen. U kunt daarvoor bellen met 0900-8844.

Leeuwarden: beroving van telefoon
De politie onderzoekt de beroving van een 18-jarige inwoonster van Leeuwarden. De vrouw stond bij een bushalte op de Schrans te wachten. Op een gegeven moment legde ze haar jas met daarin een mobiele telefoon op een bankje, waarop deze wordt weggenomen door een haar onbekende jongeman. Deze rent vervolgens samen met een andere jongen weg. Tijdens hun vlucht haalden ze de telefoon uit de jas en gooiden het kledingstuk weg. Het signalement van de daders is als volgt:

Dader 1:
[ul][li]getinte huidskleur[/li]
[li]mogelijk van Marokkaanse afkomst[/li]
[li]ongeveer 1,80 meter lang[/li]
[li]leeftijd 18 tot 20jaar[/li]
[li]had op zijn hoofd een soort zwart pantyachtig mutsje[/li]
[li]brede borstelige wenkbrauwen[/li]
[li]klein snorretje [/li]
[li]droeg een zwarte gewatteerde glimmende driekwart jas.[/li][/ul]

Dader 2:
[ul][li]getinte huidskleur[/li]
[li]mogelijk van Marokkaanse afkomst[/li]
[li]ongeveer 1, 70 meter lang[/li]
[li]blauwe pet met een witte rand voor op de klep[/li]
[li]droeg een zwarte jas met capuchon, welke hij nog over de pet droeg. [/li]
[li]Fryslân: alcohol in het verkeer[/li][/ul]

De politie heeft vrijdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in 10 processen-verbaal en rijverboden. In één geval was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof een 37-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf. Deze werd zaterdag rond 02.00 uur op de Meester Wijmaweg in Bantega tijdens een alcoholcontrole staande gehouden. Bij de ademanalyse op het bureau werd 760 ug/l vastgesteld.

112Fryslan

})