Politieberichten van zaterdag 14 mei.

Inbraak in dorpshuis
YSBRECHTUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in het dorpshuis aan de Doarpshusleane. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd hier een slot uit een deur gebroken, waarna geld en drank werden weggenomen. Een 53-jarige man uit Ysbrechtum deed aangifte.

Man overreden door tractor
BROEK – De politie heeft een vrijdagavond ambulancepersoneel geassisteerd bij een bedrijfsongeval aan de Bloksleat. Een 32-jarige man uit Broek was op de tractor in de stal in het werk toen hij merkte dat jij over iets heen reed. Dit bleek een 32-jarige man uit Engeland te zijn die op bezoek was. Het is nog onduidelijk hoe de man voor de wielen van de tractor terecht gekomen is. Het slachtoffer herinnerde zich niets van het voorval. Het letsel leek mee te vallen: hij werd per ambulance ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De arbeidsinspectie is van het voorval in kennis gesteld.

Drie verdachten aangehouden in drugsonderzoek
HEERENVEEN/LEEUWARDEN – De politie heeft donderdag in Leeuwarden, in het kader van een groter rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen, een 40-jarige vrouw uit Heerenveen en een 34- en 44-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van levering/dealen van harddrugs. Daarna werden een woning in Heerenveen en vier woningen in Leeuwarden doorzocht. In alle vijf de woningen werden harddrugs aangetroffen. De verdachten zijn vrijdag voorgeleid en zitten nog vast.

Ongeval tractor met aanhanger
JISTRUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Rijksstraatweg waarbij de aanhanger van een tractor op de kop in de sloot terecht kwam. Rond 14.00 uur reed een 25-jarige man uit Franeker met een 56-jarige man uit Noardburgum in een tractor met aanhanger op de parallelweg richting Noardburgum. Bij de kruising met de Kooiweg zag een automobilist (gegevens onbekend) de tractor over het hoofd. De 25-jarige week uit in een poging een aanrijding te voorkomen, waardoor de tractorcombinatie tegen een stoeprand aankwam en de zandgeladen aanhangwagen op de kop in de sloot terecht kwam. De man werd samen met zijn passagier ter controle per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
KOLLUMERPOMP – De politie heeft vrijdag op de Kwelderweg het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige motorrijder uit Farmsum. De man reed een lasersnelheidscontrole voorbij met een snelheid van 137 kilometer per uur waar 80 kilometer per uur toegestaan is.

2 invorderingen, 2 bekeuringen bij alcoholcontrole
DOKKUM – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een regionale alcoholcontrole gehouden in werkgebied Noordoost. Hierbij werden in totaal 450 bestuurders gecontroleerd. Twee automobilisten kregen een bekeuring. Van twee andere bestuurders was het alcoholpercentage zo hoog, dat het rijbewijs ingevorderd werd:

[bullets]22:34 uur, Bjirkewei te Twijzelerheide, een 34-jarige automobilist uit Burgum, 645 ug/l.
01:15 uur, Murmerwoudsterweg te Dokkum, een 20-jarige beginnend bestuurder uit Dokkum, 365 ug/l.[/bullets]

Overval op woning
BEETGUMERMOLEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een overval op een woning aan de Hammeringen. Rond 22.50 uur belden hier twee mannen aan. Toen de bewoner open deed pakte een van de mannen een mes en ging naar binnen. Hierop ontstond een worsteling tussen de man en de bewoner. De bewoner kreeg hierbij pepperspray in zijn gezicht. Zijn vrouw die op het lawaai was afgekomen, kreeg ook pepperspray in haar gezicht. Vervolgens zijn de mannen gevlucht. Die middag rond 15.15 uur was er ook al een man hun woning ingeslopen toen de bewoners boven waren. Deze man vertrok toen hij aangesproken werd. Beide keren werd niets weggenomen. Het signalement van de mannen is als volgt:

Man 1
[bullets]Blanke man
Ongeveer 1 meter 80 lang
Ongeveer 30 jaar oud
Donkerblond, kort haar
Grijs trui/shirt[/bullets]

Man 2
[bullets]Donkere, negroïde man
Ongeveer 1 meter 80 lang[/bullets]

De politie wil graag in contact komen met getuigen of mensen die anderszins informatie hebben. Zij kunnen de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844- Wanneer u anoniem wenst te blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Twee mannen aangehouden voor diefstal jukebox
HARLINGEN – De politie heeft vrijdagavond twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal. Getuigen hadden gezien dat de twee mannen rond 20.00 uur een jukebox uit een loods aan de Vaartweg wegnamen, in hun auto deden en wegreden. Zij belden onmiddellijk de politie en gaven het kenteken van de auto en een signalement van de mannen door. Rond 23.50 werd de auto met de twee mannen erin aangetroffen op de Noorderstraat in Dongjum. De mannen, een 30-jarige man uit Dongjum en een 41-jarige man uit Leeuwarden, voldeden aan het doorgekregen signalement en werden aangehouden. Ze werden overgebracht naar het bureau en voor verhoor ingesloten. De mannen gaven aan dat zij de jukebox verkocht hadden aan twee Oostenrijkers in een witte bestelbus. Nadat telefonisch contact met de Oostenrijkers gezocht was, konden zij op de A2 bij Deijl door de politie Tiel aangehouden worden. De bus met daarin twee jukeboxen en een grote hoeveelheid contant geld werden in beslag genomen. Een 49-jarige vrouw uit Harlingen deed aangifte.

Man aangehouden na vernieling raam
WOLVEGA – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Van Harenstraat een 39-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van vernieling. Surveillerende agenten hoorden glasgerinkel en zagen ter plaatse de verdachte staan bij een vernield raam. Hij werd aangehouden en voor verhoor ingesloten in het bureau.

Man aangehouden voor heling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van heling. Cameratoezichthouders hadden gezien dat de man op het Reigersplein een fiets wegnam die niet op slot stond en richting Wirdumerdijk wegliep. Zij meldde dit bij de politie en niet veel later zagen agenten de man op de Schrans lopen. In het slot van de fiets zat geen sleutel en de verdachte verklaarde de fiets voor € 15,- euro gekocht te hebben. Hierop werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en voor verhoor ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor bedreiging
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Waagplein twee mannen aangehouden op verdenking van bedreiging. Surveillerende agenten zagen twee mannen achter de verdachten aanrennen. Volgens de mannen hadden de verdachten het poolcentrum aan de Weerd verlaten zonder te betalen en waren zij door de verdachten bedreigd. Hierop werden de 24-jarige man (woonplaats onbekend) en de 25-jarige man uit Franeker aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Man aangehouden voor bedreiging
GROU – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 19-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking van verstoring van de openbare orde, openbare dronkenschap en bedreiging. Nadat een melding van een vechtpartij op het Halbertsma’s plein was binnengekomen, gingen agenten ter plaatse. Hier troffen zij de verdachte die zich vervelend gedroeg. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het bureau, waar hij voor verhoor werd ingesloten. Onderweg bedreigde hij de agenten.

Rectificatie politiebericht van zaterdag 7 juli
HEERENVEEN – In een politiebericht van zaterdag 7 juli over de aanhouding van een 35-jarige inwoner van Heerenveen voor belediging is een fout geslopen. De verdachte was niet de chauffeur van de auto die fout geparkeerd stond, maar de bijrijder.

112Fryslan