Fryslân, 14-03-2009 • Politieberichten van vrijdag 13 maart 07:00 uur tot zaterdag 14 maart 11:00 uur

Burgum: politie lost graffiti vernielingen op
De politie heeft met de aanhouding van zes verdachten, vijftien vernielingen in Burgum opgelost.
Vier 15-jarige jongens en één 14-jarige jongen uit Burgum en een 16-jarige inwoner van Noardburgum, pleegden de vernielingen op vrijdag 13 februari op diverse locaties in het centrum. De vernielingen bestonden uit aanbrengen van graffiti “Tags” BGYB op muren van gebouwen. Men kwam de verdachten op het spoor via tips. De schade bedraagt ongeveer 3000 euro. De verdachten bekenden de vernielingen en krijgen proces-verbaal. De benadeelden deden aangifte.

Drachten: milieutransport controle
De politie heeft donderdag een milieutransport controle gehouden op Rijksweg A7 nabij Drachten. In totaal werden 51 vrachtwagens gecontroleerd op het naleven van milieu en vervoerseisen die wettelijk zijn vastgesteld. 17 bestuurders kregen proces-verbaal. Twee vrachtwagenchauffeurs hielden zich niet aan het Arbeidstijdenbesluit voor vervoer (rijtijdenwet), terwijl acht andere bestuurders overtredingen begingen met betrekking tot hun lading. De overige chauffeurs kregen bekeuringen voor het onjuist voeren van de verlichting, APK, Wet vervoer gevaarlijke stoffen, een lekke uitlaat en het niet kunnen tonen van de juiste papieren.

Drogeham: eenzijdige aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Sannen. Een 79-jarige bestuurder van een bromscooter uit Augustinusga kwam door onbekende oorzaak ten val op de kruising met de Komanna. Het slachtoffer brak daarbij een been en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Wolvega: aanhangwagencontrole
De politie heeft vrijdagmorgen een aanhangwagencontrole uitgevoerd op de A32 ter hoogte van parkeerterrein De Weeren. Hierbij kregen 14 bestuurders proces-verbaal. Naast de processen-verbaal werd bij overtredingen gewaarschuwd of advies gegeven. In drie gevallen ging het om het onjuist voeren van de losbreekreminrichting, tweemaal voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs of niet in bezit van rijbewijs E. Daarnaast bekeuringen voor het ontbreken van het mistachterlicht op de aanhanger of niet werkende remlichten en overbelading.

Kollumerzwaag: rolstoeler te water
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op Spoarbuorren Noard. Een 71-jarige vrouw uit Twijzelerheide raakte met haar rolstoel in de berm, verloor hierdoor de controle over haar rolstoel en kwam in de sloot terecht. De vrouw was in het gezelschap van een 43-jarige vrouw uit Twijzelerheide die direct te hulp schoot. Gezamenlijk met het ambulancepersoneel is de vrouw uit de sloot gehaald en met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Fochteloo: jongen valt van paard
De politie heeft vrijdagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Noordeinde. Een 11-jarige jongen was van zijn paard gevallen, nadat het dier was geschrokken. De jongen kwam bij de val op zijn hoofd terecht en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Harlingen: politie houdt verdachten aan voor vernieling hek speeltuin
De politie heeft vrijdagmiddag negen mannen in de leeftijd van 17 tot en met 27 jaar, allen uit Harlingen, aangehouden op verdenking van het plegen van openlijk geweld tegen goederen. Het betrof de speeltuin aan de Prins Bernhardstraat waarbij in de ochtend en de middag meerdere meldingen binnen kwamen van vernieling van het hek van de speeltuin. De speeltuin is een belangrijke plaats voor de kinderen in de buurt. Ook werden diverse huisvuilcontainers omgegooid. Nadat in de middag de politie gealarmeerd was werd een onderzoek ingesteld. Met behulp van getuigenverklaringen kon één van de verdachte, een 19-jarige man, in zijn woning worden aangehouden. Later werden, op basis van getuigenverklaringen, de andere betrokken personen aangehouden. Alle negen werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Meerdere personen van de groep waren onder invloed van alcohol en drugs. De verdachten ontkenden allemaal de vernielingen te hebben gepleegd. Uit het onderzoek kwam onvoldoende bewijs naar voren om de openlijke geweldpleging aan te tonen. Alle verdachten werden heengezonden. Was u getuige van deze vernielingen of heeft u meer informatie? U kunt contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Sneek: diefstal van twee auto’s
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal uit een woning aan de Zomermeter. In de nacht van vrijdag op zaterdag is men via de garage binnengekomen en heeft men twee personenauto’s weggenomen. Het gaat om een zwarte Audi A6 Avant, kenteken 78-SN-HL en een zwarte Audi A4 Cabriolet, kenteken 77-RJ-GZ. De 45-jarige eigenaar heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: meerdere brandstichtingen
De politie stelt een onderzoek in naar een reeks van zes mogelijke brandstichtingen op diverse locaties in Heerenveen, gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag. Om 04.30 uur kwam de melding van een containerbrand op de Dracht. Om 04.40 uur reed de politie naar Burgemeester Falkenaweg, nabij een voormalige school, om daar wederom een containerbrand te doven. Even later, rond 04.53 uur werd gemeld dat een deurmat voor een winkel aan de Burgemeester Falkenaweg was aangestoken. Door het vuur is de ruit van de deur geknapt. De vierde melding betrof een containerbrand bij een woning aan de Zuiderstraat. De container stond tegen de gevel van de woning. Het ergste vuur werd gedoofd door de politie. Omstreeks 05.33 uur was het wederom raak. Ditmaal op het Akkersplein. De melder was wakker geworden van een sterke brandlucht. Bleek dat er meerdere deuren van bergingshokken in de brand stonden. De brandweer werd gealarmeerd om het vuur te doven. De politie heeft, met hulp van een politiehond, een zoekslag gemaakt in de omgeving. Hierbij werd niemand aangetroffen. De laatste melding van deze nacht betrof een aangestoken deurmat, bij een winkel aan de Burgemeester Falkenaweg. De gevel is beschadigd en de ruiten zijn geknapt. Van alle benadeelden is een aangifte opgenomen.

Joure: politie houdt verdachte aan voor ingooien ramen
De politie heeft een 21-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen goederen. De melder had gezien dat een groepje jongens de ruiten van een woning aan De Stelle met bakstenen hadden ingegooid. De getuige heeft de verdachten gevolgd. Direct heeft hij ook de politie gealarmeerd. Op de Westermarwei had de melder inmiddels één van de verdachte staande gehouden en overgedragen aan de politie. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: straatroof, mobiele telefoon weggenomen
De politie stelt een onderzoek in naar een straatroof gepleegd in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Dammelaan. Een 25-jarige man uit Leeuwarden werd daar, rond 02.30 uur overvallen door een man die hem dwong, na een woordenwisseling, om met zijn fiets te stoppen. De verdachte nam daarbij de mobiele telefoon van het slachtoffer af en gaf hem klappen in het gezicht en ging er daarna op zijn fiets vandoor. Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan.

Sneek: politie houdt sofdrugshandelaars aan
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 21-jarige man en een 19-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van de handel in softdrugs. Op de Kleine Kerkstraat werd het tweetal gesignaleerd en maakte met andere personen contact. Omdat de melder vermoedde dat er drugsverkoop plaatsvond werd de politie gealarmeerd. De agenten hebben de beide mannen gefouilleerd op grond van de opiumwet. Bij de 21-jarige verdachte werden meerdere zakjes met op softdrug gelijkend materiaal aangetroffen. Beide mannen zijn aangehouden op verdenking van de handel in softdrugs en zijn overgebracht naar het politiebureau.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Daarbij werden twee grootschalige controles gehouden. In twee gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Alcoholcontrole in Lemsterland en Skarsterlân
De politie heeft van vrijdagavond tot en met zaterdagochtend een controle op het rijden onder invloed gehouden op diverse locaties in de gemeenten Lemsterland en Skarsterlân. In totaal werden 484 blaastesten afgenomen waarbij 8 bestuurders proces-verbaal kregen. Hiervan waren twee beginnend bestuurder. De uitslagen varieerden van 210 ug/l tot en met 785 ug/l. Die van 785 ug/l was het resultaat van een ademanalyse van een 25-jarige bestuurder uit Joure. Deze bestuurder ging er met hoge snelheid in zijn auto vandoor toen agenten de alcoholcontrole wilden uitvoeren. De agenten volgden de bestuurder die op de Kyl een bocht mistte en hierdoor een oprit opreed. Daarbij raakte hij een geparkeerde auto zo dat deze naar voren en in de garagedeur schoot. De bestuurder is voor een ademanalyse en voor het veroorzaken van een aanrijding aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.[/li][/ul]

[ul][li]Alcoholcontrole in Smallingerland/Opsterland
De politie heeft van vrijdagavond tot en met zaterdagochtend een controle op het rijden onder invloed gehouden op vijf locaties in de gemeenten Smallingerland en Opsterland. In totaal kregen 8 bestuurders proces-verbaal. Er werden 450 blaastesten afgenomen. De uitslagen varieerden van 100 ug/l tot en met 550 ug/l. Eén beginnend bestuurder reed onder invloed en zonder rijbewijs op een bromfiets.[/li][/ul]

[ul][li]22.15 uur, N928 nabij Woudsend, 52-jarige bestuurder uit de gemeente Gaasterlân-Sleat, 730 ug/l.[/li][/ul]

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

112Fryslan