Fryslân, 14-02-2009 • Persberichten van vrijdag 13 februari 07:00 uur tot zaterdag 14 februari 11:00 uur

Drachten / Gorredijk: valse biljetten in omloop
De politie waarschuwt voor het gebruik van valse biljetten van 50 en 100 euro. De afgelopen week werden bij diverse winkeliers in Drachten valse biljetten van 50 euro ingeleverd. Het ging daarbij om zes biljetten. De biljetten zijn volgens de bank, die de meldingen binnen kreeg, van een dusdanig slechte kwaliteit dat het de winkelier zou moeten opvallen dat het om valse biljetten gaat. In Gorredijk is hetzelfde voorgevallen alleen daarbij ging het om 100 euro biljetten. De schade die ontstaat is voor de winkelier die het biljet in ontvangst heeft genomen.

Zweins: snelheidsovertreding, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 38-jarige man uit Franeker. Op de Rijksstraatweg passeerde de automobilist een lasercontrole. Bij de meting reed hij 133 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: rijden terwijl rijbewijs is ingevorderd
De politie heeft vrijdagmiddag een 40-jarige man uit Drachten aangehouden op verdenking van het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd. Surveillerende agenten zagen de man op zijn snorfiets rijden. De agenten herkenden de man omdat hij een dag eerder was aangehouden voor het rijden onder invloed en zijn rijbewijs was ingevorderd. De man parkeerde zijn snorfiets bij een bank aan de Berglaan om te gaan pinnen. Daar werd hij staande gehouden voor het rijden terwijl zijn rijbewijs is ingevorderd. Tijdens het gesprek roken de agenten een sterke alcohollucht. De verdachte onderging een blaastest en werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Daar blies hij 725 ug/l. Zijn voertuig is in beslaggenomen. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Zenegroen. In de nacht van vrijdag op zaterdag is men binnengekomen door het forceren van een deur. Er zijn diverse goederen weggenomen waaronder een laptop, twee fotocamera’s en een geldbedrag. De 25-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Hemelum: jongens vallen buschauffeur lastig
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een buschauffeur uit Drachten (leeftijd onbekend). Vrijdagavond werd de chauffeur op de lijn naar Sneek in de bus lastig gevallen door vier jongens. Bij de bushalte op het Flinkeboskje had de buschauffeur, met hulp van een andere chauffeur die ook bij de bushalte stond geparkeerd, de vier jongens de bus uitgekregen. De jongens stribbelden tegen en de buschauffeur uit Drachten kreeg daarbij een klap tegen zijn hoofd. De groep rende er vandoor. De beide chauffeurs zijn de jongens nog achteraan gegaan maar konden ze niet meer achterhalen. Ook agenten hebben nog een zoekslag naar het groepje gemaakt maar niemand meer aangetroffen. Er moet nog aangifte worden gedaan.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit resulteerde in elf processen-verbalen en rijverboden. In vier gevallen was zoveel gedronken, dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. In één geval werd er gereden terwijl er een rijverbod was opgelegd.
Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte, uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[ul][li]22.20 uur: Singel in Sneek, 27-jarige uit Sneek, 445 ug/l, beginnend bestuurder;[/li][/ul]
[ul][li]23.40 uur: Zuidvliet in Leeuwarden, 28-jarige man uit Leeuwarden, 585 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]01.26 uur: Van Aylvaweg in Witmarsum, 26-jarige man uit Arum, 680 ug/l;[/li][/ul]
[ul][li]02.20 uur: Slotweg in St. Nicolaasga, 46-jarige man uit St. Nicolaasga, 190 ug/l, rijden ten tijde van een rijverbod.
Om 02.00 uur kreeg de politie de melding dat de bestuurder vermoedelijk onderweg was naar huis terwijl hij eerder in die nacht in Urk was staande gehouden voor het rijden onder invloed. Toen blies hij 340 ug/l en kreeg hij een rijverbod van twee uren. Op de Tsjukermarwei accelereerde de bestuurder met zijn voertuig toen hij surveillerende agenten passeerde en reed met zeer hoge snelheid in de richting van het centrum van St. Nicolaasga. De agenten zetten de achtervolging in maar verloren de hardrijder uit het oog. Even later kwamen zij de bestuurder weer tegen en konden hem klemrijden en staande houden. Vanwege zijn rijgedrag werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Opnieuw werd hier een ademanalyse afgenomen die 190 ug/l als uitslag gaf.[/li][/ul]
[ul][li]02.36 uur: Handwerkerszijde in Drachten, 19-jarige man uit Drachten, 825 ug/l, beginnend bestuurder. [/li]
[li]Een getuige meldde via 1-1-2 dat hij een auto had gezien die tegen een lantaarnpaal was gereden en hevig slingerend zijn weg was vervolgd. Bij de lantaarnpaal troffen de agenten de resten van een auto aan, waaronder een kentekenplaat. De auto hoorde thuis bij de man uit Drachten. De woning van de bestuurder werd bezocht maar deze was niet thuis. Agenten stelden vervolgens vast op de kruising Handwerkerszijde met de Brouwerssingel dat een auto een houten paaltje had geraakt en verder was gereden in de richting van de Rien. Uiteindelijk via het volgen van een fors oliespoor op het wegdek troffen zij de totaal vernielde auto aan op de Wetering. Hier was geen bestuurder meer bij aanwezig en de auto was afgesloten. Een tijdje later troffen surveillerende agenten een man nabij een winkelcentrum aan die vermoedelijk onder invloed van alcohol verkeerde. Hij bevestigde dat hij die avond gereden had in de betreffende auto. Hierop is de beginnend bestuurder aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau waar hij 825 ug/l blies en zijn rijbewijs werd ingevorderd.[/li][/ul]

112Fryslan

})