Politieberichten van zaterdag 14 april

Drie mannen aangehouden voor afpersing

DRACHTEN – De politie heeft donderdagmiddag drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht winkeliers in Drachten en Leeuwarden gechanteerd te hebben. Winkeliers ontvingen de afgelopen weken brieven waarin stond dat vanwege ‘de toegenomen criminaliteit ze tegen betaling van honderd euro hiertegen beveiligd konden worden’. Het geld zou een week later opgehaald worden. Donderdag rond 16.00 uur kwam een melding binnen van een 30-jarige eigenaar van een bedrijf aan De Kolken dat hij achter een persoon aanreed die hem gechanteerd had en waar hij geld aan moest betalen. Toen hij hier niet aan mee wilde werken, ging de verdachte er op een fiets vandoor. De melder gaf een duidelijk signalement van de man door en niet veel later werd deze 18-jarige verdachte uit Drachten op de Sportlaan aangetroffen en aangehouden. De melder vertelde ook dat hij de verdachte eerder die dag samen met twee andere jongens gezien had, waarvan één een gele scooter bij zich had. Ook dit werd aan de agenten op straat doorgegeven en deze twee verdachten van 17 jaar uit Drachten en 16 jaar uit Oosterwolde werden even verderop in de Sportlaan aangetroffen en aangehouden. Alle drie de mannen werden voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau en ingesloten. Na verhoor mochten ze met proces-verbaal het bureau vrijdagmiddag weer verlaten.

Aanrijding met letsel

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen geassisteerd bij de afhandeling van een kop/staart-botsing op de Heliconweg. Daar waren drie auto’s in de verkeersdrukte op elkaar gebotst. Ambulanceverpleegkundigen behandelden de bestuurster van de middelste auto, een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden, ter plaatse in verband met nekklachten.

Getuigen bedreiging gezocht

SNEEK – De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging die donderdag omstreeks 08.15 uur op de Bolswarderweg plaatsvond. Een 52-jarige automobiliste uit Sneek werd die morgen vanaf het verkeersplein aan de Prins Hendrikkade hinderlijk gevolgd door een blauwe VW-bestelbus. De bestuurder daarvan bleef steeds op korte afstand achter haar rijden, probeerde in te halen en ging naast haar rijden. Op de kruising De Harste/Worp Tjaardastraat ging de bestuurder weer naast de vrouw staan en stapte uit. De man trok het rechterportier van de auto van de vrouw open, begon haar te beledigen en bedreigde haar met gebalde vuist. Vervolgens stapte de man weer in zijn bestelbus en reed weg. De vrouw was danig onder de indruk van het gebeuren en deed later die middag aangifte op het politiebureau. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen van dit voorval. Zij worden verzocht via 0900-8844 contact op te nemen.

Vrouw gewond na aanrijding

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmorgen rond 10.00 uur op de Willem Lodewijkstraat een aanrijding afgehandeld waarbij een 17-jarige vrouw uit Tytsjerk gewond raakte. De vrouw reed op haar scooter vanaf de richting Gardeniersweg aan de verkeerde zijde van de weg om zo snel het parkeerterrein op te kunnen rijden. Op dat moment reed een 69-jarige automobilist datzelfde parkeerterrein af en zag de vrouw daarbij over het hoofd. Bij de aanrijding die daarop volgde raakte de vrouw gewond aan haar hand en knie. Ze werd per ambulance naar het ziekenhuis in de stad overgebracht.

Fietsster gewond na aanrijding

DROGEHAM – De politie heeft vrijdagmorgen rond 9.00 uur op de Hearsgreft een aanrijding afgehandeld waarbij een 39-jarige fietsster uit Drogeham gewond raakte. Een 27-jarige automobiliste uit Drogeham zag de haar tegemoetkomende vrouw over het hoofd toen zij linksaf de Dominee Biesmastrjitte in wilde slaan. De fietsster kwam via de motorkap op het wegdek terecht. Ze werd met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht.

Winkeldief heeft nog 45 dagen cel open staan

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagmiddag rond 15.00 uur bij een supermarkt aan het Cambuurplein een 42-jarige winkeldief uit Leeuwarden aangehouden. De man had twee blikjes drinken uit een winkel weggenomen en was door personeel overgedragen aan de politie. Op het bureau bleek dat de man na een verlof niet teruggekeerd was en nog 45 dagen cel open had staan. Hij werd na verhoor weer ingesloten.

Sieraden en geld weg bij inbraak

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Nova Cura. Vrijdag tussen 21.00 en 23.15 uur kwam men hier via een klapraam binnen, waarna onder andere sieraden en geld weggenomen werd. De 54-jarige bewoner deed aangifte.

Man aangehouden na mishandeling conducteur

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond op het station een 19-jarige man uit Twijzelerheide aangehouden op verdenking van mishandeling. De man zat samen met een vrouw met een tweedeklas plaatsbewijs in een eersteklas coupe van de trein van Groningen naar Leeuwarden. Toen de controleurs hem hiervoor een bekeuring gaven, gedroeg de man zich agressief. Op een gegeven moment greep hij een van de controleurs van achteren beet waarbij hij hard kneep. Hierop waarschuwden de controleurs de politie. De man bleef de controleurs ondertussen beledigen. Toen de trein rond 23.30 uur in Leeuwarden aankwam, werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.

Twee mannen aangehouden voor diefstal

LEMMER/JOURE – De politie heeft vrijdagavond op het verkeersplein in Joure twee mannen aangehouden op verdenking van diefstal van drie wasmachines eerder die avond bij een winkel aan de Schulpen in Lemmer. Een medewerker verliet rond 21.20 uur via de achterzijde de winkel en zag twee mannen in een bestelbus wegrijden met hierin de wasmachines. Bij controle bleek dat deze uit het magazijn weggenomen waren. Het is onduidelijk hoe de mannen het magazijn ingekomen zijn. De politie werd onmiddellijk gewaarschuwd, waarna het kenteken van de bus en signalement van de daders doorgegeven werd aan agenten op straat. Niet veel later werd de bus op het verkeersplein in Joure staande gehouden en de inzittenden, een 25- en een 27-jarige man uit Buitenpost, aangehouden. Zij werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Een 43-jarige man uit Lemmer deed aangifte.

Graffitispuiter aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagochtend rond 5.30 uur een 20-jarige man uit Oudega (Smallingerland) aangehouden op verdenking van vernielingen. Naar aanleiding van een melding dat op het rangeerterrein op het station treinstellen met graffiti bespoten werden, gingen agenten ter plaatse. Een van de personen kon ter plaatse aangehouden worden. De andere twee wisten te ontkomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Volgens de melder was minimaal 45m2 trein bespoten.

Man aangehouden

LEEUWARDEN – De politie heeft zaterdagmorgen rond 06.45 uur een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van straatroof. Een 53-jarige man uit Leeuwarden fietste op het fietspad naast de Planetenlaan toen hij de verdachte midden op het fietspad zag staan. Toen de man dichterbij kwam zag hij dat de verdachte zijn capuchon over zijn hoofd trok en stekende bewegingen maakte. Hierbij had de verdachte volgens de aangever een mes in zijn hand. De man wist dit te ontwijken, fietste verder en belde 1-1-2. Op basis van het doorgegeven signalement hielden agenten de verdachte in de omgeving van de Planetenlaan aan en brachten hem over naar het bureau. Hij werd voor nader onderzoek ingesloten. Het mes werd niet aangetroffen.

Rijbewijzen ingevorderd na rijden onder invloed

FRYSLÂN – De politie heeft ook dit weekend weer gecontroleerd op het rijden onder invloed. In Leeuwarden werd een alcoholcontrole gehouden, waarbij in totaal 805 personen moesten blazen. De volgende bestuurders hadden hierbij zoveel gedronken dat hun rijbewijs ingevorderd werd. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

·18.30 uur, Oostergoweg te Leeuwarden, 54-jarige automobiliste uit Grou, 805 ug/l, rijverbod van 10 uur, vrouw reed stapvoets over de Wirdumerpoortsdwinger en het Zuiderplein en hield hierbij het verkeer op;

·01.30 uur, Spanjaardslaan te Leeuwarden, 52-jarige automobilist uit Leeuwarden, 580 ug/l, rijverbod van 6 uur;

·03.05 uur, Dammelaan te Leeuwarden, 21-jarige beginnend bestuurder uit Leeuwarden, 625 ug/l, rijverbod van 9 uur;

·03.15 uur, Voorstreek te Leeuwarden, 55-jarige snorfietsster uit Leeuwarden, 600 ug/l, rijverbod van 6 uur.

112Fryslan