Politieberichten van zaterdag 13 november.

Rijbewijs beginnende bestuurder ingevorderd
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs van een 19-jarige inwoner van Hurdegaryp ingevorderd na een forse snelheidsovertreding. De beginnende bestuurder viel op omdat zijn verlichting kapot was en omdat hij geen gordel droeg. Reden voor de agenten om de man te volgen. Op de Groningerstraatweg tussen Zwartewegsend en kruising AquaZoo ging het gas er op en reed bestuurder 130 kilometer per uur, dit bleek gecorrigeerd 121 kilometer per uur. Met deze snelheid bleef verdachte doorrijden tot aan de verkeerslichten bij het Vrijheidsplein. Uiteindelijk kreeg de beginnende bestuurder een stopteken. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en er werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt.

Burgernetactie na vermissing
EASTERMAR – De politie heeft samen met deelnemers van Burgernet uitgekeken naar een 30-jarige inwoner van Eastermar en zijn vier weken oude baby. De man had ’s ochtends in zijn woning ruzie gehad met zijn vriendin. Na deze echtelijke twist verliet hij de woning en nam hij de baby in zijn auto mee. De centralist van de Meldkamer Fryslân besloot een Burgernetactie te starten en ook werd een tweet geplaatst op [url=http://www.twitter.com/meldkamer_frl]www.twitter.com/meldkamer_frl[/url]. De deelnemers van Burgernet en meerdere eenheden van de politie gingen op zoek naar de man en zijn baby. Uiteindelijk keerde de man weer terug naar zijn woonplaats. Hij bracht de baby bij een familielid en vervolgens werd hij door de agenten aangehouden. De werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Negen auto’s opengebroken
LEEUWARDEN – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in vijf personenauto’s, tussen dondermiddag en vrijdagochtend op de Hooidollen. Men vernielde daarbij het ruit. Uit een auto werd een navigatiesysteem weggenomen. Bij de Gealanden was het ook raak waarbij vier auto’s werden vernield. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld.

17-jarige rijdt met auto in plantsoen
Kollum – De politie heeft vrijdag rond 21.30 uur een 17-jarige van Dokkum aangehouden op verdenking van het rijden zonder rijbewijs. Bij de politie was een melding binnengekomen dat er een personenauto was tot stilstand gekomen in een plantsoen aan de Alvaweg. Ter plaatse gekomen agenten zagen dat de auto tot aan de assen in de modder zat en dat de auto niet op eigen kracht weg kon komen. Bij de auto waren drie personen aanwezig. Geen van de drie wilde vertellen wie er gereden had, reden voor de politie om de jongens aan te houden en over te brengen naar het politie bureau. Uit het politie onderzoek bleek dat de 17-jarige gereden had. Aangezien het vermoeden bestond dat er alcohol in het spel was, is een ademanalyse afgenomen. De Dokkumer blies 380 ug/l goed voor een proces-verbaal en ook is zijn brommerrijbewijs ingevorderd.

Insluiper aangehouden
NOARDBURGUM – De politie heeft vrijdag rond 23.30 uur een 31-jarige inwoner van Burgum aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. Door personeel van een zorginstelling aan de Zomerweg werd de Burgummer in het gebouw overlopen. De verdachte ging er vandoor en verdween op het achterterrein. Met diverse politie-eenheden is er naar de man gezocht en uiteindelijk kon hij in een weiland aan worden gehouden. De verdachte is voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Rijden onder invloed
OOSTERWOLDE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.00 uur een 24-jarige inwoner van Oosterwolde aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Surveillerende agenten zagen een ‘45-kilometer’ voertuig rijden op de Dertien Aprilstraat. De bestuurder reageerde in eerste instantie niet op het stopteken van de agenten maar reed door. Op de Grietmanslaan bracht hij het voertuig tot stilstand en ging er lopend vandoor. Het lukte de agenten om de man na een korte achtervolging aan te houden en over te brengen naar het politiebureau. Aangezien het vermoeden bestond dat de man alcohol gebruikt had, is een ademanalyse afgenomen. De verdachte blies 445 ug/l, goed voor een proces-verbaal. Tevens had de 24-jarige al een rijontzegging. Ook hier voor kreeg hij een proces-verbaal.

Man geslagen met knuppel
EASTERMAR – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 42-jarige inwoner van Eastermar aangehouden op verdenking van het plegen van zware mishandeling. Rond 01.00 uur werd bij de politie een melding ontvangen dat 37-jarige inwoner van Eastermar in een woning aan de Joerelaan op zijn hoofd geslagen was met een honkbalknuppel en dat hij ernstig gewond over was gebracht naar het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Uit het politieonderzoek bleek dat het slachtoffer ruzie gekregen had met de 42-jarige en dat deze hem geslagen had. Rond 03.00 uur is de verdachte aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau.

Wildplasser aangehouden
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 04.00 een 35-jarige inwoner van Berlikum aangehouden voor verzet tegen zijn aanhouding. Surveillerende agenten zagen de man op het Ruiterskwartier tegen een deur plassen. Hierop is de man aangesproken en hij kreeg een bekeuring. Toen de man zich niet kon legitimeren en niet mee wilde werken aan de vragen die de agenten aan hem stelden, werd hij recalcitrant. Ter vaststelling van zijn identiteit is de man aangehouden. Hij verzette zich hier tegen en is geboeid overgebracht naar het politiebureau.

Scooterrijder gewond
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de kruising Langedeelstraat/Murkstraat. Een 26-jarige inwoner van Leeuwarden was hier gevallen met een scooter en gewond geraakt. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het MCL ziekenhuis. Aangezien het vermoeden bestond dat de bestuurder alcohol gebruikt had, is een bloedproef afgenomen.

Woning inbraak
STIENS – De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak in een woning aan de Lege Hearewei. Op vrijdag tussen 19.00 uur en 21.30 uur werd hier ingebroken. De inbreker(s) is/zijn binnen gekomen via een bovenlicht. Uit de woning werd een laptop computer gestolen. De 66-jarige bewoner deed aangifte bij de politie.

112Fryslan