Politieberichten van vrijdag 12 maart 07.00 uur t/m zaterdag 13 maart 11.00 uur.

GHB – gebruik boven water na bezoek woning
NOORDWOLDE – De politie heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de woning van een 25-jarige Noordwoldenaar. De buurtagent had signalen gekregen dat de man in het bezit zou zijn van GHB en daar mogelijk ook in handelde. Tijdens het bezoek aan de woning troffen de agenten in totaal ruim 1,5 liter GHB aan. Dit zat in diverse flesjes. De bewoner gaf aan dat hij GHB gebruikte en ook zelf ook de drugs maakte. De Noordwoldenaar heeft donderdag een verklaring op het politiebureau gegeven. Daarnaast wordt tegen hem proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft aangegeven dringend hulp nodig te hebben om van zijn GHB-gebruik af te komen. Buurtagent Jan Graafstra: “Wij krijgen vaker signalen van mogelijk GHB-gebruik en de mogelijke handel er in. Wij hebben er dus baat bij dat mensen (anonieme) informatie aan ons doorgeven zodat wij snel in actie kunnen ondernemen. Heeft u het vermoeden dat er drugs wordt gebruikt of dat er in drugs wordt gehandeld? Ook kan dit voor ander strafbare feiten. Geef dit dan door via 0900 – 8844 of aan Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000. In dat laatste geval blijft u als melder anoniem.

Verschaffing van drugs aan minderjarige leerlingen
SNEEK – De politie heeft met de aanhouding van een 20-jarige man uit Sneek een onderzoek naar het verschaffen van drugs aan minderjarigen op een voortgezet onderwijsschool in Sneek afgerond. De verdachte maakte zich voor een periode van 6 maanden schuldig aan leveren van voornamelijk softdrugs aan een groep van 6 meiden.

Onderzoek
Eind vorig jaar maakte de school melding van het feit dat minderjarige leerlingen in de leeftijd van 14 tot en met 16 jaar opvallende gedrag gingen vertonen. De symptomen waren duidelijk herleidbaar naar drugsgebruik en stond de leerprestaties ernstig in de weg. De betrokken schooldirectie sprak ten overstaan van de politie haar uitdrukkelijke zorg uit en deed een dringend verzoek tot onderzoek. Aan dit onderzoek heeft de politie een gevolg gegeven door alle betrokken leerlingen te horen met betrekking tot hun drugsgebruik.

Werkwijze
De leerlingen kregen de drugs van de 20-jarige die zelf verslaafd was aan zowel hard- als ook softdrugs. De leerlingen betaalden de man waarna door hem de softdrugs uit de coffeeshops werd gehaald. Coffeeshops zijn pas toegankelijk vanaf de leeftijd van 18 jaar. Op deze wijze ontvingen de minderjarige meiden voor de duur van een half jaar drugs. In twee gevallen was er zelfs sprake van het snuiven van speed.

Aanhouding
Op 9 maart werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na uitgebreid onderzoek en verhoor werd de Sneker heengezonden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De man heeft voor beide coffeeshops in Sneek een toegangsverbod voor de duur van twee jaar gekregen.

Verwijzing naar verslavingszorg
De politie heeft in samenwerking met de school de ouders van de leerlingen ingelicht en doorverwezen naar Verslavingszorg Noord Nederland voor begeleiding.

Drie verdachten aangehouden in onderzoek naar inbraken
HARLINGEN – De politie heeft de afgelopen week drie inwoners van Harlingen van 15, 16 en 17 jaar aangehouden op verdenking van inbraak. Uit een analyse van de politie bleek dat er in de stad gemiddeld drie á vier keer per week werd ingebroken. Dit was reden om een onderzoek te starten om zo de inbrekers te kunnen aanhouden. Daarnaast werden de inwoners van Harlingen via de media geïnformeerd over de vele inbraken. Dankzij de vele media aandacht kwamen er bij de politie in Harlingen meerder tips binnen, waaronder een aantal via Meld Misdaad Anoniem. Op basis van deze informatie konden afgelopen week al twee inwoners van Harlingen van 16 en 17 jaar worden aangehouden. Vrijdagochtend volgde de aanhouding van een 15-jarige inwoner van Harlingen. Het trio werd voor nader onderzoek ingesloten. Op vordering van de officier van justitie werd de 17-jarige jongen door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Stalker aangehouden
GROU – De politie heeft maandag 8 maart een 74-jarige inwoner van Grou aangehouden op verdenking stalking. In december 2009 deed een echtpaar uit Grou aangifte van stalking bij de politie. Volgens het echtpaar waren ze jarenlang lastiggevallen door een 74-jarige plaatsgenoot. Zo werden de dakpannen van de woning verschoven waardoor lekkage ontstond. Meerdere malen werd er afval in de tuin van de woning gegooid en ook werden er vernielingen aan de woning aangericht. Uiteindelijk deed dit het echtpaar besluiten om te verhuizen naar een andere plaats in Fryslân.

De politie startte een onderzoek en afgelopen maandag werd de 74-jarige verdachte aangehouden. Tijdens de verhoren bekende de man dat hij de afgelopen jaren vernielingen aan de woning van het echtpaar had aangericht. Ook bekende de man dat hij meerdere malen afval in de tuin van hen had gegooid. Na verhoor werd er tegen de 74-jarige man proces-verbaal opgemaakt. Hij heeft het bureau inmiddels weer verlaten.

Snelheidscontroles op klachtlocaties
SKARSTERLAN – De politie heeft woensdag in de gemeente Skarsterlân op drie locaties waar omwonenden regelmatig klagen over te snel rijdend verkeer gecontroleerd op snelheid. Als eerste werd met de radar gecontroleerd op de Aldewei in Boornzwaag. Tijdens de controle passeerden 258 bestuurders waarvan er 55 sneller reden dan de toegestane 80 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 121 kilometer per uur. Vervolgens werd er gecontroleerd op de Hoge Dijk in St. Johannesga. 417 bestuurders passeerden de radar waarvan er 16 sneller dan de toegestane 80 kilometer per uur reden. De hoogst gemeten snelheid was 111 kilometer per uur. Tenslotte werd er nog gecontroleerd op de Haskerveldweg in Joure. Hier passeerden 971 bestuurders de controle waarvan er 232 sneller reden dan de toegestane 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was hier 88 kilometer per uur. Op de drie locaties zal binnenkort weer gecontroleerd worden.

Getuigen gevraagd na gewapende overval
LEEUWARDEN – De politie is op zoek naar getuigen van een gewapende overval van een winkel aan de Bilgaardpassage. Donderdagavond werd het winkelpersoneel rond 20.55 uur bedreigd met een wapen, vermoedelijk een vuurwapen. De dader eiste geld. Toen hij de buit had ging de dader er vandoor. Direct werd de politie gealarmeerd en werd er ook een Burgernetactie opgestart. Dit leidde tot nu toe niet tot een aanhouding. Daarom is de politie op zoek naar getuigen. Mocht u iets gezien of gehoord hebben belt u dan met de politie via 0900-8844. Wilt u anoniem blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. Ook staat deze getuigenoproep op [url=http://www.dadergezocht.nl]www.dadergezocht.nl[/url]

Getuigenoproep na straatroof
LEEUWARDEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld na een tasjesroof die donderdagavond rond 20.00 uur plaatsvond op de kruising van de Van Leeuwenhoekstraat met de Beverwijckstraat. Een 66-jarige vrouw uit Leeuwarden werd daar door een man beroofd van haar portemonnee. De dader naderde haar vanuit de richting van de Groningerstraatweg. De man passeerde eerst het slachtoffer, keerde om, pakte haar tas en werkte de vrouw tegen de grond. Vervolgens pakte hij de beurs uit de tas en liep weg in de richting van de Lammerstraat. Vermoedelijk stond daar nog een persoon op de dader te wachten. Het signalement van de dader:

[bullets]
Jonge jongen rond de 18/19 jaar oud.
Ongeveer 1.70 meter lang.
Blanke huidskleur.
Droeg een grijs kort jack en op zijn hoofd een grijs petje of muts.[/bullets]

Van de tweede persoon is geen signalement bekend. Inmiddels is een buurtonderzoek gestart. Ook is de politie op zoek naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie via 0900 – 8844. Wilt u anoniem blijven, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Jongen aangehouden voor lopen over politieauto
BOLSWARD – De politie heeft vrijdagmiddag op het Peter van Thaborplein een 14-jarige inwoner van Bolsward aangehouden op verdenking van het vernielen van een politievoertuig. Agenten kregen de melding dat een groep jeugd zich vervelend gedroeg in de buurt van een supermarkt. Op het moment dat de agenten in de supermarkt waren om te horen wat zich had afgespeeld, meldde een getuige dat de 14-jarige over de politieauto heen liep. Hierop werd de jongen aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. Tegen de Bolswarder werd proces-verbaal opgemaakt.

Aanrijding tussen auto’s
BEETGUMERMOLEN – De politie heeft vrijdagmiddag een aanrijding op de Hammeringen afgehandeld. Een 56-jarige automobilist uit Berlikum leverde op de kruising geen voorrang aan een 54-jarige automobilist uit Ternaard. Dit met een aanrijding tot gevolg. De auto van de man uit Berlikum kwam tegen een boom tot stilstand en raakte totalloss. De bestuurder werd met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De 54-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij.

Scooterrijdster ten val
ROTTUM – De politie heeft vrijdagmiddag een ongeval op de Vogelzangweg afgehandeld. Daarbij kwam een 17-jarige scooterrijdster uit Sint Johannesga ten val. Vermoedelijk door een aanrijding met een auto. Zij is met letsel aan haar been per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Bureau Verkeersongevalsanalyse heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld.

Getuigen gezocht van vernieling auto’s
HEERENVEEN – De politie zoekt getuigen van een vernieling van auto’s op de Parallelweg vermoedelijk gepleegd tussen vrijdagmiddag 15.00 uur en zaterdagochtend 08.30 uur. Surveillerende agenten troffen 13 auto’s aan waarvan de autospiegel was vernield. De dader(s) is/zijn vermoedelijk vanaf de Trambaan richting de Dubbele Regel gegaan. De politie komt graag in contact met getuigen, zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Twee automobilisten gewond na aanrijding
SURHUIZUM – De politie heeft vrijdagmiddag op de Uterwei een aanrijding afgehandeld waarbij een 41-jarige automobilist uit Gerkesklooster en een 31-jarige automobiliste uit Opende gewond raakten. De 41-jarige reed in de richting van Buitenpost en zag te laat dat het verkeer voor hem stilstond. Hierop week hij uit naar de tegenovergestelde rijbaan waar de 31-jarige bestuurster reed met een aanrijding tot gevolg. Vervolgens botsten hierdoor twee achterop komende auto’s tegen hun voorligger. De man en de vrouw werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Man aangehouden voor vernieling
HEERENVEEN – De politie heeft vrijdagavond op de Pim Mulierlaan een 21-jarige inwoner van Bovensmilde aangehouden op verdenking van het plegen van een vernieling. De man had in een feesttent een tafel vernield en wilde niet ingaan op het voorstel om ter plaatse de schade te vergoeden. Hierop werd hij aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau verlaten. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt.

Snelheidscontrole
LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond in het kader van de overlastbestrijding op en rondom de Junokade een snelheidscontrole met de lasergun uitgevoerd. Op de Oostergoweg werd acht keer proces-verbaal opgemaakt voor het overschrijden van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid was 95 kilometer per uur. Op de Anne Vondelingweg werd het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Munein. Hij reed 133 kilometer per uur waar 70 is toegestaan. Daarnaast werd één keer een bekeuring voor de snelheid uitgedeeld op de Groningerstraatweg en één keer op de A32. Tenslotte werd er proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van onnodig geluid en het niet dragen van de autogordel. De politie zal de komende tijd vaker controleren op en rondom deze klachtlocatie.

Jongen aangehouden voor belediging
LEMMER – De politie heeft vrijdagavond op de Rondweg een 16-jarige inwoner van Harlingen aangehouden op verdenking van belediging. Surveillerende agenten zagen dat de jongen op een gevaarlijk plek op de weg liep en spraken hem hierop aan. Hij reageerde hier zeer onverschillig op en besloot vervolgens het rode licht van een voetgangersoversteekplaats te negeren. Toen hij nogmaals aangesproken werd op zijn gedrag, beledigde hij de agenten. Hij werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Tegen de 16-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
FRIESCHEPALEN – De politie heeft vrijdagavond op De Slus het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige beginnend bestuurder uit Frieschepalen. Surveillerende agenten in een onopvallend surveillancevoertuig zagen dat de automobilist rondjes reed over de rotonde aan de Nipkowlaan in Drachten en vervolgens met hoge snelheid richting Ureterp reed. Op De Slus reed hij 140 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. Hierna kreeg de bestuurder een stopteken, waarna zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tegen de 21-jarige werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor mishandeling
LEEUWARDEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in de Oude Doelesteeg een 25-jarige inwoner van Wildervank aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten kregen de melding dat de man zich vervelend gedroeg in en buiten een horecagelegenheid en spraken hem hierop aan. Toen hij vervolgens zijn weg mocht vervolgen, werd door cameratoezicht gezien dat hij een jongen sloeg. De verdachte werd hierop aangehouden en voor verhoor ingesloten. Het 15-jarige slachtoffer uit Leeuwarden deed aangifte.

Man aangehouden voor zware mishandeling
HEERENVEEN – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Oude Koemarkt een 34-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De man had in een horecagelegenheid ruzie gehad met een 22-jarige man uit Heerenveen. De 34-jarige had daarbij het slachtoffer met een bierglas in het gezicht geslagen die hierdoor letsel aan zijn oor opliep. De verdachte werd hierop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor nader onderzoek werd ingesloten. Het 22-jarige slachtoffer moest zich onder ziekenhuisbehandeling stellen.

Getuigen gezocht van vernieling auto’s
LEEUWARDEN – De politie zoekt getuigen van de vernieling van tien auto’s die geparkeerd stonden aan de Verlengde Schrans. Agenten kregen omstreeks 02.21 uur de melding dat een groepje jeugd op de fiets geparkeerde auto’s vernielden. Hierbij werden autospiegels vernield en deuken aangebracht. Een getuige had dit gezien en belde hierop direct via 1-1-2 de politie. Op aanwijzing van deze getuige troffen de agenten een groep van zes jongeren in de leeftijd van 16 en 17 jaar in Goutum aan. Allen zijn gehoord over het incident, maar vanwege onduidelijkheid over wie daadwerkelijk de vernielingen hebben gepleegd, is de politie op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Man aangehouden voor belediging en openbare dronkenschap
JOURE – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op het Douwe Egbertsplein een 27-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van het niet voldoen aan bevel of vordering, belediging en openbare dronkenschap. Een persoon werd daar door ambulancepersoneel behandeld waarmee de 27-jarige zich wilde bemoeien. Ter plaatse gekomen agenten verzochten de verdachte, die duidelijk onder invloed van alcohol verkeerde, te vertrekken waaraan hij geen gehoor gaf. Toen de man besloot de agenten te beledigen, werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor verhoor ingesloten.

Man aangehouden voor lokaalvredebreuk
HEERENVEEN – De politie heeft zaterdagochtend op de Thialfweg een 23-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. Agenten kregen de melding dat de man nadat hij behandeld was door een arts, weigerde te vertrekken uit de wachtruimte van het ziekenhuis. Nadat de 23-jarige ook geen gehoor gaf aan het verzoek van de agenten om te vertrekken werd hij aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau alwaar hij voor verhoor werd ingesloten.

Politie controleert op alcohol in het verkeer
FRYSLAN – De politie heeft vrijdagavond en in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plekken in de provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In drie gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Daarbij zijn de volgende bijzonderheden te melden:

[bullets]
Leeuwarden, Oostergowei, vrijdag 21.55 uur: een 35-jarige automobilist uit Leeuwarden reed hard in op voorganger om vervolgens weer te remmen, negeerde het stopteken, blies 575 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur, was niet in het bezit van een rijbewijs.
Minnertsga, Hermanawei, zaterdag 00.53 uur: een 36-jarige automobilist uit Minnertsga reed met flinke snelheid en beslagen ruiten, blies 700 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur, rijbewijs ingevorderd.
Drachten, Spitael, zaterdag 04.10 uur: 34-jarige automobilist uit Drachten vlucht uit de auto op het moment dat de politie hem wil controleren, op basis van verklaringen en het kenteken werd de 34-jarige in zijn woning aangehouden, blies 540 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.[/bullets]

112Fryslan