Politieberichten van vrijdag 12 februari 07.00 uur tot zaterdag 13 februari 11:00 uur

Leeuwarden: politie treft grondstoffen voor amfetamine en XTC aan
De politie heeft vrijdagavond in een woning in de Claes Bockes Balckstraat een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen die vermoedelijk bestemd waren voor de vervaardiging van synthetische drugs. Via anonieme meldingen stelde de buurtagent een onderzoek in. Omdat hij de zaak niet vertrouwde schakelde hij direct de recherche en een specialist van het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen van het Korps Landelijke Politiediensten in. De rechercheurs en medewerkers van dit specialistische team zijn de woning binnen gegaan en troffen ongeveer 800 liter chemicaliën aan. Na onderzoek stelden ze vast dat deze chemicaliën grondstoffen zijn voor de vervaardiging van amfetamine en XTC. In de woning werd geen laboratorium aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van deze gevaarlijke stoffen. De woning staat in een woonwijk en tegenover een school. Bij een eventuele brand had een zeer gevaarlijke situatie voor buurtbewoners en school gaande kinderen kunnen ontstaan. Er zijn geen verdachten aangehouden. De grondstoffen zijn door de politie in beslag genomen.

Leeuwarden: man aangehouden na diefstal met geweld
De politie heeft vrijdagmiddag een 24-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal met geweld bij een supermarkt aan de Lieuwenburg. Een medewerker van de winkel zag op camerabeelden dat de verdachte drinken onder zijn jas stopte en vervolgens zonder te betalen de winkel uitliep. De bedrijfsleider en nog een andere medewerker zijn achter de man aangelopen en hebben de man buiten de winkel aan kunnen houden. Vervolgens is de verdachte naar het kantoor gebracht, waar het drinken onder zijn jas zijn vandaan kwam. Plotseling werd de man agressief en probeerde de bedrijfsleider te slaan. Daarnaast werd hij door de verdachte bedreigd. Omdat de winkeldief zo agressief was, hebben ze hem moeten laten gaan. De inmiddels gearriveerde agenten kwamen de man tegen en konden hem opnieuw aanhouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. Een 40-jarige inwoner van Dokkum deed aangifte.

Drachten: man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Noordkade een 30-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden op de verdenking van belediging. Agenten die op de Noordkade reden zagen dat de man in een groepje stond. Omdat zij het raam van hun auto open hadden, konden zij horen dat hij hen uitschold. De man is vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten.

Leeuwarden: burgernetactie na winkeldiefstal
De politie heeft vrijdagmiddag een Burgernetactie opgestart, waarbij 667 deelnemers werden ingeschakeld in verband met een winkeldiefstal in een schoenenwinkel aan de Schrans. Een medewerker zag dat een winkeldief een paar witte sportschoenen wegnam en de winkel uitliep zonder te betalen. Toen hij de man hierop aansprak, ging deze er snel vandoor. Signalement van de dader:

[bullets]
Lengte 1.85 meter
Kaal
Rode jas met wit opschrift op de voorzijde
Donkere spijkerbroek
Leeftijd ongeveer 35 jaar [/bullets]

De Burgernetactie en onderzoek in de omgeving door agenten leverden helaas geen resultaat op. Een 25-jarige inwoner van Joure deed aangifte. www.burgernet.nl

Kollum: politie ontmantelt hennepkwekerij
De politie heeft vrijdagmiddag na een Meld Misdaad Anoniem melding een hennepkwekerij opgerold in de Kloostermanstraat. Agenten die de woning binnen gingen, troffen in de woonkamer 120 hennepplanten aan. De elektriciteit bleek niet illegaal te zijn afgetapt. Alle planten en elektronische apparatuur werden in beslag genomen. De politie stelt nog een onderzoek in naar de eigenaar van de plantage. Wanneer u een melding via Meld Misdaad Anoniem doet, blijft u naam, adres, woonplaats gegevens buiten het strafproces. Ook de politie kent uw naam niet. De verdachte zal dus nooit achter de naam van de melder kunnen komen, mits u dit zelf gaat vertellen. Wanneer u getuige bent van een misdrijf en u wenst anoniem te blijven, meldt dit dan ook via 0800-7000. Voor meer informatie kijk op [url=http://www.meldmisdaadanoniem.nl ]www.meldmisdaadanoniem.nl [/url]

Leeuwarden: auto in brand bij tankstation
De politie heeft vrijdagmiddag de brandweer geassisteerd bij het blussen van een brand bij een tankstation nabij supermarkt aan de Tijnjedijk. Door nog onbekende oorzaak vloog de auto (leeftijd eigenaar en woonplaats onbekend) tijdens het tanken in brand. De omgeving werd direct door de politie afgezet. De brandweer had de brand vrij snel onder controle. De eigenaar van de auto kwam met de schrik vrij. Zijn auto raakte wel zwaar beschadigd.

Drachten: man aangehouden voor drugsbezit
De politie heeft vrijdagavond op de Folgeren een 19-jarige inwoner van Harkema aangehouden voor het in bezit hebben van harddrugs en softdrugs. De automobilist hield zich verdacht op bij een tankstation aan de Stationsweg. Agenten besloten de bestuurder te gaan controleren. Zij troffen in de auto een aantal flesjes aan met daarin GHB. Daarnaast vonden zijn nog drie gram amfetamine in de auto. De man werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij voor verhoor werd ingesloten. De drugs werden in beslag genomen.

Dokkum: brand in materiaalhok
De surveillerende agenten ontdekten zaterdagmorgen rond 06.00 uur een brand in het materiaalhok van een voetbalvereniging aan het Harddraverspark. Zij zagen vanaf het sportcomplex een behoorlijke rookontwikkeling, waarna zij direct de brandweer in kennis stelden. Deze had de brand vrij snel onder controle. Door de brand ging er veel materiaal verloren. De technische recherche doet onderzoek naar de brandstichting. De voetbalvereniging doet aangifte.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie stelt een onderzoek in naar een woninginbraak die in de nacht van vrijdag op zaterdag plaatsvond in een woning aan de Keimpemastins. Uit woning werd een laptop en een flatscreen weggenomen. Het is onbekend hoe men de woning is binnengekomen. De 22-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: man aangehouden voor verduistering
De politie heeft vrijdagavond een 46-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van verduistering van een bestelbusje. Deze verduistering vond eerder deze week plaats in Amsterdam. Er was dan ook reeds aangifte gedaan. Vrijdagavond zagen agenten de bestelbus staan op de Mockemastate. Omdat de verdachte bekend was, kon deze in zijn woning worden aangehouden. De man werd diezelfde avond nog overgebracht naar het politiebureau in Amsterdam waar hij voor verhoor werd ingesloten. De auto werd in beslag genomen.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag weer op diverse plaatsen in de provincie weggebruikers gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Hierbij was in twee gevallen zoveel gedronken, dat naast het proces-verbaal en rijverbod, ook het rijbewijs ingevorderd moest worden. Dat betrof de volgende gevallen (achtereenvolgens tijdstip en plaats controle, verdachte en uitslag ademanalyse en eventuele bijzonderheden):

[bullets]
Zaterdag, 00.06 uur, De Hoitebuorren in Oudemirdum, een 26-jarige automobilist uit Oudemirdum, 740ug/l. Hij kreeg een rijverbod van acht uur.
Vrijdag, 20.35 uur, De Kerkhoflaan in Sneek, een 55-jarige automobilist uit Sneek, 605 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van zes uur.[/bullets]

112Fryslan