Fryslân, 13-12-2008 • Politieberichten van vrijdag 12 december 07.00 uur t/m zaterdag 13 december 11.00 uur.

Drachten: politie pakt overlast winkelcentra aan
De politie heeft afgelopen vier dagen 125 fietsers bekeurd voor het fietsen op plaatsen waar dat verboden is. Het gaat daarbij om de winkelcentra aan de Wiken en Noorder- en Zuiderbuurt. Aanleiding waren de vele klachten van over het fietsgedrag van vooral de jeugd. De controleacties onder de projectnaam “Stap van je fiets, dan kost het niets” gaan de komende week door. De controles worden tweemaal en op koopavonden driemaal per dag uitgevoerd.

Het is een probleem dat al jaren speelt in Drachten. In 2006 is er daarom al eerder door de politie actie op ondernomen. De problemen kwamen echter snel terug. Het winkelcentrum de Wiken wordt door veel schooljeugd gebruikt die op deze manier een stuk afsnijden van hun fietsroute. De grote groepen jeugd zorgen op deze manier voor overlast tussen het winkelend publiek. De ondernemers en bezoekers klaagden hierover bij de buurtagent. Overigens zijn het niet alleen de jongeren die zich schuldig maken. Uit de controles blijkt dat ook oudere bezoekers fietsen in het winkelcentra. De reacties zijn zeer wisselend van het publiek.

Joure/ Vrouwenparochie: fietsverlichtingscontrole
De politie heeft vrijdagochtend van 06:45 uur tot 07:45 uur op de Geert Knolweg in Joure en van 07:15 tot 08:15 op Waling Dykstrastraat in Vrouwenparochie een fietsverlichtingscontrole gehouden. In Joure kregen negen fietsers een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden. Het over grote deel van de fietsers voerde verlichting en kon dan ook gewoon door fietsen. In Vrouwenparochie kregen 19 fietsers een bekeuring. Veel van hen hadden wel verlichting op de fiets, maar de batterijen van deze verlichting bleek leeg te zijn.

De Blesse: politie onderzoekt vernieling
De politie onderzoekt de vernieling van een graafmachine. De kraan stond geparkeerd aan de Steenwijkerweg. Eén van de ruiten werd met zwaar vuurwerk opgeblazen. De 48-jarige eigenaar van de kraan uit Scherpenzeel heeft aangifte gedaan.

Beetsterzwaag/Gorredijk: controle blauwe zone
De politie heeft vrijdagmiddag in de dorpen Beetsterzwaag en Gorredijk gecontroleerd in de blauwe zone. Auto’s binnen de blauwe zone mogen maximaal twee uur parkeren. Met een blauwe parkeerschijf kan het tijdstip van aankomst worden aangegeven zodat de parkeertijd kan worden gecontroleerd. Auto’s die langere tijd willen parkeren moeten een andere plaats zoeken buiten de blauwe zone. In Beetsterzwaag werden vijf bekeuringen uitgeschreven omdat de blauwe parkeerschijf niet aanwezig was of omdat men langer dan twee uur op de parkeerplaats stond. In Gorredijk werden 32 bekeuringen uitgeschreven. Het viel de agenten op dat veel automobilisten waardevolle spullen in het zicht achterlieten in hun voertuigen.

Joure A7: automobiliste gewond na kop-staartbotsing
De politie heeft vrijdagavond op het verkeersplein nabij Joure een kop-staartbotsing afgehandeld, waarbij een 33-jarige automobiliste uit Lemmer gewond raakte. Een 26-jarige automobilist uit Biddinghuizen dacht dat de vrouw op zou rijden. De 33-jarige deed dit echter niet en de man reed vervolgens tegen de achterzijde van de auto van de vrouw uit Lemmer. Ze raakte daarbij gewond en werd vervolgens per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De man kwam met de schrik vrij.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor belemmering
De politie heeft vrijdagavond in de Geraniumstraat een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van belemmering en verzet bij zijn aanhouding. Een agent in burger zag een man lopen met een grote rol met draad. Niet veel later zag de agent de man met een grote partij kersstukjes lopen. Het vermoeden bestond dat hij de goederen had gestolen. De agent sprak de man aan en vertelde dat hij van de politie was. De man wilde er vandoor gaan. Hierop probeerde de agent om hem aan te houden. De twee vielen over een heg en de agent riep omstanders om hulp. Een van de omstanders kwam hulp bieden, maar niet aan de agent. De Leeuwarder ontzette de verdachte, waarna die er snel vandoor ging. De Leeuwarder werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier bleek dat de 43-jarige de vader was van de jongen die met de grote partij kerststukjes liep. De vader is voor nader onderzoek ingesloten. De politie is nog op zoek naar de zoon.

Joure: inbraak in instelling
De politie onderzoekt een inbraak in een instelling aan de Sluisdijk. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een deur. In het pand werd een kast opengebroken, waaruit een kluis met onbekende inhoud werd weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Joure deed aangifte namens de gedupeerde instelling.

Veenwouden: politie houdt vijf verdachten aan voor vernieling
De politie heeft vrijdagvond nabij het station vijf inwoners van Buitenpost van 15, 16,16,17 en 19 jaar aangehouden op verdenking van vernieling. Een getuige had gezien dat de vijf, voordat ze de trein instapten, op het station van Buitenpost een ruit hadden vernield. De getuige waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. De vijf stapten op het station van Veenwouden uit de trein. Ook op dit station werden er diverse vernielingen aangericht. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten vier jongeren langs het spoor lopen. De vier werden aangehouden. Niet veel later kwam ook de vijfde verdachte aanlopen. De jongen was onder invloed van alcohol en bedreigde een agent. Ook hij werd vervolgens aangehouden. De vijf werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Franeker: politie houdt vier verdachten aan voor bezit en handel in illegaal vuurwerk
De politie heeft vrijdagavond twee inwoners van Franeker van 15 en 16 jaar aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk. Diezelfde avond werden ook nog twee stadsgenoten van 15 en 17 jaar aangehouden op verdenking van de handel in illegaal vuurwerk. Surveillerende agenten liepen over de Dijkstraat toen ze zwaar vuurwerk hoorden knallen. Eenmaal op de Godsacker aangekomen zagen ze een groepje van tien jongeren staan. Aan de jongeren werd gevraagd om het vuurwerk te overhandigen. De twee jongens van 15 en 16 jaar overhandigden de agenten een lawinepijl, vier vlinderbommen en één nitraatbom. Het vuurwerk werd in beslag genomen. De twee jongens werden overgebracht naar het politiebureau. Hier vertelden ze van wie ze het vuurwerk hadden gekocht. Vervolgens werden de twee verkopers van 15 en 17 jaar aangehouden. Alle vier jongeren kregen een proces-verbaal, waarna ze het bureau weer mochten verlaten.
Hebt u informatie over illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900-8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Leeuwarden: inbraak in woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Dennenstraat. Vrijdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit de woning werden onder andere een mobiele telefoon, digitale fotocamera en een navigatiesysteem weggenomen. De 49-jarige bewoner deed aangifte.

De Hoeve: passagier gewond na aanrijding
De politie heeft vrijdagavond op de Vinkegavaartweg een aanrijding afgehandeld, waarbij een 62-jarige inwoner van Wolvega gewond raakte. Een 64-jarige automobiliste uit Wolvega verleende geen voorrang aan een 62-jarige automobilist uit De Hoeve en een aanrijding was het gevolg. De passagier van de automobiliste uit Wolvega raakte hierbij gewond. Het slachtoffer werd met onbekend letstel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Akkrum: politie vindt grote partij illegaal vuurwerk in woning
De politie heeft vrijdagavond in een woning aan De Tuntsjes ruim 350 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. De 48-jarige bewoner werd daarbij aangehouden. Agenten hadden een anonieme tip gekregen dat er in één van de woningen in de straat in illegaal vuurwerk werd gehandeld. Ze besloten vervolgens om in de straat polshoogte te gaan nemen. Het duurde niet lang voordat er een auto de straat in kwam rijden. De bestuurder en zijn twee passagiers stapten uit en gingen een woning binnen. Niet veel later zagen de agenten de drie personen met een partij illegaal vuurwerk uit de woning komen. Het vuurwerk werd in de auto gelegd, waarna de auto weg reed. Op de Stationsweg in Grou kreeg de bestuurder een stopteken. De 27-jarige automobilist uit Achlum en zijn twee inzittenden uit Harlingen en Achlum werden aangehouden. De drie dozen met daarin 200 vlinderbommen, negen lawine pijlen en 180 nitraatbommen werden in beslaggenomen. Na verhoor en een proces-verbaal mochten de drie het bureau weer verlaten.
Nog diezelfde avond werd besloten om de verkoper in Akkrum te bezoeken. De 48-jarige bewoner liet de agenten binnen. Nadat ze hadden uitgelegd waarvoor ze kwamen, liet de man zien waar hij het overige illegale vuurwerk had opgeslagen. Op de zolder van de woning vonden de agenten 19 dozen met daarin honderdduizendklappers en een aantal dozen met lawinepijlen, vlinder- en nitraatbommen. De partij van ruim 350 kilo illegaal vuurwerk werd in beslag genomen. De bewoner werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier werd hij voor nader onderzoek ingesloten.
Hebt u informatie over illegaal vuurwerk, meld het dan bij de politie via 0900-8844 of doe dit bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vanavond, zaterdag, is er in het programma Hjoed van Omrop Fryslân een reportage te zien over deze grote vangst. Hjoed begint om 17.00 uur en wordt ieder uur herhaald.

Leeuwarden: fietsster overleden na aanrijding
Een 18-jarige fietsster uit Leeuwarden is in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Drachtsterweg na een aanrijding met een auto overleden. De vrouw wilde met haar fiets het kruispunt nabij Zuiderburen oversteken. Eenmaal op de rijbaan werd ze aangereden door een 54-jarige automobilist uit Wergea. Ondanks de snelle komst van twee ambulances kwam hulp te laat. Het slachtoffer overleed op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalanalyse onderzoekt de aanrijding. De automobilist verklaarde tegenover de agenten dat hij door het oranje verkeerslicht was gereden. De bestuurder van een grijze MPV-achtige auto stopte wel voor het oranje verkeerslicht. Deze bestuurder moet getuige zijn geweest van de aanrijding, maar is echter doorgereden. De politie komt dat ook graag met deze automobilist(e) in contact. Ook andere getuigen van de aanrijding worden verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900 – 8844.

Leeuwarden: politie onderzoekt brandstichting
De politie onderzoekt een brand in een auto in de Wilgenstraat. Surveillerende agenten kregen een melding van een autobrand. Eenmaal ter plaatse zagen ze een gat in de voorruit van de brandende auto. Het was duidelijk dat er iets naar binnen was gegooid. Het vuur sloeg over naar een auto die er naast stond. De brandweer heeft de twee brandende auto’s geblust. De twee eigenaren moeten nog aangifte doen.

Leeuwarden: politie onderzoekt mishandeling
De politie onderzoekt de mishandeling van een 23-jarige inwoner van Drachten. De man verliet samen met een aantal vrienden een shoarmazaak in de Nieuwesteeg. Ze kwamen een aantal mannen tegen en de Drachtster maakte een opmerking. Blijkbaar viel deze opmerking niet in goede aarde want de 23-jarige kreeg plotseling een kopstoot. Hij lier daarbij letstel op aan zijn neus. Ondanks een zoekslag werd de verdachte niet meer aangetroffen.

Leeuwarden: politie houdt man aan na lastig vallen treinreizigers
De politie heeft zaterdagochtend op het station van Leeuwarden een 30-jarige inwoner van Franeker aangehouden. Agenten kregen een melding dat een groepje mannen op het perron treinreizigers lastig vielen. Eenmaal ter plaatse zagen ze het groepje staan. Van het groepje bleken er twee mannen nogal luidruchtig te zijn. De agenten zagen dat ze reizigers lastig vielen. Hierop werd aan de twee gevraagd om het station te verlaten. De 30-jarige weigerde dit, ondanks diverse verzoeken. De man werd uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft vrijdagavond en -nacht weer door de hele provincie gecontroleerd op alcohol in het Friese verkeer. Zo werden onder andere bij sportkantines in Sneek ruim 60 automobilisten gecontroleerd. Zeven bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. In twee gevallen was zoveel gedronken dat naast een rijverbod en een proces-verbaal ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat betroffen (achtereenvolgens tijd en plaats controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):

[ul][li]Vrijdag 20:30 uur, Thomas Zandstrastraat in Sneek, een 43-jarige automobilist uit Sneek, 620 ug/l. De bestuurder verliet het parkeerterrein van een sporthal toen hij werd gecontroleerd.[/li][/ul]
[ul][li]Vrijdag 22:20 uur, Westerzeedijk in Harlingen, een 48-jarige automobilist uit Harlingen, 595 ug/l.[/li][/ul]
[ul][li]Zaterdag 05.00 uur, K.R. Poststraat in Heerenveen, een 21-jarige beginnend bestuurder uit Zeewolde, 820 ug/l. De man was met zijn auto op een rotonde rechtdoor gereden. Hij raakte daarbij met zijn auto een boom. Door de klap brak de boom en kwam op de weg terecht. De bestuurder stapte uit en zette het op een lopen. Een getuige zag dit alles gebeuren en waarschuwde direct via 1-1-2 de politie. Omdat de agenten beschikten over een goed signalement kon de bestuurder snel worden achterhaald. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. De man werd ter ontnuchtering ingesloten.[/li][/ul]

112Fryslan