Politieberichten van zaterdag 13 augustus

Man overleden na ongeval met ambulance

WIJNJEWOUDE – Als gevolg van een ongeval vrijdagmiddag op de N381 is een 76-jarige man uit Donkerbroek overleden. De automobilist stak ter hoogte van Wijnjewoude de weg over op het moment dat een ambulance met sirene en zwaailichten aan kwam rijden. De ambulance was op weg naar een ongeval dat in Jistrum plaatsgevonden had. De chauffeur van de ambulance kon de man niet meer ontwijken en reed tegen de zijkant van de auto aan. Hierbij raakte de man zwaargewond. Hij werd per ambulance naar het UMCG overgebracht waar hij later aan zijn verwondingen overleed. De chauffeur van de ambulance bleef ongedeerd. De VerkeersOngevallen Analyse van de politie Fryslân doet onderzoek naar het ongeval.

Inbraak in woning

JOURE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Prof. Titus Brandsmaweg. Tussen donderdagavond 20.00 uur en vrijdagmiddag 13.00 uur kam men hier op nog onbekende wijze binnen, waarna onder andere een televisie, een laptop en dvd’s weggenomen werden. De 32-jarige bewoner deed aangifte.

Twee dieven aangehouden

TERSCHELLING/HARLINGEN – De politie heeft vrijdagmorgen op de Waddenpromenade in Harlingen twee mannen aangehouden op verdenking van inbraak. De mannen, een 26-jarige man uit Veendam en een 23-jarige man uit Wildervank, waren donderdag al door agenten op het eiland gesignaleerd. Omdat ze bekenden van de politie zijn, werden ze nauw in de gaten gehouden. Nadat ze vrijdagmorgen weer op de boot naar Harlingen gestapt waren, kwam een melding binnen van de eigenaar van het hotel waar ze overnacht hadden dat zijn kluisje gestolen was.’s Ochtends vroeg was een geldbedrag gepind met een pas die in de kluis lag. De politie in Harlingen werd onmiddellijk gealarmeerd en de mannen werden bij aankomst in Harlingen aangehouden. Bij fouillering bleken de mannen een geldbedrag bij zich te hebben dat overeenkwam met het opgenomen geldbedrag. De mannen werden voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Het rode kluisje is nog niet teruggevonden. Mocht u het kluisje vinden, dan verzoekt de politie met klem het kluisje niet aan te raken, maar onmiddellijk de politie te waarschuwen. Dit kan via 0900-8844.

Politie zoekt getuigen vernielingen

FRANEKER – De politie is nog steeds op zoek naar getuigen van vernielingen die in de nacht van woensdag 4 op donderdag 5 augustus aan verschillende auto’s werden aangericht. Op de J. Bangastraat, de Osingastraat, de Groen van Prinstererstraat, het Schapedijkje en de Feikemastraat moesten voor zover bekend in totaal veertien auto’s het ontgelden. Van deze auto’s werden ondermeer buitenspiegels, antennes en/of ruitenwissers vernield. Uit getuigenverklaringen is gebleken dat de vernielingen door jongeren op fietsen zijn gepleegd. De politie wil graag in contact komen met iedereen die in de nacht van woensdag op donderdag iets bijzonders heeft gezien. Via 0900-8844 kan men contact met de politie zoeken. Voor dat doel kan men ook via telefoonnummer 0800 – 7000 contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem.

Aanrijding auto met fietser

JISTRUM – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval vrijdagmiddag op de Rijksstraatweg N355 ter hoogte van Jistrum waarbij een 83-jarige fietser uit Burgum gewond raakte. De man stak de kruising van de Rijksstraatweg met het Wyldpaed over op het moment dat een 42-jarige automobiliste aan kwam rijden. De vrouw kon de man niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. De man werd met ernstig letsel per traumahelikopter naar het UMCG overgebracht.

Inbraak in garageboxen

OOSTERWOLDE – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de inbraak in vier garageboxen in een boxencomplex aan de Ploeggang. Tussen donderdag 20.00 uur en vrijdag 17.00 uur kwam men hier binnen door een gat in het hekwerk om de boxen heen te maken en daarna een raam uit de deuren weg te nemen. Uit de boxen werden twee skelters en een elektrische buitenboordmotor weggenomen. Een 39-jarige man uit Oosterwolde deed aangifte. Van de overige eigenaren moet nog aangifte opgenomen worden.

Rijbewijs ingevorderd

BOLSWARD – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het rijbewijs ingevorderd van een 36-jarige man uit Groningen. De man kreeg op het Bolwerkplein een stopteken. Omdat het vermoeden bestond dat de man gedronken had, werd hij voor een ademanalyse overgebracht naar het bureau. Hier blies hij 580 ug/l, naast de invordering goed voor een rijverbod van zes uur. De man mocht met proces-verbaal het bureau weer verlaten.

Vier mannen aangehouden na mishandeling

LEMMER – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag vier mannen uit Urk aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tegen personen. Rond 3.00 uur kwam bij de politie een melding binnen dat bij een dancing aan de Kortstreek een man mishandeld was. Op basis van het signalement konden op de Straatweg de vier verdachten aangehouden worden. De 16-, 18-, 19- en 23-jarige werden overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten. Het 26-jarig slachtoffer uit Lemmer werd met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De oorzaak van de mishandeling is nog onbekend.

Man aangehouden na vernieling zonnewering

TERSCHELLING WEST – De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Burgemeester Reedekerstraat een 19-jarige man uit Harlingen aangehouden op verdenking van vernieling. Getuigen hadden gezien dat de man aan een zonnewering had gehangen, waarna een van de beugels afbrak. Ze hielden de jongen aan en belden de politie. Die namen de jongen over en brachten hem voor nader onderzoek over naar het bureau. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Man gewond na ongeval

DRACHTEN – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de N31 waarbij een 24-jarige man uit Poppenwier gewond raakte. Een getuige gaf aan dat de man, nadat hij hem ter hoogte van Nijega ingehaald had, om onbekende reden stuurbewegingen naar links en rechts maakte. Hierna schoot hij de berm in en kwam in de sloot tot stilstand. De brandweer moest het slachtoffer uit de auto knippen, waarna hij met letsel aan rug en been per ambulance naar het ziekhuis in Drachten overgebracht werd.

7 boetes bij snelheidscontrole

LEEUWARDEN – De politie heeft vrijdagavond zeven overtredingen geconstateerd bij een snelheidscontrole op de Aldlansdyk. Tussen 20.00 en 21.30 uur reden zeven automobilisten hier minimaal 20 kilometer per uur te hard. De hoogste gemeten snelheid was 84 kilometer per uur, waar 50 kilometer per uur toegestaan is. Daarnaast kreeg een 26-jarige man uit Swifterband een proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs.

150 katalysatoren weggenomen bij inbraak

URETERP – De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Skieppeleane die tussen vrijdag 18.00 en zaterdag 08.30 uur plaatsgevonden heeft. Men kwam de loods binnen door aan de achterzijde een raam in te slaan, waarna ongeveer 150 katalysatoren weggenomen werden. Een 41-jarige man uit Siegerswoude deed aangifte.

112Fryslan